Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

18.11.2006 10:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.185

prosím poraďte jak správně vykuchat slepici

Neregistrovaný uživatel

18.11.2006 16:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.230

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
prosím poraďte jak správně vykuchat slepici

Zdravím, opatrně ji rozřízněte, at´neproříznete střeva, vyjměte věechny vnitřnosti, odříznete játra, vyjměte znich žluč dále odřizńete žaludek, rozřízńete ho a sloupńete sliznici a samozřejmě obřízńete kloaku a vyhodte ji z vnitřnostmi

Neregistrovaný uživatel

18.11.2006 19:04
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
prosím poraďte jak správně vykuchat slepici

Oškubanou slepici si dám na desku (výšku si zvolte podle sebe aby vás neboleli záda), jenprve vyjmu jícen s voletem a průdušnici. Tělo leží na zádech předkem ke mě. Rozříznu kůži až k prsům a pomíhám si prsty odtrhnout blány od volete a vole od krku a přední části hrudního svalstva. U kuřete to jde i jen prsty, u slepic si pomáháme nožem. Je vhodné si jícen zauzlovat aby nevyteklo krmení. Celé vole i s jícnem a průdušnicí vytrhneme ven. Potom slepici obrátím zadkem k sobě a udělám mezi stydkými kostmi a prsní kostí obdélníková řez kůží ale tak opatrně, aby se neprořízla střeva. Řez vedu dále pod biskupa kolem kloaky. Potom již nože nepoužívám a vložím ruku do dutiny tělní a po vnitřní straně objedu dlaní kolem dokola vnitřnosti co možná nejdál to jde. Pak vše vytahnu pomocí žaludku. Vezmu žaludek a vytahnu to celé i s játry ,žlučí a střevy ven. První odřežu játra opatrně od žluči a ostaních vnitřností, dále odřízunu žaludek (nutno ořezat oba konce). Zbytek střev visí z desky olů a já nožem pokračiji tam kde jsem kolem kloaky skončil až to celé vyříznu i s kloakou a vyhodím. Žaludek nařezávám po té červené (svalové) hraně podélně a le jen tak hluboko abych neprořízl žlutou sliznici svalnatého žaludku. Tato sliznice jde pak rozevřením stěny žaludku dobře odlepit pomocé nehtů či nože aniž by se ztupil nůž o kamínky či u špinění nás samotných. Když se prořízne není to takové neštěstí jako prořízlá žluč. vnitřek žaludku po stáhnutí žluté drsné sliznice oplachuji pod tekoucí vodou. Toť vše. Celé kuchání mi takto trvá 7 minut.
Nezapomenout na srdíčko a zbytky průdušnice případně o zbytky krmení z volete. Vše se dá umít pod tekoucí vodou.
Slepici je dobré nechat vymáčet ve vodě než se uklidí do mrazáku nebo do rána protřít cukrem.
Juraj Kafka

Neregistrovaný uživatel

18.11.2006 20:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
prosím poraďte jak správně vykuchat slepici

Dotaz : - proč potřít cukrem ??? K čemu to slouží _ A jak to udělat _? Já cukruji jen buchty. Děkuji Ludmila

Neregistrovaný uživatel

18.11.2006 21:50
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dotaz : - proč potřít cukrem ??? K čemu to slouží _ A jak to udělat _? Já cukruji jen buchty. Děkuji Ludmila

