Landeská husa - hnízdo, stěhovat husu/nestěhovat

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2014 21:03
happycrown

XXX.XXX.216.42

Mám kmen landeských hus a hus českých. Jelikož mám líheň, tak jim od ledna bereme vejce a husy snáší od ledna do jednoho hnízda. Podle tvaru vajec nesou 3 husy. No k věci..prvních 24 vajec mám v líhni, dalších 24 mám na platu, dvě jsem našla ráno v hnízdě s husou, která pustila "prach", Možná jsem blbec, ale trochu mi to vnuklo nápad, tedy dát věci šanci a líhnout pod husou. Dvě vejce jsem tedy při jejím koupání sebrala, husa se poslušně vrátila na hnízdo a seděla celý den. Problém byl v tom, že v husníku to dle mého nebylo úplně ideální - bála jsem se, že když nechám tuhle husu sednout v husníku na hnízdo, že mi ty ostatní přestanou nést (jinde nést nechtějí) a hnízdo si v rohu sami udělaly, tak jim ho pouze udržujeme senem.
Dnes po 2 dnech sezení v husníku, jsem postavila hnízdo (už tu krabici), hezky seníčko, vzala tedy 12 vajec a loupla je vedle husníku, tak aby se slyšely a viděly na sebe s hejnem a husu jsem tam šoupla. Husa poslušně mnou nové udělané hnízdo upravila, vejce schovala a tvářila se že se stará. Husa nemá možnost odchodu z hnízda, má kolem toho hnízda prostor na chození a pití, pokud se bude chovat slušně, tak jí hodlám poskytovat prostor a pouštět jí s hejnem na koupání atd.
Problém je, že "staré" hnízdo v husníku mi obsedla ihned druhá husa! Mám tedy v husníku stavět další hnízdo, když mi ty zbývající dvě trubky snášejí do jednoho, nebo jí mám taky stěhovat a dát jí dalších 12 vajec?
Mám přeci ještě jednu husu, která snáší a neměla by kam snášet...je to asi ta česká (landeské mi nesou obr vejce, spatně mi drží i v líhni, ta česká má vejce menší)
A myslíte, že jsem udělala dobře, že jsem první husu přestěhovala? V husníku by byla nechráněná, při hluku okolo, hejno dost běhá a bála jsem se rozmačkání takového počtu vajec. Co tedy dál s dalšími dvěma husami?
Rozumím moc otázek...ale k mému překvapení sedí...a mě by vyhovovalo kdyby jednu (nebo i druhou) várku vajec vodila husa - líheň nestíhá, teď nám začaly nést kachny a ty asi nesednou, kachna ani hnízdo nedělá, vejce nacházím všude možně.

2.4.2014 21:24
happycrown

XXX.XXX.216.42

Dávám příspěvek výše. První husu má stále přestěhovanou a poslušně sedí na 17 vejcích. Druhá se usadila na hnízdě v husníku a sedí celý den pouze na dvou vejcích, dnes jsme postavili třetí hnízdo pro zbytek hus - je o správný postup?

3.4.2014 21:24
honzapm

XXX.XXX.29.18

Pokud husy sedí, protože samy chtějí sedět, pokud máte co pod ně dát,
pokud mají klid (od vás, i od ostatních kusů), pokud se mají kde vyprázdnit,
protáhnout (mávat křídly), napít, nažrat zrna a hlavně - kde si upravit a "namastit" peří
(na to hrnek s vodou na pití nestačí), tak je vše v pořádku.

Husy, které chtějí sedět, nechávejte v klidu, oddělené.
Ani na sebe nemusí vidět. Naopak, absolutní klid je důležitý.
Husy můžete pouštět cíleně ven z hnízda na větší prostor např. brzo ráno,
dříve než pustíte ostatní a potom později večer, až zase zavřete ostatní.
Tak se můžou sedící kusy proběhnout, proplavat, zamávat křídly, v klidu...

Jenom vy víte, jakou úroveň chovu (podmínek) máte a jak se vaše konkrétní kusy chovají.
Vše ostatní se naučíte praxí a časem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík