Máme obrovský pozemek skoro na samotě, různá zvířata, jen slepice jsme dosud neměli. Ale domácí vejce máme rádi, tak jsme vždy kupovali u různých známých. Od držení slepic nás odrazovalo několik věcí – dravá zvěř a ptáci, smečka našich psů (prosím, odpusťte si komentáře na téma nevychovanosti psů, mám své důvody a tady není diskuse o psech), zbytečné krmení cizích holubů a vrabců (myslím, že ani nášlapné krmítko tomu tak zcela nezabrání, slepice krmivo rozhazují) a hlavně potom „krása“ výběhu, ze kterého slepice brzy udělají pustinu, v případě dešťů ještě pěkně smradlavé bahniště. Jednoho dne jsem ale přišla na internetu na řešení – POJÍZDNÝ KURNÍK, kdysi se tomu říkalo také „slepičí traktor“. Vzhledem k tomu, že už nejsme velká rodina, stačí nám cca 5, 6 slepic, tak by malý kurník byl dostačující. Pátrala jsem tedy dále na internetu a zjistila jsem, že ty kurníky, co prodávají, jsou buď příliš drahé, nebo nejen drahé, ale i velmi malé. Našla jsem jen jediný kurník, který by alespoň trochu odpovídal mým představám (viz foto 1)….
… – bohužel jen na obrázku. Když jsem jej koupila, zjistila jsem, že to je jen taková „hrachovina“ z tenounké překližky a palubek typu „DODO“, tedy dodělej doma – zejména izolaci, aby se vůbec dal použít v zimních podmínkách, bidlo, závěs na napáječku na zimu ... Tak jsem zahodila prvotní vztek, jak jsem se nechala napálit, a dala jsem se do práce. Celý kurník jsem především zateplila ze všech stran (i podlahu a strop) zevnitř 3cm polystyrénem a vše zaklopila překližkou. (Viz foto 2)….
…. Místo dvou budek na hnízdění jsem nechala jen jednu a rozdělila ji na 2 hnízda. Místo druhé budky jsem udělala otevírací okno. Poslouží v létě na větrání, v zimě, po vložení dutinkového skla, prosvětluje kurník a hlavně umožňuje manipulaci v kurníku. (Viz foto 3). Původní dvířka pro manipulaci totiž byla zepředu (a ještě malá), ale to taky vymyslel nějaký „inteligent“, protože když dám zepředu výběh, tak se ke dvířkům stejně nedostanu – takže jsem je zrušila. Okno to nemělo žádné. Střechu jsem připevnila jen na šrouby s matičkami, aby případně šla úplně oddělat a kurník bych mohla perfektně vyčistit a vydezinfikovat. Sice na čištění má šuplíky, ale dost pochybuji o jejich funkčnosti v budoucnu…
… Pak zbývalo vyřešit výběh. Ty prodávané byly moc malé. Tak jsem si nechala svařit výběh z kari sítí (2x3 m), zevnitř jsem jej potáhla ještě jemným pletivem a na střechu dala plachtu – proti slunci i proti dešti – slepice nemají urousané nohy a vejce jsou naprosto čistá. Pískoviště jsem vyřešila bednou s pískem, kterou snadno přemístím. Přemísťování kurníku dělám každé 2 – 3 dny. Na výběh nasadím na jednu stranu 2 kolečka, na druhé straně přizvednu a popojedu – slepicím nezbývá než se přesunovat s výběhem. Potom popojedu s kurníkem, ten má kolečka trvale. Kolečka z výběhu po manipulaci oddělávám, protože zvedají výběh cca o 5 cm, mohla by tím prolézt lasička i kuna. (Viz foto 4)…
… Slepice mají stále čerstvou trávu. Výběh po nich není zdevastovaný a vzhledem k velikosti pozemku se na stejné místo podruhé vrátí za několik týdnů, či spíše měsíců, takže se v pohodě obnoví nejen tráva, ale najdou tam zase i nějaké ty brouky a žížaly. (Viz foto 5)...
… Na zimu je mohu „zaparkovat“ v dosahu elektřiny a v případě nutnosti jim mohu přitápět lampou s časovým spínačem. Na noc nemusím slepice zavírat a ráno otevírat (při mém vytížení by to často ani nešlo, musela bych řešit automatické otevírání). Zatím se slepice naučily v kurníku jen snášet vejce, ale v noci hřadují stejně ve výběhu. Má to tu výhodu, že nemusím kurník často čistit. Uvidíme jak v zimě. (Viz foto 6)...
… Sice nákup kurníku a materiálu na jeho dodělání, výběh apod. mě přišel na cca 10 tisíc, ale zase je to investice na mnoho let a věřím, že se vrátí. Hlavní věc je, že slepice mají bezpečný a snad i spokojený život a my kvalitní vejce. (Viz foto 7).
Skvělá fotoreportáž. Takových je tu jako šafránu.
Nemohu uvěřit, jaké šmejdy se dneska prodávají pod názvem kurník.
Jinak o těch vysouvacích deskách na trus si taky myslím to, co vy.
Akorát já osobně bych tu plachtu dal jen na polovinu výběhu, slunce
slepice občas potřebují, nebo bych přidělal ještě jeden výběh.
PS: vy už od těch kuřic na fotkách sbíráte vejce?
Vzhledem k tomu, že slunce většinou nesvítí kolmo nad výběhem, tak vždycky po některé straně mají i pruh výběhu, kam se slunce dostane, takže se mají kde vyhřívat. Podobně s deštěm - někdy slepice vezmou za vděk i trochu té vody, ale když lije pořádně, tak jsou asi rády, že jsou i v suchu. Vejce sbírám zatím od 2 slepic. A co se týče výběhu, tak je můžeme nechat občas proběhnout pod dozorem i mimo výběh na obrovské zahradě. To hodlám praktikovat až budou více "ochočené", zatím mám strach, že je potom nepochytám.
Zdravím, řešení je to pěkné, mám něco podobného akorát na jednom místě. Ze zkušeností - vnitřek je třeba dobře větrat, hlavně v zimě, jak jsem koukal, je to voděodolná překližka, na té se bude srážet vlhkost a bude stékat a může se tvořit plíseň. Slepice vydá dost tepla a spolu s hnojem pak v uzavřeném prostředí vzniká nepěkný puch neli čpavek. Já větrám nepřetržitě na jednom konci u podlahy a na druhém pod stropem 100 novodurka s mřížkou, odstranil jsem síťku proti hmyzu, byla hned zanešená. Co se týká slepic v zimě - najdete tu spoustu rad, ale hlavní je sucho, mráz až tak nevadí, pokud máte klasiku, nějaké nosné nebo hybridy, není třeba přitápět. Potřebují si odpočnout a to dělají hlavně při obměně peří a v zimě, energie jde na jiné účely. K výběhu, pokud máte psi kolem, jistě se predátoři nepřiblíží, ale pokud je na noc zavíráte a škodná chodí, stalo se mi, že pod výběh, který namá základy se opakovaně podhrabal větší predátor, myslím liška nebo psík mývalovitý. Byla to díra jak do pr...a po kuřatech zbylo jen peří, i když jsem výběh poté obložil dlažkama, udělal to znova. Snad se Vám predátoři vyhnou a celkově pěkné a šikovné.
Z té vlhkosti mám taky trochu strach, ale proto bude možnost i trochu přitápět (ani ne tak kvůli tomu teplu samotnému, ale právě kvůli vysoušení) a samozřejmě větrat. Uvidíme jaké úpravy si vyžádá provoz v zimě. Nejsou to první slepice v mém životě, tak nějaké zkušenosti by byly. Musela jsem zde zrušit chov holubů, věčně jsem měla jen 1/2 páru, druhého odnesl dravec. A chovat holuby ve voliéře se mě nelíbilo, to už odpadá ta krása pohledu na letící hejno a svobodu holubů, kdy si mohli po zemi sbírat, co potřebovali. Tak mám obavy i o slepice. U nás hrozí i návštěvy lišek. Máme sice psy, ale v kotcích, pouštíme je několikrát denně proběhnout po zahradě, ale na noc ne, takže liška dobře ví, kdy jsou "návštěvní hodiny". Naši psi ani nedohlédnou z jednoho konce pozemku na druhý, takže v určité (velké) části je pro lišku cesta otevřená. Slepice mám dominanty, líbí se mě, že jsou v různých barvách, tak je i na co koukat. Jinak Váš kurník je také pěkný, je vidět, že jste si taky s tím "vyhrál".
koňadra
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že slunce většinou nesvítí kolmo nad výběhem, tak vždycky po některé straně mají i pruh výběhu, kam se slunce dostane, takže se mají kde vyhřívat. Podobně s deštěm - někdy slepice vezmou za vděk i trochu té vody, ale když lije pořádně, tak jsou asi rády, že jsou i v suchu. Vejce sbírám zatím od 2 slepic. A co se týče výběhu, tak je můžeme nechat občas proběhnout pod dozorem i mimo výběh na obrovské zahradě. To hodlám praktikovat až budou více "ochočené", zatím mám strach, že je potom nepochytám.
Není potřeba je chytat. Tak si jejich důvěru nezískáte.
Stačí namočit suchý rohlík do vody nebo mléka a demonstrativně (viditelně) jim ho kousek hodit.
A znovu, a znovu. Seběhnou se za ním, kam jen si budete přát. I zpátky do výběhu.
RudaM

XXX.XXX.32.71
Prosím je tato nabídka na pojízdný kurník stále aktuální?
Děkuji Macho
Email:rudamacho22@gmail.com.
