Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.19
Dávám slepicím plody bezu černého - slepice mají to moc rády. Nevím jestli plody obsahují jed, asi ne :-)
Chci ještě dávat různé plody (např. jeřáby), ale může být pro slepice nebezpečné kvůli jedu? Vím, že volně žijící ptáci se baští i jedovaté plody, ale mu to nevadí - asi mají specifickou trávení. Ale u slepic...? Děkuji :)
pup
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Bez černý není jedovatý. Pro zvířata vůbec ne. Lidi jsou větší cimfrlíni, tak si musejí dávat bacha na to, aby konzumovali jen dobře uzrálé bobulky a aby jich nezbouchali za syrova moc naráz. Potom by to z nich šlo horem i dolem . Převařené bobule to neudělají.
Jak jsem prve řekla, zvířatům, tedy ani slepicím bez ani jeřabiny nevadí, naopak jsou pro ně dobrou zásobárnou vit. C a jiných důležitých látek.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.218
Děkuji za odpověď :) Ale chtěl bych se zeptat - můžu sbírat různé plody, které neznám - není riziko pro slepice?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Tak to už bych si tak jistá nebyla. Takový třeba bez chebdí je bezu černému velmi podobný - samotné bobule nevím, jestli se dají na první pohled rozeznat - a pro člověka jedovatý je - a to dost . Zvířata mají na jedovatost rostlin kolikrát svůj vlastní názor - leckdy jim neuškodí to, co by člověka sklátilo. Na místě je ale opatrnost a především znalost jedovatých druhů.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.200
OK, moc děkuji za radu :-) Rád výmýšlím a sbírám nějaké papaníčko pro slepice z přírody :-)
pup
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.200
Ostružiny mají rády. Je zajímavé, že nesnáší maliny! Blumy a bez černý trochu si dají ochutnat :) Jeřáby - letos si to zkusím.
Někdo má zkušenost? :)
pup
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Že by se jim nelíbila červená barva ? Zkuste ještě červený bez - bez latnatý ( sambucus racemosa ), ten by mohl být z výživářského hlediska též zajímavý.
Měla jsem kdysi slepičku zdr. hamburčanky a ta byla na bezy odbornice - nespokojila se s opadanými bobulkami, ale vyletěla si na keř a ozobávala přímo z lat. Měli jsme takového netypického strakatého a hrabavého kosa
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.200
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Že by se jim nelíbila červená barva ? Zkuste ještě červený bez - bez latnatý ( sambucus racemosa ), ten by mohl být z výživářského hlediska též zajímavý.
Měla jsem kdysi slepičku zdr. hamburčanky a ta byla na bezy odbornice - nespokojila se s opadanými bobulkami, ale vyletěla si na keř a ozobávala přímo z lat. Měli jsme takového netypického strakatého a hrabavého kosa
Jiřina
No, nesnědly jeřáb, protože viděly to v životě poprvé :-D Myslím si, že jeřáby ještě nejsou zralé?
Bez latnatý - hmmm, podíval jsem se na obrázky, jak se vypadá. Tak to neznám :-o
Nevím proč, že ty hamburčanky vyletěly si na keř a ozobovály... :)))
pup
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.147
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, nesnědly jeřáb, protože viděly to v životě poprvé :-D Myslím si, že jeřáby ještě nejsou zralé?
Bez latnatý - hmmm, podíval jsem se na obrázky, jak se vypadá. Tak to neznám :-o
Nevím proč, že ty hamburčanky vyletěly si na keř a ozobovály... :)))
pup
Bez hroznatý Sambucus racemosa, proboha ne!!! vždyť se říká: "před černým bezem klekni a před červeným smekni". Je to jedovaté. Ale jeřabiny, aronie, muchovníky, bezinky, dřínky, jostu, černý rybíz, rakytník, třešně určitě jo! Taky vytlučené vlašské ořechy.
Jablka letní spadaná na zem zase dobře žerou krůty.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Červený bez je na tom s tou jedovatostí stejně jako černý. Záleží na tom, odkud čerpáte informace. Současní lidé se bezů bojí ( viz úplně první věta tohoto tématu - "černý bez je jedovatý" - hloupost ), v minulosti je používali bez skrupulí. Z bobulí červeného bezu se zastara dělalo rostlinné máslo.
Jiřina