Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.79.15
V minulom roku sme mali prvy raz Kalimero a boli sme velmi spokojni. Odchov je bezproblemovy, kurcata su odolne, dobre rastu. Najvyssu vahu sme dosiahli u kohutov 4,8 kg a u sliepok 3,6 kg. Znaska u sliepok je okolo 20 vajec za mesiac a kus. Su v roznych farbach, niektore aj holokrke. Viac o nich na www.gyron.sk.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V minulom roku sme mali prvy raz Kalimero a boli sme velmi spokojni. Odchov je bezproblemovy, kurcata su odolne, dobre rastu. Najvyssu vahu sme dosiahli u kohutov 4,8 kg a u sliepok 3,6 kg. Znaska u sliepok je okolo 20 vajec za mesiac a kus. Su v roznych farbach, niektore aj holokrke. Viac o nich na www.gyron.sk.
Stránku jsem si prohlédl. Mám některé výhrady k popisu Kalimera. Výhody, které tam uvádějí např. že nejsou náchylné k měknutí kostí, rádi se pasou atd. Myslím si, že se rádi pasou i bílí brojleři a je to na nich znát, neboť jejich kůže je vlivem přísunu zeleného krmení žlutá. Halová kuřata jsou bílá jako smrt. Samozřejmě, že stráví dosti času u krmítka, ale to zajisté i Kalimera, jestliže dosahují takové váhy, jakou tam uvádějí. To měknutí kostí jsem u brojlerových kuřat neviděl a to jak u odchovávaných od jednodeního kuřete v hospodářských podmínkách tak i dovezené na zabití z haly. Tam jelikož jsou při nedostatku denního světla, mohou trpět nedostatkem Déčka, k tomu se přidá rychlý nárůst svalové hmoty a i např chybná teplota v líhni (prsty do stran). Konečně když si přivezeme vykrmené brojlery a hned je nezabijeme, stres vyvolaný změnou prostředí může vyvolat tzv. sezení na zadku - náhlý úbytek dotace vitamínů ale všech! Né jen D. Pokud to přežijí bez této a podobných potíží, je to normálně chodivá drůbež dosahující rovněž 4,5 kila živé váhy. Toto jsou věci, se kterými lze polemizovat. Co však je nepravda, že tam uvádějí také že maso pomaleji rostoucích zvířat je zdravější. Nás učili, že nejzdravější maso je nejmladší, tedy to, které stihlo za svuj život navázat do sebe co nejméně škodlivých látek, radikálů a balastu. Proto se vždy uvádělo, že nejzdravější je maso holouběcí - 4 neděle staré maso, potom kuřecí, a pak dále králičí a ostatní drůbež, po té maso jehněčí a kozlečí, pak vepřové, hovězí a nakonec koňské. To je také nejtmavší - nejdéle rostlo a tedy stihlo za svůj život navázat mnoho škodlivých látek.
Proto si myslím, že maso klasických brojlerů je zdravější. Samozřejmě pominu-li umělé vlivy jako zmíněné hormony, arzen a kdoví co, ale to je svědomí těch firem, které to tam dávaly. Něco jiného je to s tou chutí, samozřejmě klasicky krmené kuře má lepší chuť. To nepopírám. Ale když ty brojlery pustím, a budou mít tu žlutou kůži, budou taky velmi chutní.
Dále tam uvádějí snášku u slepiček v šesti měsících. Což je poměrně brzy na masnou drůbež. To si bohužel nemám jak ověřit. Třeba u sasexek se uvádí 6,5 -7. měsíc začátek snášky.
Barevná pírka jsou u jatečné drůbeže spíše na závadu. Hyzdí to vzhled oškubané drůbeže. Proto si myslím, že pokud chci vyloženě jen kuřecí maso, vyplatí se jít spíš do těch klasických bílých brojlerů a odchovat si je doma třeba na kukuřici. Maso bude výtečné, zdravé, rychlé a bude ho dost pro všechny. A pokud chci polojatečnou drůbež, kde kohouty přikrmím a zabiju a slepičky nechám na snášku a budou barevné, proč nechovat některé z čistokrevných plemen s kombinovanou užitkovostí. Plně mi vynahradí požadavky na ekologické zemědělství, zdravou výživu možnost vlastního odchovu s jen málo mněnícími se vlastnostmi a ještě budu mít požitek ze vzhledu zvířat, která si budu moci dovolit třeba i ohodnotit dle standardu (nedejbože vystavit), nehledě na zaslouženou hrdost, že jsem pro konkrétní plemeno taky něco udělal. Kalimero je podle mě zbytečná odnož čehosi podobně jako různobarevné slepice Dominant.
Na druhou stranu je pozoruhodné, že firma nabízí umístění fotografií zvířat, která si zákazník od ní zakoupil. Kromě reklamní výhody je vidět, že mají zájem o zákazníka a jak zvířata od nich dodaná dopadla.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.204.155
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Stránku jsem si prohlédl. Mám některé výhrady k popisu Kalimera. Výhody, které tam uvádějí např. že nejsou náchylné k měknutí kostí, rádi se pasou atd. Myslím si, že se rádi pasou i bílí brojleři a je to na nich znát, neboť jejich kůže je vlivem přísunu zeleného krmení žlutá. Halová kuřata jsou bílá jako smrt. Samozřejmě, že stráví dosti času u krmítka, ale to zajisté i Kalimera, jestliže dosahují takové váhy, jakou tam uvádějí. To měknutí kostí jsem u brojlerových kuřat neviděl a to jak u odchovávaných od jednodeního kuřete v hospodářských podmínkách tak i dovezené na zabití z haly. Tam jelikož jsou při nedostatku denního světla, mohou trpět nedostatkem Déčka, k tomu se přidá rychlý nárůst svalové hmoty a i např chybná teplota v líhni (prsty do stran). Konečně když si přivezeme vykrmené brojlery a hned je nezabijeme, stres vyvolaný změnou prostředí může vyvolat tzv. sezení na zadku - náhlý úbytek dotace vitamínů ale všech! Né jen D. Pokud to přežijí bez této a podobných potíží, je to normálně chodivá drůbež dosahující rovněž 4,5 kila živé váhy. Toto jsou věci, se kterými lze polemizovat. Co však je nepravda, že tam uvádějí také že maso pomaleji rostoucích zvířat je zdravější. Nás učili, že nejzdravější maso je nejmladší, tedy to, které stihlo za svuj život navázat do sebe co nejméně škodlivých látek, radikálů a balastu. Proto se vždy uvádělo, že nejzdravější je maso holouběcí - 4 neděle staré maso, potom kuřecí, a pak dále králičí a ostatní drůbež, po té maso jehněčí a kozlečí, pak vepřové, hovězí a nakonec koňské. To je také nejtmavší - nejdéle rostlo a tedy stihlo za svůj život navázat mnoho škodlivých látek.
Proto si myslím, že maso klasických brojlerů je zdravější. Samozřejmě pominu-li umělé vlivy jako zmíněné hormony, arzen a kdoví co, ale to je svědomí těch firem, které to tam dávaly. Něco jiného je to s tou chutí, samozřejmě klasicky krmené kuře má lepší chuť. To nepopírám. Ale když ty brojlery pustím, a budou mít tu žlutou kůži, budou taky velmi chutní.
Dále tam uvádějí snášku u slepiček v šesti měsících. Což je poměrně brzy na masnou drůbež. To si bohužel nemám jak ověřit. Třeba u sasexek se uvádí 6,5 -7. měsíc začátek snášky.
Barevná pírka jsou u jatečné drůbeže spíše na závadu. Hyzdí to vzhled oškubané drůbeže. Proto si myslím, že pokud chci vyloženě jen kuřecí maso, vyplatí se jít spíš do těch klasických bílých brojlerů a odchovat si je doma třeba na kukuřici. Maso bude výtečné, zdravé, rychlé a bude ho dost pro všechny. A pokud chci polojatečnou drůbež, kde kohouty přikrmím a zabiju a slepičky nechám na snášku a budou barevné, proč nechovat některé z čistokrevných plemen s kombinovanou užitkovostí. Plně mi vynahradí požadavky na ekologické zemědělství, zdravou výživu možnost vlastního odchovu s jen málo mněnícími se vlastnostmi a ještě budu mít požitek ze vzhledu zvířat, která si budu moci dovolit třeba i ohodnotit dle standardu (nedejbože vystavit), nehledě na zaslouženou hrdost, že jsem pro konkrétní plemeno taky něco udělal. Kalimero je podle mě zbytečná odnož čehosi podobně jako různobarevné slepice Dominant.
Na druhou stranu je pozoruhodné, že firma nabízí umístění fotografií zvířat, která si zákazník od ní zakoupil. Kromě reklamní výhody je vidět, že mají zájem o zákazníka a jak zvířata od nich dodaná dopadla.
Juraj Kafka
milý Juraji, jen vás chci opravit v tom, že barevná pírka hyzdí vzhled oškubané drůbeže. Pokud správně vystihnete dobu zabití tak, aby drůbež neměla špičky, oškube se bílá jako černá krásně beze zbytku
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.216.113
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
milý Juraji, jen vás chci opravit v tom, že barevná pírka hyzdí vzhled oškubané drůbeže. Pokud správně vystihnete dobu zabití tak, aby drůbež neměla špičky, oškube se bílá jako černá krásně beze zbytku
Ano ale je tam to POKUD !
nevím osobně jsem ke Kalimeru taky spíše skeptik. A proto souhlasím s Jurou. Honza mčf
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
milý Juraji, jen vás chci opravit v tom, že barevná pírka hyzdí vzhled oškubané drůbeže. Pokud správně vystihnete dobu zabití tak, aby drůbež neměla špičky, oškube se bílá jako černá krásně beze zbytku
Pane anonyme, kuřata nejsou kachňata. Kuřata mají stále nějaké špičky. Neobrůstají naráz, ale postupně. A pokud bych je zabíjel až budou mít vyzrálé brky, to už je neukousnu.
Ano, pokud brakuji nepotřebné nosnice tak je to nejlepší udělat před jejich pelicháním, protože pak to spaříte a máte kůži bez jediné špičky. Později už se nedočistíte.
Osobně mě barevná pírka nevadí, s chutí sním kůži i černě zbarvené drůbeže, když tam je sem tam nějaká tmavá nevymačknutá špička. Ono se to upeče i s tím. Ovšem masná drůbež je výhodnější bíle zbarvená, protože běžný zákazník kouká taky na vzhled.
Jediné co bych nejedl je černá kůže cemani a hedvábniček. To bych možná ani neškubal, neboť by se mi udělalo zle.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.204.155
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pane anonyme, kuřata nejsou kachňata. Kuřata mají stále nějaké špičky. Neobrůstají naráz, ale postupně. A pokud bych je zabíjel až budou mít vyzrálé brky, to už je neukousnu.
Ano, pokud brakuji nepotřebné nosnice tak je to nejlepší udělat před jejich pelicháním, protože pak to spaříte a máte kůži bez jediné špičky. Později už se nedočistíte.
Osobně mě barevná pírka nevadí, s chutí sním kůži i černě zbarvené drůbeže, když tam je sem tam nějaká tmavá nevymačknutá špička. Ono se to upeče i s tím. Ovšem masná drůbež je výhodnější bíle zbarvená, protože běžný zákazník kouká taky na vzhled.
Jediné co bych nejedl je černá kůže cemani a hedvábniček. To bych možná ani neškubal, neboť by se mi udělalo zle.
Juraj Kafka
ročně zabíjím kolem stovky kuřat, škubu všechny osobně ručně, kuře se opravdu nechá oškubat tak, že nic na něm nezbyde
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.216.113
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ročně zabíjím kolem stovky kuřat, škubu všechny osobně ručně, kuře se opravdu nechá oškubat tak, že nic na něm nezbyde
Juro z toho si nic nedělej mě se dělá zle a´t škubu cokoliv!![]()
![]()
![]()
Honza mčf
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ročně zabíjím kolem stovky kuřat, škubu všechny osobně ručně, kuře se opravdu nechá oškubat tak, že nic na něm nezbyde
hoďte sem recept na škubání
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.71.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
hoďte sem recept na škubání
sousedovic vlčáka!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
sousedovic vlčáka!
No tomu by nevadila ani černá kůže
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.8.15
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No tomu by nevadila ani černá kůže
Správně vystihnout se to nedá nikdy. Proto se ve velkochovech chová na maso drůbež bílá. To se týká téměř veškeré drůbeže včetně vodní. Když mám doma tmavou drůbež, mohu si s tím pohrát, protože se jedná o malé množství.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.13
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Správně vystihnout se to nedá nikdy. Proto se ve velkochovech chová na maso drůbež bílá. To se týká téměř veškeré drůbeže včetně vodní. Když mám doma tmavou drůbež, mohu si s tím pohrát, protože se jedná o malé množství.
Nehádejte se :-) já vám to v létě rozčísnu, už pár týdnů zpět jsem se rozhodla kalimera vyzkoušet, takže k nim vrznu pár bílejch a uvidíme co z toho bude. Stejné podmínky, krmení, režim a hyn sa hukáže :-). V dubnu je hodlám přivézt.
A k tomu škubání: já tedy taky doškubu cokoliv bez zbytečků, dokonce mi tedy vadí i bílé špičky (co na tom, že nejdou vidět), rozdíl bych viděla v tom, kdo škube: obecně: baba si vyhraje a chlapi mají metodu "žasr" neboli "žádný sraní" :-)). Oboje má své výhody a nevýhody.
Špičky nechávám a pak je proberu po rozmražení, před úpravou, když zabíjíme víc kuřat a/nebo se mi nechce :-)
Hanka
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.68.139
já bych zase čistě bílého či hnědého hybrida nechtěl...!!! barevné rázy u dominantů mi plně vyhovují...kuře a slepice se dájí oškubat, aniž by mi tam něco zůstalo...a i bez paření když ho po zabití škubu hned...dají se kalimera sehnat i v česku...???