jen u slepic , u mladé drůbeže to není třeba. Prostě se to maso zjemní.
JK

Neregistrovaný uživatel

19.11.2006 09:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.119

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Oškubanou slepici si dám na desku (výšku si zvolte podle sebe aby vás neboleli záda), jenprve vyjmu jícen s voletem a průdušnici. Tělo leží na zádech předkem ke mě. Rozříznu kůži až k prsům a pomíhám si prsty odtrhnout blány od volete a vole od krku a přední části hrudního svalstva. U kuřete to jde i jen prsty, u slepic si pomáháme nožem. Je vhodné si jícen zauzlovat aby nevyteklo krmení. Celé vole i s jícnem a průdušnicí vytrhneme ven. Potom slepici obrátím zadkem k sobě a udělám mezi stydkými kostmi a prsní kostí obdélníková řez kůží ale tak opatrně, aby se neprořízla střeva. Řez vedu dále pod biskupa kolem kloaky. Potom již nože nepoužívám a vložím ruku do dutiny tělní a po vnitřní straně objedu dlaní kolem dokola vnitřnosti co možná nejdál to jde. Pak vše vytahnu pomocí žaludku. Vezmu žaludek a vytahnu to celé i s játry ,žlučí a střevy ven. První odřežu játra opatrně od žluči a ostaních vnitřností, dále odřízunu žaludek (nutno ořezat oba konce). Zbytek střev visí z desky olů a já nožem pokračiji tam kde jsem kolem kloaky skončil až to celé vyříznu i s kloakou a vyhodím. Žaludek nařezávám po té červené (svalové) hraně podélně a le jen tak hluboko abych neprořízl žlutou sliznici svalnatého žaludku. Tato sliznice jde pak rozevřením stěny žaludku dobře odlepit pomocé nehtů či nože aniž by se ztupil nůž o kamínky či u špinění nás samotných. Když se prořízne není to takové neštěstí jako prořízlá žluč. vnitřek žaludku po stáhnutí žluté drsné sliznice oplachuji pod tekoucí vodou. Toť vše. Celé kuchání mi takto trvá 7 minut.
Nezapomenout na srdíčko a zbytky průdušnice případně o zbytky krmení z volete. Vše se dá umít pod tekoucí vodou.
Slepici je dobré nechat vymáčet ve vodě než se uklidí do mrazáku nebo do rána protřít cukrem.
Juraj Kafka

Na drůbežích jatkách jsem byla zaměstnána jako veterinární dozor, přesto jsem tam mnohé technologické záležitosti odkoukala a jsou mi teď dobré. Váš postup téměř nemá chybu a já doplním jen drobnosti. Kůži na krku nařezávám zezadu (drůbež přitom leží na břiše), do jedné ruky vezmu krk, do druhé kůži s jícnem i hrtanem a oddělím od sebe "roztržením" až k voleti, ( není potřeba používat nůž ani u slepice, ani u krůty či husy a vole se neporuší ), vytáhnu hrtan a opatrně oddělím vole od kůže. Výsledek vypadá mnohem estetičtěji, drůbež nemá díru do krku -tedy má, ale krytou kůží. Břicho nařezávám jednoduchým řezem, kloaku ihned oddělím a střevo opatrně povytáhnu, aby mi neznečišťovalo - cokoliv. Další postup už je stejný. Drůbež bych ve vodě dlouho máčet nenechávala. Jednak se vám louhují látky, které by mohly přijít do polévky, jednak ani ve velkých provozech už se nechladí ve vodní lázni s ledovou tříští, jak jsem to ještě znala já, ale studeným vzduchem. Má to eliminovat salmonelozu. S cukrováním starší drůbeže souhlasím, je to uvedeno i kuchařkách, co mám po babičce, tam se ještě počítalo s tím, že si člověk upravuje drůbež vychovanou a zabitou doma.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

19.11.2006 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jen u slepic , u mladé drůbeže to není třeba. Prostě se to maso zjemní.
JK

Prosím, omlouvám se, ale dotánhněte cukrování slepic do konce. Pokud jsem pochopila, tak oškubanou, vykuchanou, opranou slepici nacukruji ( ze vnitř i zvenku ?) a cukr má být moučkový nebo krystal? Dám jí do rána do lednice a co pak ? Znovu ji vyperu ?? Osuším a šup do mražáku ? Mení polévka sladká ?
Díky za trpělivost. Ludmila

Neregistrovaný uživatel

19.11.2006 19:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.185

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Oškubanou slepici si dám na desku (výšku si zvolte podle sebe aby vás neboleli záda), jenprve vyjmu jícen s voletem a průdušnici. Tělo leží na zádech předkem ke mě. Rozříznu kůži až k prsům a pomíhám si prsty odtrhnout blány od volete a vole od krku a přední části hrudního svalstva. U kuřete to jde i jen prsty, u slepic si pomáháme nožem. Je vhodné si jícen zauzlovat aby nevyteklo krmení. Celé vole i s jícnem a průdušnicí vytrhneme ven. Potom slepici obrátím zadkem k sobě a udělám mezi stydkými kostmi a prsní kostí obdélníková řez kůží ale tak opatrně, aby se neprořízla střeva. Řez vedu dále pod biskupa kolem kloaky. Potom již nože nepoužívám a vložím ruku do dutiny tělní a po vnitřní straně objedu dlaní kolem dokola vnitřnosti co možná nejdál to jde. Pak vše vytahnu pomocí žaludku. Vezmu žaludek a vytahnu to celé i s játry ,žlučí a střevy ven. První odřežu játra opatrně od žluči a ostaních vnitřností, dále odřízunu žaludek (nutno ořezat oba konce). Zbytek střev visí z desky olů a já nožem pokračiji tam kde jsem kolem kloaky skončil až to celé vyříznu i s kloakou a vyhodím. Žaludek nařezávám po té červené (svalové) hraně podélně a le jen tak hluboko abych neprořízl žlutou sliznici svalnatého žaludku. Tato sliznice jde pak rozevřením stěny žaludku dobře odlepit pomocé nehtů či nože aniž by se ztupil nůž o kamínky či u špinění nás samotných. Když se prořízne není to takové neštěstí jako prořízlá žluč. vnitřek žaludku po stáhnutí žluté drsné sliznice oplachuji pod tekoucí vodou. Toť vše. Celé kuchání mi takto trvá 7 minut.
Nezapomenout na srdíčko a zbytky průdušnice případně o zbytky krmení z volete. Vše se dá umít pod tekoucí vodou.
Slepici je dobré nechat vymáčet ve vodě než se uklidí do mrazáku nebo do rána protřít cukrem.
Juraj Kafka

děkuji za vyčerpávající odpověď .Akorát jste neřekl že se slepice nejdříve musí zabít.Ne to není legrace,poraďte šetrný způsob

Neregistrovaný uživatel

21.11.2006 09:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.18

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
děkuji za vyčerpávající odpověď .Akorát jste neřekl že se slepice nejdříve musí zabít.Ne to není legrace,poraďte šetrný způsob

Hrabavou drůbež zabíjím stětím sekyrou na špalku, žádné houpání před výkonem, ani omračování, prostě chytit za nohy, uklidnit, položit na špalek a rub, pak rukou přidržet křídla (zvlášť kuřata si dovedou křídla zkrvavit, v horším případě vykloubit až odlomit), nebo už jsem viděla takové šikovné udělátko, je to vlastně příslušně široký trychtýř, velký akorát a zúžený tak, že jím drůbež nepropadne - fixuje křídla a krev odtéká na určené místo, nevím jestli je můj popis pochopitelný. U vodní drůbeže chytáme krev ke kuchyňskému zpracování, takže porážka (podříznutím) je horší, ráda ji přenechávám někomu jinému a vím, že mě může spousta lidí oprávněně kritizovat, nevím však, jak omračovat v domácích podmínkách, mlátit husu něčím po hlavě mi připadá ještě další stresování navíc. Na jatkách se to dělá stejnosměrným proudem ve vodní lázni a ze správně provedeného omráčení se drůbež může (a má) do tří minut probrat, pokud není mezitím vykrvena, nejedná se tedy o zabití el. proudem.
Tak to je popsaný nejméně radostný okamžik v celé práci se zvířaty, ale všechno se snažíme udělat co nejrychleji a nejpřesněji, aby zvířata co nejméně trpěla (a my s nimi)
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

