Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.12.2014 13:22
jellec

XXX.XXX.195.159

Dobry den,jak prosim najdu vystavu ve welsu?nejaka adresa do navigace prosim?dekuji

20.12.2014 21:11
mysak

XXX.XXX.54.5

http://www.messe-wels.at/ne13/?pn=1

jestli už není pozdě....

20.12.2014 22:49
mysak

XXX.XXX.54.5

zdravím, právě jsem se vrátil z Welsu....
Byli jsme tam zájezdem, který pořádala myslím ZO Tymákov, za organizaci je třeba poděkovat panu Loukotovi mladšímu. Byl to bezva dárek pro chovatele před blížícími se Vánoci.

Byla to určitě hezká výstava, 15 tis. ks zvířectva všeho druhu, tj. drůbež, králící, holubi, exoti, morčata. I když mnozí byli zklamáni absencí toho jejich plemene, nebo neprodejností, eventuelně kvalitou. Prostě národní výstava Rakouska 2014 v mezích země. Výstava se dala v pohodě projít celá. Některé i jen oblastní výstavy v Německu jsou možná pestřejší. Ceny bych řekl, že jsou evropské. Od 20 po 150 E za drůbež. Úroveň výstavy, vysoká. Tak jak se patří.

Bohatost plemen byla chudší, to je pravda ve srovnání s Německem, kvalita mírně řečeno různá.
Osobně mne nelákají bledé obličeje a hřebeny ke koupi. Ikdyž šlo soudě podle snesených vajec o dospělá zvířata.
Bojovnice Malajky, šamopšeniční a málo viděné krahujcovité, novoanglické bojovnice stříbrokrké zejména slepice poměrně slušně ohodnocené, Madraské, asilky, tuzo zaujaly hlavně černé bíle skvrnité, z plemen bojovnicím příbuzných vránohlávky stříbrokrké, vynikali jen dva kohouti. Jinak samé bledule.
Kolekci těžkých plemen zastupovaly téměř výlučně brahmánky koroptví vlnité (30), světlé s kolumbijskou kresbou chyběly zcela. Zajímavost modře stříbrně koroptví vlnité 6 kusů, tmavé 4 ks.
Kočinky modré průměrné 4 ks.
Za čím do Rakouska jezdit, mám-li národní výstavu brát jako vzorek toho co se v Rakousku chová, určitě za středně těžkými plemeny. Vynikaly poměrně vyrovnané mohutné australky (42), Amroxky (24) taktéž kvalitní, červené hřebínky jako u nás, Bielefeldky(18), Sasexky světlé(12), Faverolky lososové německé (12) byly slabší podle toho co jsme mohli vidět v Lipsku, drobnější zvířata, zkrátka neohromovaly, tím čím faverolka normálně ohromuje. Mezi raritními bílými faverolkami (1,5) vynikala 1 slepice 96 b. Maransky měděně černé (22) průměrné, krásné dolnorýnské břízové (4,8) převyšovaly kvalitou slepice kohouty, a žlutě žíhané (2,4),u nás nevídaný ráz. Vyandotky preznetovaly pouze stříbrné černě lemované(5,7) a zlaté bíle lemované (1,1).
Početné německé řížské slepice - toto poněkud štíhlejší plemeno, tvrdé konstituce s růžicovým hřebenem je v Rakousku doma v barvách: bílé kolumbie (12), žluté kolumbie (10), břízové (6) a konečně zlaté černě lemované slabší kvality (6). Barneveldka pouze černá(3,3) průměrné, u kohoutů problém s vytočenými rýdováky. POnekud lepší byly Welsumky jednoho vystavovatele (3,3). V Chovateli se nedavno řešila struktura obrysového peří u slepic rodajlenek (8,10), tak byly tu slepice se zašpičatělými pery, jedna slepice dokonce měla třepenitost. Jinak typově pěkné. Hempšírky v početné kolekci (38), průměrné i velmi slušné kvality zejména některé slepice. Drážďanky v počtu 2,4 byly jen ukázkou, že se chovají. Holokrčky černé (6,12), zde vynikalo několik kohoutů a slepic jednoho vystavovatele. Rakouské národní plemeno mohutné Sulmtálky pšeničné v úctyhodném počtu 45 ks bylo z velkých plemen druhé nejpočetnější, kvalita různorodá. A konečně další národní plemeno Štýřanky divoce zbarvené 84! ks dominovalo výstavě. K tomu 18 bílých. Srovnám-li v Lysé českou slepici 37, musíme uznat, že máme co dohánět, i když vím, že češky měly svou speciálku jinde a jindy.
Araukany - divoce zbarvené 1,5 nejslabší, zlatokrké 6,6, pšeničné 2,3, modře pšeničné 5,7, černé 2,3 a konečně bílé 3,6 byly vyrovnanější.
Forverky (7,12) hezké, Andaluzky jako jediné španělské plemeno ( 3,3), kde vynikala jedna slepička 96 b. Kohouti za 20 E. Překvapivě málo vlašek a to jen v koroptvím rázu (6,12) kvality střídavé. Leghornky (2,4) průměr, hedvábničky bílé vynikaly nádherné slepičky, dále červené, divoce zbarvené vousaté asi nejlepší kolekce 94 až 97 b. , bílé vousaté a žluté vousaté slabčí průměr.
Líbiví apenzelští chocholáči stříbrní černě tečkovaní (9,13) v průměrné kvalitě, vynikal zde jedna slepička 96 b. dále v barvě žluté bíle tečkované (2,2), a pro ukázku drobnější Frízské slepice žluté bile vločkované (2,3) velmi dobré kvality. Lakenfeldky (4,11), spíše průměrné, vynikal zde jeden kohout a dve slepičky po 96 bodech, ukázkou byly rovněž jen 2,4 ks durynských vousáčů žlutých bíle tečkovaných, ale kvalitních, Rýnské slepice jen ČERNÉ v počtu 4,8 ks ale v celku pěkné a vyrovnané. Německé žíhané - lehké plemeno s krahujcovitou kresbou podobné typem vlaškám ale s masově bílými běháky (4,7), vyrovnaný průměr, krásní brakelky stříbrné 1,5 kvalitní a rovněž zlaté 2,4 pěkná podívaná. toť vše z velké hrabavé drůbeže, malou drůbež jsem celou neprocházel, do oka mi padly pouze holandské zakrslé černé , zlato a oranžovokrké. z. novoanglické bojovničky červeně sedlaté, a z. fénixky bílé. Krásné byly také z. vlašky koroptví a zlatě zbarvené zejména slepičky. Obecně co se mi líbilo v Rakousku je zdrobnělá drůbež opravdu zdrobnělá. Minimum přerostlých jedinců.
Vodní drůbež kachny ind. běžci, čárkované, zakrslé smaragdové, kajugy, ruánské, saské, pomořanské, welští harlekýni, pekingské kolmé, pižmovky perlově modře divoké celkem 161 kachen z toho 54 zakslých. Husy pouze české i tak to potěší 2,4 ks - jedna husa 95 b. dvě výluky.
Krůty standartní(18) černé, černobílé, žluté 97 b 0,1 a konečně perličky 18 ks modré, perlově šedé, fialové s redukovaným perlením, azurové s redukovaným perlením. Ani jedna prodejná.

21.12.2014 09:20
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím, asi jsem byl na jiné výstavě, než Jura. Já byl teda celkově zklamán. To, že to byla taková rozumná výstava, která se nechala snadno projít celá, bez nějakýho unavení to je pravda, ale jinak v drůbeži to byla naprostá slabota a hlavně i to posouzení bylo neadekvátní ke kvalitě zvířat. Nejsem takový odborník jako je Jura, ale ta plemena, která chovám, tak ta byla posouzena teda strašně. U mně by to bylo tak z bídou na 90 bodů, jestli né výluka, ale oni tam nandali 95,96 bodů a dokonce kokardy za ČC. Konkrétně např. u antverpských vousáčů ČC na kohouta se srpy jak bantamka a očividně přerostlého, 96 bodů na rousného trojbarevného s ocasem na stranu a s chybějícím perlováním ve štítech letek a na ocase. Chyběli mi tam třeba barevné rázy u velkých vlašek, byly tam pouze koroptví, sasexky velké než bílé kolumbie a zdrobnělé vůbec nic. Abych ale nepsal jen o tom co se mi nelíbilo, tak tam bylo hodně okr. ptactva a to hlavně drobotě. To byla krásná podívaná, rovněž tak speciálka modenek byla hezká. Závěrem jen to, že je dobře, že jsem se tam s kamarády vypravil protože by to jináč se mnou doma manželka nevydržela, ale na příště již mi to lákat nebude. Ten mnohokráte zatracovaný Straubing mně to vynahradí. Dneska jsem zaplatil vložné a 6 ledna si to o to víc užiju. Zdraví a krásné svátky Vánoc přeje St. Toman

smajlík smajlík smajlík

21.12.2014 10:00
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Tak Juraj Kafka zhodnotil výstavu aj štaitsticky podľa počtov a ja doplním fotkami.

21.12.2014 11:49
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Appenzellský chocholáč strieborný č.b.

21.12.2014 11:50
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

21.12.2014 11:50
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

21.12.2014 12:32
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Oprava predchadzajúceho názvu plemena:
zdr. orlovka pestrá

21.12.2014 21:43
bartek_polska

XXX.XXX.121.26

peter z bratislavy napsal(a):
Rothuhn = ?

To je Ruda Orebica

22.12.2014 00:20
mysak

XXX.XXX.54.5

děkuji pán Peter, za doplnění respektive za celou galeriismajlík takhle činnej já jsem nebyl, což je dobře, páč tak kvalitní fotky nemám.

Tenhle australák se mi velmi líbil i když byl rozparáděn na kohouta ob klec a nepodařilo se mi zachytit i s hlavou. Jestli někdo shání krev v cizině, počet vystavených Auč a kvalita dokazuje, že v Rakousku je kde brát. Stačí si zajistit adresy a eura.

Stando, Ty si spravíš chuť v Sobíku.

22.12.2014 00:22
mysak

XXX.XXX.54.5

tak ještě vyberu to co je jakž takž...

22.12.2014 00:28
mysak

XXX.XXX.54.5

krása 0,1 Apenzelský chocholáč. Kdeže loňské sněhy jsou, když ještě žil Olda Krätzik, ať je mu lehká zem, a já byl u něj ve Chvaleticích a viděl jsem je tam ve třech barvách, stejně jako brabantky...Jako jediný v ČR. Na to nezapomenu. Dnes nevím zda je tu někdo dělá. V Lysé nebyly.

22.12.2014 00:30
mysak

XXX.XXX.54.5

.. byli umístěni v jakémsi satelitu kde moc dobré světelné podmínky nebyly ale budiž.

22.12.2014 00:33
mysak

XXX.XXX.54.5

... tohle by mělo běhat kolem staveních a ne ty rezavky....nese to dobře.

22.12.2014 00:34
mysak

XXX.XXX.54.5

Peter, že my jsme fotili to samé?smajlík

22.12.2014 00:38
mysak

XXX.XXX.54.5

z. fénixky bílé se krčily ve stínu u zdi, ale tento kohoutek byl velmi líbivý..

22.12.2014 00:43
mysak

XXX.XXX.54.5

tihle dva vranohlaváci stáli trochu za něco, ale byli neprodejní...

22.12.2014 00:44
mysak

XXX.XXX.54.5

druhej... ostatní pšíkali a nebo byli bledule .

22.12.2014 01:08
mysak

XXX.XXX.54.5

A to je všechno.
Takže mám-li to shrnout, počty plemen drůbeže zastupovaly národní sulmtálky a štýřanky (velké i zdrobnělé), je z toho vidět, že si jich váží, více než jiných plemen. Vlašky - nejznámější plemeno - na počet jen ukázka v nejrozšířenějším rázu. Leghornek ještě méně. Španělská plemena jen vzoreček Andalusek. Plymutky! zcela absentovaly. Rýnské také jen ukázka nejrozšířenějších černých (v německu je to jedno z nejpočetnějších plemen). Snad je to drsnějším klimatem, že domácí plemena jsou na zdejší podmínky uvyklá a ostatní zástupci jsou také spíše odolnější plemena. Středně těžká, vousatá, chocholatá.
Za mne, vím, že je v Rakousku jen jeden jediný chovatel Sumatránek, (byl jsem u něj osobně; taky ještě díky Oldovi Krätzigovi), který je ovšem v klubu německém. Takže zřejmě se účastní spíš tam než na domácí půdě. Ve Welsu nebyly.

Tak holt příště Německo. A nebo Sobík ... tam bejvá drůbeže. smajlík

A nebo že by až Metz 2015? Faverolky, Hudánky, Krevkérky, Tuluský husy, Ruánky oboje?? Co? to bude masa! smajlík

Ne, stačí když přijedete 3. - 4. 1. do Blatný, tam bude letos opravdu plno.

Radostné svátky plné rodiné pohody a Božího požehnání, přeju všem chovatelům a do Nového roku hlavně to zdraví a to u i vašich zvířat. smajlík
J. Kafka

22.12.2014 01:31
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

mysak napsal(a):
děkuji pán Peter, za doplnění respektive za celou galeriismajlík takhle činnej já jsem nebyl, což je dobře, páč tak kvalitní fotky nemám.

Tenhle australák se mi velmi líbil i když byl rozparáděn na kohouta ob klec a nepodařilo se mi zachytit i s hlavou. Jestli někdo shání krev v cizině, počet vystavených Auč a kvalita dokazuje, že v Rakousku je kde brát. Stačí si zajistit adresy a eura.

Stando, Ty si spravíš chuť v Sobíku.

Nevím, zda přímo tento, ale australák kohout do ČR z Welsu jel, stejně jako zdr. lakenfeldky. Ty jely do Ořechova k Secům, kteří tady vystavují hlavně sumatry. Jinak Vám pánové moc děkuji za pěknou galerku i s komentáři. Pan Kafka máte ode mne email. Co kdybyste se do toho frkli do kopy? Textu tu je fůra smajlík Pěkné svátky všem! smajlík AH

22.12.2014 11:10
oskar222

XXX.XXX.103.2

mysak napsal(a):
A to je všechno.
Takže mám-li to shrnout, počty plemen drůbeže zastupovaly národní sulmtálky a štýřanky (velké i zdrobnělé), je z toho vidět, že si jich váží, více než jiných plemen. Vlašky - nejznámější plemeno - na počet jen ukázka v nejrozšířenějším rázu. Leghornek ještě méně. Španělská plemena jen vzoreček Andalusek. Plymutky! zcela absentovaly. Rýnské také jen ukázka nejrozšířenějších černých (v německu je to jedno z nejpočetnějších plemen). Snad je to drsnějším klimatem, že domácí plemena jsou na zdejší podmínky uvyklá a ostatní zástupci jsou také spíše odolnější plemena. Středně těžká, vousatá, chocholatá.
Za mne, vím, že je v Rakousku jen jeden jediný chovatel Sumatránek, (byl jsem u něj osobně; taky ještě díky Oldovi Krätzigovi), který je ovšem v klubu německém. Takže zřejmě se účastní spíš tam než na domácí půdě. Ve Welsu nebyly.

Tak holt příště Německo. A nebo Sobík ... tam bejvá drůbeže. smajlík

A nebo že by až Metz 2015? Faverolky, Hudánky, Krevkérky, Tuluský husy, Ruánky oboje?? Co? to bude masa! smajlík

Ne, stačí když přijedete 3. - 4. 1. do Blatný, tam bude letos opravdu plno.

Radostné svátky plné rodiné pohody a Božího požehnání, přeju všem chovatelům a do Nového roku hlavně to zdraví a to u i vašich zvířat. smajlík
J. Kafka

a už se ví co bude v Blatný?

22.12.2014 12:12
mysak

XXX.XXX.54.5

oskar222 napsal(a):
a už se ví co bude v Blatný?

minory ne.

29.12.2014 20:54
ponka1

XXX.XXX.88.99

Pánové no teda smajlík krásná reportáž, díky oboum fotografům. Ještě dotaz. Žluté Holanďanky jste nezahlédli ? smajlík

29.12.2014 21:13
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Holanďanky boli len tie, čo som nafotil. teda čierne a biele

30.12.2014 07:01
honzin

XXX.XXX.187.9

a nebude v Blatné na prodej nejaká vranohlávečka pane Kafka,jsou moc pěknésmajlíkHonzin

Přidejte reakci

Přidat smajlík