Dobrý večer, prosím o radu, mám 2 kohouty maranska a 2 araukyna, líhnutí jsou konec července a mohu si je nechat po jednom, ale kterého? Je to jen hobby chov, ale ráda bych měla další potomky ... "ukázkové" , nebojte, neberuto tak vážně, ale ty vady na kráse nevidím a bohužel neznám?. Děkuji
gilli
napsal(a):
Dobrý večer, prosím o radu, mám 2 kohouty maranska a 2 araukyna, líhnutí jsou konec července a mohu si je nechat po jednom, ale kterého? Je to jen hobby chov, ale ráda bych měla další potomky ... "ukázkové" , nebojte, neberuto tak vážně, ale ty vady na kráse nevidím a bohužel neznám?. Děkuji
Zdravím,
vybrat kohouty, toť těžký úkol každý rok. Protože v očích chovatele, který je odchoval, jsou všici krásní. Vyjma vyložených mrzáků. V tomto věku (jako jsou na snímku maransáci), ještě nejde udělat úplný závěr, i když zkušený chovatel ty věci vidí. Ale hotový kohout se hodnotí jinak.
Tato plemena nechovám, ale vidím, že oba kohouti araukan mají žluté běháky, správně by u tohoto rázu měly být vrbově zelené. Takže jestli chcete s araukanami vážněji koketovat, asi by to chtělo cizího standartního.
Ostatní znaky nechť ohodnotí nějaký posuzovatel a nebo kdo je chová.
U maransek? Tam se právě ještě musí dovyvinout ocasy a hřebeny (praporky) myslím, že u obou jsou praporky zoubkované jestli to vidím dobře. Jinak je musíte vyfotit pěkně stojící v klidu z profilu i s běháky. A detail hlavy zvlášť.
Jinak nejlépe nakroužkovat a nechat si je posoudit na výstavě. Příště.
Děkuji za odpověď, už začínám studovat plemenné znaky jednotlivých druhů. Koupila jsem si však násadová vejce z čistého chovu, barevný ráz -araukan divoký, tak mě trochu mrzí barva těch běháků a musím se tedy zeptat, je to běžné, že se kohouti vylíhnou s jinou barvou-vadou běháků? Slepička je má zelené, ovšem je zase bez jednoho licousu= tak budou alespoň na vajíčka :)
Děkuji za odpověď,....a zůstanu raději diskrétní, ale už jsem napsala paní a na tuto skutečnost ji upozornila, ať se "mrkne " na svůj kmen .../zatím se hlásím k chovatelství a vybrala jsem si cestu čistých plemen, na úkor vajíček../
Myslím si, že farmáři, od kterých jsem měla nás. vejce patří k dobrým chovatelům, mají pěkně zpracované internetové stránky a informace na nich. Momentálně nabízí kohoutky araukan k prodeji, tak jsem se zeptala i na barvu jejich běháků- uvidíme.
No a nám zatím běhají vánoční obídky po louce