Neregistrovaný uživatel

Zdravím všechny chovatele, dnes se stanu majitelkou 5. kachen na výkrm, budou staré max. 10 dnů. Umístím je do starého terárka po hadovi - abych mohla zabezpečit správnou teplotu, domnívám se, že je to kolem 26°C ? Zajímá mě, za jak dlouho je mám umístit do venkovního výběhu, samozřejmě s ohledem na venkovní teploty i přes noc. Mohu je dát ke slepicím do výběhu, nebo je vhodnější je dát samostatně? Z čeho se má skládat správná krmná dávka? Chci je krmit namočenou pšenicí, vař. brambory, pšeničným a kukuřičným šrotem, řepou, zelené pampelišky a kopřivy, vitamíny dodávat formou prášku. Dokud budou maličké, budu přidávat natvrdo uvařené vejce. Mohla bych nabídnout i ječměn? Za jakou dobu by měly mít jateční váhu a kolik ta váha je? Děkuji všem za rady, jsem začínající chovatelka a už jednou jste mi tu dobře poradili. Chovu zdar!
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele, dnes se stanu majitelkou 5. kachen na výkrm, budou staré max. 10 dnů. Umístím je do starého terárka po hadovi - abych mohla zabezpečit správnou teplotu, domnívám se, že je to kolem 26°C ? Zajímá mě, za jak dlouho je mám umístit do venkovního výběhu, samozřejmě s ohledem na venkovní teploty i přes noc. Mohu je dát ke slepicím do výběhu, nebo je vhodnější je dát samostatně? Z čeho se má skládat správná krmná dávka? Chci je krmit namočenou pšenicí, vař. brambory, pšeničným a kukuřičným šrotem, řepou, zelené pampelišky a kopřivy, vitamíny dodávat formou prášku. Dokud budou maličké, budu přidávat natvrdo uvařené vejce. Mohla bych nabídnout i ječměn? Za jakou dobu by měly mít jateční váhu a kolik ta váha je? Děkuji všem za rady, jsem začínající chovatelka a už jednou jste mi tu dobře poradili. Chovu zdar!
Jaké kachny?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele, dnes se stanu majitelkou 5. kachen na výkrm, budou staré max. 10 dnů. Umístím je do starého terárka po hadovi - abych mohla zabezpečit správnou teplotu, domnívám se, že je to kolem 26°C ? Zajímá mě, za jak dlouho je mám umístit do venkovního výběhu, samozřejmě s ohledem na venkovní teploty i přes noc. Mohu je dát ke slepicím do výběhu, nebo je vhodnější je dát samostatně? Z čeho se má skládat správná krmná dávka? Chci je krmit namočenou pšenicí, vař. brambory, pšeničným a kukuřičným šrotem, řepou, zelené pampelišky a kopřivy, vitamíny dodávat formou prášku. Dokud budou maličké, budu přidávat natvrdo uvařené vejce. Mohla bych nabídnout i ječměn? Za jakou dobu by měly mít jateční váhu a kolik ta váha je? Děkuji všem za rady, jsem začínající chovatelka a už jednou jste mi tu dobře poradili. Chovu zdar!
Dobrý den,
těch 26 stupňů je dostatečných, důležité je v bývalém teráriu větrání, aby se káčata nezadusila. Ven je můžete dát od cca 3 třetího týdne věku (pokud se budou mít kam schovat na noc). Ustájení se slepicečmi je možné, ale pokud máte možnost je lépe je oddělit. Slepice je totiž budou klovat a tak tam musí být dost "unikového prostoru" jinak by to mohlo špatně dopadnout. Dále kachny jsou přenašeči salmonely, která jim samotným nijak nevadí, ale přes vejce od slepic ji můžete chytit i Vy. Krmná dávka je dobrá, ječmen je možné také podávat kachny ho lépe berou nabobtnalý (stačí ho máčet 1-2 dny).
Jateční zralost se pozná podle zralosti peří. Brka již nejsou obaleny silně prokrvenou pochvou. Po vytržení zralého pera již neteče krev pokud ji prošvihnete musí a začnou pelichat tak se musí počkat až přepeří. Rozpelichané kachny se velmi špatně škubou.
