Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 15:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Mám stálý přísun kostí z jatek, manžela se šikovnými rukami a nový drtič kostí. Neznám dávkování. Z počátku dostávala asi 50-ti hlavá havěť (slepice, kačky, krůty) denně asi půl kila drcených kostí. Nezbylo nic. Postupně jsem dávku zvyšovala a oni jsou tak nenažraní, že nenechaní ani Ň z denní dávky 2 kg kostí. Musím říci, že ty kosti mají jaksi navíc, že teda hlad nemají, přidávám je do míchanice, hrozně to všem šmakuje.
Mohu tu mou havěť předávkovat ??? Kolik kostí by asi mohly denně dostávat ?
To je hádanka, co ? Prosím, prozraďte mi mojí rádcové, odpověď. Díky
Ludmila

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 16:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám stálý přísun kostí z jatek, manžela se šikovnými rukami a nový drtič kostí. Neznám dávkování. Z počátku dostávala asi 50-ti hlavá havěť (slepice, kačky, krůty) denně asi půl kila drcených kostí. Nezbylo nic. Postupně jsem dávku zvyšovala a oni jsou tak nenažraní, že nenechaní ani Ň z denní dávky 2 kg kostí. Musím říci, že ty kosti mají jaksi navíc, že teda hlad nemají, přidávám je do míchanice, hrozně to všem šmakuje.
Mohu tu mou havěť předávkovat ??? Kolik kostí by asi mohly denně dostávat ?
To je hádanka, co ? Prosím, prozraďte mi mojí rádcové, odpověď. Díky
Ludmila

dobré odpoledne,
tuze závidím drtič, který zkousne i prasečí kost. Ten můj stačí maximálně na stehenní krůtí.
Pohledala jsem v moudré knize (Drůbež na farmách a v drobném chovu), drcené kosti jsem zastoupila sumací mouček (rybí, masokostní, krevní, péřová, ale hlavně masokostní) a našla tam toto:
Optimální zastoupení drcených kostí je ve výkrmu 3 - 7%, u drůbeže ve snášce 10%.
Ostatní moučky jsou doporučeny do 3%, tak bych se asi neobávala pro nosnice 15% zastoupení kostí v krmivu. Ale pak bych asi nekrmila směsí, tak maximálně na pocukrování šrotu a šrotovala bych pšenici s kukuřicí, asi tak dva díly pšenice a díl kukuřice, případně hrachu a dodávala sušené kopřivy nebo vojtěškové úsušky, sem tam polila zbytkovým mlékem.

Jen tak ze zvědavosti: kosti drtím až po tepelné úpravě - pipiny se dělí se psy; vaříš je nebo je dáváš syrové? U mě pipky mají kostní drť jako sváteční minizákusek.

Znova čtu 50 kusů drůbeže, to odhaduji na krmnou dávku kolem 15 kg (slepice asi 200g, kačeny asi 250g,krůty asi taky tak nějak) denně To jsou ta dvě kila kostí asi tak akorát. Ony ty doporučené dávky jsou o 50 g denně míň, ale myslím, že všechny krmíme ad libitum. Mých 35 slepic slupne denně 12 kg směsky plus co si nahledají...
Martina

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 16:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
dobré odpoledne,
tuze závidím drtič, který zkousne i prasečí kost. Ten můj stačí maximálně na stehenní krůtí.
Pohledala jsem v moudré knize (Drůbež na farmách a v drobném chovu), drcené kosti jsem zastoupila sumací mouček (rybí, masokostní, krevní, péřová, ale hlavně masokostní) a našla tam toto:
Optimální zastoupení drcených kostí je ve výkrmu 3 - 7%, u drůbeže ve snášce 10%.
Ostatní moučky jsou doporučeny do 3%, tak bych se asi neobávala pro nosnice 15% zastoupení kostí v krmivu. Ale pak bych asi nekrmila směsí, tak maximálně na pocukrování šrotu a šrotovala bych pšenici s kukuřicí, asi tak dva díly pšenice a díl kukuřice, případně hrachu a dodávala sušené kopřivy nebo vojtěškové úsušky, sem tam polila zbytkovým mlékem.

Jen tak ze zvědavosti: kosti drtím až po tepelné úpravě - pipiny se dělí se psy; vaříš je nebo je dáváš syrové? U mě pipky mají kostní drť jako sváteční minizákusek.

Znova čtu 50 kusů drůbeže, to odhaduji na krmnou dávku kolem 15 kg (slepice asi 200g, kačeny asi 250g,krůty asi taky tak nějak) denně To jsou ta dvě kila kostí asi tak akorát. Ony ty doporučené dávky jsou o 50 g denně míň, ale myslím, že všechny krmíme ad libitum. Mých 35 slepic slupne denně 12 kg směsky plus co si nahledají...
Martina

12 kg směsky na 35 slepic a den?????? Martino myslíš míchanici nebo směs pro nosnice N ???? Pokud myslíš fakt to N není to moc 12 kg granulí na 35 slepic? Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 17:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
12 kg směsky na 35 slepic a den?????? Martino myslíš míchanici nebo směs pro nosnice N ???? Pokud myslíš fakt to N není to moc 12 kg granulí na 35 slepic? Honza mčf

Mám spotřebu maximálně 3 pytle (to je 120 kg) na měsíc v době, kdy už nemám krmné brambory. A trošku slepičích granulek - asi hrnek na kafe denně přidávám husám přes zimu. u nás nemají husí směs, tak si jí míchám sama z králičích, slepičích. pšenice a schovovám si pro ně dýně.
Dávám dvakrát denně půl kyblíku. správně jsem měla napsat 12 litrů.
Jak jsem četla 140 g na slepici, tak jsem zústala v hmotnostních jednotkách. Dík za upozornění na chybu.
Martina

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 19:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám spotřebu maximálně 3 pytle (to je 120 kg) na měsíc v době, kdy už nemám krmné brambory. A trošku slepičích granulek - asi hrnek na kafe denně přidávám husám přes zimu. u nás nemají husí směs, tak si jí míchám sama z králičích, slepičích. pšenice a schovovám si pro ně dýně.
Dávám dvakrát denně půl kyblíku. správně jsem měla napsat 12 litrů.
Jak jsem četla 140 g na slepici, tak jsem zústala v hmotnostních jednotkách. Dík za upozornění na chybu.
Martina

Vrátím se k dotazu Ludmily:Lze slepice předávkovat drcenými kostmi?Odpoveď zní :ANO.Ne snad,že by z toho měli špatný žaludek,ale mohou si strhnout "prdku".Můj tchán dal slepicím velké množství syrových masových a kostních pilin(od bourání masa).Slepice pak snášely tak velká vejce,až jim vyhřezávaly rodidla(tak,že je musel zabít,aby se netrápily).Nevím,jestli to platí,ikdyž je maso a kosti vařené,ale určitě bych nic nepřeháněla.Moje zkušenost je(dávám vetšinou uvařené,protože se i lépe mačkají),že když mají slepice dost,tak zbytek nechají.Ale nevím,jestli to platí i u syrového.Zas těch masových a kostních zbytků nemám tolik.ruzicka

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 19:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vrátím se k dotazu Ludmily:Lze slepice předávkovat drcenými kostmi?Odpoveď zní :ANO.Ne snad,že by z toho měli špatný žaludek,ale mohou si strhnout "prdku".Můj tchán dal slepicím velké množství syrových masových a kostních pilin(od bourání masa).Slepice pak snášely tak velká vejce,až jim vyhřezávaly rodidla(tak,že je musel zabít,aby se netrápily).Nevím,jestli to platí,ikdyž je maso a kosti vařené,ale určitě bych nic nepřeháněla.Moje zkušenost je(dávám vetšinou uvařené,protože se i lépe mačkají),že když mají slepice dost,tak zbytek nechají.Ale nevím,jestli to platí i u syrového.Zas těch masových a kostních zbytků nemám tolik.ruzicka

