Neregistrovaný uživatel

Dobrý den chtěl bych zeptat jakou máte zkušenost z trvanlivostí husích a kachních vajec. U mně se house již nevylíhne z 80% z 26 dnů starého vejce, tedy použitelných vajec je asi posledních 13 snesených. Uajímalo by mne zda je to v normě nebo zda máte nněkdo lepší výsledky, popřípadě při jakých podmínkách vejce skladujete.
Dík za odpověď.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den chtěl bych zeptat jakou máte zkušenost z trvanlivostí husích a kachních vajec. U mně se house již nevylíhne z 80% z 26 dnů starého vejce, tedy použitelných vajec je asi posledních 13 snesených. Uajímalo by mne zda je to v normě nebo zda máte nněkdo lepší výsledky, popřípadě při jakých podmínkách vejce skladujete.
Dík za odpověď.
Ak vezmeme do uvahy,že znáška husi zo zachovaným pudom kvokavosti je asi 15 vajec to znamená že najstaršie je staré 30 dní.Najideálnejšie je používať umelú liaheň.A používať na liahnutie vajcia max.10 dní staré . tak isto je dôležité i skladovanie vajec
SZCH-SKCHH. http:/skchh.webpark.sk
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den chtěl bych zeptat jakou máte zkušenost z trvanlivostí husích a kachních vajec. U mně se house již nevylíhne z 80% z 26 dnů starého vejce, tedy použitelných vajec je asi posledních 13 snesených. Uajímalo by mne zda je to v normě nebo zda máte nněkdo lepší výsledky, popřípadě při jakých podmínkách vejce skladujete.
Dík za odpověď.
Násadová husí vejce by neměla být starší 10 dnů ne bo o pár dnů déle. To uvádí odborná literatura a při umělém líhnutí se mi to tak osvědčilo, ale je zajímavé, že při přirozeném líhnutí husa nese d¨přes 20 dnů a líhnivost je téměř 100%. Ale opravdu nejlepší je nasazovat vejce kolem stáří 10 dnů uskladněné v suchu a chladu tupým koncem nahoru