Dobrý deň.Potrebujem poradiť.Moja kvočka zdr.Wyandotka (teraz má 1.krát kurčatá) už s nimi chodí dosť dlho.Mala by chodiť 4-6 týždňov,no tá doba už prešla a stále ich vodí.Niekedy to vyzerá tak,že ju tie kurčatá už doslova nechcú.Na svoj vek sú síce malé,no to bude asi tým počasím.Môže to byť aj ich veľkosťou?Poradte mi,ako by som ju mohol "odkovokať".Rozmýšľam,že kúpim Nutri Mix pre nosnice a začnem jej dávať do potravy. Tohtoročná kvočka,no iná,(tento rok mala už 2.kráť kurčatá) to robila istú dobu tak,že vodila kurčatá no aj sa znášala.Mne ide iba o to,aby sa ta kvočka znášala,podľa mňa sú jej kurčatá už schopné na život bez nej.Poradte mi,ako to vyriešiť.
Nechte to být, některá kvočna zkrátka vodí déle. V pořádku je, když kvočna neopustí kuřata do 6 týdnů. 4 týdny je opravdu minimum, já bych o takové slepici řekl, že to je špatná kvočna. V tomto případě je to možná způsobeno i ročním obdobím. Zkracující den způsobuje u slepic pokles snášky a nástup pelichání. U kvočny to může prodloužit dobu kvokání tak, že začne přepeřovat, u toho bude kuřata stále vodit a pak teprve snášet.