Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2015 06:26
jo012810

XXX.XXX.49.191

Když jsem hledal reference na tuto líheň, nejsem z nich moc moudrý. Je tu někdo, kdo s ní má alespoň dva roky praktickou zkušenost? Předem děkuji za zveřejnění zkušeností.

4.1.2015 15:44
jo012810

XXX.XXX.49.191

habado napsal(a):
Necelá minuta hledání smajlík https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/?q=real+49&sort=1

Děkuji za snahu, ale tyto informace jsem nejdříve přečetl a zdají se mi různorodé od uživatelů, kteří líhli krátce. Proto jsem položil dotaz na někoho, kdo má alespoň dvouleté zkušenosti s touto líhní. Věřím, že jistě někdo takový je a podělí se s ostatními. děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2015 21:59

Dobrý den Líhen mám ale né automat.Letos 3rokem.Líhla jsem kachny, husy kuřata i křepelky.Do líhně pridavám postupně jak jsou vajčka.Jsem s ní docela spokojená ale 100% nemohu říci.Klíček na otačené se několikrát už pokroutil když jsem otáčela všech 49vajček v líhni.Musím pootevřít líhen a druhou rukou opatrně pootočit s celou ošatkou na vejce, ale opatrně at si nevyhodím ze žlabku ošatky.Líhne se to v celku dobře jen ta teplota je jiná uprostřed, a na krajích.Udržba vrchního dílu líhně je děsná! housata jak mají vaječný žloutek na peřičkách po vylíhnutí vše se dostavá do větráčku.Během 6měs.použivaní v kuse tak 3x se musí dukladně vyčistit.Také plato co se davá dospod na lihnutí je dost nízko.občas jsou kuřátka i housata z toho mokrá-voda na vlhkost.Na menší líhnutí je líhen ok.Je potřeba líhen ponechat v domácnosti-je to jen plast. Vše hlavně dukladně vyčistit po vyndaní housat.nechavám je 24hod v líhni.

10.1.2015 22:30
10.1.2015 22:50
tereza.128

XXX.XXX.32.106

Líhnu v ní. Na kuřata dobrá, ale vodní drůbež nic moc. Větrák fouká moc silně a to housatům nesvědčí. Řeším to tak, že líheň používám jako předlíheň a na dolíhnutí vejce přendavám do staré Biosky. Tak můžu v Realce líhnout různě stará vejce a líheň je stále čistá.

11.1.2015 13:23
jo012810

XXX.XXX.49.191

Děkuji oběma za popsané zkušenosti a věřím, že mohou posloužit i případným dalším zájemcům o tuto líheň. Osobně bych ji používal na líhnutí zdrobnělé drůbeže. Domníváte se, že menší vajíčka nebudou problémem? z fotek se domnívám, že tam jsou "košíčky" pro velká vejce a pak pro křepelčí. Alespoň tak mi to příjde.

12.1.2015 20:22

Košíček má jednu jamku na větší vajčka-husa, slepice, kachna a 4x v jednom košíčku pro křepelčí vajčka..Kupovala jsem lihně.cz. Dovoz až do domu.

12.1.2015 20:24

jo012810 napsal(a):
Děkuji oběma za popsané zkušenosti a věřím, že mohou posloužit i případným dalším zájemcům o tuto líheň. Osobně bych ji používal na líhnutí zdrobnělé drůbeže. Domníváte se, že menší vajíčka nebudou problémem? z fotek se domnívám, že tam jsou "košíčky" pro velká vejce a pak pro křepelčí. Alespoň tak mi to příjde.

Košíček má jednu jamku na větší vajčka-husa, slepice, kachna a 4x v jednom košíčku pro křepelčí vajčka..Kupovala jsem lihně.cz. Dovoz až do domu.
http://www.lihne.cz/497-24.html.

13.1.2015 11:02
jo012810

XXX.XXX.49.191

Děkuji všem.

4.2.2015 10:05
lure

XXX.XXX.200.138

ILONA.S : Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak jste líhnula v líhni husy? teplota, vlhkost, délka, prosvěcování? všechny dny stejná teplota? Mám tu samou, ale automat, vodní drůbež se chystám letos poprvé líhnout.děkuju za rady.

8.2.2015 16:39

lure napsal(a):
ILONA.S : Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak jste líhnula v líhni husy? teplota, vlhkost, délka, prosvěcování? všechny dny stejná teplota? Mám tu samou, ale automat, vodní drůbež se chystám letos poprvé líhnout.děkuju za rady.

Dobrý den.Zapněte líhen na prázdno nastavte 38, 5-6 C a asi po pul hodině dejte teploměr do prostřed líhně-teploměr vhodný do líhně a hlavně zapisujte teploty!
Pak ho dejte do jednoho rohu líhně a zapište si teplotu.Vždy jukněte že je stalá teplota že neklesá nebo nestoupá.Zas do dalšího rohu na té straně a zas zapsat teplotu a to opakovat.
SNAD TO PÍŠU SROZUMITELNĚ -SPĚCHÁM! PŘEDSTAVTE SI HERNÍ KOSTKU(NA ČLOVĚČE NEZLOB SE ) O 9 BODECH ) A PODLE TOHO DÁVEJTE TEPLOMĚR.V této líhni nejni všude stejná teplota! a vlhkost vytvaříte tím že dolejváte vodu do takovejch prohlubní v líhni a před vylíhnutím jsem vždy dala vodu i po celám dně líhně.Líhlo se vždy vše tedy pokud vejce nepomrzlo nebo nebylo opojimané.stane se že pojde i před vyklubaním tak cca 4dny house ale to se stavá v každé líhni.Písněte budu Vás sledovat.LÍHLA JSEM I KUŘATA KAČATA A HOUSATA POHROMADĚ-VŠE OK.DUKLADNĚ PO VYKLUBANÍ HOUSAT A VŠEHO ZVÍŘECTVA VŽDY DUKLADNĚ UMEJU A VYČISTÍM OCTEM A DO 1HOD VRACÍM VŠECHNA VAJČKA ZPĚT DO LÍHNĚ.Líhnu pruběžně jak drubež nese.Do líhně čerstvé vejce nedavám tak 2-3den po snesení a vajčka špičkou dolu uchovavám v prostoru domácnosti-tam kde je chladněji do 20c.DULADNĚ OČIŠTĚNÁ VKLÁDAT DO LÍHNĚ VLAŽNOUČKOU TEKOUCÍ VODOU OPLÁCHNU KDYŽ VAJČKO DONESU DOMU A LEHCE OSUŠÍM.TAK A TAKTO LÍHNU A VŠE V NAPROSTÉM POHODĚ VYLÍHNU!Prosvěcuji tak 8 den u hus -dlouho nedržrt nad prosvětlovačkou.Prosvětluji až když je tma a děti nedrkaj do stolu s vajčkama.Líhen máme doma.Jednou byla bouřka a několik hodin nešel proud tak peřinama a dekama se líhen přikreje a modlit se at to brzo zapnou-podařilo se zachránit Klubaní zdar!

17.2.2015 10:32
ropopi-an

XXX.XXX.121.180

Dobrý den paní Ilono (ilona.s).Píšete že líhnete kuřata, kachnata a housata pohromadě...
Měla bych proto dotaz : jak to děláte na konci inkubace? Kdy vypínáte otáčení vajec?
Já jsem 13.2 nasadila kachní vejce( pižmových kachen) ty mají inkubaci cca 35 dnů. A protože jsem neměla plnou líheň a bylo mi líto nevyužít prostor, nasadila jsem k nim druhý den ještě vejce slepiček, které mají inkubační dobu 21 dní. A teď nevím jak to udělat. Když otáčení vypnu dřív slepičkám, bojím se že ublížím kačenkám a naopak...
Také jsem přemýšlela že bych 3 dny před klubáním slepičí vyndala a dala je dolíhnout pod topnou desku.
Poraďte prosím začátečnici.- Je to mé uplně první líhnutí.
Předem děkuji a přeji krásný den.
Lucka

17.2.2015 11:34
tereza.128

XXX.XXX.32.219

ropopi-an napsal(a):
Dobrý den paní Ilono (ilona.s).Píšete že líhnete kuřata, kachnata a housata pohromadě...
Měla bych proto dotaz : jak to děláte na konci inkubace? Kdy vypínáte otáčení vajec?
Já jsem 13.2 nasadila kachní vejce( pižmových kachen) ty mají inkubaci cca 35 dnů. A protože jsem neměla plnou líheň a bylo mi líto nevyužít prostor, nasadila jsem k nim druhý den ještě vejce slepiček, které mají inkubační dobu 21 dní. A teď nevím jak to udělat. Když otáčení vypnu dřív slepičkám, bojím se že ublížím kačenkám a naopak...
Také jsem přemýšlela že bych 3 dny před klubáním slepičí vyndala a dala je dolíhnout pod topnou desku.
Poraďte prosím začátečnici.- Je to mé uplně první líhnutí.
Předem děkuji a přeji krásný den.
Lucka

Sice nejsem Ilona, ale dovolím si odpovědět. Pokud chcete společně líhnout drůbež s různě dlouhou dobou inkubace, je nutno vejce do líhně vkládat tak, aby líhnutí vyšlo na stejný termín.
Např.:
1.2. nasadíte vejce pižmovek, s inkubací 35 dní, za pět dní, čili 6.2. nasadíte husí vejce - inkubace 30 dní, za další dva dny,8.2. vejce kachní - inkubace 28 dní a po týdnu 15.2. vejce slepičí s inkubační dobou 21 dní.
Všechna mláďata se budou líhnout najednou 8.3.

Vy jste udělala zásadní chybu v tom, že jste vložila vejce s různou inkubační dobou naráz. Buď můžete 19. den inkubace slepičích vajec vypnout otáčení, vejce přendat z lísek na dolíhňovou mřížku a pižmovčí vejce dál otáčet ručně nebo se pokusit o dolíhnutí kuřat pod topnou deskou, jak píšete. Dejte si tam teploměr. Je třeba udržet teplotu na vejcích 37,3 st.
Ať se dílo podaří. Tereza.

17.2.2015 12:04
ropopi-an

XXX.XXX.121.180

tereza.128 napsal(a):
Sice nejsem Ilona, ale dovolím si odpovědět. Pokud chcete společně líhnout drůbež s různě dlouhou dobou inkubace, je nutno vejce do líhně vkládat tak, aby líhnutí vyšlo na stejný termín.
Např.:
1.2. nasadíte vejce pižmovek, s inkubací 35 dní, za pět dní, čili 6.2. nasadíte husí vejce - inkubace 30 dní, za další dva dny,8.2. vejce kachní - inkubace 28 dní a po týdnu 15.2. vejce slepičí s inkubační dobou 21 dní.
Všechna mláďata se budou líhnout najednou 8.3.

Vy jste udělala zásadní chybu v tom, že jste vložila vejce s různou inkubační dobou naráz. Buď můžete 19. den inkubace slepičích vajec vypnout otáčení, vejce přendat z lísek na dolíhňovou mřížku a pižmovčí vejce dál otáčet ručně nebo se pokusit o dolíhnutí kuřat pod topnou deskou, jak píšete. Dejte si tam teploměr. Je třeba udržet teplotu na vejcích 37,3 st.
Ať se dílo podaří. Tereza.

Dobrý den.
Děkuji za info. Já jsem si to takhle nějak představovala. Jenže jsem byla moc horlivá (Jak už jsem psala bylo mi líto prázného místa...) a délku inkubace u slepic jsem zjistila až když byla vajíčka v líhni. Co se dá dělat, chybami se člověk učí.
Budu muset vajíčka šounout pod topnou desku. Teplotu určitě hlídat budu. A asi bude dobré vajíčka pod deskou také rosit že ?

17.2.2015 12:43

Dobrý den Přímo s pižmovkama v líhni zkušenosti nemám-kachna se postarala .Vždy jsem přidávala vajčka jak je drubež snesla a pokud bylomísto šoupla jsem brakelky.Nevím jestli jsem psala že mám líhen s otačením.nemám! kvuli tomuto jsem jí nepořizovala.Otačím ručo.Pokud už je tam máte hlídejte před klubaním někdy se stane že se vyloupne i o den dříve nebo i později.Vedu si záznam o hodině i dnu vajčka kdy jsem ho tam dala, mužete popsat i na vajčko.Neuškodí i vážit.Třeba u českýh hus s rodokmenem je to nutnost.Hlavně po vyklubaní drobotiny dukladně vymejt spodek i ošatku líhně kápnu ta ocet a kartáčkem na žuby a houbou vyčistim, opláchnu nechám okapat a jede se dál-líhne.Vajčkám co nemaj čas na líhnutí ještě to prospěje.Mám dost drubeže na líhnutí tak využiju každého místa a jsem spokojená a daří se.Podařilo se nám i od rouvenské kačky dotáhnout v líhni vajčka.Kachna přišla o život.z 6 vajček jeden pukavec a 5 kačátek.Ale vám to nedoporučuji je možnost si natáhnout do líhně nějaké brebery.Měla jsem tak pár kuřat tak jsem do toho šla.K husám bych to nedala.Rosim rozprašovačem na květenu a doporučuji vše co máte na líhen a vajčka používat jen nato, předejde se nějaké nákaze.DOPORUČUJI PO VYLÍHNUTÍ PŘELÉČIT DROBOTINU I S RODIČI-TY NEJLÉPE PŘED SNÁŠKOU PŘÍPRAVKEM OD VETER.ESB3.http://www.bioveta.cz/cs/veterinarni-divize/pripravky/katalog-pripravku/esb3-bio-30-plv-sol-ad-us-vet.html

17.2.2015 13:20
ropopi-an

XXX.XXX.121.180

Moc Vám děkuji za rady.
Já bych kachnu také nechala sedět, kdyby chtěla...Mám 6 kačenek a zatím se žádné sedět nechce, ale uvidíme.A husy mi zatím ještě nesnáší. Proto jsem zapínala poloprázdnou líheń.
Slepičí vajíčka jsem dostala od souseda( je jich 10) - nebyl to plán. Tak jsem si řekla.zkusím to...Já zatím slepičky nemám, ale mám v plánu na jaře začít budovat nový kurník a pořídit hedvábničky.

17.2.2015 16:02

Hedvábničky jsou moc pěkné Ona líhen poloprázdná nejni moc ekonomická.Zahřatá vajčka pak i hřejí a líhen tolik netopí Držím pěsti at se daří

7.3.2015 09:18
ropopi-an

XXX.XXX.121.180

Dobrý den.
Podávám hlášení pro Ilonu a Terezu :
Tak jsem 4.3 večer jsem přendala slepičí vajíčka pod topnou desku. A začala se modlit..
Z původních 10 jsem 3 vajíčka vyhodila (byla neoplodněná) Takže pod desku jsem dala 7 vajíček. Včera večer už bylo jedno naklované...Dnes ráno se vyklubalo 1. kuřátko a hned poté se začalo proklovávat druhé Mám radost

Funguje to jupí. Jako úplný začátečník mám pěknou kliku!

vr

11.3.2015 10:21
vr

XXX.XXX.247.76

Mám ji 3 roky, jsem spokojen. Dávám do ní cca 70 slepičích vajec. Po 10 dnech neoplodněná vyházím a je to tak akorát. Teplotu dávám 38,8 a každý týden o 0,1 snižuji.

vr

11.3.2015 10:21
vr

XXX.XXX.247.76

Omlouvám se 37,8.

11.3.2015 22:45

Já nastavim 38,5 a v líhni dle vlhkoměru a teploměru v jednom je 37,5 +, - jak kde.Ted se klubou křepelky a za 14dní orlovky, tak jsem zvědavá Jinak držím pěsti.

12.3.2015 22:13
tereza.128

XXX.XXX.32.115

ropopi-an napsal(a):
Dobrý den.
Podávám hlášení pro Ilonu a Terezu :
Tak jsem 4.3 večer jsem přendala slepičí vajíčka pod topnou desku. A začala se modlit..
Z původních 10 jsem 3 vajíčka vyhodila (byla neoplodněná) Takže pod desku jsem dala 7 vajíček. Včera večer už bylo jedno naklované...Dnes ráno se vyklubalo 1. kuřátko a hned poté se začalo proklovávat druhé Mám radost

Funguje to jupí. Jako úplný začátečník mám pěknou kliku!

Tak to mám radost za Vás a tleskám!

27.3.2015 11:47
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Mám 1 rok líheň Real 24 auto, stále jsem se potýkal s nízkou líhnivostí, kolem 45%. Po druhém mizerném letošním líhnutí jsem vyndal mřížku na naklápění vajec a naskládal jsem do líhně 30 vajec přímo na mřížku. Otáčel jsem ručně 3x denně a dnes se líhnou kuřata jak o závod, už mám 75% líhnivost, všechny kuřátka se líhnou téměř současně. Myslím si že systém naklápění vajec této líhně je špatně...

27.3.2015 14:36

Ahoj, jsem v líhnutí kuřat začátečník. Dáváte vajíčka na mřížku. Jakou teplotu na displeji jste zvolil?

27.3.2015 16:53
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Na display mám 37,8 C v dolíhni 37,6 C. Ale je nutné zkontrolovat teplotu teploměrem v plné líhni. Display může kecat...

29.3.2015 17:00
rumbaba

XXX.XXX.219.2

Dobrý den loni v lednu jsem si koupil real 49 automat hned po vybalení jsem si přečetl návod a líhen nasadil nestavil jsem 37,5 podle návodu a nalil vodu do jedné nádržky.18tý den jsem vejce vyndalk a dal na mřížku a vodu dolil do obou nádržek za tři dny to začalo nejprve se vylíhlo jedno asi za 10 minut po tom co jsem vyděl že je natuklé se vylíhlo a ostatní vejce nic
takže 1. líhnutí 49 nasazených 34 oplozených a 1 vylíhlé
2 líhnutí: teplotu jsem zvýši na 37,7 a vodu jako minule a 20 den už bylo pulka kuřat venku a zytek se bez komplikací dolíhl drůhý den. takže 49 nasazených 30 oplozených a 25 vylíhlích
a tím se loni končil
ROK 2015 koupil jsem násadová vejce vyandotek a doložil to vyandotkami svými a ještě předtím jsem si koupil teplo-vlhko měr a nasadil jsem a nestačil jsem se divit teploměr ukazoval 36,9 tak jsem teplotu zvýšil na 38,2 a celou dobu líhnutí se teplota držela v celé líhni od 37,6 do 38 a vlhkost zase jako vždy.18tý den jsem dal vejce na mřížku a 20 ani 21 den se nic nedělo pak to začalo kuřata se líhla strašně špatně blána se na ně lepila ale vlhkost jsem měl 75% takže 48 nasazených 42 oplozených 16 s velkou pomocí vylíhlích
Druhé letošní líhnutí: Na teploměr jsem se vysr.. a naložil jsem hempšírami z vlastního chovu nastavil teplotu 37,8 a 18tý den jsem je dal na mřížku a zvýšil vlhkost přidáním vody do obou nádržek.19tý den bylo 1 vejce natuklé 20tý den když jsem vztal a šel jsem se podívát už byly nějaké kuřata venku 21 den jsem líhen vypnul a poslední luřata jsem dal do odchovny. takže 49 nasazených 34 oplozených 4 odumřeli někde v půlce a ted mi v odchovně běhá 30 krásných kuřátek a včera jsem líhen nasadil potřetí. tak mi to vysvětlete
Omluvte chyby v textu.

29.3.2015 17:31
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Dobrý den, já mám menší verzi, Real 24 automat, jak jsem psal výše po jednom roce experimentů s touto líhní kdy úspěšnost se pohybovala kolem 40% jsem se letos vykašlal na automatiku, voda v jedné nádržce a teplota 37,8 C.18tý den teplota 37,6C přidal jsem vodu do druhé nádržky. Od druhého dne ruční otáčení ráno, poledne, večer. Výsledek - 29 vajec nasazených,1 jsem rozbil při otáčení (bylo oplodněné) 10 tý den zůstalo 19 oplodněných ( kohout je línej...) 4 se nevyvinuli, narozeno 15 kuřátek. První naklování 20tý den, vše ostatní 21 den. Takže si myslím že naklápění vajec je špatně.

Včera jsem do líhně nacpal 50 vajec...tak uvidíme, jsou i na sobě...

29.3.2015 23:28

Zdravím. Prosím o radu. Mám v líhni Real24 vajíčka husí, slepiček susex a brahmánky. Vejce brahmánek se mi nedaří (už podruhé), zárodek se nevyvíjí- pouze do 3 dnů, husy a slepička susex ano - 6. den a vidím žilky. Teplotu v líhni jsem měla 5 dní 38,1 a nyní mám 37,9, voda obě nádržky. Poprvé jsem nastavila u brahmánek teplotu 37,7 a desátý den všechny vyhodila. Máte někdo zkušenost, jaké podmínky - teplotu potřebují brahmánky? Děkuji předem za odpověď.

30.3.2015 09:41
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Dobrý den, nejsem žádný odborník na umělé líhnutí, ale myslím si že máte příliš velkou vlhkost
.Já má v této líhni vyzkoušeno na hrabavou drůbež voda do jedné nádržky a v dolíhni voda v obou. U vodní drůbeže se mi tato líheň moc neosvědčila ale určitě musíte mít obě nádržky s vodou a v dolíhni použít ještě prostřední. Myslím si že líhnout hrabavou drůbež a vodní dohromady není moc vhodné. Ale nemám to vyzkoušené...

17.6.2015 11:35

Zdravím, chtěla bych vás informovat o mých zkušenostech s líhnutím kuřat. Podmínkou je mít oplodněná vejce od dospělých slepic, brahmánky by měly být starší, jak 1 rok. Úspěšné líhnutí bylo při nastavení teploty na displeji 37,8 a poslední tři dny 37,5. Voda po celou dobu v jedné nádržce. Otvor druhé nádržky je potřebný pro větrání. Při použití obou nádržek pro vodu, v posledních dnech, byla kuřata mokrá až zalepená a obtížně se dostávala ze skořápky. Líheň mám v kuchyni, kde se drží vyšší vlhkost. Tak zase za rok?

Přidejte reakci

Přidat smajlík