Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

1.7.2014 10:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.48

Prosím,
jaké máte osvědčené recepty na kohoutí maso a v jakém věku je ideální mladé kohouty zabít, aby bylo maso nejlepší? Jak zpracovat nebo nechat uležet právě zabitého kohouta?
Jaké máte zkušenosti?

Děkuji

Neregistrovaný uživatel

1.7.2014 14:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.204

Mladé kohouty likviduju, jakmile se začnou prát se starým. Nejlepší je kohout na víně:

Ingredience:
kohout
1 litr suchého červeného vína
250g žampionů
250g slaniny
200g cibule
200g mrkve
5cl koňaku
4 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
1 bouquet garni- svazek bylinek omotaný provázkem nebo zabalený ve fášku- tymián, rozmarýn, petržel, bobkový list
4dl vývaru

Postup:
Naporcovat kohouta, připravit marinádu z vína, mrkve, může se přidat i trochu další kořenové zeleniny, cibule, svazečku bylinek, pepře a soli, nechat marinovat kohouta po celou noc. Ráno bude kohout modrý.
Pak se kohout osuší a nejlépe v litinové pánvi, nebo litinovém kastrólku osmaží, aby se zatáhl a chytl jemně zlatavou barvu. Pak se zasype moukou, porestuje. A pak přichází flambování. Doporučuji v malém plecháčku nahřát panák koňaku, zhruba do fáze malých bublinek, pak zapálit a zapálené vylít na kohouta. Až dohoří, přidá se marináda, vývar a nechá se vařit na mírném ohni, dle receptu 2,5 hodiny, ale na plynovém sporáku max. 1,5 hodiny. Mladý kohout je hotový hned. V mezičase si nachystáme na kousky nakrájenou slaninu a žampiony a orestujeme (nemusí se do receptu dávat, ale je to taková chuťovečka na dozdobení). Až je kohout hotový, přepasírujeme omáčku, zjemníme plátkem másla, trochou smetany. Dle původního receptu se pasírovat nemusí, ani máslo a smetana, ale mně to tak připadne lepší a jemnější, protože jinak mi to vždy připadlo kyselejší.
Důležitý je výběr vína, doporučuji nějaké dobré, aby vonělo a nebylo moc kyselé, a ještě jednu lahvinku navrch, k jídlu je dobré podávat stejné víno, se kterým se vařilo. Jako příloha se hodí šťouchané brambory (s osmaženou cibulkou, slaninou a troškou smetany), nebo opeky, nebo bramborové dukátky.

Dobrou chuť

Neregistrovaný uživatel

1.7.2014 23:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.130

Dělám kohoutky na víně podle receptu z těchto stránek a je to velmi povedený recept: http://mlsnakocka.blog.cz/1104/opravdovy-kohout-na-vine-coq-au-vin
Kohouty po zabití nechávám podle počasí a stáří kohoutků 18-24 hodin uležet v chladu - špajz, sklep, lednice - rozložené na platech nebo nastojato v lavoru. Přebytečná voda vyteče a maso se vydýchá a vyzraje. Při kuchání odstraňuji plíce, které by v kohoutovi byly více cítit, zvláště, pokud maso máme delší dobu v mrazáku.
Staršího kohouta vařím a maso používám do čínských nudlí. Je velmi aromatické a nudle s ním jsou u nás oblíbenější než rizoto. Přecept nemám, vždy je to momentální fantazie. Opečená čínská zelenina s houbami, sojová omáčka, sladká sojová omáčka, koření na čínu, smíchat s nudlemi. Maso opéci s čínským kořením a sojovkou, přidat ananas a syrovou červenou papriku, nechat prohřát a vmíchat do nudlí. Nakonec vše zapéci v troubě, kde asi 3x promíchám, když se začne horní vrstva nudlí barvit do hněda. Na talíři si každý dochutí sladkokyselou chili omáčkou. Dana

Neregistrovaný uživatel

2.7.2014 15:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.48

Děkuji,

jenže já nikdy kohouta na víně nejedla, takže ani nevím, jak má chutnat. Proto bych ho asi těžko připravovala.
Chtěla jsem nějaký recept alá bažant nebo tak něco.

Neregistrovaný uživatel

2.7.2014 19:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.154

A když se mi s tím nechce dělat, tak z něj udělám svíčkovou. Svíčková z kohouta mi chutná víc, než klasická hovězí svíčková.

Přidejte reakci

Přidat smajlík