Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.16
Dobrý den, zahledala jsem nejdříve v historii, ale moc mi toho nevypadlo. Je lepší máčené nebo suché obilí pro slepice? V naší vesnici ase to moc neprožívá (dávají suché), ale kdyby obilí nepatrně vyklíčilo nebo aspoň změklo, byly by vitamíny a je to lépe stravitelné, ne?? D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.70
Máte pravdu, namočením a naklíčením se zlepší nutriční hodnoty obilí. Ale pozor na nakličování v teplých dnech - nebezpečí zapaření a znehodnocení krmiva. V krajním případě se může vyskytovat i botulin - úhyny drůbeže.
Při správném nakličování se denně obilí proplachuje a zkrmuje se ve fázi klíčku dlouhého cca 2-3mm. Nakličuje se v temnu. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.16
MOC děkuji!!! D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte pravdu, namočením a naklíčením se zlepší nutriční hodnoty obilí. Ale pozor na nakličování v teplých dnech - nebezpečí zapaření a znehodnocení krmiva. V krajním případě se může vyskytovat i botulin - úhyny drůbeže.
Při správném nakličování se denně obilí proplachuje a zkrmuje se ve fázi klíčku dlouhého cca 2-3mm. Nakličuje se v temnu. Dana
Teoreticky máte pravdu, ale moji miláčci / ISA Brown/ až tak naklíčenou pšenici moc neberou, spíš jen 1 den namočenou a přepranou. Ovšem po namočeném polotvrdém chlebu z místní soukromé pekárny jsou v extázi. Zato 10 týdenní kuřata australek předvádějí tanec piraň nad namočenou pšenicí . A směsí K2 mírně opovrhují. Jestli to nebude tím lesním vzduchem na pasece, kde bydlíme.
P.S. To co se prodává v supáčích pod názvem chléb je de facto chemický zločin. Na to je trest máčení v koši ve Vltavě málo. Snad střídavé máčení a mrznutí v mrazírně, kde se ta hmota tvoří.