Jak řešíte porážku drůbeže ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

24.6.2007 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Lidi řeknete si že jsem blázen a nebudu vám to vyvracet ale ačkoliv chováme z drůbeže skoro vše tak nic z toho nemůžu pozřít pokud jsem to zabil a oškubal! To se mi pak zvedá žaludek a prostě nemůžu navíc cítim na rukou ač si je div nevydrhnu savem ten pach krve atd. já tomu říkám pach smrti! Takže tradiční obrázek u nás vykrmíme krásná kuřata , káčata ,housata a krůťata porazíme a rozprodáme nebo rozdáme a pak kupujem ten hnus v obchodě!. Dokud žila babička tak ta vše tajně zabila dala do mražáku a mi jedli až jsme měli boule za ušima ale takhle to vážně nejde! V německu jsem viděl že chovatelé nosili v určití den svou drůbež na jatka a tam jim to za celkem směšní peníz porazily a oškubali a druhý den si přišli pro hotové! Existuje něco takového i u nás?
Poraďte jak tohle řešíte vy? Nebo jsem jedinej s tímto postížením Jo a chocholouška nevolejte toho by ze mě odvezli!

Neregistrovaný uživatel

24.6.2007 09:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lidi řeknete si že jsem blázen a nebudu vám to vyvracet ale ačkoliv chováme z drůbeže skoro vše tak nic z toho nemůžu pozřít pokud jsem to zabil a oškubal! To se mi pak zvedá žaludek a prostě nemůžu navíc cítim na rukou ač si je div nevydrhnu savem ten pach krve atd. já tomu říkám pach smrti! Takže tradiční obrázek u nás vykrmíme krásná kuřata , káčata ,housata a krůťata porazíme a rozprodáme nebo rozdáme a pak kupujem ten hnus v obchodě!. Dokud žila babička tak ta vše tajně zabila dala do mražáku a mi jedli až jsme měli boule za ušima ale takhle to vážně nejde! V německu jsem viděl že chovatelé nosili v určití den svou drůbež na jatka a tam jim to za celkem směšní peníz porazily a oškubali a druhý den si přišli pro hotové! Existuje něco takového i u nás?
Poraďte jak tohle řešíte vy? Nebo jsem jedinej s tímto postížením Jo a chocholouška nevolejte toho by ze mě odvezli!

Pardón zapoměl jsem se podepsat!Ten psychouš jsem já :Honza /malaceskafarma/

Neregistrovaný uživatel

24.6.2007 10:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.83

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lidi řeknete si že jsem blázen a nebudu vám to vyvracet ale ačkoliv chováme z drůbeže skoro vše tak nic z toho nemůžu pozřít pokud jsem to zabil a oškubal! To se mi pak zvedá žaludek a prostě nemůžu navíc cítim na rukou ač si je div nevydrhnu savem ten pach krve atd. já tomu říkám pach smrti! Takže tradiční obrázek u nás vykrmíme krásná kuřata , káčata ,housata a krůťata porazíme a rozprodáme nebo rozdáme a pak kupujem ten hnus v obchodě!. Dokud žila babička tak ta vše tajně zabila dala do mražáku a mi jedli až jsme měli boule za ušima ale takhle to vážně nejde! V německu jsem viděl že chovatelé nosili v určití den svou drůbež na jatka a tam jim to za celkem směšní peníz porazily a oškubali a druhý den si přišli pro hotové! Existuje něco takového i u nás?
Poraďte jak tohle řešíte vy? Nebo jsem jedinej s tímto postížením Jo a chocholouška nevolejte toho by ze mě odvezli!

Sanitární porážku jednoho podezřelého kusu neberu, po pitvě jde uvařit psům, a to ještě zjistím jen zadržené vejce a začínající zánět pobřišnice. Ostatní pojmenovávám genocida příslušného druhu. Genocida proto, že je to obrovské vraždění, zpravidla celá skupina, co dosáhla jateční váhu. Popravím, pověšením za nohy vykrvím, pařím, škubu, kuchám, hážu do ledové vody, pak odděluji ty nejlíp očištěné na prodej, ostatní si připravuji do mrazáku a na další zpracování (škvarečky, paštika a tak) a celou dobu si připadám děsně. Pak jak vy polévém savem nebo jiným desinfekčním smradem prádelku, která se ten den změnila na jatka a je mi ještě hůř a přemýšlím o výhodách veganství. Pokud musím hned druhý den nějakého ptáka připravovat k obědu, maso prostě nejím. Nemůžu. Vždycky musím počkat pár dní, než mi v hlavě zmizí podoba jednoho každého kusu a slije se zase v obecnou podobu. Ale anonymní maso z mrazáku mi už nevadí.
Myslím, že kdybychom byli závislí jen na tom, co vyprodukujeme sami a děcka by nám brečela hlady, tak asi psychické zábrany nemáme. Přece jen jsme na vrcholu potravní pyramidy a predátoři. Jestli vás to potěší, tak dvouleté slepice dávám kamrádčině babičce na dovynešení, jen abych je nemusela zabíjet. Tak se uklidněte, problém se zabitím má většina z nás. Pipláme se od miminka, foukáme bebíčka, běhá to za námi...... Jen sadista by byl v pohodě. Martina

Neregistrovaný uživatel

24.6.2007 11:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Sanitární porážku jednoho podezřelého kusu neberu, po pitvě jde uvařit psům, a to ještě zjistím jen zadržené vejce a začínající zánět pobřišnice. Ostatní pojmenovávám genocida příslušného druhu. Genocida proto, že je to obrovské vraždění, zpravidla celá skupina, co dosáhla jateční váhu. Popravím, pověšením za nohy vykrvím, pařím, škubu, kuchám, hážu do ledové vody, pak odděluji ty nejlíp očištěné na prodej, ostatní si připravuji do mrazáku a na další zpracování (škvarečky, paštika a tak) a celou dobu si připadám děsně. Pak jak vy polévém savem nebo jiným desinfekčním smradem prádelku, která se ten den změnila na jatka a je mi ještě hůř a přemýšlím o výhodách veganství. Pokud musím hned druhý den nějakého ptáka připravovat k obědu, maso prostě nejím. Nemůžu. Vždycky musím počkat pár dní, než mi v hlavě zmizí podoba jednoho každého kusu a slije se zase v obecnou podobu. Ale anonymní maso z mrazáku mi už nevadí.
Myslím, že kdybychom byli závislí jen na tom, co vyprodukujeme sami a děcka by nám brečela hlady, tak asi psychické zábrany nemáme. Přece jen jsme na vrcholu potravní pyramidy a predátoři. Jestli vás to potěší, tak dvouleté slepice dávám kamrádčině babičce na dovynešení, jen abych je nemusela zabíjet. Tak se uklidněte, problém se zabitím má většina z nás. Pipláme se od miminka, foukáme bebíčka, běhá to za námi...... Jen sadista by byl v pohodě. Martina

Díky za podporu! Ale stejně budu uvažovat o tom veganství..................

Neregistrovaný uživatel

24.6.2007 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.152

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Sanitární porážku jednoho podezřelého kusu neberu, po pitvě jde uvařit psům, a to ještě zjistím jen zadržené vejce a začínající zánět pobřišnice. Ostatní pojmenovávám genocida příslušného druhu. Genocida proto, že je to obrovské vraždění, zpravidla celá skupina, co dosáhla jateční váhu. Popravím, pověšením za nohy vykrvím, pařím, škubu, kuchám, hážu do ledové vody, pak odděluji ty nejlíp očištěné na prodej, ostatní si připravuji do mrazáku a na další zpracování (škvarečky, paštika a tak) a celou dobu si připadám děsně. Pak jak vy polévém savem nebo jiným desinfekčním smradem prádelku, která se ten den změnila na jatka a je mi ještě hůř a přemýšlím o výhodách veganství. Pokud musím hned druhý den nějakého ptáka připravovat k obědu, maso prostě nejím. Nemůžu. Vždycky musím počkat pár dní, než mi v hlavě zmizí podoba jednoho každého kusu a slije se zase v obecnou podobu. Ale anonymní maso z mrazáku mi už nevadí.
Myslím, že kdybychom byli závislí jen na tom, co vyprodukujeme sami a děcka by nám brečela hlady, tak asi psychické zábrany nemáme. Přece jen jsme na vrcholu potravní pyramidy a predátoři. Jestli vás to potěší, tak dvouleté slepice dávám kamrádčině babičce na dovynešení, jen abych je nemusela zabíjet. Tak se uklidněte, problém se zabitím má většina z nás. Pipláme se od miminka, foukáme bebíčka, běhá to za námi...... Jen sadista by byl v pohodě. Martina

Tak koukám, nejsem jediná. Díky ...
Katty

Neregistrovaný uživatel

24.6.2007 17:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lidi řeknete si že jsem blázen a nebudu vám to vyvracet ale ačkoliv chováme z drůbeže skoro vše tak nic z toho nemůžu pozřít pokud jsem to zabil a oškubal! To se mi pak zvedá žaludek a prostě nemůžu navíc cítim na rukou ač si je div nevydrhnu savem ten pach krve atd. já tomu říkám pach smrti! Takže tradiční obrázek u nás vykrmíme krásná kuřata , káčata ,housata a krůťata porazíme a rozprodáme nebo rozdáme a pak kupujem ten hnus v obchodě!. Dokud žila babička tak ta vše tajně zabila dala do mražáku a mi jedli až jsme měli boule za ušima ale takhle to vážně nejde! V německu jsem viděl že chovatelé nosili v určití den svou drůbež na jatka a tam jim to za celkem směšní peníz porazily a oškubali a druhý den si přišli pro hotové! Existuje něco takového i u nás?
Poraďte jak tohle řešíte vy? Nebo jsem jedinej s tímto postížením Jo a chocholouška nevolejte toho by ze mě odvezli!

Škoda, že nejsme sousedi, drůbež zabíjím bez výčitek svědomí, ale to jen proto, že ji nevypiplávám. Já to mám zase s kůzlatama. Stačí, když mi flaškáček důvěrně skočí do náruče, jak byl zvyklej na svoji brmbu, a já mrcha bezcitná ho podám tomu s nožem. To si pak připadám jak rodná Hesova sestra ) a hodně dlouho.... Ale vegetariánem se nestanu dokonce ani kvůli kozlátkům
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

24.6.2007 19:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.79

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Škoda, že nejsme sousedi, drůbež zabíjím bez výčitek svědomí, ale to jen proto, že ji nevypiplávám. Já to mám zase s kůzlatama. Stačí, když mi flaškáček důvěrně skočí do náruče, jak byl zvyklej na svoji brmbu, a já mrcha bezcitná ho podám tomu s nožem. To si pak připadám jak rodná Hesova sestra ) a hodně dlouho.... Ale vegetariánem se nestanu dokonce ani kvůli kozlátkům
Jiřina

Musím přidat svou trošku do mlýna, taky si o mě myslí že jsem cvok. Já zvířatům slušně poděkuji za spolupráci a obohacení mého života a pak jdou. Ať je to slepička nebo králík. A jelikož u mě mají i jména máma říká že jsem občas nechutná, ale říkám si vždycky, že snad pro to je chovám, jen se jí nikdy nemůžu zeptat jestli jí Bohoušek či Pepík chutnal, to by asi klepla ona mě. Viděli jste film 101 dalmatýnů. Tak to si vždycky představuji když začnu přemýšlet o tom zda zabít či nechat a dál množit. Prostor mám opravdu omezený takže co je vybráno na talíř tak prostě musí odejít. Ale to přijít a zabít, bez obrečení, nebo otázky - mám toho nechat nebo ne - mi trvalo asi tři roky. Ale žvanec je prostě žvanec. Petra
PS: prostě jsem si to psychologicky nějak vsugerovala a tak to v tom potravinovém řetězci prostě je.

Neregistrovaný uživatel

25.6.2007 10:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Škoda, že nejsme sousedi, drůbež zabíjím bez výčitek svědomí, ale to jen proto, že ji nevypiplávám. Já to mám zase s kůzlatama. Stačí, když mi flaškáček důvěrně skočí do náruče, jak byl zvyklej na svoji brmbu, a já mrcha bezcitná ho podám tomu s nožem. To si pak připadám jak rodná Hesova sestra ) a hodně dlouho.... Ale vegetariánem se nestanu dokonce ani kvůli kozlátkům
Jiřina

Jiřinko to jste neměla říkat! Já jsem schopen s kvůli tomu ihned stěhovat! Nebo se dohodnem já vám občas dovezu plný auto vykrmené drůbeže vy to zabijete zpracujete a pulku vám zato nechám!
To s kůzlatama znám taky
Vždy se snažím je udat na chov ale hlavně u kozlíku to je problém.Tak je prodávam tak že je dám k známímu a on je rozprodá a pak mi dost neohrabaně nalháva že všechny zkončily na chov

Neregistrovaný uživatel

26.6.2007 09:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jiřinko to jste neměla říkat! Já jsem schopen s kvůli tomu ihned stěhovat! Nebo se dohodnem já vám občas dovezu plný auto vykrmené drůbeže vy to zabijete zpracujete a pulku vám zato nechám!
To s kůzlatama znám taky
Vždy se snažím je udat na chov ale hlavně u kozlíku to je problém.Tak je prodávam tak že je dám k známímu a on je rozprodá a pak mi dost neohrabaně nalháva že všechny zkončily na chov

Kolik drůbeže naskládáte na auto, Honzo?
Náš turnus brojlerů čítá 200 kusů, to proto, že nejsou větší prostory na odchov, ale hlavně tak máme vyzkoušeno, za jak dlouho jsme takové množství zabít. Trvá nám to 4-5 dní, podle toho, jaké je počasí a co se zrovna dělá za jiné práce.
Až se budete chtít zbavit nepohodlného veterináře, pošlete ho k nám podívat se na porážku kuřat. Zaručeně ho trefí šlak a budete mít pokoj Porážková linka pod širým nebem, páč nemáme provozuschopnou místnost na škubačku - lítá z ní voda s peřím v poměrně velkém množství, (do koupelny, kde je kanálek na zemi, se toto monstrum nevejde, takže dvůr to jistí...), plastový stůl na dočištění a kuchání, vana s vodou jako chladič. Peří se shrábne a zkompostuje, o pařátky a hlavy se podělí pejskové, voda vsákne, sluníčko zdesinfikuje, větříček rozptýlí případný zápach. Protože tyto hrátky provozujeme maximálně 2x ročně, jiné problémy nenastávají
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

26.6.2007 14:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kolik drůbeže naskládáte na auto, Honzo?
Náš turnus brojlerů čítá 200 kusů, to proto, že nejsou větší prostory na odchov, ale hlavně tak máme vyzkoušeno, za jak dlouho jsme takové množství zabít. Trvá nám to 4-5 dní, podle toho, jaké je počasí a co se zrovna dělá za jiné práce.
Až se budete chtít zbavit nepohodlného veterináře, pošlete ho k nám podívat se na porážku kuřat. Zaručeně ho trefí šlak a budete mít pokoj Porážková linka pod širým nebem, páč nemáme provozuschopnou místnost na škubačku - lítá z ní voda s peřím v poměrně velkém množství, (do koupelny, kde je kanálek na zemi, se toto monstrum nevejde, takže dvůr to jistí...), plastový stůl na dočištění a kuchání, vana s vodou jako chladič. Peří se shrábne a zkompostuje, o pařátky a hlavy se podělí pejskové, voda vsákne, sluníčko zdesinfikuje, větříček rozptýlí případný zápach. Protože tyto hrátky provozujeme maximálně 2x ročně, jiné problémy nenastávají
Jiřina

Náše veterinářka s takovým domácím zabíjením problemy nemá a je to náš hlavní a stalí odběratel masa,vajec,mlíka a sýru! Onatvrdí že domací je domácí a že drobnochovatel byť v neadekvátních podmínkách produkuje leckdy kvalitněji a hygienicky nezavadněji než velkovýrobci!
No ale vy máte škubačku? To byl můj sen jen nevím kde se dá sehnat a na těch mejch cca 250-350 kusů drůbeže ročně se asi nevyplatí že?
Honza

Neregistrovaný uživatel

27.6.2007 07:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Náše veterinářka s takovým domácím zabíjením problemy nemá a je to náš hlavní a stalí odběratel masa,vajec,mlíka a sýru! Onatvrdí že domací je domácí a že drobnochovatel byť v neadekvátních podmínkách produkuje leckdy kvalitněji a hygienicky nezavadněji než velkovýrobci!
No ale vy máte škubačku? To byl můj sen jen nevím kde se dá sehnat a na těch mejch cca 250-350 kusů drůbeže ročně se asi nevyplatí že?
Honza

Děláme ročně do 400 kuřat, do 50 kačen a do 20 hus. Taky nějaké krůty byly, ale s těma už je konec, ty nám nejdou. Kromě hus ( kvůli peří ), to všechno prochází škubačkou, hrabavá jde moc dobře, kachny jsou horší. Pečlivě se musí dodržet teplota pařicí vody, to se musí měřit teploměrem a opravdu dodržet, zvlášť u těch kačen. A pak to jde ráz naráz . Já už si bohužel nepamatuju pořádně ani kde k ní manžel přišel ( ale byl to nový stroj, ne z druhé ruky ), ani kolik stála - se mi zdá, že kolem 30 tisíc. Kdyby si na ni měla vydělat jen ta drůbež, asi by to bylo těžké, ale nám vydělává hlavně dobytek, takže jsme ji pořídili bez problému a je to ohromná úspora práce
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

27.6.2007 10:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děláme ročně do 400 kuřat, do 50 kačen a do 20 hus. Taky nějaké krůty byly, ale s těma už je konec, ty nám nejdou. Kromě hus ( kvůli peří ), to všechno prochází škubačkou, hrabavá jde moc dobře, kachny jsou horší. Pečlivě se musí dodržet teplota pařicí vody, to se musí měřit teploměrem a opravdu dodržet, zvlášť u těch kačen. A pak to jde ráz naráz . Já už si bohužel nepamatuju pořádně ani kde k ní manžel přišel ( ale byl to nový stroj, ne z druhé ruky ), ani kolik stála - se mi zdá, že kolem 30 tisíc. Kdyby si na ni měla vydělat jen ta drůbež, asi by to bylo těžké, ale nám vydělává hlavně dobytek, takže jsme ji pořídili bez problému a je to ohromná úspora práce
Jiřina

Mohla by jste sdělit jakou výši teploty pařící vody používáte? Děkuji

Neregistrovaný uživatel

27.6.2007 10:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.83

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děláme ročně do 400 kuřat, do 50 kačen a do 20 hus. Taky nějaké krůty byly, ale s těma už je konec, ty nám nejdou. Kromě hus ( kvůli peří ), to všechno prochází škubačkou, hrabavá jde moc dobře, kachny jsou horší. Pečlivě se musí dodržet teplota pařicí vody, to se musí měřit teploměrem a opravdu dodržet, zvlášť u těch kačen. A pak to jde ráz naráz . Já už si bohužel nepamatuju pořádně ani kde k ní manžel přišel ( ale byl to nový stroj, ne z druhé ruky ), ani kolik stála - se mi zdá, že kolem 30 tisíc. Kdyby si na ni měla vydělat jen ta drůbež, asi by to bylo těžké, ale nám vydělává hlavně dobytek, takže jsme ji pořídili bez problému a je to ohromná úspora práce
Jiřina

Škubačku vám tiše závidím, Kuřat dělám do stovky, kačen vloni 40, hus průměrně tak 30 -40, jak se zadaří a dělám to sama a ručně. Jediná pomoc je vdoupláštový kotel, ve kterém v pohodě přijde k varu 50 litrů vody a dlouho vydrží horká a hlavně se do něj ponoří celá husa. Vždycky, když jsem dělala kachny, tak jsem o ní snila. Málokdy se mi podařilo chytit celou várku bez podrostu a je to zdlouhavá fuška, nikdy jsem nenašla odvahu kjlepnout jich víc jak 5 najednou. Husy jsou v pohodě, i když jich víc jak 15 za den nezvládám, slepice sranda, kachny jsem letos vypustila a přemýšlím, že se na ně vykašlu úplně. Ale zase mi letos penízky uložené za lonské prodané masíško zaplatilo králíkárnu a pořízení chovu ušáků. A krůty se mi taky nedaří a nevím proč. Je fakt, že vize porážky a škubání mě letos od kačen odradila a přibrzdila při nákupu brojlerových housat. Moje české boubelky jsou srdeční záležitost, u těch se raduji, jak se jim malí batolí a podzim je tak daleko....Martina

Neregistrovaný uživatel

27.6.2007 11:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děláme ročně do 400 kuřat, do 50 kačen a do 20 hus. Taky nějaké krůty byly, ale s těma už je konec, ty nám nejdou. Kromě hus ( kvůli peří ), to všechno prochází škubačkou, hrabavá jde moc dobře, kachny jsou horší. Pečlivě se musí dodržet teplota pařicí vody, to se musí měřit teploměrem a opravdu dodržet, zvlášť u těch kačen. A pak to jde ráz naráz . Já už si bohužel nepamatuju pořádně ani kde k ní manžel přišel ( ale byl to nový stroj, ne z druhé ruky ), ani kolik stála - se mi zdá, že kolem 30 tisíc. Kdyby si na ni měla vydělat jen ta drůbež, asi by to bylo těžké, ale nám vydělává hlavně dobytek, takže jsme ji pořídili bez problému a je to ohromná úspora práce
Jiřina

Tak mě zase vydělavají 3 kozy a hlavně slepice na snášku.Ale těch 30 tis. není zas tak hrozné no podívám se po ní na netu! Díky za tip! Honza

Neregistrovaný uživatel

27.6.2007 21:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mohla by jste sdělit jakou výši teploty pařící vody používáte? Děkuji

Vždycky když jdu pařit ( - drůbež! ), se musím podívat do návodu, se mi zdá, že 68 stupňů, ale krk bych za to nedala. Návod mám na farmě, přesněji když tak zítra. Pro ruční škubání je vám tento údaj stejně nanic. Do škubačky musí peří trošku držet, když nějakých 5 st. přetáhnete, nebo necháte trošku dýl ve vodě, škubačka vám to potrhá. Pro ruční škubání je to naopak nedostatečné, to by vám za chvíli ruce upadly. To pařím úplně ve vřelé a vždy zkouším, jestli už je to dost. Při ručním škubání mírné přepaření nevadí, musíte opatrněji a trvá to dýl, ale potrhat nemusíte. Škubačka je na tohle potvora. Ale jinak prácička perfektní, když se dobře opaří, není třeba skoro ani dočišťovat
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

2.7.2007 13:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě zase vydělavají 3 kozy a hlavně slepice na snášku.Ale těch 30 tis. není zas tak hrozné no podívám se po ní na netu! Díky za tip! Honza

Tak ta naše škubačka pochází od firmy Lakr ( nebo snad Dakr? - spíš myslím A je správně ) a ta firma ale nabeton sídlila aspoň v době nákupu v Hranických Loučkách okr. Přerov.
( Jen taková perlička - Hranické loučky se přejmenovaly po válce a dřív se jmenovaly Kozí loučky - no v té době byla koza hodně opovrhované zvíře a některým lidem to opovržení zůstalo dodnes )
Jiřina

Přidejte reakci

Přidat smajlík