Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 08:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.102

Tak jsem z toho trochu jelen. Podědila jsem stolní líheň Pivarčík s ručním obracením, koupila teploměr 25-40°C, provedla zkušební provoz, nastavila podle návodu teplotu vypínání termostatu na 38°C a nasadila vejce do studené líhně. Na vajíčka jsem položila ještě kontrolní laboraturní teploměr. Po jednou dni při obracení jsem měla pocit, že vajíčka nejsou nijak moc teplá, kontrolou na víčku byla jen nepatrně teplejší. Kontrolní teploměr na vejcích ukazoval 36,5°C. Zvedla jsem tedy vypínací teplotu termostatu na 38,5°C. Kontrolní teploměr položený na vejcích mi ukazuje 37°C. Mám vejce nasazená třetí den a nevím jestli tyto teploty jsou dostačující. Teplota v líhni se pohybuje od 38-38,5°C. Drží se tedy dost stabilně. Líheň mám v kuchyni, kde je asi 25°C. Ale co jsem četla tady na diskuzi, máte v líhních asi teploty vyšší. Prosím vás, zkuste se podělit o své zkušenosti se stolními líhněmi. Dana

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 10:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jsem z toho trochu jelen. Podědila jsem stolní líheň Pivarčík s ručním obracením, koupila teploměr 25-40°C, provedla zkušební provoz, nastavila podle návodu teplotu vypínání termostatu na 38°C a nasadila vejce do studené líhně. Na vajíčka jsem položila ještě kontrolní laboraturní teploměr. Po jednou dni při obracení jsem měla pocit, že vajíčka nejsou nijak moc teplá, kontrolou na víčku byla jen nepatrně teplejší. Kontrolní teploměr na vejcích ukazoval 36,5°C. Zvedla jsem tedy vypínací teplotu termostatu na 38,5°C. Kontrolní teploměr položený na vejcích mi ukazuje 37°C. Mám vejce nasazená třetí den a nevím jestli tyto teploty jsou dostačující. Teplota v líhni se pohybuje od 38-38,5°C. Drží se tedy dost stabilně. Líheň mám v kuchyni, kde je asi 25°C. Ale co jsem četla tady na diskuzi, máte v líhních asi teploty vyšší. Prosím vás, zkuste se podělit o své zkušenosti se stolními líhněmi. Dana

Ahoj Dano,
já doma používám tři stolní líhně Bios.
Teplota v líhni se přizpůsobuje teplotě v místnosti. Pokusím se to popsat:
Při teplotě v místnosti 22 st.C je nastavena teplota pro hrabavou drůbež (slepice, kruty, perličky a bažanty) 38,6 st a pro vodní drubež 38,8 st.
Pokud je teplota v místnosti o 1 st vyšší tak vypínací teplotu snížim o 0,1 st.
Pokud je teplota v místnosti o 1 st nižší tak vypínací teplotu zvýšíim o 0,1 st.
Například teplota v místnosti 20 st v líhni nastavuji 38,8 st resp. 39 st.
Jinak počátek líhnutí se počítá až 24 hodin od nasazení vajec do líhně to se teprve začínají prohřívat. Neboj postupem času jak se začnou vyvýjet zárodky ve vejcí, tak ta budou teplejší a budeš je muset i ochlazovat. samozřejmě nezapomínej na dostatečnou vlhkost.
Snad jsem to pospal tak jak jsi si to představovala. Petr

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 10:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj Dano,
já doma používám tři stolní líhně Bios.
Teplota v líhni se přizpůsobuje teplotě v místnosti. Pokusím se to popsat:
Při teplotě v místnosti 22 st.C je nastavena teplota pro hrabavou drůbež (slepice, kruty, perličky a bažanty) 38,6 st a pro vodní drubež 38,8 st.
Pokud je teplota v místnosti o 1 st vyšší tak vypínací teplotu snížim o 0,1 st.
Pokud je teplota v místnosti o 1 st nižší tak vypínací teplotu zvýšíim o 0,1 st.
Například teplota v místnosti 20 st v líhni nastavuji 38,8 st resp. 39 st.
Jinak počátek líhnutí se počítá až 24 hodin od nasazení vajec do líhně to se teprve začínají prohřívat. Neboj postupem času jak se začnou vyvýjet zárodky ve vejcí, tak ta budou teplejší a budeš je muset i ochlazovat. samozřejmě nezapomínej na dostatečnou vlhkost.
Snad jsem to pospal tak jak jsi si to představovala. Petr

Ještě něco, myslím si, že ta teplota v tvé líhni je dostačující, tak bych jí nechal nastavenou, tak jak máš. Petr

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 15:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.133

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj Dano,
já doma používám tři stolní líhně Bios.
Teplota v líhni se přizpůsobuje teplotě v místnosti. Pokusím se to popsat:
Při teplotě v místnosti 22 st.C je nastavena teplota pro hrabavou drůbež (slepice, kruty, perličky a bažanty) 38,6 st a pro vodní drubež 38,8 st.
Pokud je teplota v místnosti o 1 st vyšší tak vypínací teplotu snížim o 0,1 st.
Pokud je teplota v místnosti o 1 st nižší tak vypínací teplotu zvýšíim o 0,1 st.
Například teplota v místnosti 20 st v líhni nastavuji 38,8 st resp. 39 st.
Jinak počátek líhnutí se počítá až 24 hodin od nasazení vajec do líhně to se teprve začínají prohřívat. Neboj postupem času jak se začnou vyvýjet zárodky ve vejcí, tak ta budou teplejší a budeš je muset i ochlazovat. samozřejmě nezapomínej na dostatečnou vlhkost.
Snad jsem to pospal tak jak jsi si to představovala. Petr

Děkuji Petře, začínám se v tom trochu orientovat. Jenom mám problém stěmi 0,1 stupně, protože mám dělení teploměru s přesností na 0,5 stupně. Časem pořídím jemnější dělení. Teď už to nechám tak jak je. Doufám, že se něco vylíhne. Mám tam hempšírky a sassex x hempšír od 1 slepičky. Dana

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 19:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.177

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jsem z toho trochu jelen. Podědila jsem stolní líheň Pivarčík s ručním obracením, koupila teploměr 25-40°C, provedla zkušební provoz, nastavila podle návodu teplotu vypínání termostatu na 38°C a nasadila vejce do studené líhně. Na vajíčka jsem položila ještě kontrolní laboraturní teploměr. Po jednou dni při obracení jsem měla pocit, že vajíčka nejsou nijak moc teplá, kontrolou na víčku byla jen nepatrně teplejší. Kontrolní teploměr na vejcích ukazoval 36,5°C. Zvedla jsem tedy vypínací teplotu termostatu na 38,5°C. Kontrolní teploměr položený na vejcích mi ukazuje 37°C. Mám vejce nasazená třetí den a nevím jestli tyto teploty jsou dostačující. Teplota v líhni se pohybuje od 38-38,5°C. Drží se tedy dost stabilně. Líheň mám v kuchyni, kde je asi 25°C. Ale co jsem četla tady na diskuzi, máte v líhních asi teploty vyšší. Prosím vás, zkuste se podělit o své zkušenosti se stolními líhněmi. Dana

Dana,

každá stolová liaheň má "svoju" teplotu, ktorú výrobca uvádza v brožúre. ku konkretnemu typu liahne. Takže nemôžeš brať do úvahy teploty, ktoré predpisuje výrobca pre stolové liahne Bios a opačne. AJ Biosky majú rôzne odporúčané teploty pre rôzne typy liahní a to ešte sa menia podľa druhu nasadenej hydiny.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 20:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dana,

každá stolová liaheň má "svoju" teplotu, ktorú výrobca uvádza v brožúre. ku konkretnemu typu liahne. Takže nemôžeš brať do úvahy teploty, ktoré predpisuje výrobca pre stolové liahne Bios a opačne. AJ Biosky majú rôzne odporúčané teploty pre rôzne typy liahní a to ešte sa menia podľa druhu nasadenej hydiny.

Já mám např. Bisku stolni na 60 vajíček (Líheň MONOPLAST), kde je v návodě uvedeno 1.týden teplota 40 stupňů a semý den se sníží na 39,5 při pokojové teplotě 22 stupňů. Co výrobek - to jiná teplota. Ludmila

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 21:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.177

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já mám např. Bisku stolni na 60 vajíček (Líheň MONOPLAST), kde je v návodě uvedeno 1.týden teplota 40 stupňů a semý den se sníží na 39,5 při pokojové teplotě 22 stupňů. Co výrobek - to jiná teplota. Ludmila

Doba akosi pokročila, a že by aj teploty na liahnutie?
V príručke od p. Tuláčka sú teploty k Bios liahniam 38,8 (03) a 38,6 (09) pre hrabavú hydinu. A to nehovorím o Bios Midi (má však ventilátor a naklápanie), kde je teplota 37,8.
Pre vodnú hydinu sú ešte o cca 0,2 °c nižšie. Aj tieto diskusie "začínajúcich liahniarov" ma primäli k napísaniu článkov o liahnutí aliahniach, ktoré by mali byť publikvané v Chovateli-rádci č. 4/07.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2007 21:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.83

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jsem z toho trochu jelen. Podědila jsem stolní líheň Pivarčík s ručním obracením, koupila teploměr 25-40°C, provedla zkušební provoz, nastavila podle návodu teplotu vypínání termostatu na 38°C a nasadila vejce do studené líhně. Na vajíčka jsem položila ještě kontrolní laboraturní teploměr. Po jednou dni při obracení jsem měla pocit, že vajíčka nejsou nijak moc teplá, kontrolou na víčku byla jen nepatrně teplejší. Kontrolní teploměr na vejcích ukazoval 36,5°C. Zvedla jsem tedy vypínací teplotu termostatu na 38,5°C. Kontrolní teploměr položený na vejcích mi ukazuje 37°C. Mám vejce nasazená třetí den a nevím jestli tyto teploty jsou dostačující. Teplota v líhni se pohybuje od 38-38,5°C. Drží se tedy dost stabilně. Líheň mám v kuchyni, kde je asi 25°C. Ale co jsem četla tady na diskuzi, máte v líhních asi teploty vyšší. Prosím vás, zkuste se podělit o své zkušenosti se stolními líhněmi. Dana

Zcela obecně a laicky. Vajíčka první týden teplotu akumulují, první den se nechávají tak, druhý den se už alespoň dvakrát otáčí, logicky rychleji chladnou, protože je nemá ještě co živého zevnitř ohřívat. Proto byla rychle vlažná. Po 5 dnech bílá a po 7 dnech hnědá zkuste prosvětlit (požadavek tmavá místnost, do třeba krabice od bot udělejte kruhový otvor o průměru menším o kousek než je délka vajíčka, aby nepropadlo, pod otvor dejte rozsvícenou baterku, na otvor položte vajíčko, pomalu s ním otáčejte, u živých vajíček uvidíte něco jako pavoučka. Poprvé je to velké dobrodružství).Jestli máte profi prosvěcovačku, tak jednoduchou pomůcku v závorce berte s rezervou. Jestli ne, tak pozor na teplotu světelného zdroje, aby jste vajíčko nepřehřála. Když nenajdete nic, byla vajíčka neoplozená, nebo byla vada v teplotě. Jak píše, tuším Peter, každá stolní líheň má svoji provozní teplotu udanou v návodu. Jestli vám chybí návod, našla jste pavoučka, pokračujte ve zkušebním poloprovozu a vyčkejte klubání. Rychlé hromadné klubání, suchá kuřata naznačují spíše vyšší teplotu, vleklé klování, kuřata ulepená, špatně stojící na nohou hovoří o nízké teplotě. Více o líhnutí, včetně vývoje embrya najdete v knize pana Tuláčka Chov hrabavé drůbeže,doporučuji vám si ji obstarat.Nezapomínejte na správnou vlhkost při inkubaci. Martina

Neregistrovaný uživatel

20.3.2007 08:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Doba akosi pokročila, a že by aj teploty na liahnutie?
V príručke od p. Tuláčka sú teploty k Bios liahniam 38,8 (03) a 38,6 (09) pre hrabavú hydinu. A to nehovorím o Bios Midi (má však ventilátor a naklápanie), kde je teplota 37,8.
Pre vodnú hydinu sú ešte o cca 0,2 °c nižšie. Aj tieto diskusie "začínajúcich liahniarov" ma primäli k napísaniu článkov o liahnutí aliahniach, ktoré by mali byť publikvané v Chovateli-rádci č. 4/07.

Petře, nechci být oponentem odborníkovi. Odvoláváte se na knihu p. Tuláčka - Chov hrabavé drůbeže a já tam na straně číslo 35 našla tu samou větu, jako mám v návodě u líhně BIOS. A to první týden 40 stupňů, pak 39,5 stupňu, při telotě v místnosti 22 stupňu. (Nemám problémy s líhnutím). Asi fakt platí - co výrobek, to jiný postup. Zdravim Ludmila

Neregistrovaný uživatel

20.3.2007 12:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zcela obecně a laicky. Vajíčka první týden teplotu akumulují, první den se nechávají tak, druhý den se už alespoň dvakrát otáčí, logicky rychleji chladnou, protože je nemá ještě co živého zevnitř ohřívat. Proto byla rychle vlažná. Po 5 dnech bílá a po 7 dnech hnědá zkuste prosvětlit (požadavek tmavá místnost, do třeba krabice od bot udělejte kruhový otvor o průměru menším o kousek než je délka vajíčka, aby nepropadlo, pod otvor dejte rozsvícenou baterku, na otvor položte vajíčko, pomalu s ním otáčejte, u živých vajíček uvidíte něco jako pavoučka. Poprvé je to velké dobrodružství).Jestli máte profi prosvěcovačku, tak jednoduchou pomůcku v závorce berte s rezervou. Jestli ne, tak pozor na teplotu světelného zdroje, aby jste vajíčko nepřehřála. Když nenajdete nic, byla vajíčka neoplozená, nebo byla vada v teplotě. Jak píše, tuším Peter, každá stolní líheň má svoji provozní teplotu udanou v návodu. Jestli vám chybí návod, našla jste pavoučka, pokračujte ve zkušebním poloprovozu a vyčkejte klubání. Rychlé hromadné klubání, suchá kuřata naznačují spíše vyšší teplotu, vleklé klování, kuřata ulepená, špatně stojící na nohou hovoří o nízké teplotě. Více o líhnutí, včetně vývoje embrya najdete v knize pana Tuláčka Chov hrabavé drůbeže,doporučuji vám si ji obstarat.Nezapomínejte na správnou vlhkost při inkubaci. Martina

Já bych teplotu ještě zvedla o 0,5 ,protože ta vaše líheň nemá ventilátor. Ale jak bylo řečeno co typ to jiná teplota. Renata

Neregistrovaný uživatel

10.1.2012 17:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.3

Rád bych se zeptal ak je to ohledně otáčení, informace se trochu různí, je pravda, že posledních 5 dní se vejce vůbec neotáčejí?

Neregistrovaný uživatel

10.1.2012 17:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

2-3 dny stačí neotáčet, pět je mnoho. V této době max. zvýšit vlhkost.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2012 18:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.3

dle tabulky, kterou jsem nasel na netu tak se má od 17.dne zvýsit vlhkost na 80%, větrat do 19.dne, obracení vynecham tedy posl.2-3dny jak zde píšete, je to takto správně?

Neregistrovaný uživatel

10.1.2012 18:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.66

Dobrý večer, mám takú istú liaheň ako Vy. Liahnem v nej hrabavú hydinu kury aj bažanty. Kontrólny teplomer mám asi 2 cm nad vajíčkami. Termostat je nastavený tak, aby vypínal pri teplote 39,5 až 40. Je to teplota, ktorú ukazuje kontrólny teplomer. Liaheň mám v miestnosti, kde je izbová teplota. Zatiaľ liahnem bez problémov. Š. V.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2012 18:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.64

Zdravim, já mám na vejcích, na horní části 39 stupňů a vždy bez problémů. Nedělám rozdíly, zda je líheň v teple, nebo ne. A k otáčení. Kamarád, má starou biosku, dvakrát denně ji vezme, zatřese s ní a říká: Mám otočeno, slepice si taky nedělá tužkou křížky. Vylíhne snad všechno.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2012 18:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.242

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravim, já mám na vejcích, na horní části 39 stupňů a vždy bez problémů. Nedělám rozdíly, zda je líheň v teple, nebo ne. A k otáčení. Kamarád, má starou biosku, dvakrát denně ji vezme, zatřese s ní a říká: Mám otočeno, slepice si taky nedělá tužkou křížky. Vylíhne snad všechno.

smajlíksmajlíkto je jako moje žena s kytkama,piplá,piplá a prásk zahyne..Její kamarádka bez piplání sem tam když si vzpomene zálivku a pralessmajlík..asi to tak někdy musí být!!!,,dvakrát měř jednou řež"prdlajs:-)... bez měření a řezatsmajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

10.1.2012 20:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.3

vy ostatni,souhlasite s tim, ze posl.2-3dny neotacet?

Neregistrovaný uživatel

11.1.2012 06:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.236

Ano poslední dva dny neotáčím
:-)

Neregistrovaný uživatel

11.1.2012 07:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.3

díky za potvrzení, jeste by me zajimalo - pokud mam vejce v automaticke obracečce, tak vejce z toho musim vyndat, že?-kdo vi jak by se z toho spatne dostavala...?

Přidejte reakci

Přidat smajlík