Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

3.11.2014 17:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.180

Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B

Neregistrovaný uživatel

4.11.2014 17:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B

hledej,vše už tu bylo smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.11.2014 17:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.105

Dobrý večer.
Nepíšete věk kachen.
Popravdě moc zkušeností nemám, kachen jsem oškubala asi jen 30. Mám kachny americké pekingské (bílá brojlerová kachna) tak Vám napíšu mé zkušenosti.
Při přepeřování to šlo dost blbě (věk 9 týdnů), pod peřím byla drobná pírka, jak mi bylo řečeno "pišťoury" v tomto prvním přepeření to byla katastrofa oškubat, nešlo to rukou, skončila jsem u pinzetky a bylo to nekonečné, jsou hodně pod peřím "chlupaté".
V druhé várce už jsem byla poučená a kačenky se v 8 týdnu zvážily (byly malé) a tak se počkalo až přepeří. Všude od nich bylo peří spousta a pořád, takže ve finále se zabíjely v 6 měsících (nejen kvůli váze, ale chceme zkusit líhnout příští rok sami) tak jsme i čekali na projev kachny a kačera, aby jsme měli jistotu.
Šlo to líp, "pišťoury" se dali chytit a vytrhat, ale i tak mají kachny dost peří.
Osobně, jestli si to můžete dovolit, kupte nebo pučte si někde škubačku na drůbež, protože oškubat a vykuchat třeba 10 kusů je dost práce na dlouhou dobu.
Jinak zkoušela jsem různé postupy škubání:
1) suchou - no děs, všude lítá chmíří a bez lepšího výsledku
2) vrchní pera na sucho poté spařit a doškubat - hrozná drbačka, dávat pozor aby se člověk nedostal na kůži, kterou pak spaří a ona se trhá
3) spařit, hned ochladit a škubat - přijde mi nejlepší, ale taky než se přišlo na to jak ji dobře spařit a nepředvařit chvilku trvalo. Pozor na vodu, chce to asi opravdu vařící vodu a klacek do ruky - kachnu tuk a peří nadnáší a je třeba ji potopit, poté vytáhnout a potopit (pokaždé tak 3 vteřiny, pak zkusit na pařátu co byl ve vodě jestli jde sloupnout kůže, pokud to jde tak hned ochlhadit a oškubat (ještě trochu roztáhnout nožky, voda se mezi ně jinak nemusí dostat.
Tak doufám, že Vám to k něčemu bude a že jiní lidé, zkušenější než-li já, za můj popis mě nebudou hned urážet, jak je to kolikrát na této diiskuzi zvykem.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2014 13:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.193

Kačeny ani husy do škubačky nedávám. Jednou jsem zkoušel kačeny, oškubaly se zhruba z 60 až 70%, zbytek jsem stejně musel dodělat ručně. Kůže někdy dostávala dost zabrat od těch gumových špuntů.Ty škubačky dá se říct téměř stoprocentně škubou pouze slepice a kuřata. Drůbež jak paříte vodou, používejte teploměr, voda by měla být od 70 do 75 stupňů, při téhle teplotě kůži neroztrhnete, jedině nějakou nešikovností, což se taky někdy stane. Jak už jde teplota vody k 80ti stupňům, tak už se začíná kůže trhat. Kačenu potopím vařechou do vody a nechám ji ponořenou asi půl minuty a pak jí zase otočím a zkouším jak peří jde dolů, pak ještě třeba dopařuju. To jsou moje zkušenosti. Člověk škubáním časem dostane určitý cvik a rychlost, takže pak to jde celkem i rychle. A jak mi k tomu pomůžou ještě rodiče, máme každý za 45 minut udělaný jeden kus i z vykucháním. Ale každý nemá stejné možnosti...

Neregistrovaný uživatel

10.11.2014 15:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.76

Škubačku mám stolovou a nedám na ni dopustit. Já škubu ve škubačce všechno a je to hlaďoučký, jak dětská prdýlka. I husy a kachny. Pokud škubačka trhá kůži, je to špatně opařené, přepařené při moc vysoké teplotě. I škubání se člověk musí naučit, jako všechno.
Kachny i husy pařím při teplotě 60-65°C po dobu cca 5-10 minut, podle stáří zvířete. Čím starší zvíře, tím déle se paří. Při paření je třeba se zvířetem v lázni točit, míchat, aby voda proudila a dostala se všude i na hůře přístupná místa. Nádoba by měla být dost velká, ne aby se tam zvíře sotva vešlo. Je dobré občas zkusit vytrhnout brk z křídla a z ocasu. Jakmile pouští, je vhodná chvíle škubat. Taky je třeba škubat vždy čerstvě zabité zvíře. Pokud si jich zabijete několik najednou, začnou chladnout a potom to nejde škubat, tolik moje zkušenost. Takže já vždycky zvíře zabiju, vykrvím, hodím do vody a zabiju další. Víc ne. Vždycky se jedno paří, jedno vykrvuje. Potom to první škubu, to druhé jde do vody a může se zabít a vykrvovat třetí atd.
Mám vyzloušeno, že káčata se nejlíp škubou, když mají na křídlech ještě nehotové letky, sice v plné délce, ale ještě naplněné krví. Tehdy jde peří dolů skoro samo. Později už to jde hůř a většinou už mají "chlupy" nebo "špičky." U kachen pekingských to odpovídá zhruba 7-8 týdnům věku. Pokud to člověk nestihne, musí počkat až kachny přepeří, což je škoda, kachny stejně nerostou, všechno krmení využijí na tvorbu nového opeření a výsledný produkt, čili maso se tím zbytečně prodraží.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2014 16:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.120

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B

Voskem,parafínem.Popis zde byl již uváděn.

Neregistrovaný uživatel

15.11.2014 18:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.105

Ač nejsem zadavatel, ale první příspěvkář, moc Vám děkuji za rady. Příští rok se mi budou hodit.

10.4.2016 21:38
oskar222

XXX.XXX.103.236

Dobrý večer,
lze škubat perličky spařené nebo se musí dělat nasucho? předem díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík