Slepičky na maso, hybridky, nebo plemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

21.3.2011 20:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.149

Dobrý den, prosím jakou máte zkušenost se slepičkama na maso, jsou lepší hybridky, vlastní kříženci druhových slepiček, nebo masné plemena??? V čem jsou výhody? Či nevýhody? A jak dlouho trvá výkrm. Velmi děkuji Lenka

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 13:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.58

Nejlepší jsou brojleři:-), výkrm doma trvá tak 3 měsíce.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 18:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.147

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, prosím jakou máte zkušenost se slepičkama na maso, jsou lepší hybridky, vlastní kříženci druhových slepiček, nebo masné plemena??? V čem jsou výhody? Či nevýhody? A jak dlouho trvá výkrm. Velmi děkuji Lenka

Brojleři jsou nejlepší v tom smyslu že trvají nejkratší dobu. Pokud se chovají doma a krmí i jinou stravou než BR, tak věřím že maso je plnohodnotnější, žlutá kůže a pod.
Z čistokrevných plemen použít určitě plemena středně těžká, která rostou rychle. Masná plemena rostou pomaleji. Byť dosahují vyšší hmotnosti. Můžete vybírat plemena s žlutou kůží a nebo s bílou. Bílá je charakteristickíá pro původnější evropská plemena tj francouzská, anglická, krajová.
Žlutá kůže je u modernějších plemen mající více krve z asijských plemen.
Francoiuzi vždy patřili ke gurmánům aproto považovali z anejkvalitnější tabulová zvířata s bílou kůží a pětiprsty na běhácích (faverolky, hudánky) v Anglii dorkinky, sasexky. Vynikají kratkými šťavnatými vlákny masa.
Žlutá kůže zase je pro oko, a tak rhode islad, new hempšír, barneveldky, amroxky, bilefeldské, velsumky, vyandotky aj. konec konců i plymutky, které v bílém rázu daly základ velkoprodukčním brojlerům mají kůži žlutou. ALe na pekáči je myslím jedno co je hlavně když to pěkně voní a není to samá kost. Samozřejmě odchov trvá déle +- 12 týdnů. Maspo je pevnější, ale opravdu chutné. Je samozřejemě rozdíl, když je drůbež (kohoutci) vykrmovaná v uzavřeném prostoru a nebo mají volnost.
Nejméně se asi hodí pro masnou produkci plemena původní zakrslá. to nemá cenu, snad na polívku.
Takže to zvažte, odchobv brojlerových kuřat je jednodiušší v tom smyslu že nakoupíáte a krmíte. Při chovu čiskokrevné drůbeže máte výhodu v tom, že si můžete kuřata líhnout sami, ale musíte se starat o rodičovské hejno a pod.
Křížit dvě čisto krevná plemena je v podstatě také jednduchá záležitost, doporučuji křížit červené kohouty na bílé nebo sasexové slepice, nebo nežíhané kohouty na žíhané slepice, poznáte pak po vylíhnutí snadno pohlaví kuřat podle barvy chmíří.
Juraj Kafka

Přidejte reakci

Přidat smajlík