Ták, teď jste mne dostali. Vůbec mě nenapadlo, že bych měla kosti vařit. Kosti z jatek manžel drtí syrové a nyní dáváme 2 kg kostí ob den. Měla jsem strach je krmit tou dávkou denně. Směs mají pipky jako zákusek, jinak si šrotujeme. Tak by to podle Vašich návodů asi odpovídalo. A ještě dodatek - pro pipiny jsou lepší vařené kosti nebo syrové ? Nebo je to jedno ? (bez ohledu na manžela co by se mu lépe mačkalo).
Móóóc děkuji Ludmila

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 20:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ták, teď jste mne dostali. Vůbec mě nenapadlo, že bych měla kosti vařit. Kosti z jatek manžel drtí syrové a nyní dáváme 2 kg kostí ob den. Měla jsem strach je krmit tou dávkou denně. Směs mají pipky jako zákusek, jinak si šrotujeme. Tak by to podle Vašich návodů asi odpovídalo. A ještě dodatek - pro pipiny jsou lepší vařené kosti nebo syrové ? Nebo je to jedno ? (bez ohledu na manžela co by se mu lépe mačkalo).
Móóóc děkuji Ludmila

vydrž do zítřka, podívám se v práci na možná rizika. Osobně bych je uvařila.
Martina

Neregistrovaný uživatel

26.12.2007 23:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.77.210

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ták, teď jste mne dostali. Vůbec mě nenapadlo, že bych měla kosti vařit. Kosti z jatek manžel drtí syrové a nyní dáváme 2 kg kostí ob den. Měla jsem strach je krmit tou dávkou denně. Směs mají pipky jako zákusek, jinak si šrotujeme. Tak by to podle Vašich návodů asi odpovídalo. A ještě dodatek - pro pipiny jsou lepší vařené kosti nebo syrové ? Nebo je to jedno ? (bez ohledu na manžela co by se mu lépe mačkalo).
Móóóc děkuji Ludmila

děláte dobře,že dáváte syrové uvařené už nemusíte krmit je to jen lepší balast

Neregistrovaný uživatel

27.12.2007 09:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
děláte dobře,že dáváte syrové uvařené už nemusíte krmit je to jen lepší balast

No ty syrové kosti tam bych se osobně bál třeba salmonel apod. Ale zase pokud ty kosti máte čerstvé mělo by to riziko bejt minimální. Spousta lidi si myslí že salmonelu můžou dostat jedině z vajec a drůbeže ale není to pravda. Ale musím jěště doplnit že spousta autorů knih na tema chov drůbeže /ať již naši nebo zahraniční/ uvádí zkrmovat drcené kosti syrové a zásadně čerstvé! Takže pokud jsou kosti čerstvé a nepáchnou tak je klidně zkrmujte syrové. Teď asi tolik nehrozí že se budou kazit ale v létě bych tu kostní drť udělal do zásoby a dal zmrazit. Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

27.12.2007 15:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ták, teď jste mne dostali. Vůbec mě nenapadlo, že bych měla kosti vařit. Kosti z jatek manžel drtí syrové a nyní dáváme 2 kg kostí ob den. Měla jsem strach je krmit tou dávkou denně. Směs mají pipky jako zákusek, jinak si šrotujeme. Tak by to podle Vašich návodů asi odpovídalo. A ještě dodatek - pro pipiny jsou lepší vařené kosti nebo syrové ? Nebo je to jedno ? (bez ohledu na manžela co by se mu lépe mačkalo).
Móóóc děkuji Ludmila

Já to vezmu podle psů. Syrové kosti sežerou celé, ty co nezmůžou, aspoň okoušou, kam to jde ( mám na mysli tu tvrdou kostní tkáň ). Kosti stejné velikosti uvařené v polivce pečlivě oberou z okostic, ale jinak nechají celé. Takže bych řekla, že aspoň podle chuti budou dávat přednost syrovému. My nedáváme kosti a zbytky po zabíjačkách průběžně, ale když jsou, tak napřed syrové a to, co by se mohlo zkazit, uvaříme. Takže krmíme určitě nesmradlavým, ale když je toho hodně, mám pocit, že to cítím z vajíček
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

27.12.2007 19:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám stálý přísun kostí z jatek, manžela se šikovnými rukami a nový drtič kostí. Neznám dávkování. Z počátku dostávala asi 50-ti hlavá havěť (slepice, kačky, krůty) denně asi půl kila drcených kostí. Nezbylo nic. Postupně jsem dávku zvyšovala a oni jsou tak nenažraní, že nenechaní ani Ň z denní dávky 2 kg kostí. Musím říci, že ty kosti mají jaksi navíc, že teda hlad nemají, přidávám je do míchanice, hrozně to všem šmakuje.
Mohu tu mou havěť předávkovat ??? Kolik kostí by asi mohly denně dostávat ?
To je hádanka, co ? Prosím, prozraďte mi mojí rádcové, odpověď. Díky
Ludmila

Jukla jsem se na možná rizika. Předpokládám, že kosti jsou hovězí nebo vepřové, sporadicky skopové a pochází z jatek, kde se dělá maso určené pro lidi – zvířata jsou tedy vyšetřena a zdravá. Pokud jsou kosti po oddělení svaloviny zchlazeny na 8°C a manžel je drtí hned čerstvé a drůbež je okamžitě konzumuje, neměly by pro drůbež znamenat významné zdravotní riziko.
Jinak jako katastrofický scénář se můžeš potkat se salmonelami, otravou botulotoxiny. Čistě teoreticky si můžeš domů přinést slintavku, kulhavku, skrapii, BSE; ale to opravdu jen teoreticky, živočišné zbytky by musely pocházet z nakažených zvířat – to vylučuje zdroj – jatka, a k drti by se musely dostat a pozřít jí kozy, ovce, skot. Jako jediné možné riziko spatřuji salmonely. Je jich fůra a konkrétně v chovech drůbeže, která produkují konzumní nebo násadová vejce – nás dvorečkáře to zatím míjí – běží program na utlumení nákazy. Asi jako se likvidovala tuberkuloza u krav. Vyšetřují se směsné vzorky trusu od kuřecích mimin až po kuřice před snáškou, pak namátkově i ve snášce.
Nikde jsem v sestavě krmných dávek pro malochov se nesetkala s použitím syrových kostí, syrové krve ani syrových vnitřností, syrových zbytků ryb. Všude jsem se potkala jen s masokostní moučkou, krevními vločkami, krevním šrotem, rybí moučkou. Když pominu, že je to pomleté, aby se to lépe přidávalo a granulkovalo do kompletních směsí, ale našla jsem i možnost koupě tohoto produktu, je to hlavně tepelně zpracované. Dříve se používal i „materiál“ z kafilérií a jen do 100°C – tato teplota nemohla zlikvidovat nákazu šířenou priony – viz vlna hysterie nad BSE, v současnosti by se měla používat technologie, která zajistí prohřátí drtě nad 130°C za použití zvýšeného tlaku – děje se to ve vodní páře. To jen na okraj.
Již pasterizační teplotou zničíš spolehlivě salmonely a podobné hajzlíky.
Veškerou literaturu ke krmným dávkám mám vyšlou v době před BSE. V současnosti se do kompletních směsí masokostní moučky nedávají, ale je opět snaha je přidávat a jako zdroj používat prověřené chovy a jatka.

A teď ještě jednou ke krmné dávce.
Kosti jsou významný zdroj vápníku a fosforu, mají v sobě morek – tuk, zbývá v nich nějaká krev, zbytečky masa – živočišná bílkovina. Můžeš bílkovinu nahradit rostlinami /soja, lupina, hrách, bob/, ale budeš mít nízký přirozený příjem fosforu a u rostlinného fosforu je blbé, že na sebe může vázat vápník, zinek, železo, mangan a nepříznivě ovlivňovat jejich využitelnost. Tak živočišný fosfor je vlastně jediným přirozeným a plně využitelným. O vápníku a fosforu jsem se rozepsala, protože oboje je potřeba ke správnému utváření kostí a správnému růstu. Na druhou stranu přebytek obého způsobuje špatné vstřebávání ostatních prvků ve střevě. od tud asi něčí včerejší poznámka, že vařené je jen lepší balast
A ačkoli má slepice jen 24 chuťových pohárků, tak dává přednost živočišné bílkovině před rostlinou, stejně tak i kačeny, ale to máš odpozorované z rvačky u korýtka.
Tak a teď, aby to bylo pochopitelné i pro pana Vojtíška:
V tradičním dvorečkovém chovu slepiček, tedy velký výběh a žádná kompletní krmná směs:
- broučci, tráva, červíci – lze množství pouze odhadnout
- kuchyňské zbytky, tvrdý chléb, obilní šroty, obilky obecně jsou chudé na bílkoviny, protože jsou sacharidového charakteru /cukry, škroby/
- je rozdíl mezi krmením v zimě a v létě.
Aby se slepičky ve snášce nedostávaly do kvalitativní podvýživy, tedy aby do vejce nedávaly své vlastní tělo, měly by mít v jednom kilogramu krmiva asi 150g NL /to je bílkovinných látek/.
Šroty a kuchyňské zbytky mají přibližně 100 – 120g NL v kilogramu. Je to tedy krmivo chudé na bílkoviny. Ještě méně je jich v „zeleném“, ale to je zase bohaté na vitamíny a xantofyly – od tud krásná barva domácích žloutků.
Sběr broučků může částečně doplnit chybějící bílkoviny, ale vhodnější je zajistit nosnicím jakékoli krmivo bohatší na bílkovinu; luštěniny, odpad z jatek, živočišné moučky.
Skořápky jsou nejjednodušším minerálním doplňkem, ale kupované minerální přísady obsahují i i různé důležité mikroprvky. I když základ je vápenec. Vhodný minerální doplněk jsou i kopřivy.
Jako základ krmné dávky je doporučena pšenice s malým podílem ječmene, můře se použít malé množství ovsa. Žito je nevhodné.

Pro výpočet vlastní krmné směsi cituji obsah živin v dostupných materiálech (v kilu položky)

Krmivo bílkoviny metabolizovaná Metionin Lyzin Vápník využ. fosfor
kg gramy energie v MJ gramy gramy gramy gramy
Masokost.m. 490 12,12 5,37 21,11 122 52
Krevní m. 809 11,92 10,18 71,22 2,8 2
Zrno řepky 208 17,73 3,5 11,69 3,8 1,99
Hrách krmný 208 11,11 2,1 14,7 1,2 1,3
Pšenice zrno 126 12,69 2 3,4 0,6 1,1
Kukuřice zrno 88 13,93 1,85 2,5 0,4 1
Ječmen 111 12,21 1,81 3,9 0,7 1,56
Řepka olej, kafil.tuk,sádlo 35,7
Krmný vápenec 378

Optim. poměr 165 11,5 3,5 35 3


Snad se v pokusu o tabulku nikdo neztratí. kopírováním z wordu se to nějak rozhodilo
Metionin a lyzin jsou esenciální aminokyseliny, které si živočišný organismus nedokáže za normálních podmínek vyrobit a pokud chybí v krmné dávce, zastavuje se tvorba tělních bílkovin – kuře neroste, začne hubnout.



Protože nejsem encyklopedie, tak jsem čerpala z
Drůbež na farmách a v drobném chovu – kolektiv autorů
MIKROBIÁLNÍ RIZIKA KRMIV - Vojtěch Rada
Zdraví zvířat v drobných chovech – kolektiv autorů
e-stránky státní veterinární správy


snad jsem nezahltila délkou a nevyděsila úvodem

Martina














Neregistrovaný uživatel

27.12.2007 19:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jukla jsem se na možná rizika. Předpokládám, že kosti jsou hovězí nebo vepřové, sporadicky skopové a pochází z jatek, kde se dělá maso určené pro lidi – zvířata jsou tedy vyšetřena a zdravá. Pokud jsou kosti po oddělení svaloviny zchlazeny na 8°C a manžel je drtí hned čerstvé a drůbež je okamžitě konzumuje, neměly by pro drůbež znamenat významné zdravotní riziko.
Jinak jako katastrofický scénář se můžeš potkat se salmonelami, otravou botulotoxiny. Čistě teoreticky si můžeš domů přinést slintavku, kulhavku, skrapii, BSE; ale to opravdu jen teoreticky, živočišné zbytky by musely pocházet z nakažených zvířat – to vylučuje zdroj – jatka, a k drti by se musely dostat a pozřít jí kozy, ovce, skot. Jako jediné možné riziko spatřuji salmonely. Je jich fůra a konkrétně v chovech drůbeže, která produkují konzumní nebo násadová vejce – nás dvorečkáře to zatím míjí – běží program na utlumení nákazy. Asi jako se likvidovala tuberkuloza u krav. Vyšetřují se směsné vzorky trusu od kuřecích mimin až po kuřice před snáškou, pak namátkově i ve snášce.
Nikde jsem v sestavě krmných dávek pro malochov se nesetkala s použitím syrových kostí, syrové krve ani syrových vnitřností, syrových zbytků ryb. Všude jsem se potkala jen s masokostní moučkou, krevními vločkami, krevním šrotem, rybí moučkou. Když pominu, že je to pomleté, aby se to lépe přidávalo a granulkovalo do kompletních směsí, ale našla jsem i možnost koupě tohoto produktu, je to hlavně tepelně zpracované. Dříve se používal i „materiál“ z kafilérií a jen do 100°C – tato teplota nemohla zlikvidovat nákazu šířenou priony – viz vlna hysterie nad BSE, v současnosti by se měla používat technologie, která zajistí prohřátí drtě nad 130°C za použití zvýšeného tlaku – děje se to ve vodní páře. To jen na okraj.
Již pasterizační teplotou zničíš spolehlivě salmonely a podobné hajzlíky.
Veškerou literaturu ke krmným dávkám mám vyšlou v době před BSE. V současnosti se do kompletních směsí masokostní moučky nedávají, ale je opět snaha je přidávat a jako zdroj používat prověřené chovy a jatka.

A teď ještě jednou ke krmné dávce.
Kosti jsou významný zdroj vápníku a fosforu, mají v sobě morek – tuk, zbývá v nich nějaká krev, zbytečky masa – živočišná bílkovina. Můžeš bílkovinu nahradit rostlinami /soja, lupina, hrách, bob/, ale budeš mít nízký přirozený příjem fosforu a u rostlinného fosforu je blbé, že na sebe může vázat vápník, zinek, železo, mangan a nepříznivě ovlivňovat jejich využitelnost. Tak živočišný fosfor je vlastně jediným přirozeným a plně využitelným. O vápníku a fosforu jsem se rozepsala, protože oboje je potřeba ke správnému utváření kostí a správnému růstu. Na druhou stranu přebytek obého způsobuje špatné vstřebávání ostatních prvků ve střevě. od tud asi něčí včerejší poznámka, že vařené je jen lepší balast
A ačkoli má slepice jen 24 chuťových pohárků, tak dává přednost živočišné bílkovině před rostlinou, stejně tak i kačeny, ale to máš odpozorované z rvačky u korýtka.
Tak a teď, aby to bylo pochopitelné i pro pana Vojtíška:
V tradičním dvorečkovém chovu slepiček, tedy velký výběh a žádná kompletní krmná směs:
- broučci, tráva, červíci – lze množství pouze odhadnout
- kuchyňské zbytky, tvrdý chléb, obilní šroty, obilky obecně jsou chudé na bílkoviny, protože jsou sacharidového charakteru /cukry, škroby/
- je rozdíl mezi krmením v zimě a v létě.
Aby se slepičky ve snášce nedostávaly do kvalitativní podvýživy, tedy aby do vejce nedávaly své vlastní tělo, měly by mít v jednom kilogramu krmiva asi 150g NL /to je bílkovinných látek/.
Šroty a kuchyňské zbytky mají přibližně 100 – 120g NL v kilogramu. Je to tedy krmivo chudé na bílkoviny. Ještě méně je jich v „zeleném“, ale to je zase bohaté na vitamíny a xantofyly – od tud krásná barva domácích žloutků.
Sběr broučků může částečně doplnit chybějící bílkoviny, ale vhodnější je zajistit nosnicím jakékoli krmivo bohatší na bílkovinu; luštěniny, odpad z jatek, živočišné moučky.
Skořápky jsou nejjednodušším minerálním doplňkem, ale kupované minerální přísady obsahují i i různé důležité mikroprvky. I když základ je vápenec. Vhodný minerální doplněk jsou i kopřivy.
Jako základ krmné dávky je doporučena pšenice s malým podílem ječmene, můře se použít malé množství ovsa. Žito je nevhodné.

Pro výpočet vlastní krmné směsi cituji obsah živin v dostupných materiálech (v kilu položky)

Krmivo bílkoviny metabolizovaná Metionin Lyzin Vápník využ. fosfor
kg gramy energie v MJ gramy gramy gramy gramy
Masokost.m. 490 12,12 5,37 21,11 122 52
Krevní m. 809 11,92 10,18 71,22 2,8 2
Zrno řepky 208 17,73 3,5 11,69 3,8 1,99
Hrách krmný 208 11,11 2,1 14,7 1,2 1,3
Pšenice zrno 126 12,69 2 3,4 0,6 1,1
Kukuřice zrno 88 13,93 1,85 2,5 0,4 1
Ječmen 111 12,21 1,81 3,9 0,7 1,56
Řepka olej, kafil.tuk,sádlo 35,7
Krmný vápenec 378

Optim. poměr 165 11,5 3,5 35 3


Snad se v pokusu o tabulku nikdo neztratí. kopírováním z wordu se to nějak rozhodilo
Metionin a lyzin jsou esenciální aminokyseliny, které si živočišný organismus nedokáže za normálních podmínek vyrobit a pokud chybí v krmné dávce, zastavuje se tvorba tělních bílkovin – kuře neroste, začne hubnout.



Protože nejsem encyklopedie, tak jsem čerpala z
Drůbež na farmách a v drobném chovu – kolektiv autorů
MIKROBIÁLNÍ RIZIKA KRMIV - Vojtěch Rada
Zdraví zvířat v drobných chovech – kolektiv autorů
e-stránky státní veterinární správy


snad jsem nezahltila délkou a nevyděsila úvodem

Martina














tak se drbu s tabulkou, opravuji to do sloupečků a takový hnus. zkusím to hodit později na moderku, teď si mě žádá pantáta. laboruje nad dojičkou...
Martina

Neregistrovaný uživatel

27.12.2007 21:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
tak se drbu s tabulkou, opravuji to do sloupečků a takový hnus. zkusím to hodit později na moderku, teď si mě žádá pantáta. laboruje nad dojičkou...
Martina

Chodím zde hltat info všeho druhu, ale dnes poprvé jsem zjstila, že neznám ani desetinu toho, co se honí tobě hlavou a vlastně, že je to dobře. Martino díky - to byl výkon Když neznám ty katastrofické scénáře, tak i klidně spím. Mít v hlavě také množstí informací, tak asi bych musela bourat futra neboť bych těmi devadesátkami hlavou neprošla

Kosti mám čerstvé podrcené ve zvířecím mražáku. Teoreticky by měly být nezávadné. Nezkoumala jsem nikdy ani složení stravy pro lidi, ne potom pro zvířata. Vím jen, že já bych nic špatného do pusy nedala (moc málo toho kupuji v obchodě) a zvířatům bych nedala ani půl krajíce plesnivého chleba. Vždyť je mám pro radost a ne místo popelnice.
Všem moc děkuji za vzdělávací rychlokurzy.
Ludmila

Neregistrovaný uživatel

27.12.2007 22:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chodím zde hltat info všeho druhu, ale dnes poprvé jsem zjstila, že neznám ani desetinu toho, co se honí tobě hlavou a vlastně, že je to dobře. Martino díky - to byl výkon Když neznám ty katastrofické scénáře, tak i klidně spím. Mít v hlavě také množstí informací, tak asi bych musela bourat futra neboť bych těmi devadesátkami hlavou neprošla

Kosti mám čerstvé podrcené ve zvířecím mražáku. Teoreticky by měly být nezávadné. Nezkoumala jsem nikdy ani složení stravy pro lidi, ne potom pro zvířata. Vím jen, že já bych nic špatného do pusy nedala (moc málo toho kupuji v obchodě) a zvířatům bych nedala ani půl krajíce plesnivého chleba. Vždyť je mám pro radost a ne místo popelnice.
Všem moc děkuji za vzdělávací rychlokurzy.
Ludmila