Uživatel s deaktivovaným účtem

koňadra
napsal(a):
…. Místo dvou budek na hnízdění jsem nechala jen jednu a rozdělila ji na 2 hnízda. Místo druhé budky jsem udělala otevírací okno. Poslouží v létě na větrání, v zimě, po vložení dutinkového skla, prosvětluje kurník a hlavně umožňuje manipulaci v kurníku. (Viz foto 3). Původní dvířka pro manipulaci totiž byla zepředu (a ještě malá), ale to taky vymyslel nějaký „inteligent“, protože když dám zepředu výběh, tak se ke dvířkům stejně nedostanu – takže jsem je zrušila. Okno to nemělo žádné. Střechu jsem připevnila jen na šrouby s matičkami, aby případně šla úplně oddělat a kurník bych mohla perfektně vyčistit a vydezinfikovat. Sice na čištění má šuplíky, ale dost pochybuji o jejich funkčnosti v budoucnu…
Mám ten samý typ.Na první pohled je hezký ovšem pravda že funkčnost je někde jinde.Máme jej asi 5 let, také vylepšený, na podlaze mám ale místo šuplíků nabitá prkna, plechové šuplíky šly špatně vyndavat a jak po nich slepice chodily, dělalo to hrozný rachot, Do dveří jsem dala místo latí plexisklo, celý kurník bylo také potřeba natřít ovhraným olejovým nátěrem už v prvním roce.Zateplený mám jen ze severní strany, tedy vzadu a slepice bez problémů zimu zvládly.Problém je jak stojí delší dobu na jednom místě, kola se zaboří a když chcete popojet, máte pocit že se to celé rozpadne.Po 5. letech se už začíná odlupovat lepenka ze střechy ale jinak mokro v něm neni.Takže až doslouží, tak nevím jestli zas nějaký koupit nebo se stavět s jiným, na který ale nemám už materiál.Mimo to máme ještě zděný ale obsazený.
koňadra
napsal(a):
Z té vlhkosti mám taky trochu strach, ale proto bude možnost i trochu přitápět (ani ne tak kvůli tomu teplu samotnému, ale právě kvůli vysoušení) a samozřejmě větrat. Uvidíme jaké úpravy si vyžádá provoz v zimě. Nejsou to první slepice v mém životě, tak nějaké zkušenosti by byly. Musela jsem zde zrušit chov holubů, věčně jsem měla jen 1/2 páru, druhého odnesl dravec. A chovat holuby ve voliéře se mě nelíbilo, to už odpadá ta krása pohledu na letící hejno a svobodu holubů, kdy si mohli po zemi sbírat, co potřebovali. Tak mám obavy i o slepice. U nás hrozí i návštěvy lišek. Máme sice psy, ale v kotcích, pouštíme je několikrát denně proběhnout po zahradě, ale na noc ne, takže liška dobře ví, kdy jsou "návštěvní hodiny". Naši psi ani nedohlédnou z jednoho konce pozemku na druhý, takže v určité (velké) části je pro lišku cesta otevřená. Slepice mám dominanty, líbí se mě, že jsou v různých barvách, tak je i na co koukat. Jinak Váš kurník je také pěkný, je vidět, že jste si taky s tím "vyhrál".
Stačí, když slepice vypustíte ven navečer, na noc se vrátí do voliéry samy, tyto polotěžké hybridky si troufám tvrdit, že určitě. Horší by to bylo se nějakými lehkými slípkami, ty by měly nejspíše tendenci zahřadovat někde výše. Počítejte ale s tím, že budou courat do šera, aby si svobodu užily.
Nepřitápěl bych, jinak to v kurníku bude jak v prádelně. Když k tomu budete větrat, bude tam průvan. Čím víc přitopíte, nebo budete větrat, tím rychleji bude vzduch proudit, navíc slepice zchoulostivíte. K tomu přes den přechod z tepla a vlhka ven do zimy, zdravotně taky nic moc. To je spíš nechte i přes zimu nocovat ve voliéře, jen udělejte obložením dvou, tří bočních stěn závětří nebo kurník na noc nezavírejte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Angláni sú v tom experti, niektoré domčeky sú hotové majstrovské diely.:)
https://www.google.sk/search?q=mobile+chicken+coop&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiW-NzFk7DTAhWDfFAKHUuFCuwQ_AUIBigB&biw=1600&bih=805#spf=1.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Ruda,Hana
napsal(a):
Dobrý den, mám zájem o pojízdný kurník na slepice.(5-10 slepic)<br />
Předem děkuji za nabídku.<br />
Děkuji Machu <br />
rudamacho22@gmail.com<br />
mob.: 602322655.
Já se obávám, že to není nabídka, jen inspirace...
Vfisch

XXX.XXX.240.41
Herst
Vfisch

XXX.XXX.240.42
Mám jeden zvyšný pred dokončením.
https://zvierata.bazos.sk/inzerat/71898590/Kurin.php.