Chovu zdar Tom
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
těch 26 stupňů je dostatečných, důležité je v bývalém teráriu větrání, aby se káčata nezadusila. Ven je můžete dát od cca 3 třetího týdne věku (pokud se budou mít kam schovat na noc). Ustájení se slepicečmi je možné, ale pokud máte možnost je lépe je oddělit. Slepice je totiž budou klovat a tak tam musí být dost "unikového prostoru" jinak by to mohlo špatně dopadnout. Dále kachny jsou přenašeči salmonely, která jim samotným nijak nevadí, ale přes vejce od slepic ji můžete chytit i Vy. Krmná dávka je dobrá, ječmen je možné také podávat kachny ho lépe berou nabobtnalý (stačí ho máčet 1-2 dny).
Jateční zralost se pozná podle zralosti peří. Brka již nejsou obaleny silně prokrvenou pochvou. Po vytržení zralého pera již neteče krev pokud ji prošvihnete musí a začnou pelichat tak se musí počkat až přepeří. Rozpelichané kachny se velmi špatně škubou.
Chovu zdar Tom
Na to jste přišel kde, že salmonelóza kachnám nevadí. Nevadí žádné drůbeži pokud se stane bacilonosičem po přecházení a nedoléčení nemoci. Je pravda že kachny mohou chytit bakterie salmonely častěji, protože mají dost pestrý jídelníček. Jestli jsou káčata zdravá (ta by infekci salmonely nepřežila do 2 dnů) pak žádný přenos na slepice nehrozí. To že kachny mají automaticky salmonelózu je jen mýtus, který se rozšiřuje díky chovatelům, kteří neví, co znamená úklid v kurníku a minimální hygiena chovu a myslí si, že na 10 metrech čtverečních je možné chovat všechno.
Nic proti Vám, ale výraz "kachny jsou přenašeči salmonelózy" není na místě.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
těch 26 stupňů je dostatečných, důležité je v bývalém teráriu větrání, aby se káčata nezadusila. Ven je můžete dát od cca 3 třetího týdne věku (pokud se budou mít kam schovat na noc). Ustájení se slepicečmi je možné, ale pokud máte možnost je lépe je oddělit. Slepice je totiž budou klovat a tak tam musí být dost "unikového prostoru" jinak by to mohlo špatně dopadnout. Dále kachny jsou přenašeči salmonely, která jim samotným nijak nevadí, ale přes vejce od slepic ji můžete chytit i Vy. Krmná dávka je dobrá, ječmen je možné také podávat kachny ho lépe berou nabobtnalý (stačí ho máčet 1-2 dny).
Jateční zralost se pozná podle zralosti peří. Brka již nejsou obaleny silně prokrvenou pochvou. Po vytržení zralého pera již neteče krev pokud ji prošvihnete musí a začnou pelichat tak se musí počkat až přepeří. Rozpelichané kachny se velmi špatně škubou.
Chovu zdar Tom
Dík za info, kačenky mám 3 denní, jsou moc roztomilé. S větráním nebude problém, mohu zapnout ventilátor. Teplotu klidně zvýším, pokud to bude ku prospěchu věci. Ven je dám, až bude krásné počasí, na noc je zatím budu schovávat do tepla. Od slepic je tedy raději oddělím, mám místa dost. Do jejich ohrádky venku dám starou sprchovou vaničku, tím je asi potěším . U prodeje kachen byla diskuze o tom, za jak dlouho je kachna vykrmená. Dost lidí mě ubezpečovalo, že za 3 měsíce bude už i snězená :-). Pokud se prý krmí směsí pro kachny, tak je možné mít jateční váhu i do dvou měsíců. Také se chci optat, ze je zač husokachna - barbarie. Měli je v sortimentu, byly poměrně drahé a mě přišly úplně stejné jako kachny, co jsem koupila. Rozdíl se pozná až v dospělosti. Pochopila jsem, že by to měl být kříženec kachny pižmové, ale s kým? Snad né s husou? Děkuji za odpověď. S pozdravem Enn