Dobrý deň nedávno som zakladal tému sliepky sú malátne , ked som neskôr zistil o čo sa jedná a prečo sú také tak zakladám novú a prosím vás o dalšiu radu , zistil som prečo boli sliepky malátne lebo majú v sebe vajíčko a nevedia ho zniesť , jednu som musel už zabiť , dve sa stoho dostaly ale vajce som nenašiel , a dalšia asi najmenšia z nich je v stave že leží už asi treti deň nechcel by som ju zabiť ale ak sa nebude dať inak tak ju zabijem , takže ked sliepku chytím do rúk tak cítim že to vajce je v nej ale neviem ho posunúť smerom ku kloake stále sa posúva iba niekam vyššie a už ho nieje cítiť , prosím vás neviete čo mám s tým robiť ? ako sa jej dá pomôcť ?
wyandotte
napsal(a):
Dobrý deň nedávno som zakladal tému sliepky sú malátne , ked som neskôr zistil o čo sa jedná a prečo sú také tak zakladám novú a prosím vás o dalšiu radu , zistil som prečo boli sliepky malátne lebo majú v sebe vajíčko a nevedia ho zniesť , jednu som musel už zabiť , dve sa stoho dostaly ale vajce som nenašiel , a dalšia asi najmenšia z nich je v stave že leží už asi treti deň nechcel by som ju zabiť ale ak sa nebude dať inak tak ju zabijem , takže ked sliepku chytím do rúk tak cítim že to vajce je v nej ale neviem ho posunúť smerom ku kloake stále sa posúva iba niekam vyššie a už ho nieje cítiť , prosím vás neviete čo mám s tým robiť ? ako sa jej dá pomôcť ?
Zadržané vajcia: Ide o neschopnosť sliepočky zniesť vajce. Väčšinou sa jedná o príliš mladé samičky, alebo o znášanie v zimnom období. Kloaka je dosť úzka a svaly nie sú schopné vytlačiť vajíčko.Pomôcť môžeš masírovaním jedlým olejom a to krúživými pohybmi. Je dobré takúto sliepočku oddeliť od kohútika aby sa dala do poriadku.
No odelena je od ostatnych , zimou to asi nebude , jedine tym ze je mlada ale robia to vsetky len tato je na tom najhorsie uz tri dni , masirovat ale kde priamo kloaku alebo brucho kde je to vajce uviaznute ? A ako mam tomu predchadzat aby sa to neopakovalo alebo aby sa to nestalo aj ostatnym ?
no takže som to zistil už čo im je bude to asi avitaminóza , síce tú prvú som musel zabiť kvôli tomu že nevedela zniesť vajce , druhá bola na tom podobne ale vajce zniesla a stav sa jej nezlepšil , čiže to bude avitaminóza kedže sliepka nevedela na nohy a len sa prekacovala, takže som začal preliečovať hydrovit AD3 uvidíme ako to zaberie :)
Haliegro

XXX.XXX.43.219
Vidim, že toto je bohovsky starý článok, ale niekomu možno pomôže - teplý kúpeľ nejakých 15 minút pomohol u nás. Sliepočka sa potom zniesla rovno do vody. Zo začiatku trochu protestovala, ale teplota vody bola príjemná a ako náhle sa ukľudnila ona, aj v izbe bol kľud, ostala sedieť vo vaničke máčať sa a ani som ju tam nemusela držať nasilu.
To pomohlo so znesením vajíčka prvý krát. Druhý krát som ju vytiahla, usušila a dala som ju do krabice do miestnosti, kde bolo ticho a teplo s vodou a jedlom a vajíčko zniesla v priebehu hodinky.
Môže sa to stať aj keď má sliepka výhrez kloaky. treba skontrolovať kloaku a ak je tá vysunutá vonku, treba ju očistiť, jemne ju zatlačiť naspäť a naolejovať.
Je pravdepodobné, že ak sa to už stalo raz, bude sa jej to stávať častejšie.
Zdravím, asi mám podobný problém. V priebehu týždňa sa mi stalo niečo podobné. Prvú sliepku, ktorej sa to stalo, som našla ležať na boku a ťažko dýchala. Myslela som si, že má asi niečo zlomené a keď som ju pitvala, mala dosť veľa vajec, jedno bolo tesne pred znáškou, ale bolo normálnej veľkosti. Potom som tak našla o pár dní ďalšiu. Ležala na boku a veľmi zle dýchala. Dala som ju na noc samostatne a ráno mala znesené vajce a normálne behala. Dnes opäť ďalšia sliepka ležala na boku a zle dýchala. Zatvorila som ju samostatne, a asi o hodinu zniesla vajce a začala normálne behať. Ani u jednej som nevidela vyhrez kloaky a vajcia boli normálnej veľkosti. Sliepky mali velmi dlhu prestavku v znaske, prestali znasat v polovici októbra a začali v januári. Je to bežné, že takto ťažko znášajú vajcia? Dá sa tomu predchádzať? Bude sa to opakovať? Nie je to nejaká choroba? Neviem, kde zohnať informácie. Dnes sa všetci veterinári zaoberajú len domácimi miláčikmi a nepoznám odborníka, ktorý by vedel dať podrobné info o hydine a chovných zvieratách:( Ďakujem za každú reakciu.
chalupárka
napsal(a):
Zdravím, asi mám podobný problém. V priebehu týždňa sa mi stalo niečo podobné. Prvú sliepku, ktorej sa to stalo, som našla ležať na boku a ťažko dýchala. Myslela som si, že má asi niečo zlomené a keď som ju pitvala, mala dosť veľa vajec, jedno bolo tesne pred znáškou, ale bolo normálnej veľkosti. Potom som tak našla o pár dní ďalšiu. Ležala na boku a veľmi zle dýchala. Dala som ju na noc samostatne a ráno mala znesené vajce a normálne behala. Dnes opäť ďalšia sliepka ležala na boku a zle dýchala. Zatvorila som ju samostatne, a asi o hodinu zniesla vajce a začala normálne behať. Ani u jednej som nevidela vyhrez kloaky a vajcia boli normálnej veľkosti. Sliepky mali velmi dlhu prestavku v znaske, prestali znasat v polovici októbra a začali v januári. Je to bežné, že takto ťažko znášajú vajcia? Dá sa tomu predchádzať? Bude sa to opakovať? Nie je to nejaká choroba? Neviem, kde zohnať informácie. Dnes sa všetci veterinári zaoberajú len domácimi miláčikmi a nepoznám odborníka, ktorý by vedel dať podrobné info o hydine a chovných zvieratách:( Ďakujem za každú reakciu.
To, co popisujete, je naprosto typická hypokalcemická tetanie.
blbě krmíte.
Ďakujem za odpoveď, ale neviem ako by som teda mala kŕmiť. Sliepky majú stále nasypanú pšenicu a šrot zložený približne takto: 50% pšenica a 50% zmes kukurica, jačmeň, hrach a extrahovaný sójový šrot. Okrem toho im dávam naklíčiť pšenicu, kupujem mlieko z automatu a nechávam ho skysnúť, mám sušenú lucernu a ešte slnečnicu - to im striedam počas týždňa a občas kúpim krv z bitúnku a nasucho ju upražím a to im pridávam do krmiva. Občas dostanú aj nejaké zbytky z kuchyne. Škrupiny z vajec dávam v rúre trocha zapiecť a potom im ich podrvím. To je krmivo najmä v zime. A tento problém mám teraz. Sliepky chovám už cca 20 rokov a zatiaľ som takéto problémy nemala.V lete sú každý deň pustené do záhrady, takže dostávajú len pšenicu a šrot. Kyslé mlieko len keď je veľmi teplo. Čo sa týka čistenia kurínov, čistíme približne každý druhý týždeň. Chovám žerzejské obry, hempšírky, amroxy a mám aj takú zmes. Zatiaľ tento problém mali len sliepky z tej pokríženej zmesy. Nechcem im dávať zmes pre nosnice, ktorá je v predajniach. Myslela som si, že to by im malo stačiť. Sliepky sú pekné, zaperené. Klieštikovce a ani iné parazity nemajú. Čo to teda spôsobuje? Myslíte, že toto je nevhodné krmivo?
Ano, je to nevhodné krmivo. kdyby bylo ok, tento problém byste neměla. slepice trpí nedostatkem vápníku. to vzniká nedostatkem vápníku v krmivu nebo ještě častěji nevhodným poměrem vápníku a fosforu, nebo přebytkem fosforu, nebo nedostatkem vitamínu D, co konkrétně je na vaší krmné dávce blbě by věděl výživář po rozboru vaší krmné dávky.
Ešte doplním bodlinku, pre Vašu predstavu, koľko vápnika sliepka-nosnica vyžaduje.
Bežná hydina si vystačí s obsahom vápnika okolo 1% v kŕmnej zmesi, sliepka-nosnica vo vysokej znáške aj 4%. Ak by ste kŕmili napríklad 1000gramov obilného krmiva, tak z toho 100-110gramov by mal byť uhličitan vápenatý (vo vysokej znáške), či už kŕmne vápno, grit, prípadne skořápky (obsah vápnika 89-97%). Samozrejme, ak sa pridáva nejaký vitamínový premix, ten tiež vápno zvyčajne obsahuje. /Nutrimix.../. Pri menej intenzívnej znáške sa dáva cca 3.5% vápnika.
Jde i o ten poměr. třeba slunečnicová semena obsahují mnohem víc fosforu než vápníku. naopak vojtěška je docela dobrý zdroj vápníku, hodně vápníku, málo fosforu. obilniny obsahují spíš fosfor než vápník, ale záleží na využitelnosti, je tam fytátový fosfor a v krmných směsích se to řeší přidanými fytázami. plus kde je vitamín D?
Fosfor je potrebný zhruba v pomere 1:10 k vápniku u nosníc v znáške. Fosfor v rastlinách je bez prídavku fytázy dostupný tak z jednej tretiny. Zo živočíšnej stravy je vstrebateľnosť fosforu blízka 100%. Preto sa hovorí o tzv. živočíšnom faktore v krmive (prevencia kanibalizmu napríklad), pričom principiálne ide o dostupný fosfor, metionín, ktoré sa v rastlinách nachádzajú v nedostatočnom množstve a pridávajú sa do premixov. Akákoľvek bežná kŕmna zmes na báze strukovín a obilnín aj v profizmeskách je nedostatočná a dopĺňa sa vápnikom,fosforom, metionínom, vit.A,B,D,E,K,Zn,Se,Cu... Ak niekto neskrmuje profizmesky alebo nepoužíva premixy na doplnenie chýbajúcich zložiek,musí jednoznačne skrmovať živočíšne bielkoviny.
chalupárka
napsal(a):
V podstate druhy krmiva, ktoré dávam hydine by boli celkom v pohode, treba asi upraviť pomer. Ešte si porovnám obsah živín v jednotlivých zložkách krmiva. Potom uvidím, či to stačí.
Čo tu čítam, čo všetko možné niektorí chovatelia skrmujú, vaše suroviny sú ťažko v pohode, máte pestrú stravu a to je dobré, vyhodil by som iba jačmeň. Tieto obilno-strukovinové zmesy sú ťažko nedostatočné vo vápniku, fosfore, metioníne, vitamínoch a stopových prvkoch, hlavne v zimných mesiacoch, keď nie je zelené, slnko. Občasné kŕmenie živočíšnych produktov to nezachráni. Krv má málo metionínu, veľa lyzínu-malé vajcia. Ja by som pokračoval tak, ako kŕmite, zožente si veľké 20kg balenie Nutrimix nosnice (lacnejšie ako kilovky) a dávajte 80gramov do 1kg hotovej zmesy. Nemusíte potom riešiť, čo Vám v krmive chýba. Skořápky kľudne pridávajte tiež. Drvené kosti sú výborné, ak ich viete šrotovať. Budete prekvapená, ako Vám stúpne znáška.
Takže problém stále trvá. Krmivo dávam stále rovnaké a pridala som nutrimix tak, ako ste mi poradili. Dnes okolo obeda som našla jednu sliepku ležať na boku a jeden behak mala akoby v kŕči. Momentálne je zatvorená samostatne a uvidím čo zajtra. Inak normálne prijíma potravu a pije vodu. Naozaj by som chcela vedieť, kde je problém. Ďakujem.
chalupárka
napsal(a):
Takže problém stále trvá. Krmivo dávam stále rovnaké a pridala som nutrimix tak, ako ste mi poradili. Dnes okolo obeda som našla jednu sliepku ležať na boku a jeden behak mala akoby v kŕči. Momentálne je zatvorená samostatne a uvidím čo zajtra. Inak normálne prijíma potravu a pije vodu. Naozaj by som chcela vedieť, kde je problém. Ďakujem.
Tak v tom případě veterinář:D
Protože hladinu vápníku v krvi zvířete na dálku stanovit nelze.