Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2014 23:55
gilli

XXX.XXX.112.54

Dobrý večer, prosím o radu, mám 2 kohouty maranska a 2 araukyna, líhnutí jsou konec července a mohu si je nechat po jednom, ale kterého? Je to jen hobby chov, ale ráda bych měla další potomky ... "ukázkové" smajlík , nebojte, neberuto tak vážně, ale ty vady na kráse nevidím a bohužel neznám?. Děkuji

6.12.2014 00:01
gilli

XXX.XXX.112.54

a araukani, jeden je víc do oranžova?

6.12.2014 00:11
gilli

XXX.XXX.112.54

omlouvám se za chybky, hlavně araukana
a děkuji za informace

6.12.2014 19:10
mysak

XXX.XXX.54.5

gilli napsal(a):
Dobrý večer, prosím o radu, mám 2 kohouty maranska a 2 araukyna, líhnutí jsou konec července a mohu si je nechat po jednom, ale kterého? Je to jen hobby chov, ale ráda bych měla další potomky ... "ukázkové" smajlík , nebojte, neberuto tak vážně, ale ty vady na kráse nevidím a bohužel neznám?. Děkuji

Zdravím,
vybrat kohouty, toť těžký úkol každý rok. Protože v očích chovatele, který je odchoval, jsou všici krásní. Vyjma vyložených mrzáků. V tomto věku (jako jsou na snímku maransáci), ještě nejde udělat úplný závěr, i když zkušený chovatel ty věci vidí. Ale hotový kohout se hodnotí jinak.

Tato plemena nechovám, ale vidím, že oba kohouti araukan mají žluté běháky, správně by u tohoto rázu měly být vrbově zelené. Takže jestli chcete s araukanami vážněji koketovat, asi by to chtělo cizího standartního.
Ostatní znaky nechť ohodnotí nějaký posuzovatel a nebo kdo je chová.

U maransek? Tam se právě ještě musí dovyvinout ocasy a hřebeny (praporky) myslím, že u obou jsou praporky zoubkované jestli to vidím dobře. Jinak je musíte vyfotit pěkně stojící v klidu z profilu i s běháky. A detail hlavy zvlášť.
Jinak nejlépe nakroužkovat a nechat si je posoudit na výstavě. Příště.

6.12.2014 22:56
gilli

XXX.XXX.112.54

Děkuji za odpověď, už začínám studovat plemenné znaky jednotlivých druhů. Koupila jsem si však násadová vejce z čistého chovu, barevný ráz -araukan divoký, tak mě trochu mrzí barva těch běháků a musím se tedy zeptat, je to běžné, že se kohouti vylíhnou s jinou barvou-vadou běháků? Slepička je má zelené, ovšem je zase bez jednoho licousu= tak budou alespoň na vajíčka :)

7.12.2014 17:28
mysak

XXX.XXX.54.5

Není zač, to nebyla žádná fundovaná odpověď. Ale araukany tady chová kde kdo, jenom já nevim proč všici mlčí. Jestli si to tutlají pro sebe, nebo já nevim. Fakt. To samé maransky.

Možná by bylo dobré uvést toho prodejce, jak moc má čistý chov. A třeba by se už někdo ozval.

8.12.2014 17:42
gilli

XXX.XXX.112.54

Děkuji za odpověď,....a zůstanu raději diskrétní, ale už jsem napsala paní a na tuto skutečnost ji upozornila, ať se "mrkne " na svůj kmen .../zatím se hlásím k chovatelství a vybrala jsem si cestu čistých plemen, na úkor vajíček../

Myslím si, že farmáři, od kterých jsem měla nás. vejce patří k dobrým chovatelům, mají pěkně zpracované internetové stránky a informace na nich. Momentálně nabízí kohoutky araukan k prodeji, tak jsem se zeptala i na barvu jejich běháků- uvidíme.
No a nám zatím běhají vánoční obídky po louce smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík