Zacal som chovat tento rok mullardy a mam problem s plytvanim krmiva...mam pocit ze takmer 1/3 pride nazmar.
Hrniec s vodou maju pri krmeni (suchy srot), za den je voda plna srotu + neporiadok okolo. Cca 4 m od krmenia maju vanu ma kupanie... Tu ked raz za tyzden cistim, tak je v nej tiez kopec srotu...naberu si do zobaku a letia do vane s tym
Ako plytvaniu zabranit?
Husy tiez takto plytvaju, mate skusenost niekto? Lebo ozmyslam, ze by som buduci rok skusil husy kvoli zamedzeniu plytvaniu...
Vdaka
J.
jmiklas
napsal(a):
Zacal som chovat tento rok mullardy a mam problem s plytvanim krmiva...mam pocit ze takmer 1/3 pride nazmar.
Hrniec s vodou maju pri krmeni (suchy srot), za den je voda plna srotu + neporiadok okolo. Cca 4 m od krmenia maju vanu ma kupanie... Tu ked raz za tyzden cistim, tak je v nej tiez kopec srotu...naberu si do zobaku a letia do vane s tym
Ako plytvaniu zabranit?
Husy tiez takto plytvaju, mate skusenost niekto? Lebo ozmyslam, ze by som buduci rok skusil husy kvoli zamedzeniu plytvaniu...
Vdaka
J.
Dobrý den, mně se osvědčilo nedávat suché krmení, ale vlhké, kačenám klidně i dost mokré, protože to suché mají tendenci zvlhčovat a proto si ho v zobáku máčí ve vodě. Husy to samé, ale vlhčím míň, aby se to nelepilo, spíš drobilo. Husám vlhčím nasekanými kopřivami, nastrouhanou mrkví, jablkem, kačenám dávám do šrotu krmný tvaroh, zkyslé mléko, cokoli.
Ako píše predišli prisp. Suché len zrno. Aj granulky vlhcim - mierne, lebo obsahujú viac kŕmnej múky a sú potom lepive. . Šroty a zmesy sa dajú dobre podávať vlhké a môžete na to využiť aj kuch.odpad, srvatku, mlieko či rozmoceny chlieb a pečivo. Opäť v niektorých zmesiach je múka a tá ak moc lepí pridávam otruby alebo kukuricny šrot. Pred zaliatim všetko premiešam a pridám minerálne prísady. Do takýchto zmesi je možne pridať aj tekute vit. V tom prípade zarobím suchej len na okamžite skrmenie. Toto podávam aj hrabavej hydine. Ak krmite aj rezanym zeleným taktiež je postup rovnaký. Po zaliti- navlhceni a prvom premiešaní chvíľu počkám a ak je to suché znova pridám zalievku a podávam ,,mierne " vlhku zmes. Je to trochu pracnejsie ale efekt je poznať v okolí krmidiel a napajacke.
ronx
napsal(a):
Ako im mam ten šrot mierne navlhčiť? Keby som ho zalial vodou a vodu odlial nefungovalo by to alebo by im to lepilo?
Já jim do toho prostě naleju něco, čím to vlhčím - vodu, kyselý mlíko, zamíchám to a je to. Kačenám nevadí, když to maj úplně mokrý, husám to vadí, tam dávám pozor, aby se to spíš drobilo než lepilo. Zkuste, časem množství "vlhčidla" odhadnete.
Chce to používať tie isté odmerne nádoby či na šroty či na vodu.. Konzistencia ovplyvni proces kvasenia ak by sa.viac oteplilo. Preto som napísal zalejem- premiešam. Počkám lebo sa jedná o bobtnavy materiál a potom prípadne ešte zalejem a premiešam. Treba počítať pri pri výbere nádoby prípadne určeného mn.šrotu že konečne množstvo bude väčšie o mn.priliatej tekutiny. Miesam starým štuchakom na zemiaky. Treba si to vyskúšať- niet nad prax. Mozno vám to vyhovovať nebude. Čo sa týka macaneho obilia, kŕmil som s ním v čase nedostatku KKZ. Treba vsak dodrzi
Krmim takto aj cez zimu pokiaľ nie sú tuhé mrazy. Krmim však menšie mn.a v prístrešku a kurine. Za tuhych mrazov zalievku trochu zahrejem a pridám trochu jedleho oleja. Dosytim obilím. Aj keď zmes stuhne príp.trochu namrzne skonzumuju všetko. Zdravotné problémy som za dvadsať rokov nezaznamenal.ani keď som pridával kŕmnu repu. Musel som prejsť na takýto spôsob krmenia keďže som odchovaval min.100 kusov a straty boli jednak značné a jednak rozsypane krmivo lákalo hlodavce. Ešte dodam že pod krmidla som dával igelit alebo lino. I keď im niečo spadlo vyzbierali aj to.