Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.45
Prosím někoho, kdo má osvědčený způsob, aby nám ostatním napsal, jak správně naklíčit, aby to nekvasilo a aby se slepičky nepo ........kakaly Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím někoho, kdo má osvědčený způsob, aby nám ostatním napsal, jak správně naklíčit, aby to nekvasilo a aby se slepičky nepo ........kakaly Helena
Obilí, ať už pšenici, ječmen nebo oves, můžeme nakličovat na platech, pekáčích nebo v jiných nádobách. Pokud nelpíme na čistotě, můžeme nakličovat ve vlhkém písku či zemi. Slepice si to přeberou. Čisté obilky získáme na vlhkém nepotištěném papíru, či ubrousku, tkanině, vatě.
Klíčky by neměly přesahnout délku 1,5 cm. Do této doby je v nich nejvíce vitamínů. Později se začnou prodlužovat zejména kořínky.
Doba klíčení závisí na teplotě. Čím tepleji, tím rychleji zrní klíčí. Obilky nesmí vyschnout.
Obilky klademe v jedné vrstvě hustě, pokud jsme schopní dodávat dostatek vody, mohou být i ve větší vrstvě. Pozor na utopení obilek ve vodě. Klíčící zrní potřebuje kyslík. Proto větší vrstvy jednou denně prohábneme. Při nedostatku kyslíku nastane kvašení.
Podle teploty začnou obilky klíčit do týdne až 14 dní. Postačí běžná pokojová teplota 20 - 25°C.
Naklíčené obilí s podává slepicím hned, nesmí být plesnivé nebo zkvašené.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím někoho, kdo má osvědčený způsob, aby nám ostatním napsal, jak správně naklíčit, aby to nekvasilo a aby se slepičky nepo ........kakaly Helena
Pan Kafka se plně nevyjádřil.
Nakličovanou obilovinu je nutno namočit cca na 12 hod. do vody, úplně zalít. Pak vodu slijeme, naboptnané obilí vysypeme na plech, nebo jinou plochu sklo a pod. mírně sešikmenou, aby přebytečná voda mohla odtékat. Pokud je v místnosti příliš teplo, občas obilí pokropte s konve vodou.
Zkrmuje se když obilí začne praskat a klíčky jsou cca 1 mm. Čekat až budou 1,5 cm určitě ne.
Chovu zdar.