Dobrý deň.Hľadám vhodné plemeno hydiny,poraďte mi.Chcel by som,aby boli zdrobnené alebo zakrslé aj keď neviem,či je v tom rozdiel.Taktiež aby sa sliepočka "slušne" znášala ale aj bola niečím zaujímavá.Viem,že na tieto požiadavky sa nechodí asi žiadne plemeno zdrobnenej hydiny,no skúste mi poradiť. Mne osobne sa páčia samozrejme všetko zdrobnené: kočinky, hodvábničky ,wyandotky a pôvodné malé plemená sebritky,a antverpské bradáče/vousače. Môžte mi napísať,ktoré z týchto sú najvhodnejšie ale aj ľahko zohnatelné plemená. Ďakujem vopred za všetky odpovede.
To uz jste si zjistoval drive, ne? Z uvedenych plemen asi zdrobnele wyandotky. Sezenete je a i neco snesou. Pak mozna hedvabnicky, sice nejsou prebornice, ale par vajec snesou. Pokud vsak chcete jen malou skepici na produkci vajec, potom zdrobnele velsumky. Jiank "zdrobnele" plemeno je zmensenina velkeho, zatimco "zakrsla" plemena jsou puvodni. Takze sebritky jsou "zakrsle", milflerky take. Zato hedvabnicky jsou "velke" a zdrobnele, podobne jako ty wyandotky.
frufru
napsal(a):
To uz jste si zjistoval drive, ne? Z uvedenych plemen asi zdrobnele wyandotky. Sezenete je a i neco snesou. Pak mozna hedvabnicky, sice nejsou prebornice, ale par vajec snesou. Pokud vsak chcete jen malou skepici na produkci vajec, potom zdrobnele velsumky. Jiank "zdrobnele" plemeno je zmensenina velkeho, zatimco "zakrsla" plemena jsou puvodni. Takze sebritky jsou "zakrsle", milflerky take. Zato hedvabnicky jsou "velke" a zdrobnele, podobne jako ty wyandotky.
Ďakujem za odpoveď.Je pravda,že som si to z časti zisťoval.No ja som chcel hlavne poznať názor chovateľov.Rozprával som sa s jedným chovateľom,ktorý mi povedal,že zdrobnená kočinka sa znáša ako "normálna" nosnica a na webe píše,že iba 50 vajec.Alebo by ma zaujímalo to,že ak by som mal viac Sebritiek,tak celková znáška by bola možno postačujúca.
niklaus
napsal(a):
Ďakujem za odpoveď.Je pravda,že som si to z časti zisťoval.No ja som chcel hlavne poznať názor chovateľov.Rozprával som sa s jedným chovateľom,ktorý mi povedal,že zdrobnená kočinka sa znáša ako "normálna" nosnica a na webe píše,že iba 50 vajec.Alebo by ma zaujímalo to,že ak by som mal viac Sebritiek,tak celková znáška by bola možno postačujúca.
Těch sebritek byste ovšem musel mít skutečně hodně. prostě se budete muset rozhodnout, jestli plemeno, které se Vám líbí, nebo plemeno, co nese. Ač nejsem chovatel sebritek, myslím si, že sebritky na vejce je prostě hloupost.
Moje zkušenosti s chovem zdrobnělé drůbeže jsou následující. Pro potěchu oka chovám a to hlavně s vnukem, bantamky černé. Jde o slepičky o váze 0,5 kg, s užitkovostí kolem 110 vajec za rok, velmi malou spotřebou krmiva a bez nároku na zateplené ustájení. Zhruba to samé platí i o sebritkách. Pro pěkný vzhled "selské" slepice a velmi dobrou užitkovost, mám zdrobnělé hemšírky. Užitkovost se pohybuje mezi 170 až 180 ks vajec za rok. Tak asi tolik informací pro vaše rozhodování. Beran J.
niklaus
napsal(a):
Zakrslá kočinka je plemeno s dobrou kvokavostí. Sedí i třikrát do roka. Pokud chcete plemeno na vejce, tak kočinka není ta pravá. Budete stále řešit co s kvočnou . Kvokavé plemeno je pro někoho, kdo chce mít na zahradě kvočny s kuřaty.
z.Kočinka snáší od jara cca 13 - 25 vajec a zasedne. Vysedí kuřata, odvodí a začne znovu snášet. Opět snese 13 - 25 vajec a zasedne ....
asperulo
napsal(a):
Zakrslá kočinka je plemeno s dobrou kvokavostí. Sedí i třikrát do roka. Pokud chcete plemeno na vejce, tak kočinka není ta pravá. Budete stále řešit co s kvočnou . Kvokavé plemeno je pro někoho, kdo chce mít na zahradě kvočny s kuřaty.
z.Kočinka snáší od jara cca 13 - 25 vajec a zasedne. Vysedí kuřata, odvodí a začne znovu snášet. Opět snese 13 - 25 vajec a zasedne ....
Ďakujem za odpoveď.Teraz som si už úplne istý,že kočinka nie je také plemeno,ktoré by som choval a a najmä potreboval. A aké plemená sliepok chováte vy?
frufru
napsal(a):
Já mám hedvábničky, pro domácí spotřebu nám stačí vejce od 4 slepic, ale záleží, kolik jich sníte, nevedu si evidenci, mám je pro zábavu, vejce jsou přidaná hodnota
Uvažoval som už aj o hedvábničkách,no sú cenovo dosť dráhe,aspoň u nás na Slovensku.Ak by ste boli taký dobrý,a stručne mi opísali ich chov teda ako ich chováte vy.Je pravda,že musí byť na 1 kohúta 3 sliepky?A aké vajíčka znášajú? (farba a veľkosť.) "vyzeráte" ako spoľahlivý a skúsený chovateľ,tak preto sa vás chcem opýtať na ich chov.Ďakujem za odpoveď.
niklaus
napsal(a):
Uvažoval som už aj o hedvábničkách,no sú cenovo dosť dráhe,aspoň u nás na Slovensku.Ak by ste boli taký dobrý,a stručne mi opísali ich chov teda ako ich chováte vy.Je pravda,že musí byť na 1 kohúta 3 sliepky?A aké vajíčka znášajú? (farba a veľkosť.) "vyzeráte" ako spoľahlivý a skúsený chovateľ,tak preto sa vás chcem opýtať na ich chov.Ďakujem za odpoveď.
No, je tady v clancich clanek o jejich chovu Nevim, kde jste vycetl ten "nutny" pomer kohouta a slepic, ale samozrejme kdyz budete mit jen jednu, bude od kohouta vic "opotrebovana"
, navic jak vice kvokaji, budete pak bez vajec. Ja je mam v drevenem nezateplenem kurniku, krmim smesi a psenici, prilepsuji mrkvi, masem, tvarohem, davam Nutrimix, skorapky. Poustim je na zahradu, ale jinak maji svuj vybeh, zel bez travy, mel jsem tam drcenou kuru, neosvedcila se, takze tam prijde drobny kacirek. Bohuzel nemuzou byt stale pustene kvuli psovi. Kazdy rok mam minimalne 3 kvocny s kuraty. Jinak odkvokavam. Vejce maji mensi, nez klasicke slepice (nevazil jsem je), moje maji barvu slonove kosti az svetle hneda.
frufru
napsal(a):
No, je tady v clancich clanek o jejich chovu Nevim, kde jste vycetl ten "nutny" pomer kohouta a slepic, ale samozrejme kdyz budete mit jen jednu, bude od kohouta vic "opotrebovana"
, navic jak vice kvokaji, budete pak bez vajec. Ja je mam v drevenem nezateplenem kurniku, krmim smesi a psenici, prilepsuji mrkvi, masem, tvarohem, davam Nutrimix, skorapky. Poustim je na zahradu, ale jinak maji svuj vybeh, zel bez travy, mel jsem tam drcenou kuru, neosvedcila se, takze tam prijde drobny kacirek. Bohuzel nemuzou byt stale pustene kvuli psovi. Kazdy rok mam minimalne 3 kvocny s kuraty. Jinak odkvokavam. Vejce maji mensi, nez klasicke slepice (nevazil jsem je), moje maji barvu slonove kosti az svetle hneda.
Ešte k tomu farebnému rázu a odkvokávaniu.Podľa vašej profilovej fotky usudzujem
Že chováte asi čierny farebný ráz.Chcem sa vás ešte opýtať,že ak by som chcel chovať
cierne a biele ( č.kohut a b.sliepka.) tak z vajíčok by sa mi vyliahli čierne a biele kuriatka alebo
ciernobiele?Počul som,ze sa odkvokavaju ponorenim do vody,no zase neviem,ci je to
pravdiva informacia. Ako to robite vy? Vopred Ďakujem za odpoveď.
niklaus
napsal(a):
Ešte k tomu farebnému rázu a odkvokávaniu.Podľa vašej profilovej fotky usudzujem
Že chováte asi čierny farebný ráz.Chcem sa vás ešte opýtať,že ak by som chcel chovať
cierne a biele ( č.kohut a b.sliepka.) tak z vajíčok by sa mi vyliahli čierne a biele kuriatka alebo
ciernobiele?Počul som,ze sa odkvokavaju ponorenim do vody,no zase neviem,ci je to
pravdiva informacia. Ako to robite vy? Vopred Ďakujem za odpoveď.
