Bramborové slupky: spařujete či vaříte?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 09:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.55

Zdravím . Celý život vařím slupky brambor drůbeži, vařím dost, do měkka. Dělala to tak moje matka a tu to pravděpodobně naučila její matka a vůbec mě nikdy nenapadlo o tom přemýšlet, až teď, impuls na moderce, kdosi na husách radí slupky jen spařit. Ha. A zní to velice logicky: varem si ničím asi dost vitamínů, co by spaření mohli "přežít", spařením přeci jen slupky asi taky změknou, dostatečně.
Co vy? Vaříte? Paříte? :-) Výhody? Nevýhody? Díky
Hanka

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 14:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.236

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím . Celý život vařím slupky brambor drůbeži, vařím dost, do měkka. Dělala to tak moje matka a tu to pravděpodobně naučila její matka a vůbec mě nikdy nenapadlo o tom přemýšlet, až teď, impuls na moderce, kdosi na husách radí slupky jen spařit. Ha. A zní to velice logicky: varem si ničím asi dost vitamínů, co by spaření mohli "přežít", spařením přeci jen slupky asi taky změknou, dostatečně.
Co vy? Vaříte? Paříte? :-) Výhody? Nevýhody? Díky
Hanka

ja som paril lebo pri vareni sa ziviny vyluhovali do vody. Ale uz neparim ani nevarim lebo sliepky to aj tak rozhrabali a nezjedli ale husam hmm priznavam tym som to neskusal davat, diky za tip

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 17:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.65

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím . Celý život vařím slupky brambor drůbeži, vařím dost, do měkka. Dělala to tak moje matka a tu to pravděpodobně naučila její matka a vůbec mě nikdy nenapadlo o tom přemýšlet, až teď, impuls na moderce, kdosi na husách radí slupky jen spařit. Ha. A zní to velice logicky: varem si ničím asi dost vitamínů, co by spaření mohli "přežít", spařením přeci jen slupky asi taky změknou, dostatečně.
Co vy? Vaříte? Paříte? :-) Výhody? Nevýhody? Díky
Hanka

Dobrý den, já osobně dávám syrové, vždy se po nich zapřáší. Sezobnou je slípky i pižmovky. nevím, zdali je to dobře, ale nikdy se jim nic nestalo. Já slupky spařím jen pří mrazech a to dávám jen malinko.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 18:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.242

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, já osobně dávám syrové, vždy se po nich zapřáší. Sezobnou je slípky i pižmovky. nevím, zdali je to dobře, ale nikdy se jim nic nestalo. Já slupky spařím jen pří mrazech a to dávám jen malinko.

Aj ja dávam len surové a tiež ich rýchlo zlikvidujú. Len treba dať pozor na jedovate klíčky. Tie treba povylamovať a vyhodiť.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 19:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Aj ja dávam len surové a tiež ich rýchlo zlikvidujú. Len treba dať pozor na jedovate klíčky. Tie treba povylamovať a vyhodiť.

No bezva , aspoň člověk neumře blbej... tak já jim zkusím dát slupky syrové, a uvidíme...v naší rodině se po desetiletí vaří. Po vařených se slehne zem okamžitě, ani nemusí být smíchané se šrotem (to je teprve mňamka, prý :-)). Dávali jsme je jak slepicím, tak kachnám a husám.
Klíčky samozřejmě vyhazuju...

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 19:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím . Celý život vařím slupky brambor drůbeži, vařím dost, do měkka. Dělala to tak moje matka a tu to pravděpodobně naučila její matka a vůbec mě nikdy nenapadlo o tom přemýšlet, až teď, impuls na moderce, kdosi na husách radí slupky jen spařit. Ha. A zní to velice logicky: varem si ničím asi dost vitamínů, co by spaření mohli "přežít", spařením přeci jen slupky asi taky změknou, dostatečně.
Co vy? Vaříte? Paříte? :-) Výhody? Nevýhody? Díky
Hanka

Já jsem zvolila další variantu (\"patologický šetřílek\" - volaly by moje děti).
Slupky zaliju vodou, ve které jsem vařila brambory a postavím je na horkou plotýnku po bramborách, vypnutou, a nechám \"dojít\". Na elektrickém sporáku. Slepice je sežerou s chutí. Pěkný den! Katka

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 21:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jsem zvolila další variantu (\"patologický šetřílek\" - volaly by moje děti).
Slupky zaliju vodou, ve které jsem vařila brambory a postavím je na horkou plotýnku po bramborách, vypnutou, a nechám \"dojít\". Na elektrickém sporáku. Slepice je sežerou s chutí. Pěkný den! Katka

My dáváme buď vyřené - tj, z uvařených brambor, které až po uvaření oloupaly anebo syrové. uvařené sezobnou u slepice, nevařené milují zase pižmové kachny. Zuzka F.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 22:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.15

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My dáváme buď vyřené - tj, z uvařených brambor, které až po uvaření oloupaly anebo syrové. uvařené sezobnou u slepice, nevařené milují zase pižmové kachny. Zuzka F.

Myslím, že je velmi nevhodné dávat vodu z vařených brambor zvířatům. Ta totiž obsahuje alkaloid solanin rovněž jako je v klíčkách, zvláště v těchto jarních měsících.Ten je jedovatý i pro lidi a měl by se vylím do odpadu.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2010 08:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslím, že je velmi nevhodné dávat vodu z vařených brambor zvířatům. Ta totiž obsahuje alkaloid solanin rovněž jako je v klíčkách, zvláště v těchto jarních měsících.Ten je jedovatý i pro lidi a měl by se vylím do odpadu.

Navíc je ještě osolená...(ta voda)...

Neregistrovaný uživatel

18.3.2010 09:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Navíc je ještě osolená...(ta voda)...

Sůl je i v krmných směsích určených přímo pro nosnice. Pěkný den! Katka

Neregistrovaný uživatel

18.3.2010 10:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Sůl je i v krmných směsích určených přímo pro nosnice. Pěkný den! Katka

No to je, ale v nepoměrně menším množství a nač pipíny zasolovat ještě víc. ALE na druhou stranu, když se hluboce zamyslím, ono tam té soli moc nebude, tu natahují ty brambory vlastně (jinak by do přesolených jídel nemělo smysl dát vařit brambor:-)). Je na čase udělat senzorické zkoušení bramborové vody :-)
Ten solanin mi ale vrtá hlavou: v čerstvých bramborách ho zas až tak není, spíš teď zjara, klíčky, okolo klíčků, zelené části brambor - to vše jde pryč a ne slepicím ani lidem. Asi budu muset provětrat knihovničku...

Neregistrovaný uživatel

18.3.2010 11:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No to je, ale v nepoměrně menším množství a nač pipíny zasolovat ještě víc. ALE na druhou stranu, když se hluboce zamyslím, ono tam té soli moc nebude, tu natahují ty brambory vlastně (jinak by do přesolených jídel nemělo smysl dát vařit brambor:-)). Je na čase udělat senzorické zkoušení bramborové vody :-)
Ten solanin mi ale vrtá hlavou: v čerstvých bramborách ho zas až tak není, spíš teď zjara, klíčky, okolo klíčků, zelené části brambor - to vše jde pryč a ne slepicím ani lidem. Asi budu muset provětrat knihovničku...

Ještě jsem nevidl někoho, kdo by vařil pro sebe brambory i sklíčky. V samotných slupkách, nejsou-li zelené také solanin není a když jsou nazelenalé, tak je přece před vařením oškrábu ne? Tak nechápu co se tady objevuje zabludy o tom, že by se vývar z brambor nemohl dát drůbeži.
Solanin je sice jedovatý alkaloid, ale kolik byste ho tam museli mít, aby jste tím zabili vaše slepičky. To by se musel udělat vývar z klíčků . Jinak já (ale to jhe čistě můj názor) slepicím brambory nedávám, je to jen voda a škrob, prostě nic z čeho by mohly pěkně snášet. Jen to zacpe žaludky. Ale jako zchutňovadlo je to jistě velmi dobré. Jak říkával náš profesor ve škole z chovu hospodářských zvířat: Študenti, drůbež nejsou prasata, tak jim ty brambory necpěte. Luděk

Neregistrovaný uživatel

18.3.2010 12:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě jsem nevidl někoho, kdo by vařil pro sebe brambory i sklíčky. V samotných slupkách, nejsou-li zelené také solanin není a když jsou nazelenalé, tak je přece před vařením oškrábu ne? Tak nechápu co se tady objevuje zabludy o tom, že by se vývar z brambor nemohl dát drůbeži.
Solanin je sice jedovatý alkaloid, ale kolik byste ho tam museli mít, aby jste tím zabili vaše slepičky. To by se musel udělat vývar z klíčků . Jinak já (ale to jhe čistě můj názor) slepicím brambory nedávám, je to jen voda a škrob, prostě nic z čeho by mohly pěkně snášet. Jen to zacpe žaludky. Ale jako zchutňovadlo je to jistě velmi dobré. Jak říkával náš profesor ve škole z chovu hospodářských zvířat: Študenti, drůbež nejsou prasata, tak jim ty brambory necpěte. Luděk

"Ještě jsem nevidl někoho, kdo by vařil pro sebe brambory i s klíčky": přijeďte, Luďku, na kafe. Můj chlap, je-li donucen si v mé nepřítomnosti uvařit sám brambory, vaří zásadně na loupačku, neumyté a pokud mu ty klíčky vyloženě nepřekážejí v umístění brambor do hrnce (netrčí), tak je uvaří i s nima.
Oloupané slupky naštěstí sám nezkrmí, takže po návratu domů třídím a vyhazuju :-D. je na takovou úpravu hrdý, nazývá ji Žasr neboli "žádný sraní", ale je fakt, že už snad můj pantofel ho trochu vychovává :-D
Ale u něj je to fuk, on doslova "žere" zelená rajčata a nic ho nezastaví, takže jeden alkaloid sem, druhý tam... každopádně se právě u vaření šťourám v odborné literatuře o chemii potravin...

Neregistrovaný uživatel

18.3.2010 23:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.15

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
"Ještě jsem nevidl někoho, kdo by vařil pro sebe brambory i s klíčky": přijeďte, Luďku, na kafe. Můj chlap, je-li donucen si v mé nepřítomnosti uvařit sám brambory, vaří zásadně na loupačku, neumyté a pokud mu ty klíčky vyloženě nepřekážejí v umístění brambor do hrnce (netrčí), tak je uvaří i s nima.
Oloupané slupky naštěstí sám nezkrmí, takže po návratu domů třídím a vyhazuju :-D. je na takovou úpravu hrdý, nazývá ji Žasr neboli "žádný sraní", ale je fakt, že už snad můj pantofel ho trochu vychovává :-D
Ale u něj je to fuk, on doslova "žere" zelená rajčata a nic ho nezastaví, takže jeden alkaloid sem, druhý tam... každopádně se právě u vaření šťourám v odborné literatuře o chemii potravin...

Myslím, že tu došlo k velkému nedorozumění. Předpokládal jsem, že se jedná o vodu z brambor vařených pro slepice neboli neoloupané a mnohdy ještě s malými klíčky. Taková voda je podle mého názoru nevhodná zvláště u starých brambor a na tom trvám. Jest-li že mám vodu z brambor loupaných a vařených pro lidi, používám ji jako nápoj pro králíky. Ty už na ni čekají. Při vaření těchto brambor se používá kmín a to nejen jako ochucovadlo nebo na zlepšení trávení ale i jako koření, které snižuje negativní účinky solaninu. To asi málokdo ví. Krmit bramborami slepice v zimě je dobré, ale musím do nich namíchat kukuřičný šrot /nebo i jiné sypké krmivo /a různé vitaminové a minerální doplňky. Sami je rády žerou. Nemyslím tím jako hlavní "chod", ale jako spestření stravy. Doufám, že nepíši bludy a také doufám, že se pan Luděk již uklidnil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík