Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.123
ahoj, letos poprve jsem si zasadila patizon, ale tak nejak nevim co s nim. protoze na tomhle foru jsou lide "meho srdce" chtela bych se zeptat, jak s patizonem nakladate (zda ho nakladate, zavarujete smazite apod...) vysadila jsem ho kvuli mamce, ktera ho pry ma rada, ale taky tak nejak nevi co s nim...
jo a je normalni, ze mi nechce moc narust? ma tak v prumeru 6 cm a pak uz se mu nechce
diky moc Dani (kovbojicek)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj, letos poprve jsem si zasadila patizon, ale tak nejak nevim co s nim. protoze na tomhle foru jsou lide "meho srdce" chtela bych se zeptat, jak s patizonem nakladate (zda ho nakladate, zavarujete smazite apod...) vysadila jsem ho kvuli mamce, ktera ho pry ma rada, ale taky tak nejak nevi co s nim...
jo a je normalni, ze mi nechce moc narust? ma tak v prumeru 6 cm a pak uz se mu nechce
diky moc Dani (kovbojicek)
Patizonky o velikosti pětikačky zavařuji jako okurky. Patizony o velikosti talířku mají ještě měkkou kůrku a nechají se nakrájet na plátky a smažit v trojobalu a patizony co jim už ztvrdla kůrka používám jako zapékací a servírovací misky k opulentním večeřím. Seříznu čepičku i se stopkou a dám bokem. Spodek opatrně vydlabu, semena slepicím, dužinu nakrájím na drobno a vmíchám do sekané, kterou pak naplním ty vydlabané patizony, přiklopím odloženou čepičkou a asi hodinku peču. Velcí žrouti mají každý svůj, redukující zoufalci se dělí.
Určitě se nachají upravit i jinak, zvolila bych recepty pro dýně - pyré, grilování.... ale to nemám vyzkoušené. Jedovinka Martina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.123
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Patizonky o velikosti pětikačky zavařuji jako okurky. Patizony o velikosti talířku mají ještě měkkou kůrku a nechají se nakrájet na plátky a smažit v trojobalu a patizony co jim už ztvrdla kůrka používám jako zapékací a servírovací misky k opulentním večeřím. Seříznu čepičku i se stopkou a dám bokem. Spodek opatrně vydlabu, semena slepicím, dužinu nakrájím na drobno a vmíchám do sekané, kterou pak naplním ty vydlabané patizony, přiklopím odloženou čepičkou a asi hodinku peču. Velcí žrouti mají každý svůj, redukující zoufalci se dělí.
Určitě se nachají upravit i jinak, zvolila bych recepty pro dýně - pyré, grilování.... ale to nemám vyzkoušené. Jedovinka Martina
diky martino, jsi takovy muj "vzor" at uz tady, nebo u koz:-))
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
diky martino, jsi takovy muj "vzor" at uz tady, nebo u koz:-))
nepřeháněj, Ke kozám si chodím podrbat se štastnými majitely stád, a sbírám informace. Nejsem schopna zajisti koze pravidelnost dojení, tak o ní zatím jen sním. A čím déle mám slepice, tím víc mě trápí mé výhradně technické vzdělání a i odpovídající praxe. Ne že bych byla úplně blbá, ale zemědělka by se mi ted hodila celkem dost. A recepisy na baštu? to je tím, že už jsem stařena a mám odexperimentováno v kuchyni. Martina
PS ale děkuji za lichotku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
diky martino, jsi takovy muj "vzor" at uz tady, nebo u koz:-))
Je vynikající ho udělat jako květákovej mozeček! Taky není k zahození z něho a několika cuket,rajčat,paprik a brambor udělat vegetariánskej guláš/teď ho jím už 2 den!Jelikož jsem pře 3 dny zabíjel kuřata a nemůžu žádné maso tak 10 dnů vidět-ale to je moje úchylka to nic!/ popřípadě když přídáš maso nebo točeňák udělat takovej kotlík! Nebo já ho plním se směsí rajčat cibule trošku česneku a několika druhy sýra co je po ruce/rajčata na kostky můžeš to oloupat/ cibuli česnek a asi 1/3 rajčat rozmixuju s pár kapkami oliv.oleje přidám sůl pepř bazalku.Do vydlabaného menšího patizonudám na kostky pokrájenej sýr /co je po ruce balkán,feta,eidam atd pokud máte domáci přidejte i jeho/ na to nasypu rajčata a nakonec přelíju romixovanímy rajčaty s cibulí a česnekem.Dám do trouby zapect a ktomu bagetu je to bašta!
Honza malaceskafarma
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.123
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je vynikající ho udělat jako květákovej mozeček! Taky není k zahození z něho a několika cuket,rajčat,paprik a brambor udělat vegetariánskej guláš/teď ho jím už 2 den!Jelikož jsem pře 3 dny zabíjel kuřata a nemůžu žádné maso tak 10 dnů vidět-ale to je moje úchylka to nic!/ popřípadě když přídáš maso nebo točeňák udělat takovej kotlík! Nebo já ho plním se směsí rajčat cibule trošku česneku a několika druhy sýra co je po ruce/rajčata na kostky můžeš to oloupat/ cibuli česnek a asi 1/3 rajčat rozmixuju s pár kapkami oliv.oleje přidám sůl pepř bazalku.Do vydlabaného menšího patizonudám na kostky pokrájenej sýr /co je po ruce balkán,feta,eidam atd pokud máte domáci přidejte i jeho/ na to nasypu rajčata a nakonec přelíju romixovanímy rajčaty s cibulí a česnekem.Dám do trouby zapect a ktomu bagetu je to bašta!
Honza malaceskafarma
taky moc dekuju vsechno vyzkousim.. snad aspon nejaky povyrostou, abych je mohla naplnit:-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.123
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nepřeháněj, Ke kozám si chodím podrbat se štastnými majitely stád, a sbírám informace. Nejsem schopna zajisti koze pravidelnost dojení, tak o ní zatím jen sním. A čím déle mám slepice, tím víc mě trápí mé výhradně technické vzdělání a i odpovídající praxe. Ne že bych byla úplně blbá, ale zemědělka by se mi ted hodila celkem dost. A recepisy na baštu? to je tím, že už jsem stařena a mám odexperimentováno v kuchyni. Martina
PS ale děkuji za lichotku
ale to neni lichotku (no pravda mozna trochu jo) ale vas pristup ke slepicim a vubec k "zemedelstvi" mi je velice blizky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.79
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
taky moc dekuju vsechno vyzkousim.. snad aspon nejaky povyrostou, abych je mohla naplnit:-)
Ahoj, já jsem patizon dělala jen jako plněný mletým masem ( na různé způsoby ) Jako když sekanou či karboše obohatíte o něco jiného. Vydlabala jsem je a plnila, pak pekla a vím, že kamarádka je jěště polévá před dopečením smetanou a je to bašta. Můj manžel je ale bohužel spíše masožravec tak se to včetně cuket a jím podobným u nás moc nedělá. Letos jsem poprvé vysadila lilek a už ho mám skoro plný skleník ( manžel ho koupil jako grilovaný a následně naložený ) a bylo to to jediné co mu chutnalo, takl jsem zvědavá jak a co s ním provedu ( myslím s tím lilkem )Petra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj, letos poprve jsem si zasadila patizon, ale tak nejak nevim co s nim. protoze na tomhle foru jsou lide "meho srdce" chtela bych se zeptat, jak s patizonem nakladate (zda ho nakladate, zavarujete smazite apod...) vysadila jsem ho kvuli mamce, ktera ho pry ma rada, ale taky tak nejak nevi co s nim...
jo a je normalni, ze mi nechce moc narust? ma tak v prumeru 6 cm a pak uz se mu nechce
diky moc Dani (kovbojicek)
U nás patizony výhradně smažíme, proto je nenecháváme přerůst. Pěstujeme do velikosti max. 20 cm v průměru. Plod o velikosti 6 cm není zrovna největší, otázkou je, jestli důvodem je výživa či nedostatek vody. My jsme výživu vyřešili tak, že je pěstujeme přímo na kompostu, podobně jako kdysi dýně. Ony tyhle 2 rostliny jsou si v mnoha věcech podobné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.123
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U nás patizony výhradně smažíme, proto je nenecháváme přerůst. Pěstujeme do velikosti max. 20 cm v průměru. Plod o velikosti 6 cm není zrovna největší, otázkou je, jestli důvodem je výživa či nedostatek vody. My jsme výživu vyřešili tak, že je pěstujeme přímo na kompostu, podobně jako kdysi dýně. Ony tyhle 2 rostliny jsou si v mnoha věcech podobné.
na kompostu je pestovat nechci, prtooze stejne jako ony dyne a melouny vysaij vsechny ziviny a z kvalitniho kompostu je hlusina... ale zarazi me, ze na stejnym zahonku mam cukety a ty rostou normalne... treba je to jen tim, ze jsem ho vysadila pozdeji nez se ma a vzpamatuje se...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
na kompostu je pestovat nechci, prtooze stejne jako ony dyne a melouny vysaij vsechny ziviny a z kvalitniho kompostu je hlusina... ale zarazi me, ze na stejnym zahonku mam cukety a ty rostou normalne... treba je to jen tim, ze jsem ho vysadila pozdeji nez se ma a vzpamatuje se...
Jj, pozdní výsev by mohl být důvodem, to platí u více druhů zeleniny. A k tomu kompostu - my máme kompost hlavně kvůli patizonům .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj, letos poprve jsem si zasadila patizon, ale tak nejak nevim co s nim. protoze na tomhle foru jsou lide "meho srdce" chtela bych se zeptat, jak s patizonem nakladate (zda ho nakladate, zavarujete smazite apod...) vysadila jsem ho kvuli mamce, ktera ho pry ma rada, ale taky tak nejak nevi co s nim...
jo a je normalni, ze mi nechce moc narust? ma tak v prumeru 6 cm a pak uz se mu nechce
diky moc Dani (kovbojicek)
Když už se tady bavíte o receptech, doporučuji tuhle stránku: http://recepty.atlas.cz/ recept_pkateg.asp?id_podkategorie= JNLQIRH5&id_kategorie= JNLMMNO3 (mezery za lomítkem a rovnátkama). Je tam spousta dobrých receptů na všechno možné.