Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

29.1.2009 15:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.151

Dobrý den
Mám slepice, které snáší oplodněná vajíčka.A nevím kam a jak je mám uskladnit?Abych mohl líhnout kuřata, chtěl bych jich víc nashromáždit.
A nevím jestli jich mám dát na ležačku nebo na stojačku do obilí, aby se neporušily?
Prosím poraďte, jak je mám uskladnit a za jak dlouho je mám dát do líhně Děkuji Vám

Neregistrovaný uživatel

29.1.2009 18:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.229

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den
Mám slepice, které snáší oplodněná vajíčka.A nevím kam a jak je mám uskladnit?Abych mohl líhnout kuřata, chtěl bych jich víc nashromáždit.
A nevím jestli jich mám dát na ležačku nebo na stojačku do obilí, aby se neporušily?
Prosím poraďte, jak je mám uskladnit a za jak dlouho je mám dát do líhně Děkuji Vám

Oplodněná vejce jsou živá. Každé obsahuje žijící buněčnou hmotu, která se vyvíjí v zárodek a nakonec v kuře. Každá nehoda způsobená nesprávným zacházením s vejci snižuje pravděpodobnost úspěšného vylíhnutí. Oplodněné vejce se obvykle shromažďují během určité doby před tím, než jich je dost pro uložení do líhně. To znamená, že během této doby musí být vejce řádně uskladněna, aby tento čas přežila.

Čištění a přebíraní vajec - naprasknuté, špatně vyvinuté, špinavé, neobvykle velké nebo malé vejce, by nemněly být inkubovány. Tyto vejce se zřídka vylíhnou a mohou způsobit infekci v líhni.

Vejce by se neměly mýt. Když ale není jiná možnost, tak pouze velmi lehce při teplotě vody okolo 43,3 °C která obsahuje profesionální dezinfekční prostředek určený na vejce. Pokud umyjeme vejce ve vodě, která je chladnější než vejce samo , může to způsobit smrštění vnitřního obsahu vejce. Takové to smrštění pak způsobí slabý podtlak, který nasaje nečistoty , bakterie a viry skrze póry ve skořápce do vajíčka a může zahubit zárodek.

Základní péče - poté co jsou vejce vyčištěna a vytříděna od poškozených, na ně již nesaháme neumytýma rukama a udržujeme vejce v maximální čistotě.

Doba skladování - nejlépe je umístit vejce do líhně jak nejdříve to je možné po sesbírání z hnízd. Pokud již musí být vejce uskladněné tak nejlépe do 7 dní od snesení. Je to ale velmi individuální, protože některé druhy jsou na skladování citlivější než jiné. Je tedy velmi velký rozdíl mezi husími vejci a vejci křepelek. Líhnivost se snižuje velmi rychle u vajec skladovaných déle než deset dní. Je běžné, že skladovaní vajec déle než 2 týdny prodlužuje dobu inkubace o 1 den.

Teplota a vlhkost během skladování - oplodněná vejce by mněla být skladována při teplotě mezi 13-18 °C . Zárodek se bude vyvíjet abnormálně nebo zemře, pokud bude teplota příliš vysoká. Nízká teplota je také příčinou vysoké úmrtnosti embryí. Skladovací teplota nikdy nesmí překročit teplotu 18,3 °C a nikdy nesmí klesnou pod 8 stupňů celsia. Skladování vajec v ledničce je nepřijatelné neboť teplota je příliš nízká a mohla by během skladování zahubit zárodek.

Lednička může být použita pouze v případě, že jsou její parametry řádně nastaveny na požadovanou teplotu. V tomto případě je dezinfikovaná lednička jedním s nejlepších míst pro skladovaní vajec na dobu delší než 7 dnů.

