Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.5.2014 11:56
jaroslav255

XXX.XXX.170.35

Liahnem asi len 3-4 mesiace ale stále pozorujem že dosť plne vyvinutých kurčiať zahynie pri liahnutí. Chcem sa spýtať či je to prirodzené alebo či sa im dá nejak pomôcť? Skúšal som v období liahnutia kropiť vajíčka octovou vodou, alebo ak vidím, že niektoré kurčiatko má problém tak mu viem pomôcť, ale sa mi zdá že to kurča aj keď prežije je nejaké slabšie.
za radu ďakujem Jaro

6.5.2014 13:27
katka83

XXX.XXX.102.241

Podľa mňa to môže byť tým že sa často lezie do liahne počas liahnutia a tak sa odvetráva potrebná vlhkosť a kurčatám nepomáham pretože s tým nemám dobré skúsenosti, všetky kuriatka ktoré sa nevedeli dostať samé von aj tak neskôr uhynuli, alebo malí krivé nohy a museli sa utratiť. To je len môj postreh ale skúsenejší zrejme budú vedieť viac. Ja osobne liahnem len dva roky, takže je to len môj dohad. Niečo sa píše aj o zadusení vplyvom vysokej vlhkosti a o liahňach s ventilátorom zase že veľmi vysušujú a kurča je zovreté v zárodočnej blane a nedokáže sa dostať von.

6.5.2014 14:14
ovecka

XXX.XXX.171.70

Spíše bude příčina v nízké teplotě. Já mám líheň v koupelně. Letos 4x líhnutí bez problému. Pak jsme přestali topit, klesla teplota v místnosti a líhnutí se posunulo o den dozadu. Rozdíl byl asi 4 stupně po dobu 10 dní a už to mělo vliv. Chtělo to zvýšit teplotu v líhni min o 0,2°C. Ale to jsem si hned neuvědomila. Dana

6.5.2014 14:18
ovecka

XXX.XXX.171.70

Teploto udávaná výrobci platí pro místnosti o teplotě cca 20°C a více. Pokud je chladněji, je potřeba teplotu zvýšit. Přesnou úměru si teď nepamatuji, ale asi 2°C v místnosti dolů 0,1°C na líhni nahoru. Dana

6.5.2014 14:23
ovecka

XXX.XXX.171.70

Další příčinou nevyklubání vyvinutých kuřat je nákaza pulorovou nemocí (Salmonella pullori?). Je to už v hejnu.
V neposlední řadě je na vině krmení směsí pro nosnice. Od starého veta vím ,že je to jedna z příčin nezdaru líhnutí kuřat. A´T je to jak chce, letos se mi to potvrdilo u husí. Byla mírná zima, husy byly v kondici a já jsem jim na jaře dávala část krmení ve formě směsi pro nosnice. Jindy to nedělá, neboť ji nemám. Polovina housat zůstala ve vejcích a nevyklubala se. Líhla jsem pod husami, takže teplotou to nebylo. Dana

6.5.2014 14:42
katka83

XXX.XXX.102.241

Ja mám liaheň stále za rovnakých podmienok vo vykurovanej miestnosti okolo 21° C a lepšie sa mi liahnu kuriatka, keď nie som zvedavá. Ale to s tou zmeskou môže byť lebo vajcia od jedných sliepok ktoré dostávali do krmiva aj trochu zmesky pre nosnice sa liahli o dosť horšie a 4plne vyvinuté sa nevyliahli vôbec a zahynuli bez naťuknutia v škrupine.

6.5.2014 17:15
jaroslav255

XXX.XXX.170.35

Ďakujem za rady, liaheň mam plne automaticku takze vykyvi či už teplotné alebo s vlhkosťou by tam byť nemali ( 38°C, vlhkosť 55 - 58 %), ale to s tou smeskou sa mi zdá dosť pravdepodobné lebo šlo práve o vajicka, ktorých sliepky boli krmené smeskou pre nosnice.

Takže ešte raz ďakujem

6.5.2014 17:47
ovecka

XXX.XXX.31.130

Já mám také automatiku - Brinsea a stejně ji snížení teploty ovlivnilo. Dana

7.5.2014 07:32
bara001

XXX.XXX.40.135

jaroslav255 napsal(a):
Ďakujem za rady, liaheň mam plne automaticku takze vykyvi či už teplotné alebo s vlhkosťou by tam byť nemali ( 38°C, vlhkosť 55 - 58 %), ale to s tou smeskou sa mi zdá dosť pravdepodobné lebo šlo práve o vajicka, ktorých sliepky boli krmené smeskou pre nosnice.

Takže ešte raz ďakujem

Podle mé zkušenosti z počátku líhnutí bych vám doporučila zkontrolovat skutečnou teplotu přibližně ve výšce zárodku nejlépe rtuťovým teploměrem, o kolik se liší od té na displeji. Když jsem líhla křepelčí vajíčka poprvé, byla teplota v některých místech až o 2 stupně nižší než deklarovaná. A to je líheň plně automatická. Nakonec pomohla výměna ventilátoru a podložení vajíček, aby zárodky byly blíž té správné teplotě. Slepičí vajíčka nemusíte podkládat, ale zkuste změřit teplotu uvnitř, podle toho můžete hnout s nastavením. Jen je třeba měřit na více místech a vždy po otevření odečítat, až se teplota uvnitř ustálí, já odečítala cca po hodině, abych měla jistotu.

7.5.2014 09:05
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Poslední 3 dny překládám vajíčka do líhně z plastové bedny, co koupíte v marketu, s koupelnovým ventilátorem a topným kabelem. Termostat myslím konrad za 16 stovek. Ted chci ozkoušet po sezoně činský za 6 stovek. V té bedně držím teplotu mezi 37,5-38 - chtělo by to zateplit 2 polystyrenem aby nedocházelo k výkyvům. Ale co chi říci - vlhkost držím na 80% - měřím na vlhkoměru z barometrů, koupenou na lihne.cz, tam jsem zakoupil i kontrolní teploměr.

Výsledek - líhnivost cca 99% ( 40 kuřat a ště 35 líhnu)

Dosavadní zkušenost s dřevěnou samodomkou byla špatná, nemohl jsem dosáhnout vlhkost více jak 65% a líhnivost byla cca 30 %.

7.5.2014 10:46
honzapm

XXX.XXX.29.18

U mě to také bylo nízkou teplotou.
Mám líheň v suché a teplé podkrovní místnosti, na displeji byla správná teplota,
ale kuřata se líhla až 22.-23. den a líhnivost byla jen 40% kuřat.
Oplozenost a další péče byla dobrá.
Přidal jsem tři rtuťové akvarijní teploměry Sera na různá tři místa na vejcích
a zjistil jsem, že na vejcích je sotva 37°C.
Takže pomohlo zvýšit teplotu, přičemž na displeji bylo už hraničních 39,1 - 39,6 °C,
ale na vejcích bylo přesně tak akorát. Pak se mi vylíhla všechna oplodněná vejce,
takže líhnivost 100% a líhlo se už od 20. dne.

30.6.2014 11:38
brakemonka

XXX.XXX.114.149

Začínám být smutná. Nenalíhla jsem toho moc, mám nasazenou druhou líheň, ale po druhé se mi vykytuje tentýž problém.
Mám dojem, že teplota během inkubace je dobrá, nebo´t líhnout se začínají některá už 20. den. Ale přesto, že jsou 21 den mnohá naklubaná, jsou v nich již mrtvá kuřátka:( Nějak se nemůžou dostat ven? Vhkost dva psosdlení dny a v době líhnutí 70 - 80%.
První líhnutí bylo je 50% vylíhnutých z plně vyvinutých zárodků a některé nebyly ani naklované (češky i maransky), přičítala jsem to tomu, že třeba jsem do líhně často lezla..no teď mám převážně marnansky a aruakány a do líhně chodím vybírat jen 1x denně a přesto maransky jsou naklubané a některé už ale i mrtvé:/ Máte prosím někdo radu, co změnit? Dík

30.6.2014 20:10
začátek

XXX.XXX.18.82

ovecka napsal(a):
Další příčinou nevyklubání vyvinutých kuřat je nákaza pulorovou nemocí (Salmonella pullori?). Je to už v hejnu.
V neposlední řadě je na vině krmení směsí pro nosnice. Od starého veta vím ,že je to jedna z příčin nezdaru líhnutí kuřat. A´T je to jak chce, letos se mi to potvrdilo u husí. Byla mírná zima, husy byly v kondici a já jsem jim na jaře dávala část krmení ve formě směsi pro nosnice. Jindy to nedělá, neboť ji nemám. Polovina housat zůstala ve vejcích a nevyklubala se. Líhla jsem pod husami, takže teplotou to nebylo. Dana

smajlík

30.6.2014 20:16
brakemonka

XXX.XXX.114.149

pochybuji že to bude tato nemoc, protože jsem líhla se stejným výsledkem násadu od dvou rozdílných chovatelů, takže chyba bude nejspíš u mne:/

Přidejte reakci

Přidat smajlík