Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.159.148
Dobrý den, prosím jaký je rozdíl v chuti vajíček od hybridek a druhových slepiček, četla jsem u vás na diskusi, že ano? Já jsem myslela, že se to týká jen těch co jsou chovány ve velkochovech a doma na dvorečku na trávě. Ale rozdíl je i v tom jestli je to hybridka nebo ne? Prosím jaký. A jak se pohybuje cena vajíčka , tedy za kolik prodáváte domácí vajíčka? tedy pokud prodáváte? Děkuji Simona
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, prosím jaký je rozdíl v chuti vajíček od hybridek a druhových slepiček, četla jsem u vás na diskusi, že ano? Já jsem myslela, že se to týká jen těch co jsou chovány ve velkochovech a doma na dvorečku na trávě. Ale rozdíl je i v tom jestli je to hybridka nebo ne? Prosím jaký. A jak se pohybuje cena vajíčka , tedy za kolik prodáváte domácí vajíčka? tedy pokud prodáváte? Děkuji Simona
Já myslím, že fámu je třeba zastavit hned v začátku. Vejce hybridek i čistokrevných jsou chuťově stejná pokud jsou chovány ve stejných podmínkách. Ale jak jste zmínila, klecový chov a stejně tak třeba tvrdý výběh přináší např. méně vybarvené žloutky. Ano, je sice pravda, že karoten umíme v dnešní době vyrobit syntetický a doplňovat jej klecovým slepicím do krmné dávky, ale já si myslím, že zachvilku bychom mohli jíst syntetické všechno. A není to potřeba. Takže dotace mladého zeleného krmení je vždy to nejlepší co můžete vašim miláčkům dopřát. Potom vám stačí do buchet né 6 vajec ale třeba dvě. Protože to barví.
Cenu ať řeknou ti co prodávají, já neprodávám.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.147.137
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já myslím, že fámu je třeba zastavit hned v začátku. Vejce hybridek i čistokrevných jsou chuťově stejná pokud jsou chovány ve stejných podmínkách. Ale jak jste zmínila, klecový chov a stejně tak třeba tvrdý výběh přináší např. méně vybarvené žloutky. Ano, je sice pravda, že karoten umíme v dnešní době vyrobit syntetický a doplňovat jej klecovým slepicím do krmné dávky, ale já si myslím, že zachvilku bychom mohli jíst syntetické všechno. A není to potřeba. Takže dotace mladého zeleného krmení je vždy to nejlepší co můžete vašim miláčkům dopřát. Potom vám stačí do buchet né 6 vajec ale třeba dvě. Protože to barví.
Cenu ať řeknou ti co prodávají, já neprodávám.
Juraj Kafka
No ja sice prodavam jenom co nestíháme zkonzumovat a to za 2 kč vím jsem asi blbej co? když koukám na cenu v obchodě za kolik se prodávaj z klecových chovu
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.128.126
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No ja sice prodavam jenom co nestíháme zkonzumovat a to za 2 kč vím jsem asi blbej co? když koukám na cenu v obchodě za kolik se prodávaj z klecových chovu
No blbej, to se nedá říct, prostě asi nemáte potřebu si něco přivydělat za svojí dobře odvedenou práci. Moje kamarádka svým známým rozdává. Já osobně přebytky prodávám za 3 kč, protože normálně v obchodě jsou kolem 2.50kč. A to ty moje jsou větší než ta kupovaná. Moje slípky mají zabezpečovací dozor, aby se jim nic nestalo a ten toho taky sežere dost. Tak mi na něj alespoň částečně vydělají prašulky. Petra
Neregistrovaný uživatel
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No blbej, to se nedá říct, prostě asi nemáte potřebu si něco přivydělat za svojí dobře odvedenou práci. Moje kamarádka svým známým rozdává. Já osobně přebytky prodávám za 3 kč, protože normálně v obchodě jsou kolem 2.50kč. A to ty moje jsou větší než ta kupovaná. Moje slípky mají zabezpečovací dozor, aby se jim nic nestalo a ten toho taky sežere dost. Tak mi na něj alespoň částečně vydělají prašulky. Petra
ja iba rozdavam. obcas dam susedom (ktori mi kazdy vikend davaju zeleninove supky pre kozu) a raz za cas dam vajicka jednej alebo druhej svokre. musim ale dodat, ze mam iba 2 hybridky, takze tych vajicok zas tolko nemam :) ale tuto jar ocakavam prirastky, tak uz asi budem riesit aj predaj, lebo tolko vajiciek 4 domacnosti nespotrebuju
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No blbej, to se nedá říct, prostě asi nemáte potřebu si něco přivydělat za svojí dobře odvedenou práci. Moje kamarádka svým známým rozdává. Já osobně přebytky prodávám za 3 kč, protože normálně v obchodě jsou kolem 2.50kč. A to ty moje jsou větší než ta kupovaná. Moje slípky mají zabezpečovací dozor, aby se jim nic nestalo a ten toho taky sežere dost. Tak mi na něj alespoň částečně vydělají prašulky. Petra
Pokud mi zbude, prodávám za 2,50 - jedná se o 50g vejce od zdrobnělých velsumek.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.50.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud mi zbude, prodávám za 2,50 - jedná se o 50g vejce od zdrobnělých velsumek.
Jiřina
Ja predávam vajíčka za 10centov čiže(3Sk) ale v obchodoch sú ceny za vajíčka z klietkového chovu aj 12centov a vyššie.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.253.239
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, prosím jaký je rozdíl v chuti vajíček od hybridek a druhových slepiček, četla jsem u vás na diskusi, že ano? Já jsem myslela, že se to týká jen těch co jsou chovány ve velkochovech a doma na dvorečku na trávě. Ale rozdíl je i v tom jestli je to hybridka nebo ne? Prosím jaký. A jak se pohybuje cena vajíčka , tedy za kolik prodáváte domácí vajíčka? tedy pokud prodáváte? Děkuji Simona
Mám hybridky i čistokrevné pipiny chované ve stejných podmínkách na samotě. A porovnání je následující:
chuťově je od sebe nerozeznám, krásně žluté až oranžové jsou obojí, ale udělala jsem před časem pokus. Vzala jsem vejce o hmotnosti 66g od hybridek a 66g od vlašek. Od hybridek žloutek vážil 22g a bílek 44g. U vlašek obráceně - žloutek 44g a bílek 22g. Je to velký rozddíl dělat buchy z vajec od hybridek a nebo od vlašek. Tudíž vejce od hybridek jdou na prodej za 3,- Kč a od vlašek si je nechávám na domácí spotřebu.
Ludmila
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.165.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám hybridky i čistokrevné pipiny chované ve stejných podmínkách na samotě. A porovnání je následující:
chuťově je od sebe nerozeznám, krásně žluté až oranžové jsou obojí, ale udělala jsem před časem pokus. Vzala jsem vejce o hmotnosti 66g od hybridek a 66g od vlašek. Od hybridek žloutek vážil 22g a bílek 44g. U vlašek obráceně - žloutek 44g a bílek 22g. Je to velký rozddíl dělat buchy z vajec od hybridek a nebo od vlašek. Tudíž vejce od hybridek jdou na prodej za 3,- Kč a od vlašek si je nechávám na domácí spotřebu.
Ludmila
Ja myslim,ze mate pravdu.Cistokrevna plemena (obzvlast lehka a zdrobnela) maji o neco vetsi zloutky (resp. pomer zloutku ku bilku).Hybridky maji podle meho nazoru (pokud jsou chovany ve stejnych podminkach jako plemeno cistokrevne) o malicko(!!!) horsi kvalitu vajec (ale ted nemam na mysli biologickou hodnotu ani chutove vlastnosti,jen barvu a velikost zloutku z hlediska kuchyne).Rozhodne se ale nejdena o zadny vyrazny rozdil.Je to mozna logicke,protoze hybridka da vajec prece jenom o neco vice,tak jsou proste ta barviva jakoby rozredena.Mam pocit,ze i u cistikrevnych plemen se v obdobi maximalni snasky nepatrne zhorsi "kvalita" vajec,coz je ale logicke....Mam podobny dotaz. V zime krmim mrkev,repu,kedlubny a strusy ze sena (ad libitum) samozrejme krome ostaniho (smes obilovin s pridavkem kukurice,zbytky z jidelny,smes pro nosnice,trochu otrub a klicku do michanice,pridavam Plastin a Konvit,2 x tydne tvaroh a kvasnice,k tomu k dispozici pisek a popel,skorapky a drcene kosti ...).V lete si s krmenim delam mnohem mene starosti. Vajec je v zime mene,to je jasne. Zda se mi ale,ze jsou vejce v zime o neco vetsi nez v lete. Barevnost zloutku je v kazdem pripade horsi nez v lete,ale testo obarvi i ta "zimni vejce" mnohem lepe nez koupena vejce (temer cervena) od slepic krmenych pravdepodobne syntetickym betakarotenem. Vubec mi to nebere rozum. Cim to je, ze z kupovanych vajec se testo neobarvi,ikdyz jsou pekne oranzova az skoro neprirozene cervena?Mozna jsem zase ze sebe udelal hlupaka,ale fakt nevim.Myslel jsem si,ze betakaroten je chemicky stale betakaroten se stejnym efektem,at pochazi ze zdroje umeleho ci prirodniho.Jenze v kuchyni je ten rozdil vic nez patrny.Jake je vysvetleni?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja myslim,ze mate pravdu.Cistokrevna plemena (obzvlast lehka a zdrobnela) maji o neco vetsi zloutky (resp. pomer zloutku ku bilku).Hybridky maji podle meho nazoru (pokud jsou chovany ve stejnych podminkach jako plemeno cistokrevne) o malicko(!!!) horsi kvalitu vajec (ale ted nemam na mysli biologickou hodnotu ani chutove vlastnosti,jen barvu a velikost zloutku z hlediska kuchyne).Rozhodne se ale nejdena o zadny vyrazny rozdil.Je to mozna logicke,protoze hybridka da vajec prece jenom o neco vice,tak jsou proste ta barviva jakoby rozredena.Mam pocit,ze i u cistikrevnych plemen se v obdobi maximalni snasky nepatrne zhorsi "kvalita" vajec,coz je ale logicke....Mam podobny dotaz. V zime krmim mrkev,repu,kedlubny a strusy ze sena (ad libitum) samozrejme krome ostaniho (smes obilovin s pridavkem kukurice,zbytky z jidelny,smes pro nosnice,trochu otrub a klicku do michanice,pridavam Plastin a Konvit,2 x tydne tvaroh a kvasnice,k tomu k dispozici pisek a popel,skorapky a drcene kosti ...).V lete si s krmenim delam mnohem mene starosti. Vajec je v zime mene,to je jasne. Zda se mi ale,ze jsou vejce v zime o neco vetsi nez v lete. Barevnost zloutku je v kazdem pripade horsi nez v lete,ale testo obarvi i ta "zimni vejce" mnohem lepe nez koupena vejce (temer cervena) od slepic krmenych pravdepodobne syntetickym betakarotenem. Vubec mi to nebere rozum. Cim to je, ze z kupovanych vajec se testo neobarvi,ikdyz jsou pekne oranzova az skoro neprirozene cervena?Mozna jsem zase ze sebe udelal hlupaka,ale fakt nevim.Myslel jsem si,ze betakaroten je chemicky stale betakaroten se stejnym efektem,at pochazi ze zdroje umeleho ci prirodniho.Jenze v kuchyni je ten rozdil vic nez patrny.Jake je vysvetleni?
Vysvětlení nemám - jen takový trošku úsměvný příměr. Máte x lahví pálenky - jednoduchým testem na alkohol si změříte, že v každé láhvi je dejme tomu 50% alkohol, chemicky furt stejná látka. Ale když okoštujete, zjistíte, že tohle je meruňkovice, tohle režná, tohle hruškovice, tohle calvados a tohle je slivovička od mistra a tohle je prachsprostý patok ![]()
![]()
S vitamínama se to konečně tvrdí dlouho, že syntetické se přirozeným nevyrovnají
Jiřina
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.216.113
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vysvětlení nemám - jen takový trošku úsměvný příměr. Máte x lahví pálenky - jednoduchým testem na alkohol si změříte, že v každé láhvi je dejme tomu 50% alkohol, chemicky furt stejná látka. Ale když okoštujete, zjistíte, že tohle je meruňkovice, tohle režná, tohle hruškovice, tohle calvados a tohle je slivovička od mistra a tohle je prachsprostý patok ![]()
![]()
S vitamínama se to konečně tvrdí dlouho, že syntetické se přirozeným nevyrovnají
Jiřina
no já už vám nepovím kde jsem se to dozvěděl ale jsem si skálopevně jistej , že to bylo buď přímo řečeno odborníkem nebo se o tom psalo v nějáké odborné publikaci a že to není jen a pouze můj výmysl. Udajně se ten syntetickej betakaroten tepelnou úpravou ne , že zničí ale strácí na barvě. Což je vidět krásně na koupených vajíčkách. Syrová jsou krásně intenzivně zbarvená a jakmile je uvaříte,umícháte no prostě tepelně upravíte zblednou. Honza mčf
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.165.36
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no já už vám nepovím kde jsem se to dozvěděl ale jsem si skálopevně jistej , že to bylo buď přímo řečeno odborníkem nebo se o tom psalo v nějáké odborné publikaci a že to není jen a pouze můj výmysl. Udajně se ten syntetickej betakaroten tepelnou úpravou ne , že zničí ale strácí na barvě. Což je vidět krásně na koupených vajíčkách. Syrová jsou krásně intenzivně zbarvená a jakmile je uvaříte,umícháte no prostě tepelně upravíte zblednou. Honza mčf
To je docela mozne...asi dojdu do kramu a udelam experiment
Tomas
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je docela mozne...asi dojdu do kramu a udelam experiment
Tomas
Každé vejce uvařené klasicky natvrdo zbledne a kdo to přežene, dokonce žloutek zezelená. Ale čerstvé na majšlování pečiva na plechu před pečením je pak rozdíl ve výsledku.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.176.203
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, prosím jaký je rozdíl v chuti vajíček od hybridek a druhových slepiček, četla jsem u vás na diskusi, že ano? Já jsem myslela, že se to týká jen těch co jsou chovány ve velkochovech a doma na dvorečku na trávě. Ale rozdíl je i v tom jestli je to hybridka nebo ne? Prosím jaký. A jak se pohybuje cena vajíčka , tedy za kolik prodáváte domácí vajíčka? tedy pokud prodáváte? Děkuji Simona
V Hypernově 6 kusů 44 Kč.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.129.30
Ja mam 13 sliepociek - sasexky, hisexky, cierne dominanty. Vajicka davam do 10ks kartona pekne na striedacku - 5ks bielych od hisexiek a 5 ks hnedych od ostatnych. Takyto karton predavam znamym a kamaratom po 1,50 EUR, cize 15 centov za vajicko (to je cca 3,75 CZK /kus). Nemam problem ich predat, naopak, idem este nejake nosnicky dokupit pre velky zaujem. Mam to vypocitane, ze my mame ako rodina vajicka zadarmo a z predaja si sliepocky zarobia same na seba a ziju si v komforte - velky vybeh, pekny kurin, dobra potrava, laska :-) Robo, hobbyfarma Budmerice
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.74.247
Dobrý den, z vlastní zkušenosti: a) Kvalita a rozdíl vajec je bezesporu dána podmínkami a tedy i krmením daných slepic, tedy ani né tak hybridky vers. čistokrevné jako tím kde je chováte atd. Genetický a také logický rozdíl mezi poměrem žloutku a bílku je jasný. Žloutek (žloudek)mají větší čistokrevná plemena (přirozeně se rozmnožují - mají tu možnost) hybridky mají za cíl udělat během jedné sezony co nejvíce vaječné hmoty a více energie a živin stojí výroba žloutku než bílku, proto od hybridek je vejce s více bílkem.
Dělali jsme si s bráchou chuťový pokus. Usmažili vejce od mých miláčku (hybridky)a z kupovaných vajec. Zavázali oči a chutnali a chutnali. Oba několikrát za sebou jsme správně označili smaženici z kupovaných vajec. Je znatelná fádnější chuť, brácha to označil jako když lížeš mrtvýmu paty
. Podotýkám že je třeba to nesolit, aby jste opravdu poznali chuť vajec a nepřebyli to solí. Doporučuji to vyzkoušet je to zábava.![]()
No a k porovnání karotenu přirodního a "chemicky" vyrobeného. Jestli si dobře pamatuji na svá studentská léta na fakultě na MENDLOVCE v Brně tak v biochemii nebo v organické chemii už nevím nám tuším říkali, že není stejné složení např. vitamínů i jiných látek např. karotenu chemicky vyrobeného a přírodního. Jsou známé některé vazby, kterými se tyto látky liší. Záleží také o jaký karoten jde, např. alfa a beta karoten se liší tuším umístěním jedné dvojné bazby a už tohle může mít vliv i třeba na probarvení žloutku a třeba i odolnosti zabarvení při pečení a vaření. Ale to už jsou jen mé domněnky.
Jinak já prodávam vejce plato 30ks á 85kč (M) a 90kč vejce nad 63g. Je to sice můj koníček a moje holky se mají jak v Hiltnu, ale to také něco stálo, takže máme společně uzavřenou nepsanou dohodu, že jim dělám pomyšlení a vše co jím na očích a zobáčcích vidím a oni za to snáší vynikající vejce v ideálním množství, aby se nepředřely, ale aby se uživily. Luděk
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.94.19
rozdíl máte srozumitelně popsán zde :
http://www.baron.cz/pes/prirodni-lekarna/clanky/rozdil-mezi-prirodnimi-umelymi-vitaminy/i-0
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.21.22
Prodávám za 2,50Kč celý rok - nemám "zimní" a "letní" cenu. Výsledek je, že mám trvalé odběratele a tím pádem i stálý odbyt.