Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.56
Dobrý den, za jak dlouho se muze krmit letosni psenice od sklizne? Dekuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.188
Hned, jak ji budete mít doma.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.56
Myslela jsem, že take musi nejakou dobu vydychat.....nenadyma nebo tak neco cerstve zrni?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.36
zdravím...presne tak...čerstvá pšenica, by sa mala pekne "vydychať"...pekne nech doschne ...tak po tých 3 týždnoch...je to OK...tá pani...ktorá to predo mnou písala má pravdu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.249
pokud budete pšenici brát hned z kombajnu,tak snad..ale když ji někde koupíte,většinou je již dosušená a připravená ihned ke krmení..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.188
Přesně tak jsem myslel svou první odpověď. Myslíte, že seženete někde vlhké obilí? To si nikdo nelajzne prodat, vždyť by ve vyšší vrstvě do 3 dnů klíčilo. Až seženete letošní pšenici, klidně ji hoďte drůbeži a uvidíte, že jí dá přednost před loňskou a nic zlého se nestane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.178
Dobrý den,
není to tak úplně pravda. Beru pšenici (cca 4q) pro drůbež od soukromníka, který ji sklízí kombajnem a hned ji napytlovanou prodává. Je vlhčí, než ze sušky, ale ne tolik, aby do 3 dnů plesnivěla. On nemá tolik hektarů ke sklizni jako družstva, tak sklízí když je zrno nejsušší. Pšenici nechávám v otevřených pytlích v suché a teplé místnosti (vedle kotle) . Za dva měsíce se už nechá krásně šrotovat a je suchá jako ze sušky. A vlhkou ji drůbež bere, samozřejmě bez újmy na zdraví.
Zdravím Jirka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
není to tak úplně pravda. Beru pšenici (cca 4q) pro drůbež od soukromníka, který ji sklízí kombajnem a hned ji napytlovanou prodává. Je vlhčí, než ze sušky, ale ne tolik, aby do 3 dnů plesnivěla. On nemá tolik hektarů ke sklizni jako družstva, tak sklízí když je zrno nejsušší. Pšenici nechávám v otevřených pytlích v suché a teplé místnosti (vedle kotle) . Za dva měsíce se už nechá krásně šrotovat a je suchá jako ze sušky. A vlhkou ji drůbež bere, samozřejmě bez újmy na zdraví.
Zdravím Jirka
Místo plesnivěla má být klíčila.
Přátelé, blíží se žně, tak snad malé připomenutí pro zapomnětlivé.
Mendelova univerzita v Brně:
Čerstvě sklizená pšenice je hůře stravitelná a nepříznivě ovlivní užitkovost. Pravděpodobnou příčinou je vyšší obsah rozpustných neškrobových polysacharidů. Při posklizňovém dozrávání se jejich množství dva až čtyři týdny po sklizni snižuje. Pšenice obsahuje více fytázy než jiné obilniny, a proto jsou živiny vázané ve fytátech lépe využívány.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dřív to věděl každý sedlák i bez univerzity, obilí potřebuje zhruba stejnou dobu po sklizni jako seno nebo siláž. Zvlášť pro přežvýkavce.