Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

14.11.2011 10:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.32

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu.

Včera jsme redukovali stav slepic. Když jsem je po oškubání kuchala, stalo se mi u tří kusů, že měly žloutky jakoby uvařené přímo ve slepici. Z jedné slepice hned po otevření vypadlo něco jako vejce uvařené natvrdo (nevím, jestli to nebyl nádor nebo něco tak, tolik zkušeností bohužel nemám) Játra nebyla flekatá, střeva vypadaly taky v pořádku,jen ty žloutky byly divné. Dokonce jedna z nich měla úplně tvrdé břicho, byla vyhublá a když jsem ji jen otevřela, silně zapáchala, tak jsem ji ani nevykuchala a hned vyhodila. Na diskusích tady jsem se dočetla, že šlo pravděpodobně o salmonelózu. Slepice jsme zakopali.
A teď moje otázka. Stalo se to pouze u tří kusů, ostatní vypadali v pořádku, žloutky normální. Můžeme z těch ostatních kusů jíst maso???? Vnitřnosti jsem raději vyhodila u všech, ale co to maso? Nemohli se třeba nakazit od těch tří, ale třeba se ještě nákaza neprojevila?
Ještě bych chtěla dodat, že nám asi před měsícem výrazně omezili snášku, slepice byly dvouleté, proto jsme se rozhodli stav zredukovat. Nechali jsme si pouze 12 slepic, nevykazují příznaky nějaké nákazy, žerou, pijí, jsou čilé, nejsou pohublé. Můžu od těch ostatních konzumovat vejce?

Omlouvám se za otázky, ale je to poprvé, co něco takového musím řešit.

Děkuji za odpovědi

Iva K.

Neregistrovaný uživatel

21.11.2011 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.32

http://cs.wikipedia.org/wiki/Pulorov%C3%A1_n%C3%A1kaza

Tak tady jsem si o tom něco přečetla, ale nepíší tam, zda je možné konzumovat maso. Podotýkám, že ostatní slepice byly v pořádku, nic jsem na nich neviděla, nenašla nic, co by se nějak lišilo od normálu. Ty s tou (pravděpodobně) pulorovou nákazou jsme zakopali. Z těch dvanácti slepic, které jsme nechali, začalo asi 8 zase snášet vejce, tak by tu pulorku mít neměli?

Jinak jsem se dočetla, že nákaza je na člověka přenosná jen ojediněle a když už, tak nastává akutní zánět střev s vysokou horečkou a následně rychlým uzdravením bez léčby.

Neregistrovaný uživatel

22.11.2011 08:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.124

Na to je těžká odpověď co slepicím bylo, ale to by mohl zjistit veterinář. Jinak se nám taky u drůbeže vyskytlo při kuchání dost zvláštností. Pokud, ale neměli nějaké vnější příznaky skleslost, nezájem, průjem.... Slepice jsme nechali v mrazáku vymrazit a pak normálně zpracovali. Dobrá tepelná úprava je u všeho potřebná, ale kdo by jedl syrovou slepici.

Přidejte reakci

Přidat smajlík