Chce to více číst tady různé články a příspěvky. Genetika je pro mne (a vždy byla) španělská ves, takže Vám to nepopíšu. Ale z černého kohouta a bílé slepice vycházela černá kuřata, některým kohoutům se v druhém kuřecím peří objevila stříbrná v krčních závěsech. Já je mám jen pro zálibu, takže mě to nijak nevadilo. Mám teď černé vousaté slepice a k nim stříbrného kohouta, kuřata jsou černá nebo stříbrošedá.
K odkvokávání - ponořením do vody to dělaly naše babičky, smyslem je snížit tělesnou teplotu kvočny, má de facto "horečku". Normální je dát kvokající slepici do králíkárny, kotce, drátěné klece apod. důležité je, aby se nemohla zahřát odspodu, ke krmení podávat žrádlo bohaté na bílkoviny. Pokud si to takto zařídíte hned na začátku kvokání, tak by měla být slepice do pár dnů odkvokaná. Já mám klec z pletiva v garážovém stání pověšenou ve vzduchu.
frufru
napsal(a):
Chce to více číst tady různé články a příspěvky. Genetika je pro mne (a vždy byla) španělská ves, takže Vám to nepopíšu. Ale z černého kohouta a bílé slepice vycházela černá kuřata, některým kohoutům se v druhém kuřecím peří objevila stříbrná v krčních závěsech. Já je mám jen pro zálibu, takže mě to nijak nevadilo. Mám teď černé vousaté slepice a k nim stříbrného kohouta, kuřata jsou černá nebo stříbrošedá.
K odkvokávání - ponořením do vody to dělaly naše babičky, smyslem je snížit tělesnou teplotu kvočny, má de facto "horečku". Normální je dát kvokající slepici do králíkárny, kotce, drátěné klece apod. důležité je, aby se nemohla zahřát odspodu, ke krmení podávat žrádlo bohaté na bílkoviny. Pokud si to takto zařídíte hned na začátku kvokání, tak by měla být slepice do pár dnů odkvokaná. Já mám klec z pletiva v garážovém stání pověšenou ve vzduchu.
Ja chovám cca 2 roky zdr.wyandotky oranžové vlnité.
Mám na jedného kohúta 3 sliepky a jednu sliepku(kurča).
Jedna z troch sliepok sa mi bezdôvodne prestala znášať.
Neviem,či to bolo tým,že jej "kamarátky" obidve kvočali.
Síce nie naraz,no možno týždeň po sebe.V tom období
sa prestala znášať.Jedna s tých dvoch sliepok už kurčatká
vyvjedla a začala sa znášať no ta sliepka stále nič.Môže aj ona
kvočit?No nedáva to najavo?Ešte k tým kurčatkám.U wyandotiek
je to tak,že tri štvrtiny vyliahnutých kurčiat sú kohúty.Ako je to
u zdr.hedvábniček?Opäť ďakujem za odpoveď.
niklaus
napsal(a):
Ja chovám cca 2 roky zdr.wyandotky oranžové vlnité.
Mám na jedného kohúta 3 sliepky a jednu sliepku(kurča).
Jedna z troch sliepok sa mi bezdôvodne prestala znášať.
Neviem,či to bolo tým,že jej "kamarátky" obidve kvočali.
Síce nie naraz,no možno týždeň po sebe.V tom období
sa prestala znášať.Jedna s tých dvoch sliepok už kurčatká
vyvjedla a začala sa znášať no ta sliepka stále nič.Môže aj ona
kvočit?No nedáva to najavo?Ešte k tým kurčatkám.U wyandotiek
je to tak,že tri štvrtiny vyliahnutých kurčiat sú kohúty.Ako je to
u zdr.hedvábniček?Opäť ďakujem za odpoveď.
Zdrobnělé nechovám, mám klasické. Je na to spousta názorů a teorií, každý chovatel Vám řekne tu svoji, dle mého. Podle mé statistiky je to každý rok různé, a to i ze dvou várek stejných vajec Mám možná štěstí, že v posledních dvou letech je to 1:1 nebo 1:2 ve prospěch slepiček.
frufru
napsal(a):
Zdrobnělé nechovám, mám klasické. Je na to spousta názorů a teorií, každý chovatel Vám řekne tu svoji, dle mého. Podle mé statistiky je to každý rok různé, a to i ze dvou várek stejných vajec Mám možná štěstí, že v posledních dvou letech je to 1:1 nebo 1:2 ve prospěch slepiček.
A aky mate názor na tu sliepku,ktorá sa neznáša?
niklaus
napsal(a):
A aky mate názor na tu sliepku,ktorá sa neznáša?
Žádný, protože z tohoto popisu nikdo nic nepozná. Pokud by kvokala a neprojevovala se hlasově, tak by podle mne alespoň seděla v hnízdě. nepíšete jak jsou staré, může přepeřovat, odpočívat, může reagovat na měnu počasí...spousta variant, ale je to obecné, wyandotky nechovám, nemám zkušenosti a hedvábky jsou v lecčems jiné, než ostatní slepice.
frufru
napsal(a):
Žádný, protože z tohoto popisu nikdo nic nepozná. Pokud by kvokala a neprojevovala se hlasově, tak by podle mne alespoň seděla v hnízdě. nepíšete jak jsou staré, může přepeřovat, odpočívat, může reagovat na měnu počasí...spousta variant, ale je to obecné, wyandotky nechovám, nemám zkušenosti a hedvábky jsou v lecčems jiné, než ostatní slepice.
Plemeno zdr. wyandotky sa pri kvokaní neprejavujú hlasom.Oni dokonca ani dobrovoľne nekvočia.Ich iba môžte donútiť.Sliepka je rok stará(tohto roku sa začala znášať prvý krát)Znášala sa od marca do leta.Potom prestala až do teraz. Nepreperuje sa.Podľa mňa asi neodpočíva 2 mesiace.
Tak sebritky určitě ne, první podzim zkapou. Mám bantamky a antverpské vousáče a v pohodě, snáška 80-100 vajec.
niklaus
napsal(a):
A koľko vajec znesie jedna sliepočka za týždeň? Mohli by ste mi odfotiť ich vajíčka? Ďakujem.
Pokud si nekdo dela statistiku, tak podle me za rok, ne za tyden, ale mohu se mylit. Kdyz to tak moc resite, rikam si, jestli nebude pro vas kepsi si vejce kupovat v obchode....
frufru
napsal(a):
Pokud si nekdo dela statistiku, tak podle me za rok, ne za tyden, ale mohu se mylit. Kdyz to tak moc resite, rikam si, jestli nebude pro vas kepsi si vejce kupovat v obchode....
Ak si niekto robí štatistiku,tak aspoň podľa mňa je ročná štatistika nanič.Ja viem,že znáša 80-100 vajec za rok,no neviem od kedy do kedy.A praktická je štatistika za týždeň.Myslím to tak,že budem teda vedieť,koľko vajec týždenne znesie toto plemeno-napr.5 vajec do týždňa,to by mne osobne stačilo,alebo napr.2 vajcia do týždňa,to je už pre mňa málo.A nie,nebude mi lepšie kupovať vajcia v obchode.Sú maximálne nezdravé.A ak sa nepýtam Vás,tak mi prosím nepíšte vlastné názory na moje otázky inému užívateľovi.Tým,čo ste mi napísali: " Pokud si nekdo dela statistiku, tak podle me za rok, ne za tyden, ale mohu se mylit. Kdyz to tak moc resite, rikam si, jestli nebude pro vas kepsi si vejce kupovat v obchode...." ste mi vôbec neporadili na moju otázku.A ak ste si nevšimli,tak niektoré vaše príspevky sú podľa mňa maximálne nevhodné.Neriešim to vôbec veľa.Mimochodom ďakujem za Vašu nevhodnú a mňa urážajúcu a iritujúcu odpoveď.
Hele, to není na snášku, už jsem od 8 slepic neviděl vejce ani nepamatuju, oni jsou i rozhozené a to se jim nechce snášet a hmotnost mnou vážená je od 22-28 g, což je prt na to, aby to zásobovalo kuchyň. Oni hlavně snášejí, jen když je supr teplo a dá se říci, že od dubna do června, pak je to sporadické. Sám jsem k nim dal 3 lakenfeldky a ty mi dostatečně pokryjí spotřebu vajec. Na fotce šedý AV bíle tečkovaný.
Poprosím o radu aké je vhodné plemeno zakrslých nie zdrobnelých plemien sliepok do podhorských oblastí (800m), aby som ich nemusel celú zimu držať vo vyhrievanom kuríne. Prečítal som veľa článkov na webe aj tu, ale nikde som sa priamo nedočítal odpoveď. Z toho čo som zistil tak by to možno mohli byť Holandske, Sebritky, alebo Basetky. Ďakujem za rady.
mini
napsal(a):
Poprosím o radu aké je vhodné plemeno zakrslých nie zdrobnelých plemien sliepok do podhorských oblastí (800m), aby som ich nemusel celú zimu držať vo vyhrievanom kuríne. Prečítal som veľa článkov na webe aj tu, ale nikde som sa priamo nedočítal odpoveď. Z toho čo som zistil tak by to možno mohli byť Holandske, Sebritky, alebo Basetky. Ďakujem za rady.
AV