Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.43.245
Zdravím. Dnes jsme s manželkou škubali zabité kohouty. Protože nám to dalo poměrně dost práce, tak jsem večer hledal nějaké příspěvky na diskusi ohledně škubání. Postupovali jsme klasickým spařením a následním škubáním. Manželka si vzpoměla že její mamka k tomu používala kalafunu, která se dříve používala na spaření prasete. Bohužel jsme si nemohli vzpomět jak při práci postupovala. Prosím, máte s tím nějaké zkušenosti ?
JAN
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.106.16
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím. Dnes jsme s manželkou škubali zabité kohouty. Protože nám to dalo poměrně dost práce, tak jsem večer hledal nějaké příspěvky na diskusi ohledně škubání. Postupovali jsme klasickým spařením a následním škubáním. Manželka si vzpoměla že její mamka k tomu používala kalafunu, která se dříve používala na spaření prasete. Bohužel jsme si nemohli vzpomět jak při práci postupovala. Prosím, máte s tím nějaké zkušenosti ?
JAN
Sám jsem to neskoušel - tedy z doslechu nejprve studená voda, pak kalafuna, pak spařit a peří by mělo jít dolů lépe. Pokud vím používalo se to k odstranění prachového peří - které je ovšem tím pádem nenávratně zničené....dejte vědět jak to s kalafunou jde. Přeji dobrý den.
SMETY
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.253.239
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím. Dnes jsme s manželkou škubali zabité kohouty. Protože nám to dalo poměrně dost práce, tak jsem večer hledal nějaké příspěvky na diskusi ohledně škubání. Postupovali jsme klasickým spařením a následním škubáním. Manželka si vzpoměla že její mamka k tomu používala kalafunu, která se dříve používala na spaření prasete. Bohužel jsme si nemohli vzpomět jak při práci postupovala. Prosím, máte s tím nějaké zkušenosti ?
JAN
Také jsem letos po tomto způsobu pátrala a nic. Postup neznám, jen si jako děcko vybavuji dvůr u babičky - na stole naskládáné kačeny jako v krunýři. Babička také používala kalafunu, až byly kačky dostatečně tvrdé, tak se odloupávalo peří po kusech, tak tři čtyři kusy a kačena byla čistá. Přijít na to JAK postupovat - to by byla věda. Ludmila
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také jsem letos po tomto způsobu pátrala a nic. Postup neznám, jen si jako děcko vybavuji dvůr u babičky - na stole naskládáné kačeny jako v krunýři. Babička také používala kalafunu, až byly kačky dostatečně tvrdé, tak se odloupávalo peří po kusech, tak tři čtyři kusy a kačena byla čistá. Přijít na to JAK postupovat - to by byla věda. Ludmila
Měli jste je málo nebo špatně opařené. Taky jsem s tím měla v počátcích problémy, zkoušela jsem pro změnu parafín, ale to fungovalo jen na prachové peří a s brky jsem se stejně prala. Metodou pokus omyl a propočtem, že se na mé porážky škubačka ještě nevyplatí jsem se pokorně vrátila k paření.
Voda musí být horká, ale ne vřelá, odhaduji kolem 70°C a pták se musí celý najednou ponořit, chvíli nechat ve vodě pak vyndat a peří jde dolů pohlazením i kačeny. Když je voda moc horká až vřelá, tak se kůže nevím jak vhodně pojmenovat, předvaří? a pak se trhá.
Vidím, že nám začínají podzimní genocidy hejn vodních opeřenců a brakování kurníků. U nás to musí počkat na listopad, řekl zaměstnavatel rozpisem směn.
Jo, asi bych měla podle pravidel založit nové vlákno, ale nemáte někdo zkušenost se zařezávacími kleštěmi od Drimla? Ne, že bych se štítila sekérečky, ale pokud to jde citlivěji......
Martina
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také jsem letos po tomto způsobu pátrala a nic. Postup neznám, jen si jako děcko vybavuji dvůr u babičky - na stole naskládáné kačeny jako v krunýři. Babička také používala kalafunu, až byly kačky dostatečně tvrdé, tak se odloupávalo peří po kusech, tak tři čtyři kusy a kačena byla čistá. Přijít na to JAK postupovat - to by byla věda. Ludmila
Němci na to používají speciální škubací vosk! Ale to je spíše na dočištění!Oškubete drůbež ručo nebo ve škubačce.Ten vosk rozpustíte ve vodní lázni strčite drůbež do vosku necháte stuhnout a pak oloupete.A je to čisté.Pak vosk rozpustíte znova a přecedíte a můžete ho použít znova.Asi tak 6-10 x po sobě.No nechal jsem se tenkrát zlákat reklamoua koupil ho.No upříjmně než rozehřeju vosk,než mi to na drůbeži ztuhne a než ho pak zase ropustím a přecedím a hlavně než pak všechno umeju tak mám tu drůbež dočištěnou růčo! Honza mčf!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měli jste je málo nebo špatně opařené. Taky jsem s tím měla v počátcích problémy, zkoušela jsem pro změnu parafín, ale to fungovalo jen na prachové peří a s brky jsem se stejně prala. Metodou pokus omyl a propočtem, že se na mé porážky škubačka ještě nevyplatí jsem se pokorně vrátila k paření.
Voda musí být horká, ale ne vřelá, odhaduji kolem 70°C a pták se musí celý najednou ponořit, chvíli nechat ve vodě pak vyndat a peří jde dolů pohlazením i kačeny. Když je voda moc horká až vřelá, tak se kůže nevím jak vhodně pojmenovat, předvaří? a pak se trhá.
Vidím, že nám začínají podzimní genocidy hejn vodních opeřenců a brakování kurníků. U nás to musí počkat na listopad, řekl zaměstnavatel rozpisem směn.
Jo, asi bych měla podle pravidel založit nové vlákno, ale nemáte někdo zkušenost se zařezávacími kleštěmi od Drimla? Ne, že bych se štítila sekérečky, ale pokud to jde citlivěji......
Martina
Kleště na zařezávaní drůbeže mohu jen doporučit! Honza mčf
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Němci na to používají speciální škubací vosk! Ale to je spíše na dočištění!Oškubete drůbež ručo nebo ve škubačce.Ten vosk rozpustíte ve vodní lázni strčite drůbež do vosku necháte stuhnout a pak oloupete.A je to čisté.Pak vosk rozpustíte znova a přecedíte a můžete ho použít znova.Asi tak 6-10 x po sobě.No nechal jsem se tenkrát zlákat reklamoua koupil ho.No upříjmně než rozehřeju vosk,než mi to na drůbeži ztuhne a než ho pak zase ropustím a přecedím a hlavně než pak všechno umeju tak mám tu drůbež dočištěnou růčo! Honza mčf!
Při škubání kachen a hus, se mi osvědčilo přidát do vlažné vody jar, kachnu umýt , (odmastit peří) a následně v horké vodě opařit. Škubání se pak blíží škubání kuřete. Kalafuna - do suchého pří se vetře roztlučená kalafuna a následně se opaří v horké vodě (ponořením) kalafuna se roztaví a slepí pírka k sobě. Po částečném ochlazení se snadněji škube.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Při škubání kachen a hus, se mi osvědčilo přidát do vlažné vody jar, kachnu umýt , (odmastit peří) a následně v horké vodě opařit. Škubání se pak blíží škubání kuřete. Kalafuna - do suchého pří se vetře roztlučená kalafuna a následně se opaří v horké vodě (ponořením) kalafuna se roztaví a slepí pírka k sobě. Po částečném ochlazení se snadněji škube.
No kdyby ta kalfuna opravdu tak skvěle fungoval bylo by to supr! Ale nemá to vliv na maso a jeho poživatelnost? Víte někdo zda to není njeak škodlivé či tak něco?Ale u prasat se používá běžně tak v tom asi problém nebude že? Honza mčf
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím. Dnes jsme s manželkou škubali zabité kohouty. Protože nám to dalo poměrně dost práce, tak jsem večer hledal nějaké příspěvky na diskusi ohledně škubání. Postupovali jsme klasickým spařením a následním škubáním. Manželka si vzpoměla že její mamka k tomu používala kalafunu, která se dříve používala na spaření prasete. Bohužel jsme si nemohli vzpomět jak při práci postupovala. Prosím, máte s tím nějaké zkušenosti ?
JAN
Jak už tady někdo správně podotkl, měli jste špatně opařeno. Já osobně teda hrabavou drůbež pařím na ruční škubání vařící vodou. Stará slepice téměř nejde přepařit, nejvíce je potřeba dávat pozor na brojlery, těm stačí fakt chvilička. Zkusmo vždy vezmu trošku peří na stehně, na břiše i na zádech a peří se musí pěkně pod palcem slupovat, když to moc nejde, znova do vody. POZOR, ono to dost dobře nejde, ani když je přepařeno, takže už je na zkušenosti, aby člověk poznal, zdali je potřeba dál pařit, nebo jestli už přetáhl. Do škubačky je potřeba méně vřelá voda, kuřata opařená vařící vodou by se s jistotou potrhala.
Kačeny jsme jednou zkoušeli dělat kalafunou zbylou po praseti, ale moc se nepovedlo. Všechno bylo potom zašvihané od kalafuny a sama drůbež nic moc. Spíš možná byly vinny ruce víc než kalafuna
.
Husy škubeme zásadně vyžehlené přes mokrou plachetku a pěkně nadvakrát, napřed krycí peří, potom prachové, které pečlivě sbírám na peřiny - není nic lepšího ![]()
![]()
Jiřina
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No kdyby ta kalfuna opravdu tak skvěle fungoval bylo by to supr! Ale nemá to vliv na maso a jeho poživatelnost? Víte někdo zda to není njeak škodlivé či tak něco?Ale u prasat se používá běžně tak v tom asi problém nebude že? Honza mčf
Kalafuna je přírodní látka - pryskyřice, tak by to mělo být OK.
Aspoň doufám, že zas někdo nevymyslel nějakou chemickou jedovatou náhražku, ale asi ne, aspoň mi to pořád tou pryskyřicí voní
Jiřina
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak už tady někdo správně podotkl, měli jste špatně opařeno. Já osobně teda hrabavou drůbež pařím na ruční škubání vařící vodou. Stará slepice téměř nejde přepařit, nejvíce je potřeba dávat pozor na brojlery, těm stačí fakt chvilička. Zkusmo vždy vezmu trošku peří na stehně, na břiše i na zádech a peří se musí pěkně pod palcem slupovat, když to moc nejde, znova do vody. POZOR, ono to dost dobře nejde, ani když je přepařeno, takže už je na zkušenosti, aby člověk poznal, zdali je potřeba dál pařit, nebo jestli už přetáhl. Do škubačky je potřeba méně vřelá voda, kuřata opařená vařící vodou by se s jistotou potrhala.
Kačeny jsme jednou zkoušeli dělat kalafunou zbylou po praseti, ale moc se nepovedlo. Všechno bylo potom zašvihané od kalafuny a sama drůbež nic moc. Spíš možná byly vinny ruce víc než kalafuna
.
Husy škubeme zásadně vyžehlené přes mokrou plachetku a pěkně nadvakrát, napřed krycí peří, potom prachové, které pečlivě sbírám na peřiny - není nic lepšího ![]()
![]()
Jiřina
Hrabavou drůbež dělám nejraději ,ta mi jde jako když bičem tříská. S vodní to je horší ,ale spařím trochu déle počkám a taky to jde . Moje babička se obrací v hrobě . Já s husy vyhodím všechno peří ,asi se nad sebou zamyslím. Renata
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kleště na zařezávaní drůbeže mohu jen doporučit! Honza mčf
Honzo prosím vás,já jsem je též koupila ,ale přišly mi bez návodu. Zhruba je mi jasné jak se používají ,ale chci mí t 100% jistotu. Používáte je na všechnu drůbež i husy? Moc děkuji za radu. Renata
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.67.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hrabavou drůbež dělám nejraději ,ta mi jde jako když bičem tříská. S vodní to je horší ,ale spařím trochu déle počkám a taky to jde . Moje babička se obrací v hrobě . Já s husy vyhodím všechno peří ,asi se nad sebou zamyslím. Renata
Je výborné husí peří na husi umýt vlažnou vodou s jarem a nechat husu uschnout a pak ji zabít. Pak ji přežehlit přes mokrou plínku a nechat trochu opět vychladnou.Při přežehlování se vám totiž rozehřeje sádlo na husi a pak je vše mastné i s prstama. Pak je jen pohádka to škubání peří. Když máte své peří a nové tak to spaní je jak v peřince. Chce to jen trochu práce.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.40.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je výborné husí peří na husi umýt vlažnou vodou s jarem a nechat husu uschnout a pak ji zabít. Pak ji přežehlit přes mokrou plínku a nechat trochu opět vychladnou.Při přežehlování se vám totiž rozehřeje sádlo na husi a pak je vše mastné i s prstama. Pak je jen pohádka to škubání peří. Když máte své peří a nové tak to spaní je jak v peřince. Chce to jen trochu práce.
ja to nechapu - jak přežehlit? a co přežehlit? už oškubané peří nebo peří na huse?? ![]()
![]()
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.120
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ja to nechapu - jak přežehlit? a co přežehlit? už oškubané peří nebo peří na huse?? ![]()
![]()
Přežehlit peří přes mokrý hadr na zabité huse.Peří se odpaří a husa nebo kačena jde dobře oškubat.HK
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.40.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přežehlit peří přes mokrý hadr na zabité huse.Peří se odpaří a husa nebo kačena jde dobře oškubat.HK
Děkuji za osvětlení :-D jsem to tady totiž četla poprvé v životě, tak jsem si to neuměla představit. to zní docela dobře. předpokládám, že u kachen to jde taky, ale co slepice? jde mi totiž o to, že kamarádka dělá klobouky a chtěla bych jí dát peří v zachovalém stavu, předpokládám, že klasickým pařením se peří musí znčit (škubala jsem drůbež naposledy tak před dvaceti lety) a to mě moc nezajímalo, co to udělá s peřím ![]()
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.120
Dobrý den .Takto oškubané husí a kachní peří je možné dále používat a zpracovávat třeba draním a použít třeba k výrobě prošívaných dek .Slepice nemá tak kvalitní prachové peří ,ale peří kohoutů se dále používá . HK
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.40.194
Díky, díky, musím to vyzkoušet!