Veterinář slepice - aneb jak to dopadlo nejen pro Negiho - a co dál - dizinfekce?
Neregistrovaný uživatel

Ráda bych Vám dala vědět, jak jsem v pondělí dopadla. V tuto chvíli mám tři mrtvá kuřata, šlo to hrozně rychle, nejdelší životnost od projevení se nemoci nebyla ani 48 hodin. Veterináře, který by byl ochoten se zabývat kuřaty, resp. to uměl jsem našla asi po 30-ti telefonátech a to až na odpoledne. Do té doby byl můj nejlepší kohout mrtvý. Pitva prokázala silný zánět, poškozená játra. Dle rychlosti veterinářka neusoudila na kokcidiózu, ale na salmonelu. Dostala jsem antibiotika. Rozbor jsme bohužel nedělali, protože prý nelze poslat jednou již otevřené kuře a ta další jsem začala léčit. Antibiotika zabrala, možná mi zůstane můj druhý nejlepší kohout. To, zda to byla skutečně salmonela bohužel asi již nezjistím, ale jasné je, že to byla bakteriální infekce, která se rychle šířila a díky uzdravujícímu se kohoutovi vím, že reagovala pozitivně na antibiotika.
Spíš se chci poradit, co dále. Nyní mám kuřata opět v odchovně ve dvou dřevěných bednách a přemýšlím, kde se stala chyba. Ve chlívě nebyla zvířata minimálně 6-10 let. Byly tam však zbytky trusu. Vše jsem před rokem vyčistila, oškrabala a chlív nakonec cca před 2 měs natřela vápnem. Jediné, kde by mohl být problém, je podlaha, a to mě děsí. Nechala jsem původní, chlívovou, tzn. cihly, kámen a mezi tím hlína. Bylo to mnohokrát zametené, umyté a rok odhalené a větrané, je však fakt, že nikdy cíleně nedesinfikované. Kladu si otázku, zda podlaha tohoto typu jde desinfikovat tak, aby to bylo na 100 %. Když jsem uklízela suchou slámu, všimla jsem si, že jak byly nyní bouřky, podlaha je v některých místech mírně vlhká - ne mokrá, prostě lepší chlív. Sláma však byla suchá a vlhkost nepřejímala. V tuto chvíli jsem podlahu posypala vápnem a přemýšlím, co dál. Chci použít ještě savo. Jsou i nějaké speciální prostředky? Stále hledám chybu a bojím se, aby to nezačalo nanovo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.79
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ráda bych Vám dala vědět, jak jsem v pondělí dopadla. V tuto chvíli mám tři mrtvá kuřata, šlo to hrozně rychle, nejdelší životnost od projevení se nemoci nebyla ani 48 hodin. Veterináře, který by byl ochoten se zabývat kuřaty, resp. to uměl jsem našla asi po 30-ti telefonátech a to až na odpoledne. Do té doby byl můj nejlepší kohout mrtvý. Pitva prokázala silný zánět, poškozená játra. Dle rychlosti veterinářka neusoudila na kokcidiózu, ale na salmonelu. Dostala jsem antibiotika. Rozbor jsme bohužel nedělali, protože prý nelze poslat jednou již otevřené kuře a ta další jsem začala léčit. Antibiotika zabrala, možná mi zůstane můj druhý nejlepší kohout. To, zda to byla skutečně salmonela bohužel asi již nezjistím, ale jasné je, že to byla bakteriální infekce, která se rychle šířila a díky uzdravujícímu se kohoutovi vím, že reagovala pozitivně na antibiotika.
Spíš se chci poradit, co dále. Nyní mám kuřata opět v odchovně ve dvou dřevěných bednách a přemýšlím, kde se stala chyba. Ve chlívě nebyla zvířata minimálně 6-10 let. Byly tam však zbytky trusu. Vše jsem před rokem vyčistila, oškrabala a chlív nakonec cca před 2 měs natřela vápnem. Jediné, kde by mohl být problém, je podlaha, a to mě děsí. Nechala jsem původní, chlívovou, tzn. cihly, kámen a mezi tím hlína. Bylo to mnohokrát zametené, umyté a rok odhalené a větrané, je však fakt, že nikdy cíleně nedesinfikované. Kladu si otázku, zda podlaha tohoto typu jde desinfikovat tak, aby to bylo na 100 %. Když jsem uklízela suchou slámu, všimla jsem si, že jak byly nyní bouřky, podlaha je v některých místech mírně vlhká - ne mokrá, prostě lepší chlív. Sláma však byla suchá a vlhkost nepřejímala. V tuto chvíli jsem podlahu posypala vápnem a přemýšlím, co dál. Chci použít ještě savo. Jsou i nějaké speciální prostředky? Stále hledám chybu a bojím se, aby to nezačalo nanovo.