Jak již bylo zmíněno skladování vajec na dobu delší než deset dnů snižuje líhnivost, ale například orebice a krocan jsou výjimka. Vejce orebice mohou být skladovány 3 až 4 týdny bez jakékoli ztráty kvality a ohrožení zárodku

Neregistrovaný uživatel

30.1.2009 15:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Oplodněná vejce jsou živá. Každé obsahuje žijící buněčnou hmotu, která se vyvíjí v zárodek a nakonec v kuře. Každá nehoda způsobená nesprávným zacházením s vejci snižuje pravděpodobnost úspěšného vylíhnutí. Oplodněné vejce se obvykle shromažďují během určité doby před tím, než jich je dost pro uložení do líhně. To znamená, že během této doby musí být vejce řádně uskladněna, aby tento čas přežila.

Čištění a přebíraní vajec - naprasknuté, špatně vyvinuté, špinavé, neobvykle velké nebo malé vejce, by nemněly být inkubovány. Tyto vejce se zřídka vylíhnou a mohou způsobit infekci v líhni.

Vejce by se neměly mýt. Když ale není jiná možnost, tak pouze velmi lehce při teplotě vody okolo 43,3 °C která obsahuje profesionální dezinfekční prostředek určený na vejce. Pokud umyjeme vejce ve vodě, která je chladnější než vejce samo , může to způsobit smrštění vnitřního obsahu vejce. Takové to smrštění pak způsobí slabý podtlak, který nasaje nečistoty , bakterie a viry skrze póry ve skořápce do vajíčka a může zahubit zárodek.

Základní péče - poté co jsou vejce vyčištěna a vytříděna od poškozených, na ně již nesaháme neumytýma rukama a udržujeme vejce v maximální čistotě.

Doba skladování - nejlépe je umístit vejce do líhně jak nejdříve to je možné po sesbírání z hnízd. Pokud již musí být vejce uskladněné tak nejlépe do 7 dní od snesení. Je to ale velmi individuální, protože některé druhy jsou na skladování citlivější než jiné. Je tedy velmi velký rozdíl mezi husími vejci a vejci křepelek. Líhnivost se snižuje velmi rychle u vajec skladovaných déle než deset dní. Je běžné, že skladovaní vajec déle než 2 týdny prodlužuje dobu inkubace o 1 den.

Teplota a vlhkost během skladování - oplodněná vejce by mněla být skladována při teplotě mezi 13-18 °C . Zárodek se bude vyvíjet abnormálně nebo zemře, pokud bude teplota příliš vysoká. Nízká teplota je také příčinou vysoké úmrtnosti embryí. Skladovací teplota nikdy nesmí překročit teplotu 18,3 °C a nikdy nesmí klesnou pod 8 stupňů celsia. Skladování vajec v ledničce je nepřijatelné neboť teplota je příliš nízká a mohla by během skladování zahubit zárodek.

Lednička může být použita pouze v případě, že jsou její parametry řádně nastaveny na požadovanou teplotu. V tomto případě je dezinfikovaná lednička jedním s nejlepších míst pro skladovaní vajec na dobu delší než 7 dnů.

Jak již bylo zmíněno skladování vajec na dobu delší než deset dnů snižuje líhnivost, ale například orebice a krocan jsou výjimka. Vejce orebice mohou být skladovány 3 až 4 týdny bez jakékoli ztráty kvality a ohrožení zárodku

Ošetřování násadových vajec musíme rozdělit na vejce od hrabavé drůbeže a na vejce od vodní drůbeže, které je pracnější - tato vejce jsou snášena na podestýlku, která bývá více znečistěná. Vejce se seberou a nechají se v místnosti několik minut ohřát na pokojovou teplotu. Pak se ponoří do vody teplé asi 35°C, kartáčem se omyjí a ponoří se do připraveného 2 % rostoku chloraminu / i jiného/ o teplotě 30°C po dobu 10 - 15 vteřin.Teplota tohoto roztoku musí byt nižší, aby vejce nasákla do skořápky dezinfekci. Vejce se neotírají a nechají se oschnout. Při čistění se vyřazují vejce nadměrečná i podměrečná, s deformovanou, hrubou a podle našich smyslů nenormální skořápkou. Pak se dají doskladu kde by měla být teplota 10 - 12 °C. Ten musí být dobře větratelný, bez plísní, nesmí tam svítit sluníčko a musí tam být udržovaná čistota včetně dezinfekce. Vejce hrabavé drůbeže se nemyjí, očistí se nasucho vyjímečně se otřou vlhkým čistým hadříkem. Ve skladu jsou vejce umistěna kolmo. Obrací se 1 x denně / špičkou dolů a druhý den špičkou nahoru / Na lísce v líhni pokládáme vejce šikmo pod úhlem 45°.Obtimální skladovací doba je 7 dní, některá vejce i déle. Musíme ale počítat s horší líhnivostí. Vejce můžeme dezinfikovat také ve skladu nebo v líhni a to postřikem různými dezinfekčními postřiky a nebo formalinovými parami. Pokud se rozhodneme pro form.páry, měla by být líheň vyhřátá asi na 30 - 35 °C, při čemž dojde k maximálnímu působení dezinfekce. Množství formalinu a manganistanu draselného se určuje dle kubatury líhně. Tento způsob dezinfekce by se neměl používat mezi 25 - 95 hodinou inkubace, aby se neublížilo počínajícímu zárodku.Je to dezinfekce nejúčinější ale karcinogenní. Tímto povídáním jsem vám chtěl zhruba nastínit jak by se to mělo dělat. Platí to ale spíše pro spolkové nebo větší líhně. Doma si to může každý přizpůsobit podle svých podmínek a možností. Je možné, že jsem neřekl vše nebo ne tak docela přesně, za což se omlouvám.Nejsem již žádný \"malý kluk\".

Neregistrovaný uživatel

30.1.2009 15:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ošetřování násadových vajec musíme rozdělit na vejce od hrabavé drůbeže a na vejce od vodní drůbeže, které je pracnější - tato vejce jsou snášena na podestýlku, která bývá více znečistěná. Vejce se seberou a nechají se v místnosti několik minut ohřát na pokojovou teplotu. Pak se ponoří do vody teplé asi 35°C, kartáčem se omyjí a ponoří se do připraveného 2 % rostoku chloraminu / i jiného/ o teplotě 30°C po dobu 10 - 15 vteřin.Teplota tohoto roztoku musí byt nižší, aby vejce nasákla do skořápky dezinfekci. Vejce se neotírají a nechají se oschnout. Při čistění se vyřazují vejce nadměrečná i podměrečná, s deformovanou, hrubou a podle našich smyslů nenormální skořápkou. Pak se dají doskladu kde by měla být teplota 10 - 12 °C. Ten musí být dobře větratelný, bez plísní, nesmí tam svítit sluníčko a musí tam být udržovaná čistota včetně dezinfekce. Vejce hrabavé drůbeže se nemyjí, očistí se nasucho vyjímečně se otřou vlhkým čistým hadříkem. Ve skladu jsou vejce umistěna kolmo. Obrací se 1 x denně / špičkou dolů a druhý den špičkou nahoru / Na lísce v líhni pokládáme vejce šikmo pod úhlem 45°.Obtimální skladovací doba je 7 dní, některá vejce i déle. Musíme ale počítat s horší líhnivostí. Vejce můžeme dezinfikovat také ve skladu nebo v líhni a to postřikem různými dezinfekčními postřiky a nebo formalinovými parami. Pokud se rozhodneme pro form.páry, měla by být líheň vyhřátá asi na 30 - 35 °C, při čemž dojde k maximálnímu působení dezinfekce. Množství formalinu a manganistanu draselného se určuje dle kubatury líhně. Tento způsob dezinfekce by se neměl používat mezi 25 - 95 hodinou inkubace, aby se neublížilo počínajícímu zárodku.Je to dezinfekce nejúčinější ale karcinogenní. Tímto povídáním jsem vám chtěl zhruba nastínit jak by se to mělo dělat. Platí to ale spíše pro spolkové nebo větší líhně. Doma si to může každý přizpůsobit podle svých podmínek a možností. Je možné, že jsem neřekl vše nebo ne tak docela přesně, za což se omlouvám.Nejsem již žádný \"malý kluk\".

Zapoměl jsem se podepsat . Není to poprvé ani naposlet. BoKa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík