Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.149
Zdravím, zabíjeli jsme husy a mají celkem dost sádla. Jak by se dalo využít? Vyškvařit jako vepřové? Nebo vyškvařit a horkým sádlem zalít syrová játra? Nikdy jsem to nezpracovával, tak nemám potuchy co se s tím dělá a jak to chutná. Ale toho sádla mají opravdu hodně.
Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.183
Sádlo vyskvarte,játra nakrajejte na větší kousky a orestujte v tom vyskvarenem sadle. Přidejte 3 hřebíčky,osolte a prelejte do nejlíp keramického hrnku nebo misky a nechte v lednici ztuhnout. Pak namazte na chleba. Je to delikatesa. Preju dobrou chuť.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.118
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím, zabíjeli jsme husy a mají celkem dost sádla. Jak by se dalo využít? Vyškvařit jako vepřové? Nebo vyškvařit a horkým sádlem zalít syrová játra? Nikdy jsem to nezpracovával, tak nemám potuchy co se s tím dělá a jak to chutná. Ale toho sádla mají opravdu hodně.
Děkuji.
Můžete jen sádlo vyškvařit jak vepřové a používat na pečení. Já si jej klidně namažu na dobrý chleba a to je dobrota.Někteří lidé jej i vyškvařené rádi koupí.Hlavně jej nevyhazujte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.107
Doporučuju domácí paštiku.
Sádlo ze čtyř-pěti hus vyškvařit, nechat důkladně vychladnout.
Celou jednu husu stáhnout z kůže, kůži nechat vařit v trošce vody až se rozpadá, scedit a nechat v cedníku odkapat do sucha. Husu samotnou (mimo stehen, prsou a drůbků - ty se upraví podle potřeby zvlášť) uvařit taky do měkka, až maso samo odpadá od kostí. Sebrat všechno maso, přidat rozvařenou kůži, mírně osolit, okořenit - dvě nová koření, jeden pepř, jeden jalovec, troška oregána, troška tymiánu, troška bazalky, jedna menší cibule, půl palice česneku. Podlít vývarem a vařit na půl plynu - aspoň hodinu, podle potřeby přidat vývar a opakovaně promíchávat. Když dojdeme varem do stejnoměrné hmoty jako je řidší krupicová kaše, odstavíme a necháme postupně chladnout. POZOR - nemixovat, opravdu se to musí rozvařit a rozmíchat samovolně do husté majdy!
Nechám zesklovatět jednu menší cibulku na trošce husího sádla, pak si vezmu jedna velká husí játra (podle velikosti hus a jater - játra můžou být i dvoje), rozkrájím je na menší kousky a rozdusím je na té cibulce. Pak si vezmu vidličku a játra rozšťouchám na ještě menší kousky, přidám tam větší půlku vyšvařeného husího sádla, a po rozpuštění sádla to smíchám s tím masovým základem. Promíchám, a plním předem připravené nádoby (sklenice, menší kameninový džbánky, nejlepší jsou ale široký kameninový misky). Když to trošku vychladne, přeliju povrchu zbylým popuštěným husím sádlem.
S chlebem a okurkou nám to vždycky stačí na čtvrt roku, po dojezení se už těšíme na další husičky a paštiky...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.107
Jen jedno upozornění k tý paštice - na spodek kastrólu přijde nejdřív to maso, kůže až navrch! Už se nám totiž stalo, že se ta rozvařená kůže chytla ke kastrólu - a pak se začne chytat všechno, není to ono a jakoby to zhořkne...
A zkoušeli jsme to už i z kachen - taky to je mňamka.