Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.166
Dobrý den, od mládí mi vštěpovali, že kachní vejce, z důvodu vysokého rizika napadení salmonelami, nejsou vhodná k jídlu. Nyní se dočítám, že u indických běžců jsou vejce velice chutná. Jak je to u nich s rizikem salmonelózy a jak je tedy upravovat?
Díky Míša
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.2
Zvýšené riziko salmonely tu je. Ale zase nijak výrazně. Zvlášť u domácího chovu, kde hlídáte zdravotní stav zvířat.
Jinak kachní vejce se běžně konzumují (většina Asie (hlavně Indie a okolí) naopak prakticky nezná slepičí vejce a na snášku vajec a jejich konzumaci se používají právě Běžci). Akorát právě kvůli salmonele se doporučuje delší tepelná úprava. Tedy ne na hniličku! Ale pořádně na tvrdo, případně o 1-2 minutky déle smažit než slepičí. Úplně nejlepší je použití na pečení. Vajíčka mají velký žloutek a delší pečení je jako tepelná úprava naprosto nejlepší.
Kachní vejce jím několik let a se salmonelou jsem problémy nikdy neměl
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, od mládí mi vštěpovali, že kachní vejce, z důvodu vysokého rizika napadení salmonelami, nejsou vhodná k jídlu. Nyní se dočítám, že u indických běžců jsou vejce velice chutná. Jak je to u nich s rizikem salmonelózy a jak je tedy upravovat?
Díky Míša
Pokud jsem dobře pochopila co jsem vyčetla, tak jedna z hlavních příčin "jedovatých kachní vajec" vznikla kdysi za války, kdy se salomonelou nakazilo hodně vojáků. Odborníci na toto téma budou určitě přesnější.
U kachen může nastat problém v tom, že nemají k dispozici čisou vodu. Je to o hygieně chovu. Jezírko či lavor na vodu se musí stále čistit, aby se kachny nekoupaly v naředěném hnoji. To samé platí o kachníku. Kachna nehřaduje, tudíž pokud se nemění podestýlka, tak sedí na vlastním trusu a do toho může i snést vejce . To samé platí o výběhu, neměl by být samé bláto.
IB se chová hlavně na produkci konzumních vajec. Další jeho užitek je pojídání slymáků, u nás jsou tedy známější spíše v souvislosti s těmi slimáky.