Jsem moc ráda, že jste to tady napsala také jsem chtěla vědět jak jste dopadla. K té podlaze. Nešlo by ji nějak vykopat??? Alespoň 10 cm. Já bych teď nastoupila se savem málo ředěným bych podlahu prolila, dále horkou vodou teplota jak známo bakterie ničí. Mě se savo opravdu osvědčilo nevím však jak se lividuje salmonela, to by snad měl vědět zase veterinář čím proti tomu zbrojit. Díky za zprávu a snad už se bude dařit lépe Petra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ráda bych Vám dala vědět, jak jsem v pondělí dopadla. V tuto chvíli mám tři mrtvá kuřata, šlo to hrozně rychle, nejdelší životnost od projevení se nemoci nebyla ani 48 hodin. Veterináře, který by byl ochoten se zabývat kuřaty, resp. to uměl jsem našla asi po 30-ti telefonátech a to až na odpoledne. Do té doby byl můj nejlepší kohout mrtvý. Pitva prokázala silný zánět, poškozená játra. Dle rychlosti veterinářka neusoudila na kokcidiózu, ale na salmonelu. Dostala jsem antibiotika. Rozbor jsme bohužel nedělali, protože prý nelze poslat jednou již otevřené kuře a ta další jsem začala léčit. Antibiotika zabrala, možná mi zůstane můj druhý nejlepší kohout. To, zda to byla skutečně salmonela bohužel asi již nezjistím, ale jasné je, že to byla bakteriální infekce, která se rychle šířila a díky uzdravujícímu se kohoutovi vím, že reagovala pozitivně na antibiotika.
Spíš se chci poradit, co dále. Nyní mám kuřata opět v odchovně ve dvou dřevěných bednách a přemýšlím, kde se stala chyba. Ve chlívě nebyla zvířata minimálně 6-10 let. Byly tam však zbytky trusu. Vše jsem před rokem vyčistila, oškrabala a chlív nakonec cca před 2 měs natřela vápnem. Jediné, kde by mohl být problém, je podlaha, a to mě děsí. Nechala jsem původní, chlívovou, tzn. cihly, kámen a mezi tím hlína. Bylo to mnohokrát zametené, umyté a rok odhalené a větrané, je však fakt, že nikdy cíleně nedesinfikované. Kladu si otázku, zda podlaha tohoto typu jde desinfikovat tak, aby to bylo na 100 %. Když jsem uklízela suchou slámu, všimla jsem si, že jak byly nyní bouřky, podlaha je v některých místech mírně vlhká - ne mokrá, prostě lepší chlív. Sláma však byla suchá a vlhkost nepřejímala. V tuto chvíli jsem podlahu posypala vápnem a přemýšlím, co dál. Chci použít ještě savo. Jsou i nějaké speciální prostředky? Stále hledám chybu a bojím se, aby to nezačalo nanovo.
Takhle podobně jsme dopadli s krávou. V chlívě roky a roky nic, my jsme vše vyklidili, desinfikovat jsme nepokládali za nutné a kráva dostala velmi silný zánět- mastitidu, jakou už jsme nikdy po té u svého dobytka nezažili.
Zkuste zdesinfikovat chloraminem, ten je dostupný a má široké spektrum účinku.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takhle podobně jsme dopadli s krávou. V chlívě roky a roky nic, my jsme vše vyklidili, desinfikovat jsme nepokládali za nutné a kráva dostala velmi silný zánět- mastitidu, jakou už jsme nikdy po té u svého dobytka nezažili.
Zkuste zdesinfikovat chloraminem, ten je dostupný a má široké spektrum účinku.
Jiřina
Pokud jste tu podlahu po očištění od trusu nevzali wapkou, tak bych to doporučil udělat teď. No a pak postříkat desinfekcí, klidně i 2 ruzné značky s odstupem. Já osobně používám Vircon S a nemůžu si ho vynachválit. jen bych doporučil nestříkat jen podlahu, ale postřikovačem na ovocné stromy vzít i stěny a strop.
Hitchee
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.73.58
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ráda bych Vám dala vědět, jak jsem v pondělí dopadla. V tuto chvíli mám tři mrtvá kuřata, šlo to hrozně rychle, nejdelší životnost od projevení se nemoci nebyla ani 48 hodin. Veterináře, který by byl ochoten se zabývat kuřaty, resp. to uměl jsem našla asi po 30-ti telefonátech a to až na odpoledne. Do té doby byl můj nejlepší kohout mrtvý. Pitva prokázala silný zánět, poškozená játra. Dle rychlosti veterinářka neusoudila na kokcidiózu, ale na salmonelu. Dostala jsem antibiotika. Rozbor jsme bohužel nedělali, protože prý nelze poslat jednou již otevřené kuře a ta další jsem začala léčit. Antibiotika zabrala, možná mi zůstane můj druhý nejlepší kohout. To, zda to byla skutečně salmonela bohužel asi již nezjistím, ale jasné je, že to byla bakteriální infekce, která se rychle šířila a díky uzdravujícímu se kohoutovi vím, že reagovala pozitivně na antibiotika.
Spíš se chci poradit, co dále. Nyní mám kuřata opět v odchovně ve dvou dřevěných bednách a přemýšlím, kde se stala chyba. Ve chlívě nebyla zvířata minimálně 6-10 let. Byly tam však zbytky trusu. Vše jsem před rokem vyčistila, oškrabala a chlív nakonec cca před 2 měs natřela vápnem. Jediné, kde by mohl být problém, je podlaha, a to mě děsí. Nechala jsem původní, chlívovou, tzn. cihly, kámen a mezi tím hlína. Bylo to mnohokrát zametené, umyté a rok odhalené a větrané, je však fakt, že nikdy cíleně nedesinfikované. Kladu si otázku, zda podlaha tohoto typu jde desinfikovat tak, aby to bylo na 100 %. Když jsem uklízela suchou slámu, všimla jsem si, že jak byly nyní bouřky, podlaha je v některých místech mírně vlhká - ne mokrá, prostě lepší chlív. Sláma však byla suchá a vlhkost nepřejímala. V tuto chvíli jsem podlahu posypala vápnem a přemýšlím, co dál. Chci použít ještě savo. Jsou i nějaké speciální prostředky? Stále hledám chybu a bojím se, aby to nezačalo nanovo.
Ťažko sa takto na diaľku určuje ochorenie, no savom, vápnom a Virconom nič nepokazíte, ba...
Ja každý rok na jar dezinfikujem kurín/celý - od podlahy po strop/ roztokom z vápna a Sava. Pomáha to. Minulý rok som použil aj Vircon, len sa mi dosť ťažko zháňal.
Som rád, že ste zamedzili úhynu, no kurence URČITE NEdávajte do chlievku, kým ho nevydezinfikujete. Organizmus týchto zvierat je oslabený a hociaké malé bakteriálne ochorenie by mohlo vyvolať veľkú katastrofu.
Prajem veľa úspechov
Zdraví Negi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.49
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ráda bych Vám dala vědět, jak jsem v pondělí dopadla. V tuto chvíli mám tři mrtvá kuřata, šlo to hrozně rychle, nejdelší životnost od projevení se nemoci nebyla ani 48 hodin. Veterináře, který by byl ochoten se zabývat kuřaty, resp. to uměl jsem našla asi po 30-ti telefonátech a to až na odpoledne. Do té doby byl můj nejlepší kohout mrtvý. Pitva prokázala silný zánět, poškozená játra. Dle rychlosti veterinářka neusoudila na kokcidiózu, ale na salmonelu. Dostala jsem antibiotika. Rozbor jsme bohužel nedělali, protože prý nelze poslat jednou již otevřené kuře a ta další jsem začala léčit. Antibiotika zabrala, možná mi zůstane můj druhý nejlepší kohout. To, zda to byla skutečně salmonela bohužel asi již nezjistím, ale jasné je, že to byla bakteriální infekce, která se rychle šířila a díky uzdravujícímu se kohoutovi vím, že reagovala pozitivně na antibiotika.
Spíš se chci poradit, co dále. Nyní mám kuřata opět v odchovně ve dvou dřevěných bednách a přemýšlím, kde se stala chyba. Ve chlívě nebyla zvířata minimálně 6-10 let. Byly tam však zbytky trusu. Vše jsem před rokem vyčistila, oškrabala a chlív nakonec cca před 2 měs natřela vápnem. Jediné, kde by mohl být problém, je podlaha, a to mě děsí. Nechala jsem původní, chlívovou, tzn. cihly, kámen a mezi tím hlína. Bylo to mnohokrát zametené, umyté a rok odhalené a větrané, je však fakt, že nikdy cíleně nedesinfikované. Kladu si otázku, zda podlaha tohoto typu jde desinfikovat tak, aby to bylo na 100 %. Když jsem uklízela suchou slámu, všimla jsem si, že jak byly nyní bouřky, podlaha je v některých místech mírně vlhká - ne mokrá, prostě lepší chlív. Sláma však byla suchá a vlhkost nepřejímala. V tuto chvíli jsem podlahu posypala vápnem a přemýšlím, co dál. Chci použít ještě savo. Jsou i nějaké speciální prostředky? Stále hledám chybu a bojím se, aby to nezačalo nanovo.
Pokud Vám paní doktorka, říkala, že je to salmonela tak bych určitě neváhala s desinfekcí celého chlívku včetně všech používaných pomůcek v chovu a možná i těsné okolí chlívku - jako je cestička, zápraží, či třeba i okno, včetně stropů. Salmonela je pěkná potvora a nakazit se jí není moc příjemné ani pro ta kuřátka, ani pro Vás.
Doporučila bych tyto přípravky určené přímo na salmonelu:
přípravek:
CITREX
MANURE PRO
Výrobce:
Delacon, tel: 583/ 251 040, e-mail: office@delacon.cz
Uvidíte, zda budou mít menší balení přípravků.
Poté by taky nebyl od věci přípravek INCIDUR k dostání v lékárnách a je určen do nemocničních provozů. Ničí všechny druhy nižších hub a plísní, všechny druhy bakteríí, virů, včetně HIV a TBC, je to litrová láhev a ředí se.
Předešlé přípravky jsou od specializované firmy, která se zaměřuje na hygienu a sanitaci v chovech drůbeže.
Takže přeji hodně úspěchu a snad už bude lépe.
Podlahu chléva bych doporučila vybrat a opětovně zabetonovat - je to hodně práce i financí, ale hliněná podlaha není to pravé ořechové. Uvidíte, jak to zvládnete.
My jsme dělali přestavbu starého shnilého chléva, všechny betony šly pryč (doslova se rozsejpaly, plné plísní a myšiny), udělaly se nové, včetně omítky a stropů, středová ulička. Do toho jsme se pustili do budování minisýrárny, kde vyrábíme pro svoji potřebu a známé sýry a jiné mléčné výrobky - a tady se hygiena a sanitace musí dodržovat tuplem...takže vím, o čem mluvím. Jinak velký sortiment čistících a desinfekčních prostředků nabízí firma ECOLAB tel: 602/ 541 478 - sídlí v Brně nebo BOCHEMIE tel: 596/ 091 111 - sídlí v Bohumíně.
Nechci, aby toto bylo bráno za reklamu, ale spíše jako rychlou pomoc.
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud Vám paní doktorka, říkala, že je to salmonela tak bych určitě neváhala s desinfekcí celého chlívku včetně všech používaných pomůcek v chovu a možná i těsné okolí chlívku - jako je cestička, zápraží, či třeba i okno, včetně stropů. Salmonela je pěkná potvora a nakazit se jí není moc příjemné ani pro ta kuřátka, ani pro Vás.
Doporučila bych tyto přípravky určené přímo na salmonelu:
přípravek:
CITREX
MANURE PRO
Výrobce:
Delacon, tel: 583/ 251 040, e-mail: office@delacon.cz
Uvidíte, zda budou mít menší balení přípravků.
Poté by taky nebyl od věci přípravek INCIDUR k dostání v lékárnách a je určen do nemocničních provozů. Ničí všechny druhy nižších hub a plísní, všechny druhy bakteríí, virů, včetně HIV a TBC, je to litrová láhev a ředí se.
Předešlé přípravky jsou od specializované firmy, která se zaměřuje na hygienu a sanitaci v chovech drůbeže.
Takže přeji hodně úspěchu a snad už bude lépe.
Podlahu chléva bych doporučila vybrat a opětovně zabetonovat - je to hodně práce i financí, ale hliněná podlaha není to pravé ořechové. Uvidíte, jak to zvládnete.
My jsme dělali přestavbu starého shnilého chléva, všechny betony šly pryč (doslova se rozsejpaly, plné plísní a myšiny), udělaly se nové, včetně omítky a stropů, středová ulička. Do toho jsme se pustili do budování minisýrárny, kde vyrábíme pro svoji potřebu a známé sýry a jiné mléčné výrobky - a tady se hygiena a sanitace musí dodržovat tuplem...takže vím, o čem mluvím. Jinak velký sortiment čistících a desinfekčních prostředků nabízí firma ECOLAB tel: 602/ 541 478 - sídlí v Brně nebo BOCHEMIE tel: 596/ 091 111 - sídlí v Bohumíně.
Nechci, aby toto bylo bráno za reklamu, ale spíše jako rychlou pomoc.
Hanka MKF
S tím posledním příspěvkem plně souhlasím. Prosím můžete mi zdělit zdroj informací pro tu minisýrárnu? Též bych měl o ni zájem a skusíl bych to s ovčím mlíkem. Děkuji. Mirek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.49
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S tím posledním příspěvkem plně souhlasím. Prosím můžete mi zdělit zdroj informací pro tu minisýrárnu? Též bych měl o ni zájem a skusíl bych to s ovčím mlíkem. Děkuji. Mirek
Problematika chovu koz, zpracování mléka, minisýrárny - na odkaze
www.malakozifarma.cz
Stránky se aktualizují, bohužel děláme to sami, takže to bude chvíli trvat - tímto předběžná omluva.
Aktuální fotodokumentaci našeho miniprovozu Vám klidně zašlu na e-mail.
Ale hned do začátku několik varování - pokud to chcete legálně, prozatím jsme v tak nevhodné době, že je malozpracovatelům takřka zakázáno vyrábět a uvádět do oběhu. Jsme v době, kdy právní normy vztahující se na mléko jsou tak přísné (Dokonce přísnější než v celé EU) a co hlavně, nerozlišující malý rodinný podnik (minisýrárnu, kde pracují jen rodinní příslušníci a objem zpracovávaného mléka 5 000 - 50 000 l za rok) od velkého až gigantického provozu kde se zpracovává více jak 50 000 l mléka za rok, včetně sýráren a mlékáren, kde pracuje mnoho zaměstnanců a surovina se sváží z mnoha míst.
Takže upozorňuji, že je třeba vše zvážit a promyslet. (Vyhlášky a normy týkající se mléka Vám klidně zašlu).
Takže pokud máte 5 dojných ovcí, tak nemá smysl se do něčeho pouštět. Koza oproti ovečce dá 4-5 l mléka za den s 3,2 % bílkovinv v mléce, ovečka dá 0,5 - 0,75 l denně. Sice má nesrovnatelně vyšší bílkovinu, ale pro to, abyste byl schopen vyrábět je nutností vlastnit alespoň 15 kusů dojných oveček - východofríská ovce.
Navíc, budete potřebovat paster na mléko, což je věc, která Vás přijde bez mála na 50 tis. Kč a k výrobě je nutný. Dále pak odkapávací vanu, nerezový velký dřez a nějaké to nerez nářadí k výrobě sýra - což je dalších 50 tis. Kč. Poté je třeba alespoň 2 místností, předpisově obložených keramickým obkladem. Samozřejmě chladničku na výrobky a zvlášť chladničku na mléko nemusím ani připomínat. A to ještě nemluvím, že veterinářům vadí, že se mléko nechladí v chladícím tanku. Takže pokud nevlastníte chlazení na mléko, tak ani náhodou..., což je vše ve finále i s chladničkami něco okolo 150 tisíc Kč. Tato částka není vymyšlená, ale opravdu reálná. A i tak není úplně miniprovoz hoden schválení, jelikož dle správné výrobní a hygienické praxe je třeba vlastnit minimálně 6 - 8 místností - viz. zákony a normy....
Takže shrnu - malozpracovatel je namydlený...a pak chudne venkov, lidé odjíždějí do měst, mladí se do práce s přírodou nehrnou, přidaná hodnota mizí kdesi u zahraničních sousedů, chybí domácí a krajové kvalitní produkty - a my si musíme jít čile nakupovat zdravou výživu v biokvalitě do obchodního řetězce Plus či jiných zdravých výživ, pokud chceme, aby náš jídelníček byl alespoň trochu zdravý a pestrý.
Uvítala bych, a to nejen pro sebe jako zpracovatele a prodejce, ale i jako kupce či z jiných pohledů, kdybych mohla ve vsi či okolí nakoupit místní ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky - bohužel, velké řetězce nás shltly a těžce na tom vydělávají. Bohužel zemědělce tlačí s cenami dolů a sami pak na všem vydělají...
Marno se rozčilovat a marno povídat - všichni tohle asi znáte....
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Problematika chovu koz, zpracování mléka, minisýrárny - na odkaze
www.malakozifarma.cz
Stránky se aktualizují, bohužel děláme to sami, takže to bude chvíli trvat - tímto předběžná omluva.
Aktuální fotodokumentaci našeho miniprovozu Vám klidně zašlu na e-mail.
Ale hned do začátku několik varování - pokud to chcete legálně, prozatím jsme v tak nevhodné době, že je malozpracovatelům takřka zakázáno vyrábět a uvádět do oběhu. Jsme v době, kdy právní normy vztahující se na mléko jsou tak přísné (Dokonce přísnější než v celé EU) a co hlavně, nerozlišující malý rodinný podnik (minisýrárnu, kde pracují jen rodinní příslušníci a objem zpracovávaného mléka 5 000 - 50 000 l za rok) od velkého až gigantického provozu kde se zpracovává více jak 50 000 l mléka za rok, včetně sýráren a mlékáren, kde pracuje mnoho zaměstnanců a surovina se sváží z mnoha míst.
Takže upozorňuji, že je třeba vše zvážit a promyslet. (Vyhlášky a normy týkající se mléka Vám klidně zašlu).
Takže pokud máte 5 dojných ovcí, tak nemá smysl se do něčeho pouštět. Koza oproti ovečce dá 4-5 l mléka za den s 3,2 % bílkovinv v mléce, ovečka dá 0,5 - 0,75 l denně. Sice má nesrovnatelně vyšší bílkovinu, ale pro to, abyste byl schopen vyrábět je nutností vlastnit alespoň 15 kusů dojných oveček - východofríská ovce.
Navíc, budete potřebovat paster na mléko, což je věc, která Vás přijde bez mála na 50 tis. Kč a k výrobě je nutný. Dále pak odkapávací vanu, nerezový velký dřez a nějaké to nerez nářadí k výrobě sýra - což je dalších 50 tis. Kč. Poté je třeba alespoň 2 místností, předpisově obložených keramickým obkladem. Samozřejmě chladničku na výrobky a zvlášť chladničku na mléko nemusím ani připomínat. A to ještě nemluvím, že veterinářům vadí, že se mléko nechladí v chladícím tanku. Takže pokud nevlastníte chlazení na mléko, tak ani náhodou..., což je vše ve finále i s chladničkami něco okolo 150 tisíc Kč. Tato částka není vymyšlená, ale opravdu reálná. A i tak není úplně miniprovoz hoden schválení, jelikož dle správné výrobní a hygienické praxe je třeba vlastnit minimálně 6 - 8 místností - viz. zákony a normy....
Takže shrnu - malozpracovatel je namydlený...a pak chudne venkov, lidé odjíždějí do měst, mladí se do práce s přírodou nehrnou, přidaná hodnota mizí kdesi u zahraničních sousedů, chybí domácí a krajové kvalitní produkty - a my si musíme jít čile nakupovat zdravou výživu v biokvalitě do obchodního řetězce Plus či jiných zdravých výživ, pokud chceme, aby náš jídelníček byl alespoň trochu zdravý a pestrý.
Uvítala bych, a to nejen pro sebe jako zpracovatele a prodejce, ale i jako kupce či z jiných pohledů, kdybych mohla ve vsi či okolí nakoupit místní ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky - bohužel, velké řetězce nás shltly a těžce na tom vydělávají. Bohužel zemědělce tlačí s cenami dolů a sami pak na všem vydělají...
Marno se rozčilovat a marno povídat - všichni tohle asi znáte....
Hanka MKF
Dovolte abych se hluboce uklonil s Velkou úctou k Vám. Manželčin bratranec má 71 krav a občas k němu jezdím tak tu problematiku znám.
Zkoušeli jste dělat i uzené sýry? Já mám coxartrózu 3 a 4 stupně a před mnoha lety jsem byl posílán na operaci kyčelních kloubů. Já ji odmítal protože jsem se mylně domníval že lékařství léčí. Dnes vím že to je trochu jinak a tak jsem v šoku když slyším o těch jejich platech a stávkách. Je to obdoba jako s těmi volenými senátory a poslanci.Pak se nedivím že podle nich nás svět soudí a chová se k nám. Mirek
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud Vám paní doktorka, říkala, že je to salmonela tak bych určitě neváhala s desinfekcí celého chlívku včetně všech používaných pomůcek v chovu a možná i těsné okolí chlívku - jako je cestička, zápraží, či třeba i okno, včetně stropů. Salmonela je pěkná potvora a nakazit se jí není moc příjemné ani pro ta kuřátka, ani pro Vás.
Doporučila bych tyto přípravky určené přímo na salmonelu:
přípravek:
CITREX
MANURE PRO
Výrobce:
Delacon, tel: 583/ 251 040, e-mail: office@delacon.cz
Uvidíte, zda budou mít menší balení přípravků.
Poté by taky nebyl od věci přípravek INCIDUR k dostání v lékárnách a je určen do nemocničních provozů. Ničí všechny druhy nižších hub a plísní, všechny druhy bakteríí, virů, včetně HIV a TBC, je to litrová láhev a ředí se.
Předešlé přípravky jsou od specializované firmy, která se zaměřuje na hygienu a sanitaci v chovech drůbeže.
Takže přeji hodně úspěchu a snad už bude lépe.
Podlahu chléva bych doporučila vybrat a opětovně zabetonovat - je to hodně práce i financí, ale hliněná podlaha není to pravé ořechové. Uvidíte, jak to zvládnete.
My jsme dělali přestavbu starého shnilého chléva, všechny betony šly pryč (doslova se rozsejpaly, plné plísní a myšiny), udělaly se nové, včetně omítky a stropů, středová ulička. Do toho jsme se pustili do budování minisýrárny, kde vyrábíme pro svoji potřebu a známé sýry a jiné mléčné výrobky - a tady se hygiena a sanitace musí dodržovat tuplem...takže vím, o čem mluvím. Jinak velký sortiment čistících a desinfekčních prostředků nabízí firma ECOLAB tel: 602/ 541 478 - sídlí v Brně nebo BOCHEMIE tel: 596/ 091 111 - sídlí v Bohumíně.
Nechci, aby toto bylo bráno za reklamu, ale spíše jako rychlou pomoc.
Hanka MKF
Dobrý den, tak už se na tom pracuje. V chlívě jsem ztrávila sobotní odpoledne. Nejdříve jsem umyla podlahy rejžákem s roztokem sava a pak vybrala veškerou hlínu mezi cihlami. Pak jsem celé podlahy vylila roztokem 1:1 horká voda a savo s důrazem na zatékání do mezer mezi starými cihlami. Včera jsme na cihlách udělali betonovou mazaninu cca 5 cm tlustou, tak snad to bude stačit. Nyní ještě seženu Vámi doporučenou desinfekci a vystříkám boky a pletivo a pak ještě jednou vyvápním, včetně té podlahy. Snad to bude dostatečné. Vybrat podlahy a udělat nové by se mě líbilo, ale je to jednak otázka financí a především jsem se už takto pohádala se svým přítelem, který sice ochotně dělá kurník atd., ale teď dospěl k názoru, že celou věc zveličuji a přidělávám nám zbytečně práci, když priority jsou jinde. Dnes vysazuji antibiotika, tak se modlím. Do chlíva půjdou asi o víkendu, až to vše hezky ztuhne. Snad se mi ty potvůrky v té odchovně neumačkají. Je jim to samozřejmě již malé a třeba dnes mi to nevyjde tak, abych je pustila, až zase zítra.