Dnes 22.11.2014 bol na CV Nitra 2014 predstavený novošľachtený farebný ráz - Oraviek krahulcová od šlachtitela Ing. Emila Knieža
hoši máte to pěkný.. a teď to teprve začne,dlouhý roky před sebou !
Selektujte,brakujte,vybírejte,nelitujte
Bude se mockrát opakovat slovo,, do kelu,kde se to v tom vzalo,, ale nepolevujte a jděte do toho co v největším počtu chovatelů,jinak je to na hlavu
Vím o čem mluvím a to máme ccc 8 let za sebou a jsme jen krůček vpřed
Ať se daří
takže ako vidím nebol som jediný čo ich pofotil. Mal som trošku iné možnosti tak som to pre istotu nafotil ako minule rodofarbé. Najskôr sliepky :)
Želám šľachtiteľom veľa zdaru pri šľachtení , trpezlivosť pre vydržanie šľachtenia , a pevnú ruku pri selekcii. A ešte jedna dôležitá vec ,mali by ste začať spolupracovať viacerí na tejto záležitosti ak chcete dosiahnuť vytýčený cieľ za primeraný čas, toto Vám odporúčam a držím palce . s chovateľským pozdravom Števo
Rozhodně se mi líbí široká paleta barev, kreseb atd., ale...Kde se sežene prostor s nadšenými chovateli? Je to možná tak trochu jako u holubů, kdy se na různá plemena přenášejí různé kresby a barvy. Mnohdy se stává, že úmrtím chovatele končí novošlechtění...Osobně dávám přednost "původním" barvám a kresbám, kde paleta je uzší a tím i větší prostor a více chovatelů...
... pred týždňom som dal na skušku do liahne 14 vajíčok a včera som ich presvecoval vyšla z toho 100% oplodnenosť
... včera išla do liahne druhá várka 18 ks tak som zvedaví ako dopadne.
Tento rok boli v Nitre vystavené oravky krahulcové od dvoch chovateľov
prvým bol.
Je síce fajn snažiť sa rozšíriť farebné rázy našej Oravky. Ale je potrebné naraz šľachtiť rodofarebné /tam už sú za tie roky nejaké vysledky/, čierne a krahujcové? nebolo by rozumnejšie sústrediť úsilie nadšencov vždy na 1 farebný ráz a až ten bude ustálený a bude mať dostatočnú chovateľskú základňu, pokúsiť sa o ďalší? Takto sa len zbytočne trieštia sily v už aj tak úzkej chovateľskej základni oraviek!
Som si vedomí, že to čo som napísal sa dotkne tých, čo sa snažia, ale koľlko Vás je? /čo šľachtíte krahujcovú a čiernu Oravku?/. To nadšenie Vám dlho nevydrží, pokial Vás nebude aspoň 10 na každý farebný ráz, čo sa do novošľachtenia zapoja a budete mať jasný program, ako postupovať a hlavne to mať aj geneticky podložené.
Uvidíme o 2-3 roky kam ste pokročili a či nebolo lepšie spojiť sily a záujem na "dokončení" rodofarebnej oravky a potom sa vrhnúť na krahujcovú a potom na čiernu.
Budem rád, ak sa mýlim, ale už som chovateľom dosť dlho a viem, že...
Peter na to aby sa vyšlachtila rodofarebná oravka je potrebné ju prehnať cez krahulcovú farbu aby sa ako tak tá farba ustálila. Lebo zatiaľ čo generácia to farbou unikát, takže u mňa je vlastne krahulcová oravka potrebný medzikrok, ale vcelku sa mi zapáčila a bolo by škoda to nevyužiť, lebo pri tomto farebnom ráze sa to už v F2 generácii začína črtať lepšie ako pri rodofarebnej.
Tiež som toho názoru, že nie je potrebné sa púšťať do viacerých farebných rázov oravky na malom Slovensku kde je malá členská základňa chovateľov. Veď koľko nepríbuzných chovov máme žltej a bielej oravky? tieto treba dostať ešte viac medzi ľudí. Čo ztoho že 2-3 chovatelia vyšľachtia čiernu oravku a kde o pár rokov zoženú nepribuzné kusy? Chovu zdar.
Zdravím, prikladám foto chovných Oraviek krahulcovych a pár fotiek s odchovu.
lentak

XXX.XXX.208.188
havok
napsal(a):
Dobry den jak jsou na tom orlovky ze snaskou a uzitkovosti uvazuji o jejich chovu dekuji muj mail Martin.kajnar@seznam, cz.
To je ina tema..toto su oravky nie orlovky
havok
napsal(a):
Dobry den jak jsou na tom orlovky ze snaskou a uzitkovosti uvazuji o jejich chovu dekuji muj mail Martin.kajnar@seznam, cz.
Oravky krahulcové mám prvý rok čo my znášajú vajíčka a podľa mňa majú zatial dobrú znášku nakoľko začal marec tak shruba od januára mam cca 200 vajec od piatich sliepok. Najskor znášali tak priemerne 3 az 4 vajcia denne teraz znášajú väčšinou každý druhy deň 5 vajec a ďalší deň 4 vajcia takže som zatiaľ spokojný.
Tak ďalšia generácia je na svete, ale keďže mi na jar odišiel krahulcový kohút, tak som použil tohto hnedého krahulcového.
Pripájam sa ku gratulácií šľachtiteľom a chovateľom k uznaniu aj tohto farebného rázu