Slepice neudrží rovnováhu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2014 07:28
milos40

XXX.XXX.72.190

Dobrý den,
dnes jsem šel nakrmit slípky a jedna z nich(asi roční)polehávala.
Vzal jsem jí do ruky a snažil se jí postavit na nohy,ale lehla si znovu.Do toho ostatní slepice do ní začly klovat,ona se snažila vstát,ale neudržela rovnováhu,vypadala jako opilá.
Poraďte prosím,co by jí mohlo být?smajlík

12.5.2014 08:52
katka83

XXX.XXX.102.241

Niečo podobné sa mi stalo minulí rok na jeseň u kohúta oravky. Zo dňa na deň začal polihovať nevychádzal z kurníka. Neviem čo to bolo trvalo to pár dní a potom sa zotavil dávala som všetkým sliepkam do vody propoul asi týždeň. Odvtedy sa to neopakovalo. Chorú sliepku dajte mimo hejna do tepla a sucha. Dajte jej piť a žrať a uvidíte. Môže to byť čokoľvek lebo hydina reaguje podobne na viacej ochorení. Sledujte trus. Presne sa to dá určiť asi len vet. rozborom.

12.5.2014 10:11
honzapm

XXX.XXX.29.18

Je očkována proti Markově obrně?
Každopádně ihned utratit a spálit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2014 11:41

honzapm napsal(a):
Je očkována proti Markově obrně?
Každopádně ihned utratit a spálit.

Taky se mi takto jednou projevila a celý kmen hedvábek šel do .... Nechodila, nohy jako z gumy.

12.5.2014 11:46
katka83

XXX.XXX.102.241

Marková choroba sa by sa prejavila už skôr, keď postihuje periferne nervy ide o chronickú formu nie takto zo dňa na deň, a pri akútnej forme sa tvoria v koži a na vnútorných orgánoch lymfoidne nádory. Aspoň takto sa to uvádza v literatúre, ale kedže je to vírusové ochorenie človek nikdy nevie.

12.5.2014 11:53
katka83

XXX.XXX.102.241

Mohla by byť aj začervená čo by bola ta lepšia varianta. Aj pri parazitózach bývajú takéto príznaky. Červy v črevách vytvárajú toxíny pôsobiace neurotoxicky.

12.5.2014 12:36

katka83 napsal(a):
Marková choroba sa by sa prejavila už skôr, keď postihuje periferne nervy ide o chronickú formu nie takto zo dňa na deň, a pri akútnej forme sa tvoria v koži a na vnútorných orgánoch lymfoidne nádory. Aspoň takto sa to uvádza v literatúre, ale kedže je to vírusové ochorenie človek nikdy nevie.

Musím oponovat, u mne to bylo ze dne na den, jeden den OK, druhý den posedávala a nechodila, křídlo svěšené. Odvoz na veterinu, diagnoza, likvidace...

12.5.2014 13:07
milos40

XXX.XXX.72.190

milos40 napsal(a):
Dobrý den,
dnes jsem šel nakrmit slípky a jedna z nich(asi roční)polehávala.
Vzal jsem jí do ruky a snažil se jí postavit na nohy,ale lehla si znovu.Do toho ostatní slepice do ní začly klovat,ona se snažila vstát,ale neudržela rovnováhu,vypadala jako opilá.
Poraďte prosím,co by jí mohlo být?smajlík

Tak ted jsem byl u slepic a ta "postižená" stála,ale když se snažila popojít,tak se znovu motala a snažila se vyrovnávat rovnováhu křídlama.Všiml jsem si,že má i ocas stažený skoro pod sebe,jako pes.Jakmile se snaží udělat pohyb,ostatní slepice ji klovou.

12.5.2014 14:18
milos40

XXX.XXX.72.190

Tak ted jsem byl u slepic a ta "postižená" stála,ale když se snažila popojít,tak se znovu motala a snažila se vyrovnávat rovnováhu křídlama.Všiml jsem si,že má i ocas stažený skoro pod sebe,jako pes.Jakmile se snaží udělat pohyb,ostatní slepice ji klovou.

12.5.2014 20:12
ovecka

XXX.XXX.31.130

Opravdu nejrozumnější je ji utratit. Pokud má nějakou infekční chorobu, tak si jen zamoříte prostředí a chov. I ty slepice intuitivně tuší, že je ,,divná" a snaží se ji zlikvidovat. Bohužel se mohou i nakazit. může jít např. o vleklou formu salmonely (tyfus slepic, pullorová nemoc...), tuberkulozu drůbeže a další viz:
-do google zadat VIROVÉ CHOROBY DRŮBEŽE a stáhnout odkaz - fvl.vfu.cz/export/sites/fvl/sekce_ustavy/mikrobiologie/.../km_7-vir.ppt
Dana

12.5.2014 20:14
ovecka

XXX.XXX.31.130

Podobně BAKTERIÁLNÍ CHOROBY DRŮBEŽE - http://fvl.vfu.cz/export/aviarni-medicina-LS-2007/Bakterialni_a_mykoticke_infekce_drubeze.pdf
Je toho moc, co by to mohlo být. Dana

12.5.2014 22:18
honzapm

XXX.XXX.29.18

Pokud ji nechcete zlikvidovat, tak ji každopádně oddělte.
Přece ostatní nenecháte ji týrat??

Pokud tedy Markovku vyloučíte, tak krom výše uvedeného
může mít třeba naraženou páteř nebo zlomenou nohu.
Nemohl ji někdo nakopnout (soused atd.), vzít koštětem, popř. na ní
skočit těžký kohout (nebo i kačer - u nás se občas stane), nemohla
někam spadnout nebo něco na ni spadnout (koště)? Atd.
Podobné příznaky měly naše slepice i po napadení predátorem,
který dílo nedokoná (pták či liška jsou vyrušeni třeba psem).

Náš soused má taky slepici se zlomenou nohou, skáče jen po jedné,
pomáhá si křídly, ostatní ji samozřejmě život v hejnu neulehčují,
žere jako poslední, kdo ví, zda nese a jakou kvalitu taková vejce mají
a mě hlava nebere, co je na Dominant Koroptví tak cenného,
že ji dávno nezabil. Má ji takhle už asi třetí sezonu.

Pokud ta vaše má něco s páteří, možná by se to dalo poznat i podle vejce,
které snese. V drtivé většině případů bude mít zdeformovaný tvar.
Při těžším postižení slepice deformované vejce ani nevypudí ven a uhyne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík