Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

1.9.2007 04:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.102

nevíte někdo jestli existuje nebo je nějaky stroj nebo firma která by drhla husí peří aby se dalo použít na peřinu.Mám ho totiž ze svých husí plno,ale nejsou na to lidi.
Zahradník

Neregistrovaný uživatel

1.9.2007 11:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
nevíte někdo jestli existuje nebo je nějaky stroj nebo firma která by drhla husí peří aby se dalo použít na peřinu.Mám ho totiž ze svých husí plno,ale nejsou na to lidi.
Zahradník

Sháněla jsem několik let, nesehnala. Vyřešila jsem to tak, že při škubání dávám zvlášť prach a zvlášť krycí peří a peřiny si šiju z prachu - není nic lepšího, můžu jen doporučit. Peří se zatím kupí na hůře a nevím, co s ním. Je mi líto ho vyhodit a mám obavy ho nabídnout k výkupu - jsem vůl, firma sídlí kousek od nás.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

1.9.2007 12:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.154

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
nevíte někdo jestli existuje nebo je nějaky stroj nebo firma která by drhla husí peří aby se dalo použít na peřinu.Mám ho totiž ze svých husí plno,ale nejsou na to lidi.
Zahradník

Firma na strojové draní (drhnutí) peří již před léty existovala,jestli funguje
i dnes to nevím a ani kontakt na ni už nemám.Sídlila v Dobřichovicích,
peří mě udělali na počkání,než jsme prošli hrad Karlštejn tak to bylo hotové.Samozřejmě to nebylo jak ručně drané,ale slouží zrovna tak dobře jak to ručně drané. hony

Neregistrovaný uživatel

1.9.2007 19:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.19

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Firma na strojové draní (drhnutí) peří již před léty existovala,jestli funguje
i dnes to nevím a ani kontakt na ni už nemám.Sídlila v Dobřichovicích,
peří mě udělali na počkání,než jsme prošli hrad Karlštejn tak to bylo hotové.Samozřejmě to nebylo jak ručně drané,ale slouží zrovna tak dobře jak to ručně drané. hony

tak za dlouhých zimních večerů pozvěte kamošky na kafčo a derte peří jak to dělávaly naše maměnky, babičky a tetičky. A přitom obrátily dědinu naruby jak kožku z králíka

Neregistrovaný uživatel

2.9.2007 21:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
tak za dlouhých zimních večerů pozvěte kamošky na kafčo a derte peří jak to dělávaly naše maměnky, babičky a tetičky. A přitom obrátily dědinu naruby jak kožku z králíka

Souhlasím! To je ideální v zimně když je venku hnusně pozvěte par lidiček dejte si něco dobrého co zahřeje a pusťe se do peří! Podrbete popovídáte si rozeberete kde co a budete se divit jak rychle to peří bude vydrané! Jo stejně to byla dříve nádhera lidi si povídaly scházely se....A dneska?Máme eletriku,pračky ,mikrovlnky a já nevím co jěště ale nemáme najednou vůbec čas! To v německu u mojí tety se nedere peří ale chodí se vařit touhle dobou LATWERK./Jen upřesním že to není droga ale něco jako naše povidla!/ To se sejdou babky z vesnice pokaždé u njáke jiné.A pustí se do práce krajejí se hrušky ,jabka,vypeckují švestky atd.Pak se to dá vařit střídají se u míchání/trvá to docela dlouho!/Pak se naplní sklenice a nádoby.Uklidí se a pak si všichni sednou/většinou je to pozdě v noci jelikož na vaření Latwerku se chodí večer když je nakrmenej dobytek i rodina!/ dají si kafe a něco dobrého k tomu.Pak se rozejdou všichni domů každá dostane výslužku par sklenic Latwerku.No a tak se to prostřídá až mají všichni uvařeno!A jak má každej vlastní recept tak máte pokud chodíte co nejvíce na zimu doma několik druhů Povidel! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

3.9.2007 08:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Souhlasím! To je ideální v zimně když je venku hnusně pozvěte par lidiček dejte si něco dobrého co zahřeje a pusťe se do peří! Podrbete popovídáte si rozeberete kde co a budete se divit jak rychle to peří bude vydrané! Jo stejně to byla dříve nádhera lidi si povídaly scházely se....A dneska?Máme eletriku,pračky ,mikrovlnky a já nevím co jěště ale nemáme najednou vůbec čas! To v německu u mojí tety se nedere peří ale chodí se vařit touhle dobou LATWERK./Jen upřesním že to není droga ale něco jako naše povidla!/ To se sejdou babky z vesnice pokaždé u njáke jiné.A pustí se do práce krajejí se hrušky ,jabka,vypeckují švestky atd.Pak se to dá vařit střídají se u míchání/trvá to docela dlouho!/Pak se naplní sklenice a nádoby.Uklidí se a pak si všichni sednou/většinou je to pozdě v noci jelikož na vaření Latwerku se chodí večer když je nakrmenej dobytek i rodina!/ dají si kafe a něco dobrého k tomu.Pak se rozejdou všichni domů každá dostane výslužku par sklenic Latwerku.No a tak se to prostřídá až mají všichni uvařeno!A jak má každej vlastní recept tak máte pokud chodíte co nejvíce na zimu doma několik druhů Povidel! Honza mčf

Ahojte Honzo, docela mně to zaujalo. Nebyl by náhodou recept? Úroda byla letos docela slušná, takže by se suroviny našly, sousedi skvělí,... Díky

Neregistrovaný uživatel

3.9.2007 10:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojte Honzo, docela mně to zaujalo. Nebyl by náhodou recept? Úroda byla letos docela slušná, takže by se suroviny našly, sousedi skvělí,... Díky

Rozkrájet ovoce/příp.vypeckovat atd/ do velkého hrnce podlít trochou vody a pořádně rozvařit.Pak přidáte cukr a koření /skořice,hřebíček a citronová kůra.Ale nevím poměry jelikož to každy jak to tak vypadalo dělal podle očka! Ale zeptám se a dám vědět! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

7.9.2007 02:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Rozkrájet ovoce/příp.vypeckovat atd/ do velkého hrnce podlít trochou vody a pořádně rozvařit.Pak přidáte cukr a koření /skořice,hřebíček a citronová kůra.Ale nevím poměry jelikož to každy jak to tak vypadalo dělal podle očka! Ale zeptám se a dám vědět! Honza mčf

Moc děkuji. Na ty poměry se zkuste zeptat. Přeci jen nejsem žádný machr. Ale taková domácí mňamka, když venku mrzne je super. A klasickou marmeládu má skoro každý.. Koty

Neregistrovaný uživatel

7.9.2007 09:39
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Souhlasím! To je ideální v zimně když je venku hnusně pozvěte par lidiček dejte si něco dobrého co zahřeje a pusťe se do peří! Podrbete popovídáte si rozeberete kde co a budete se divit jak rychle to peří bude vydrané! Jo stejně to byla dříve nádhera lidi si povídaly scházely se....A dneska?Máme eletriku,pračky ,mikrovlnky a já nevím co jěště ale nemáme najednou vůbec čas! To v německu u mojí tety se nedere peří ale chodí se vařit touhle dobou LATWERK./Jen upřesním že to není droga ale něco jako naše povidla!/ To se sejdou babky z vesnice pokaždé u njáke jiné.A pustí se do práce krajejí se hrušky ,jabka,vypeckují švestky atd.Pak se to dá vařit střídají se u míchání/trvá to docela dlouho!/Pak se naplní sklenice a nádoby.Uklidí se a pak si všichni sednou/většinou je to pozdě v noci jelikož na vaření Latwerku se chodí večer když je nakrmenej dobytek i rodina!/ dají si kafe a něco dobrého k tomu.Pak se rozejdou všichni domů každá dostane výslužku par sklenic Latwerku.No a tak se to prostřídá až mají všichni uvařeno!A jak má každej vlastní recept tak máte pokud chodíte co nejvíce na zimu doma několik druhů Povidel! Honza mčf

Jo jo , to se sušené hrušky (šarovky) umelou, okoření, vaří na povidla. Každá hospodynka má svoje tajné směsi koření - od skořice po kardamom - ale mírně. Až při použití do koláčů se tuhá povidla rozvařují a přidává se další koření, bešamel, rumy... tolik , jak to chodí u nás. Malenka.

Neregistrovaný uživatel

8.9.2007 20:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Moc děkuji. Na ty poměry se zkuste zeptat. Přeci jen nejsem žádný machr. Ale taková domácí mňamka, když venku mrzne je super. A klasickou marmeládu má skoro každý.. Koty

No tak jsem včera volal tetě do německa a během hovoru za 200 mi duchapřítomně zdělila : No kukemol to máš to samé jako se u vás dělají ty vaše zwetschn povidel! Teta mluví fakt jako starej sudeťák je to němka jako poleno ale naučila se trochu česky od mojí babičky když za náma jezdila do Německa. Takže přeložím.No podivej se to máš to samé jako se u vás/v česku/ dělají švestková povidla! Takže chce to sehnat recept na povidla a místo švestek dát hrušky a švestky! Ale jak říká Malenka o sušeních hruškách já nic neví! Ale pátrám dál! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

9.9.2007 15:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jo jo , to se sušené hrušky (šarovky) umelou, okoření, vaří na povidla. Každá hospodynka má svoje tajné směsi koření - od skořice po kardamom - ale mírně. Až při použití do koláčů se tuhá povidla rozvařují a přidává se další koření, bešamel, rumy... tolik , jak to chodí u nás. Malenka.

Pokud mě moje paměť neklame ( ale nikdy jsem u vaření trnek nebyla osobně - jen jsem slyšela vyprávět ), povidla jsou jen rozvařené trnky - ( to je moravsky švestka domácí - prunus domestica ) a nic víc! Povidla jsou pak tuhá tmavá hmota - to už z vlastní zkušenosti znám, takhle jsme domácí povidla kupovávali a přímo před spotřebou z nich maminka kus udolovala a pak rozvařovala podlité vodou a podle chuti přislazené, přikořeněné atd, atd...
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

9.9.2007 20:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud mě moje paměť neklame ( ale nikdy jsem u vaření trnek nebyla osobně - jen jsem slyšela vyprávět ), povidla jsou jen rozvařené trnky - ( to je moravsky švestka domácí - prunus domestica ) a nic víc! Povidla jsou pak tuhá tmavá hmota - to už z vlastní zkušenosti znám, takhle jsme domácí povidla kupovávali a přímo před spotřebou z nich maminka kus udolovala a pak rozvařovala podlité vodou a podle chuti přislazené, přikořeněné atd, atd...
Jiřina

Holky a kluci; zpracovatelé odchovanců, výpěstků a vůbec všeho, čeho nám babí léto nadělilo.
Povidla jsou laicky napsáno zralé až přezrálé ovoce vydušené a odpařené až do konzistence velice husté kaše, která se z vařečky trhá - nestéká.
Vaří se jednodruhová:
ze švestek - rozpůlit, vyloupat pecky, vařit
z rynglí - rozvařit, přes hrubé síto prolisovat - za syrova nejdou od pecek a takhle pecky zůstanou v sítu. Bombasticky dobrá jsou ze špendlíků.
z hrušek - jádřince ven, ostatní pokrájeta vydusit, někdo je loupe a vyří jen dužinu
z jablek - to samé jak hrušky
zahradní směs - jak mi to dozrává a padá, tak to hážu do hrnce
Protože je ovoce přezrálé, je i sladké a odpařením vody sladkost ještě zintenzivní
Když je povidel moc, nechá se z nich udělat pasta. Povidla se nalejou na pergamen, snadno se nahradí pečícím papírem, poháží se ořechy, mandlemi a v troubě suší asi na 50°C do konzistence gumy. Pak se i s tím pergamenem stočí a dají do chladu. Vydrží věky beze změny. Pasta se jen nakrájí a mlsá místo bombonů. Já jsem neschopná napéci takové to načančané vánoční cukroví, tak jsem to vzdala a na podzim suším křížaly a dělám tak dva plechy pasty a její kousky pak máčím v čokoládě. Protože je to něco jiného, než je tady v kraji zvykem, tak mám laskominky pro kamarádky pro zimní návštěvy a klidný rozjímavý advent.
zpět k povidlům. Jsou dvě cesty. Tradiční - hora ovoce, kotel a míchat a míchat a tady je fakt dobrý německý zvyk sousedské výpomoci tmelící vesnici, nebo cesta samotářů a zoufalců - rozdusit ve velkém hrnci na kaši a na rovné ploché vysoké pánvi po částech odpařovat. Když se narve hrnec do ledničky, tak se nechá odebírat tak dva tři dny a taky lze experimentovat s kořeněním. Méně bolí vyhodit dvě skleničky, než celou várku.
Experimentování, voňavé kuchyni a utužování kolektivu zdar! Jedovinka Martina

Přidejte reakci

Přidat smajlík