Katastrofické scénáře mě už celkem dlouho živí s ještě třičtvrtě roku živit budou, i když se týkají úplně jiné oblasti vědění. Ale stačil se mi zdeformovat mozek. A tak než cokoli udělám, tak si napřed proberu sama se sebou co bude můj krok znamenat a jak jím mohu poznamenat okolí. Když nevím, tak se zeptám. Zrovna teď mi kozaři pomáhají a jsem jim za to velice vděčná s přípravou na příchod dalších zvířátek do dvorečka.
Pan Hrbek mě nakopl na správné stránky legislativy, Honza mi poskytl informace o skotu, že mi z nich jde hlava kolem, s Jiřinou jsme velice podrobně promailovaly ustájení, s paní Jarmilou řešíme kozičky......
Drůbež mám teď bokem teoretického zájmu, fyzicky jí oběhat musím.
A ty kosti byla výzva.
Připravuji se na to, že budu hospodyně z povolání. A to je asi od hospodařit, tedy zbytečně neztrácet statky. Od hospody, tady odnášet statky někam mě to moc nesedí.
A tak jsi mě donutila přijmout další znalost. A vědět kam se k ní mohu v případě potřeby vrátit.
Dík
Martina

Neregistrovaný uživatel

28.12.2007 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Katastrofické scénáře mě už celkem dlouho živí s ještě třičtvrtě roku živit budou, i když se týkají úplně jiné oblasti vědění. Ale stačil se mi zdeformovat mozek. A tak než cokoli udělám, tak si napřed proberu sama se sebou co bude můj krok znamenat a jak jím mohu poznamenat okolí. Když nevím, tak se zeptám. Zrovna teď mi kozaři pomáhají a jsem jim za to velice vděčná s přípravou na příchod dalších zvířátek do dvorečka.
Pan Hrbek mě nakopl na správné stránky legislativy, Honza mi poskytl informace o skotu, že mi z nich jde hlava kolem, s Jiřinou jsme velice podrobně promailovaly ustájení, s paní Jarmilou řešíme kozičky......
Drůbež mám teď bokem teoretického zájmu, fyzicky jí oběhat musím.
A ty kosti byla výzva.
Připravuji se na to, že budu hospodyně z povolání. A to je asi od hospodařit, tedy zbytečně neztrácet statky. Od hospody, tady odnášet statky někam mě to moc nesedí.
A tak jsi mě donutila přijmout další znalost. A vědět kam se k ní mohu v případě potřeby vrátit.
Dík
Martina

Vyzkoušela sis tabulku, co
Přesně jako já na kravách
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

28.12.2007 20:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Katastrofické scénáře mě už celkem dlouho živí s ještě třičtvrtě roku živit budou, i když se týkají úplně jiné oblasti vědění. Ale stačil se mi zdeformovat mozek. A tak než cokoli udělám, tak si napřed proberu sama se sebou co bude můj krok znamenat a jak jím mohu poznamenat okolí. Když nevím, tak se zeptám. Zrovna teď mi kozaři pomáhají a jsem jim za to velice vděčná s přípravou na příchod dalších zvířátek do dvorečka.
Pan Hrbek mě nakopl na správné stránky legislativy, Honza mi poskytl informace o skotu, že mi z nich jde hlava kolem, s Jiřinou jsme velice podrobně promailovaly ustájení, s paní Jarmilou řešíme kozičky......
Drůbež mám teď bokem teoretického zájmu, fyzicky jí oběhat musím.
A ty kosti byla výzva.
Připravuji se na to, že budu hospodyně z povolání. A to je asi od hospodařit, tedy zbytečně neztrácet statky. Od hospody, tady odnášet statky někam mě to moc nesedí.
A tak jsi mě donutila přijmout další znalost. A vědět kam se k ní mohu v případě potřeby vrátit.
Dík
Martina

To je bezva. Já dostanu maximální odpověď a ještě mě za to poděkuješ. Tak já také díky. Ludmila

Vldmr

27.3.2022 14:29
Vldmr

XXX.XXX.36.180

Vařit! Slepice přece jenom není pes.

Přidejte reakci

Přidat smajlík