Zacali mi znasat nosnice - hybrid Dominant, kupil som ich ako 20 tyzdn.mladky. Za posledny tyzden som nasiel 3 ks vajec bez skarupiny, len taku priesvitnu blanu mali...nedrzali pohromade, sa rozpadli pri manipulacii...neviem ako sa problem odborne nazyva, s chovom len zacinam... Cim to je? Nikde som tento problem v literature ani na webe nenasiel popisany...
Inak maju zeleny vybeh, krmene su z 1/3 original zmesou pre nosnice a 2/3 mleta kukurica, psenica, soja - snazim sa postupne prejst len na zmes srotov (kukurica, psenica, soja) a pastvu. Kedze som mal podozrenie na kokcidiozu, daval som im cca 10 dni Emanox PMX a teraz asi posledne 3 dni do vody pridavam trochu octu...
Predpokladam ze maju malo vapnika? Zatial som im hodil par lopat mleteho vapenca do vybehu...
Vdaka za rady
jm
Ja mám tiež tento problém asi u dvoch kusov hybrid isabrovn ale majú už cez dva roky. Dávam rozdrvené škrupiny a ešte čakám na prípravok od veterinára s vysokým obsahom vápnika a vitamínov. Inač dávam plastin alebo nutrimix podľa toho čo majú v predajni alebo objednám cez net. Odporúča sa aj krmné vápno primiešať do šrotu.
Zelené krmené + vápník dohnat skořápkami a neměl by být problém. Vápenný grit (drcený vápenec, uhličitan vápenatý) je možný přidat kamkoliv volně do výběhu a slepice si ho v případě potřeby také vezmou. A problém by měl zmizet.
Pokud ne, může být teoreticky i nějaká genetická vada a pak mohu doporučit jedině dát si výbornou slepičí polévku