Ahojte, kedysi sme chovali všetku možnú hrabavú a vodnú hydinu. Avšak mám pár otázok:
a.) Máme 14 týždňové mládky, dvoch 14 týždňových kohútov. Chceme kúpiť k tomu starého 8 mesačného kohúta. Je to vhodné? Ja by som starého kohúta nechal v noci vonku a potom ráno vypustil mládky k tomu.
b.) Máme 50 brojlerov. Sú 18 dňové. No už sa tlačia v bedniach. Môžeme ich dať k tým 14 týždňovým sliepkam. Zavrieť na noc do kurína, aby vedeli kde majú prísť na noc.
c.) 22 dňové húsky, kedy môžu ísť do voľného výbehu? Začína sa im robiť perie.
d.) máme 5 týždňové perličky. Môžeme to chovať s týmto? Alebo to vôbec nevie nažívať s ostatnou hydinou?
Viem že v dospelosti sa to nepobije často, ale už by som to dal do výbehu hromadne na noc, aby vedeli kde sa majú uložiť na noc. Kurník je zateplený, sieťka cca 50 x 50 cm na vetranie. Nočná teplota je tu okolo 14 stupňov. Podstielka piliny. Čo vy na to? Ďakujem za pomoc s tým kedy dať do výbehu.
a) Chcete zřejmě nepříbuzného kohouta. Pokud budete přidávat dospělého a to 8 měsíční kohout je, tak jedině až k dospělým slepicím. K těmto určitě ne.
b) 18 denní brojlery mezi 14 týdenní kuřice také ne. Rozdíl ve velikosti je příliš velký a kuřice by je utiskovaly, hlavně u krmení
c) Od víkendu má být teplo, takže husy ven mohou, spíš bych řekl, že musí. Zrovna tak brojleři, čerstvý vzduch jim jen prospěje. Nezapomeňte na zajištění stínu, případně hlídat před promoknutím. Když se mají kde schovat, tak přeprška, pokud se příliš neochladí, nevadí.
d) Perličky se slepicemi být mohou, zde bych vzhledem k velikosti volil zatím spíš spojení s bojlery. Časem, až se velikostní rozdíl smyje, tak k těm kuřicím klidně.
Důležitá velikost chovného zařízení a výběhu. Zvířata musí mít možnost se sobě vyhnout a musí mít dostatek krmítek, aby se dostala ke krmení všechna najednou Záleží ale také kolik čeho je. Pokud přijde 10 odrostelších kuřat mezi 50 menších, tak budou menší problémy, než když je to opačně, 10 malých mezi 50 odrostlých – ta si pak u krmení ani neškrtnou + nějaká ta šikana.
Začal bych tím, že bych za pěkného počasí pouštěl drobotinu ven, třeba i do společného výběhu. Na noc ještě radši zvlášť, pokud se brojleři tam kde jsou již mačkají tak třeba kurník nějak provizorně rozdělit. Uvidíte, jak se spolu porovnají a podle toho se pak zařídíte. Musíte ale počítat s tím že brojleři porostou pomaleji, než když je budete mít zavřené někde v chlívku, bude to ale šťastnější maso. Já je choval a krmil normálně se slepicemi, a kuřaty rostli pěkně /ovšem neměl jsem srovnání s jinnými, kteří by byli pouze drženi v chlívku/, byli běloučcí, čistí, vyhřívali se na sluníčku, tak od 3 týdnů věku se ani od krmítka moc nevzdalovali, takže mi nepřišlo, že by byli vyběhaní. A hlavně nesmrděli.
Dobrý deň, ďakujem za rady.
a.) kohúta už varím v polievke :) bol predsa megalomanský :)
b.) celkovo je 150 brojlerov. A dokopy 30 slepíc 14 týždňových. Za mojich detských čias to išlo všetko na noc do kurníka, aby sa to vedelo vrátiť. Kurín je veľkostne cca 25 m x 5 metrov. Slepice sú na jednom mieste a brojlery dám do druhého kúta. Vo výbehu viac ako 400 m2 budú mať 4 krmítka a 3 napájačky. Myslím, že by sa dokázali zniesť. No chcem ich už dať vonku, je to náročné 150 brojlerov ráno vyberať a na noc dávať extra. Je to už únavné, hoc je to len 7 dní :)
c.) tie húsky sa obávam, že to bude od nôh zima. Tie by som radšej volil ešte v klietke do 30 dňa života. Predsa nemá to perie a je to zhovorčivá landenská hus. Kúpať by sa chceli, ale zatiaľ si vystačia s vodou v miske. Ale spotrebu mladej nesekanej žihľavy majú riadnu. 5 krát denne, celkovo 3 kilá žihľavy za deň a kilo šrotu.
d.) tie perličky, je ich 10 kusov, ale v klietke to behá ako splašené :) To som ešte nikdy nechoval. Neutečie to?
Výbeh je 60 metrov x šírka asi 8 metrov. Výbeh je rozdelený na 4 časti: 1. časť piesok, 2. časť kŕmna, 3. časť oddych na zmesi štrku, piesku, zeminy, 4. časť zelené a na vrchu sieťka proti dravcom. Brojlery chcem chovať na šťastnejšie mäso, nie na 42 deň kálať. Počítam na 3 mesiace výkrm.
Abych řekl pravdu, 150 brojlerů se neumím představit a 400 m2 mi přijde na takové množství drůbeže málo, pokud by to mělo zůstat zatravněné. Já měl brojlerů kolem 15ks a mám neomezený výběh na louku. Když už jsem ale začal, tak napíšu jak bych asi pokračoval ve vašich podmínkách.
b) Brojlery bych tedy přemístil co nejdříve, dokud jsou ještě dobře chodící. Podstatnou část kurníku vyčleňte pro ně – je jich 150. Tak po dvou dnech v novém bych je ráno /předpokladem je pěkné počasí / vyhnal ven a večer zase zahnal zpět. Po pár dnech by se to měli naučit. 4 krmítka na 150 kusů + ještě ostatní drůbež mi přijde málo. Pokud tedy nejsou dostateně dlouhá. Píšete v noci 14 stupňů, to není mnoho, takové množtví ale něco zadýchá. To rohů ale dejte do kulata kartony, aby se vám neumačkali, kdyby jim byla zima, případně se něčeho lekli.
c) Tady v Čechách máme momentálně teplo, jen zítra má pršet a od neděle bude 30C, držet husy přes den v kleci by mi tedy přišlo zbytečné.
d) Perličky mohou být normálně venku se slepicemi, otázkou je, zdali je zpočátku nebudou kuřice prohánět a z toho důvodu, jestli nebudou mít tendenci přeletět plot. Nechal bych je zpočátku mezi brojlery a vidělo by se jak dál. V 5 týdnech je mít v kleci je myslím zbytečné, čím dřív budou chodit ven tím lépe si zvyknou. Jen ještě tak týden pozor na chladné počasí.
Velikost výběhu mi přijde tak na hraně pro ty slepice a perličky. +jeden pár husí, pokud by byl celý zatravněný. Asi bych část navazující na kurník zastřešil, aby se tam mohli ukrýt při nepřízni počasí a zbytek co nejvíce zatravnil. Obávám se ale, že takové množství drůbeže z toho po prvních deštích udělá udupanou plochu.
Tak včera večer sme to zatvorili všetko do kurníka, konkrétne: Perličky, brojlery a sliepky. V noci sa spoznali, rozdelili si kurník a ráno to tam všetko lietalo :)
Cez deň boli 2 slepice provokatérky, ktoré vyhľadávali konflikty a podbŕdali na brojlery, ale všetky sa na ne vrhli, tak ich spacifikovali.
Tie húsky ešte nebudem dávať, rozdelil som ich, lebo ich bolo veľa, ale ešte nemá perie. Iba začiná zarastať.
Porast si intuitívne rozdelili a popreháňali sa. takže všetko OK :)