Velmi neušpešná sezona :(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2014 15:12
wyandotte

XXX.XXX.249.1

v tomto roku sa na mňa lepí všetká smola . Začiatkom roka som kúpil liaheň všetko išlo podla plánov dal som do nej okolo 50 vajec wsčl 40 sa viliahlo všetko bolo bezproblémové kuriatka rástli, a zrazu začali chrapčať tak som im dával cesnak cibulu a vitamíny, chvála bohu to asi po týždni prešlo , a potom asi v 5 mesiaci to prišlo diftéria (neštovice) zo 40 kusov mi ostali 3 kohúti največší z vrhu , plus nejaké krížence ktoré asi ani nevedeli že ostatné sú choré aj ked jeden kohútik to chytil ale za týždeň sa s toho vylízal, ostatné neprežili dával som im aj nefrovet možno to pomohlo aspom tým trom kohútom , bol som aj u veta ten mi dal nejaké antibiotiká ale nič tez ich podávam dalším kuratám ktoré to nejakou záhadou chytili aj ked su asi 3 metre dalej a v inej voliere zavreté , tie antibiotika ich asi držia pri živote ale nezlepšuje sa im stav už si neviem rady poradte čo stým robiť , je to vonkajšia forma na holých miestach sa im tvoria pľuzgierniky chrasty smajlík

21.10.2014 17:49
jitkajihlava

XXX.XXX.150.188

Osobně si myslím, že celý Váš chov je neštovicemi promořen, i když to na některých zvířatech poznat není. Jediné řešení je vakcinace celého zbylého hejna neodifterinem nebo ovodifterinem (oboje se vyrábí na SK) a jejich potomky vakcinovat hned, jak to bude možné, taky. To samé se týká i holubů nebo některých exotů.

23.10.2014 06:44
wyandotte

XXX.XXX.249.1

celý chov asi nje ja to mám dosť od seba voliery sú rozmiestnené každá v inom kute záhrady , iba dospelé velké sliepky sú pustené volne ale do blízkosti volier sa nedostanú . dakujem za radu čim očkovať , dá sa to kúpiť aj bez predpisu veterinára ? v ako veku očkovať? a prípravok je čisto iba proti difterii? či zaberá aj na niečo iné?

23.10.2014 09:59
ovecka

XXX.XXX.31.130

Neodifterin jsem nenašla. Meva vyrábí ovodifterin. Viz příbalová informace:

OVODIFTERIN lyof. a.u.v.
Kategória: Holuby, Hydina
Charakteristika: Živá lyofilizovaná vakcína na ochranné očkovanie holubov a hydiny proti vtáčím kiahňam.

Zloženie: 1 dávka obsahuje:
Účinné látky: Virus diphteriae columbinum vivum phyl.R-15,NJ a Ph min.104,7 EID50, max.106,7 EID50
Pomocné látky: Nutrimentum ad lyophilisationem.

Popis prípravku: Kompaktný bielo – ružový lyofilizát, dobre rozpustný v riedidle na mierne zakalenú tekutinu.

Balenie: 1 x 100 dávok, 10 x 100 dávok.

Indikačná skupina: Veterinaria – immunopraeparata.

Lieková forma: Lyofilizát.

Cieľový druh: Hydina – kur domáci, holuby.

Indikácie: Ochranné očkovanie holubov a hydiny v chovoch, ktoré sú vystavené nebezpečenstvu zavlečenia nákazy.

Kontraindikácie: Zlý výživný a zdravotný stav. Neočkujú sa kurčatá a holuby s príznakmi akéhokoľvek hromadného ochorenia infekčnej alebo inváznej povahy a porúch, vyvolaných nedostatočnou výživou.

Nežiadúce účinky: Vznik zápalu a mierny opuch perových folikulov v mieste aplikácie vakcíny, ktoré v priebehu 14 dní vymiznú, je podmienkou vzniku imunity.

Upozornenie: Vakcinácia sa doporučuje hlavne v mesiacoch august a september. Vakcinácia v zimných mesiacoch nie je kontraindikovaná, môže však vzhľadom na vylučovanie vírusu hornými dýchacími cestami zhoršiť priebeh chorôb horných dýchacích ciest pri súčasnom výskyte.

Dávkovanie: Obsah liekovky (100 dávok) sa rozpustí v 20 ml Riedidla A inj. ad us. vet. Vakcína sa vtiera do obnažených perových folikulov na prednej ploche strednej časti stehna alebo na hrudi holubov. (Možno použiť malú kefku alebo gumenú zátku liekovky). Zvieratá bez pozitívnej postvakcinačnej reakcie revakcinovať na druhom stehne. Ďalšia vakcinácia sa opakuje pravidelne každých 6 – 8 mesiacov.

Spôsob podania: Vtieraním do obnažených perových folikulov. Vtieranie treba robiť v opačnom smere ako je postavenie pier, pričom nemá dôjsť ku krvácaniu z perových folikulov. Skarifikácia kože nie je potrebná. Je treba zasiahnuť najmenej 15 perových folikulov, aby sa dosiahla dostatočná imunita.

Poznámka: Imunita sa vytvára na 14. – 21. deň. Po vakcinácii kurčiat a holubov s dobre vyvinutými perovými folikulmi trvá 6 – 8 mesiacov.

Ochranné lehoty: Bez ochranných lehôt.

Doba použiteľnosti: 1 rok. Po nariedení ihneď spotrebovať.

Spôsob uchovávania: Pri teplote 2 - 8 °C, v suchu, chrániť pred svetlom, nezmrazovať.

Výrobca: MEVAK a.s., Slovenská republika

Držiteľ rozhodnutia: MEVAK a.s., Biovetská 32, p.s. 29/c, 949 91 Nitra, SR

LEN PRE ZVIERATÁ. LEN NA PREDPIS VETERINÁRNEHO LEKÁRA.

Dana

24.10.2014 19:58
jitkajihlava

XXX.XXX.150.188

wyandotte napsal(a):
celý chov asi nje ja to mám dosť od seba voliery sú rozmiestnené každá v inom kute záhrady , iba dospelé velké sliepky sú pustené volne ale do blízkosti volier sa nedostanú . dakujem za radu čim očkovať , dá sa to kúpiť aj bez predpisu veterinára ? v ako veku očkovať? a prípravok je čisto iba proti difterii? či zaberá aj na niečo iné?

Já jsem měla u místního veterináře na výběr z ovodifterinu a neodefterinu a vzala jsem neodifterin, protože obsažený kmen viru je údajně dost příbuzný i kmenu viru u exotů, které jsem taky chtěla vakcinovat. Je to k dostání jen přes veterináře. Já svoje kuřata očkovala v asi 8 týdnech, protože zrovna v tu dobu jsem si na to vzpomněla. Vše je v příbalovém letáku. Důležité je namíchanou vakcínu využít v co nejkratší době. Po dvou hodinách se může vyhodit. Dál je nutné ji přepravovat a udržovat podchlazenou, tzn. v polystyrenové krabičce a doma hned do lednice. Funguje jen proti neštovicím u ptáků, hlavně u kurů a holubů. Pokud si myslíte, že někde v koutě na zahradě je drůbež v bezpečí, pak riskujete, protože i když se tam nedostanou ostatní kusy, roznesete si to Vy sám na sobě např. při krmení nebo čištění. Proto je nutné vakcinovat vše, co je doma. Vakcína není drahá. Mě stála do 200 Kč, což je asi 7eur a to je výhledově zanedbatelná položka pro drůbež. Podrobnosti Vám řekne veterinář.

25.10.2014 14:40
wyandotte

XXX.XXX.249.1

jitkajihlava napsal(a):
Já jsem měla u místního veterináře na výběr z ovodifterinu a neodefterinu a vzala jsem neodifterin, protože obsažený kmen viru je údajně dost příbuzný i kmenu viru u exotů, které jsem taky chtěla vakcinovat. Je to k dostání jen přes veterináře. Já svoje kuřata očkovala v asi 8 týdnech, protože zrovna v tu dobu jsem si na to vzpomněla. Vše je v příbalovém letáku. Důležité je namíchanou vakcínu využít v co nejkratší době. Po dvou hodinách se může vyhodit. Dál je nutné ji přepravovat a udržovat podchlazenou, tzn. v polystyrenové krabičce a doma hned do lednice. Funguje jen proti neštovicím u ptáků, hlavně u kurů a holubů. Pokud si myslíte, že někde v koutě na zahradě je drůbež v bezpečí, pak riskujete, protože i když se tam nedostanou ostatní kusy, roznesete si to Vy sám na sobě např. při krmení nebo čištění. Proto je nutné vakcinovat vše, co je doma. Vakcína není drahá. Mě stála do 200 Kč, což je asi 7eur a to je výhledově zanedbatelná položka pro drůbež. Podrobnosti Vám řekne veterinář.

Dakujem za radu , aj ovečke za skopirovanie :) máte pravdu stým že njeje v bezpečí aj ked sú oddelené , ale ako som čital tak vakcinovať treba na jar alebo v letných mesiacoch , môžem aj teraz? lebo veterinári u nás nemajú ani šajni o vtákoch tí by mi povedali že hocikedy , a predpisujú tie isté antibiotiká na všetko , takže utvorte si vlastný obraz :)

25.10.2014 14:42
wyandotte

XXX.XXX.249.1

Spôsob podania: Vtieraním do obnažených perových folikulov. Vtieranie treba robiť v opačnom smere ako je postavenie pier, pričom nemá dôjsť ku krvácaniu z perových folikulov. Skarifikácia kože nie je potrebná. Je treba zasiahnuť najmenej 15 perových folikulov, aby sa dosiahla dostatočná imunita.
možno budem za blbca ale tomuto moc nerozumiem :( prosím o laickejšie vysvetlenie :) dakujem :)

25.10.2014 19:19
jitkajihlava

XXX.XXX.150.188

Vytrhnete někde pod křídlem několik zralých pírek, tj. skupinu asi 15 pírek. Musí být zralá, aby folikuly (prázdné dírky po perech) nekrvácely. Krev by vyplavila vakcínu a nepustila by ji do těla. Dobré je to pod tím křídlem, protože zde je kůže nejslabší a absorbuje i sama o sobě. Potom já kapu kapátkem vakcínu na ty folikuly a tyčinkou do uší ji rozmasíruju do těch folikul. Tu tyčinku je dobré taky předem namočit do vakcíny, aby už nesála, ale roztírala. To je vše. Je to jednoduché. Ideální je, když se do 2 týdnů na místě vakcinace vytvoří podrážděné místo. Jakýsi pupínek nebo vřídek. To je známka reakce na vakcínu. Vakcinovat je možné celoročně. Neštovice se přenášejí pořád, hlavně při oslabení imunity. Přes léto má ale virus ideální podmínky k přežití. Ve Vašem případě doporučuju vakcinovat ihned. Potom za asi 7 měsíců znova, pak opakovat aspoň 2 roky po 8 měsících. Zároveň desinfikovat prostory.

25.10.2014 22:02
wyandotte

XXX.XXX.249.1

jitkajihlava napsal(a):
Vytrhnete někde pod křídlem několik zralých pírek, tj. skupinu asi 15 pírek. Musí být zralá, aby folikuly (prázdné dírky po perech) nekrvácely. Krev by vyplavila vakcínu a nepustila by ji do těla. Dobré je to pod tím křídlem, protože zde je kůže nejslabší a absorbuje i sama o sobě. Potom já kapu kapátkem vakcínu na ty folikuly a tyčinkou do uší ji rozmasíruju do těch folikul. Tu tyčinku je dobré taky předem namočit do vakcíny, aby už nesála, ale roztírala. To je vše. Je to jednoduché. Ideální je, když se do 2 týdnů na místě vakcinace vytvoří podrážděné místo. Jakýsi pupínek nebo vřídek. To je známka reakce na vakcínu. Vakcinovat je možné celoročně. Neštovice se přenášejí pořád, hlavně při oslabení imunity. Přes léto má ale virus ideální podmínky k přežití. Ve Vašem případě doporučuju vakcinovat ihned. Potom za asi 7 měsíců znova, pak opakovat aspoň 2 roky po 8 měsících. Zároveň desinfikovat prostory.

Dakujem velmi pekne za vysvetlenie teraz to už chápem :) ja som myslel že sa to normálne picha ihlou , takže bude dobré ak to hned pojdem predpísať a hned podávať :) a kolko tam mám toho asi kvapnúť ? dakujem :)

26.10.2014 06:43
jitkajihlava

XXX.XXX.150.188

Kapku. Vysvětlí Vám to doktor. Nejde o to polít to co nejvíc. Stačí ten virus dostat do folikul.

28.10.2014 23:34
wyandotte

XXX.XXX.249.1

a ešte jedna otázočka , mám očkovať aj tie ktoré to už maly alebo majú?

1.11.2014 08:16
coturnix

XXX.XXX.204.236

wyandotte napsal(a):
a ešte jedna otázočka , mám očkovať aj tie ktoré to už maly alebo majú?

Nic ve zlém, ale nejlepší by bylo celý chov zlikvidovat a na jaře začít znovu. Očkovat již nemocné, nebo kusy v inkubační době, je zkouška bojem

2.11.2014 16:46
wyandotte

XXX.XXX.249.1

coturnix napsal(a):
Nic ve zlém, ale nejlepší by bylo celý chov zlikvidovat a na jaře začít znovu. Očkovat již nemocné, nebo kusy v inkubační době, je zkouška bojem

no to by bolo najlepšie riešenie ale bohužial to dostaly aj wyandotky lososové , ktoré nemôžem zabiť velmi tažko sa zhánajú... tých by mi bolo velmi lúto .. takže mám očkovať aj tie čo to mali a už sú v poriadku ?

3.11.2014 20:55
jitkajihlava

XXX.XXX.150.188

Teoreticky, aspoň u holubů to tak prý je, po prodělání neštovic, si organismus vytvoří imunitu, alespoň na nějakou dobu. To onemocnění funguje jako vakcinace. Problém je ten, že se v chovu neobejdete bez nových zvířat nebo mláďat. Virus reziduuje v celém prostředí. Jelikož vakcínu nekoupíte přesně na počet kusů, tak Vám obvykle nějaká dávka zbyde. Tzn. očkujte úplně vše. Uvidíte, jak dopadne příští sezóna při vakcinaci. Podle mě, by to mělo být v pohodě nebo se vyskytne ojedinělý případ. Důležité je mít nové kusy v karanténě, dokud se po vakcinaci nevytvoří imunita a mláďata očkovat hned, jak to bude možné. Časem by se to mělo vymýtit. Nejste jediný, u koho se toto projevilo a projeví. Tyto viry nejvíce přenáší divoké ptactvo, takže kam můžou ptáci a hmyz, tam je možnost nákazy.

5.11.2014 12:56
wyandotte

XXX.XXX.249.1

Aha dakujem za radu tak vakcinujem aj tie nakazené , dúfam že to pomôže , proti čo v dalšej sezone ešte vakcínovať aby som nemal velké úhyny ?

20.1.2015 10:37
katka83

XXX.XXX.37.196

wyandotte napsal(a):
Aha dakujem za radu tak vakcinujem aj tie nakazené , dúfam že to pomôže , proti čo v dalšej sezone ešte vakcínovať aby som nemal velké úhyny ?

Dajte vedieť ako dopadla vakcinácia.

Přidejte reakci

Přidat smajlík