21.11.2006 23:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.189

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím, omlouvám se, ale dotánhněte cukrování slepic do konce. Pokud jsem pochopila, tak oškubanou, vykuchanou, opranou slepici nacukruji ( ze vnitř i zvenku ?) a cukr má být moučkový nebo krystal? Dám jí do rána do lednice a co pak ? Znovu ji vyperu ?? Osuším a šup do mražáku ? Mení polévka sladká ?
Díky za trpělivost. Ludmila

Slepici ( husu, kachnu, krůtu... starší - vyřazenou z chovu) ocukrujte moučkovým nebo krupicovým cukrem hlavně na kůži, když dáte i dovnitř, taky se nic nestane, v množství asi jako byste solila k pečení. Po odležení ji nemusíte nijak zuřivě prát, stačí krátce opláchnout. Tento zásah má zvláčnit právě tu tuhou kůži. Pokud si ale dobře vzpomínám, když nám solil maso na klobásy starý mistr řezník, zároveň s tou solí tam přidal i trochu cukru (množství už si bohužel nepamatuju) s poznámkou, že nepoužívá rychlosůl, ale radši cukr. Pak se nám taky stala příhoda s kačenou: když maminka byla v porodnici a už měla přijít domů, chystala jí babička na uvítanou kačenu, ale že to bylo v naší kuchyni, přehmátla se a místo soli ji ocukrovala. Během pečení na to přišla, napůl upečenou kačenu už neoplachovala, jen ji přisolila a celá nešťastná ji pak nesla na stůl. Kačeně vůbec nic nebylo, zblajzli jsme ji až jsme se za ušima olizovali a tady na tenhle trik s cukrováním drůbeže jsem přišla až po letech, když jsem zdědila po manželové babičce onu zmíněnou prastarou kuchařku.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

22.11.2006 08:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Slepici ( husu, kachnu, krůtu... starší - vyřazenou z chovu) ocukrujte moučkovým nebo krupicovým cukrem hlavně na kůži, když dáte i dovnitř, taky se nic nestane, v množství asi jako byste solila k pečení. Po odležení ji nemusíte nijak zuřivě prát, stačí krátce opláchnout. Tento zásah má zvláčnit právě tu tuhou kůži. Pokud si ale dobře vzpomínám, když nám solil maso na klobásy starý mistr řezník, zároveň s tou solí tam přidal i trochu cukru (množství už si bohužel nepamatuju) s poznámkou, že nepoužívá rychlosůl, ale radši cukr. Pak se nám taky stala příhoda s kačenou: když maminka byla v porodnici a už měla přijít domů, chystala jí babička na uvítanou kačenu, ale že to bylo v naší kuchyni, přehmátla se a místo soli ji ocukrovala. Během pečení na to přišla, napůl upečenou kačenu už neoplachovala, jen ji přisolila a celá nešťastná ji pak nesla na stůl. Kačeně vůbec nic nebylo, zblajzli jsme ji až jsme se za ušima olizovali a tady na tenhle trik s cukrováním drůbeže jsem přišla až po letech, když jsem zdědila po manželové babičce onu zmíněnou prastarou kuchařku.
Jiřina

Děkuji za dokončení cukrování. Každoročně zabíjíme min. 20 slepic, tak to zkusím. Mne by cukr vůbec nenapadl, ale jistě to vyzkouším. Mějte se Ludmila

Neregistrovaný uživatel

27.7.2014 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.254.205

Neregistrovaný uživatel

27.7.2014 13:10

Neregistrovaný uživatel

27.7.2014 13:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hrabavou drůbež zabíjím stětím sekyrou na špalku, žádné houpání před výkonem, ani omračování, prostě chytit za nohy, uklidnit, položit na špalek a rub, pak rukou přidržet křídla (zvlášť kuřata si dovedou křídla zkrvavit, v horším případě vykloubit až odlomit), nebo už jsem viděla takové šikovné udělátko, je to vlastně příslušně široký trychtýř, velký akorát a zúžený tak, že jím drůbež nepropadne - fixuje křídla a krev odtéká na určené místo, nevím jestli je můj popis pochopitelný. U vodní drůbeže chytáme krev ke kuchyňskému zpracování, takže porážka (podříznutím) je horší, ráda ji přenechávám někomu jinému a vím, že mě může spousta lidí oprávněně kritizovat, nevím však, jak omračovat v domácích podmínkách, mlátit husu něčím po hlavě mi připadá ještě další stresování navíc. Na jatkách se to dělá stejnosměrným proudem ve vodní lázni a ze správně provedeného omráčení se drůbež může (a má) do tří minut probrat, pokud není mezitím vykrvena, nejedná se tedy o zabití el. proudem.
Tak to je popsaný nejméně radostný okamžik v celé práci se zvířaty, ale všechno se snažíme udělat co nejrychleji a nejpřesněji, aby zvířata co nejméně trpěla (a my s nimi)
Jiřina

pro zabíjení je nejjednoduší udělátko dva silnější hřebíky zatlučete do špalku na vzdálenost akorád tak, aby hlava neprošla, ale krk ano. Vložíte krk mezi hřebíky a natáhnete. Odseknete samozřejmě ze strany hřebíků blíž k tělu drůbeže. Je tak zajištěna vaše stabilita a nemáte ztráty na délce krku, když při volném položení slepice krk esovitě zkrčí.
Juraj Kafka

Neregistrovaný uživatel

28.7.2014 23:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Co je to nazelenalé ? Vejce ?

Vypadá to spíš jak vole nebo vnitřek žaludku s obsahem, ovšem umístění jinde:) Co v tom bylo, když jste to vyndali? Vypadá to jak plné zrní nebo kamínků

Neregistrovaný uživatel

28.7.2014 23:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.37

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Co je to nazelenalé ? Vejce ?

Slepice, která by ještě nesla nebyla jí škoda smajlík !?

Neregistrovaný uživatel

29.7.2014 00:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.2

Slepice bude nést prakticky až do své smrti na stáří nebo nějakou nemoc. Zabít ji dříve (nejpozději ve dvou letech) bych rozhodně nepovažoval za škodu, ale využití slepice i na maso. Snáška po 2 letech by stejně byla již extrémně nízká a jedno vajíčko by vás na krmení vyšlo třeba i na 10,- kč a mrtvou slepici byste pak zakopávala. Přijde mi efektivnější využít slepici na maso a odchovaná nebo zakoupená kuřata využít na vyšší a kvalitnější snášku smajlík

Neregistrovaný uživatel

29.7.2014 12:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.58

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Slepice bude nést prakticky až do své smrti na stáří nebo nějakou nemoc. Zabít ji dříve (nejpozději ve dvou letech) bych rozhodně nepovažoval za škodu, ale využití slepice i na maso. Snáška po 2 letech by stejně byla již extrémně nízká a jedno vajíčko by vás na krmení vyšlo třeba i na 10,- kč a mrtvou slepici byste pak zakopávala. Přijde mi efektivnější využít slepici na maso a odchovaná nebo zakoupená kuřata využít na vyšší a kvalitnější snášku smajlík

super dotaz ,lebo sme sa akurát odhodlali jenu dvojročnu zarezať a mala v sebe ešte dosť vajíčiek tak mi to bolo aj trošku ľúto. Tak ste ma ukľudnili že to bolo to správne rozhodnutie takže ešte 4 a zostanú už len max ročné.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2014 21:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.254.205

No je, dle mého názoru. Ovšem doma velí manželka z činžáku. Rozhodla, musel jsem poslechnout.

Je, jako sedlák, musím říci že je škoda zabíjet slepice plné vajec v létě, když je všude plno krmení. smajlík

10.6.2018 14:05
DaliborK88

XXX.XXX.28.11

Zdravím chtěl bych se zeptat jestli nějak vadí když při vytahování vnitřnosti jsem roztrhl žluč co s tím vyhodit celé kuře bo co dělat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2018 16:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Při rychle reakci stačí maso oplachnou teplou až horkou vodou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík