Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.140.101
Prosím o radu jak správně zabít vykrmenou (velkou) husu? Jsou na to nějaký zvláštní "fígle"?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.175.65
Pokud zabíjí jeden tak se husa položí bokem na zem(na hadr) jednou nohou přišlápnou křídla druhou nohy, do levé ruky zobák a pravou nožem zařízne za hlavou, kde končí lebka, až teče krev, která se chytá do nakrájených housek. Jsou-li k dispozici dva tak se husa úplně stejně přišlápne, pomocník uchopí husu za zobák, natáhne krk přes na zemi ležící špalík(kulatinu). hlava se usekne, chytí krk aby proud krve směřoval do housek. Husa se moc nebrání ani nezmítá.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.204.155
Skvělým pomocníkem na zabíjení drůbeže je obyčejný ptel. Ustřihnete roh tak, aby dírou prošla akorát hlava. Natáhnete pytel na ptáka, hlavu vytáhnete ven. Chytnete nohy i s pytlem a pohodlně zaříznete.Husa (nebo kachna, kuře, slepice, krůta...) tím pádem nemůže mávat křídly, přitom si neudělá žádné modřiny a můžete jí klidně vykrvit.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.120
Já zabíjím husy následovně: Použiji buď pytel jak chovatel v předchozím článku ,nebo pokud chci chytit krev ,tak na husu sednu, přitáhnu zobák ke krku. Na hlavě husy nahmátnu důlek v důlku vytrhám peříčka a v těchto místech říznu.Krev chytím do nádobky a na cibulce s vejci usmažím . Tato míchanice je velmi chutná. Zdravím HK
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.1.3
My husy zabíjíme ve 2 lidech - jeden má v ruce sekyrku, druhý drží huse křídla a nohy. Po useknutí hlavy (kterou měla na špalku a ten se sekyrkou si jí přidržel za zobák), se dá krev odchytit do připravené nádoby či ji neodchytáváte. My ji většinou dáváme psům - máme 4 + kočky, takže by jí bylo škoda.
Na podřezávání bych , přiznám se, neměla žaludek. Takhle to má husa po jednom skenutí za sebou a je klid.
Zuzka F.
PS: Stejně tak se dá zabíjet kachna, slepice, apod.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.164.149
Já osobně husy zabíjím sám, protože jsem u nás jediný kdo to dělá. Babička mě naučila způsob kterým jde zabít jak velký houser tak i kachna. Husu chytnu a dám si jí mezi nohy. Nohama jí fixuju křídla takže jediné čím třepě do prázdna jsou nohy. Chytnu hlavu a nahmatám za hlavou důlek a vytrhám okolo peří a zaříznu. Tím, že držím křídla nohama a v jedné ruce zobák mám stále volnou druhou ruku. Husa je běhěm několika vtřeřin vykrvená a je vše v pohodě. Krev já osobně nechytám, protože to u nás nikdo nejí. Jen kočky a ty nepotřebují, aby měli krev v misce a tepelně upravenou. Martin
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.21.22
Husy zabíjíme taky ve dvou, naučila jsem se držet husu posazenou tak, že jí položím obě dlaně na křídla a ukazováčky stisknu tzv. "Klíček" - tedy kost nad křídlem. při trošce cviku je to místo lehounce k najití. Tlak tam bolí, ale nic neudělá - husa se celou dobu nehýbe, ničím necuká a neškube se.
Jinak i velká drůbež včetně krtů se dá zabít i tak, že ji člověk chytí nohama do smyčky provazu, otočí hlavou dolů a v okamžiku zmrtvění (trvá asi minutu) ji prostrě zařízne - jde to i v jednom, když je troška praxe, ale je nutné zaříznout zepředu, čímž se krev znehodotí. A mít připravený kýbl, který se hned natáhne na hlavu, aby pták, jak sebou škube při vykrvení, nezacákal celý dvůr...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.140.101
Dobrý den, všem moc děkuji za odpovědi !
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.184.146
Jeden husu drží za nohy, já za křídla a sekám hlavu na špalku, na kterém jsou zatlučené 2 delší hřebíky. Hodně koukají ven a jsou tak 3,5 cm od sebe, mezi ně se dá hlava (drží tam) a krk se natáhne a usekne. Pak husu držíme nad kastrolem a chytáme krev. Nesmí se moc zvednout, zvlášť ke konci, když krev už přestává téct, (snad se uvolní svaly nebo co) potom se může stát, že do krve vyteče obsah volete a znehodnotí se. Když už krev neteče, vedle je veliká hromada suchých větví, do nich husu strčím, aby nelítala po celém dvoře a tam se doklepe. Když nemám pomocníka, držím jen za křídla (jsem ženská a zvládnu to taky). Krev máme moc rádi a dělám ji tak, že jinejdřív rozetřu se strouhankou a s mlékem, osolí se, může se přidat kmín a trochu pepře a potom osmaží na cibulce a sádle. Trvá to celkem dlouho, je třeba ji pořádně prosmažit, aby v ní nebyla syrová místa. Není potom suchá, jako když se mléko a strouhanka nedá. Zařezávala jsem jen jednou a byl to masakr, vykrvení dlouho trvalo a husa na mě koukala a trpěla
(dodnes ji vidím) už NIKDY víc. Ivana
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.13.228
Když husu zařezáváte nemusíte mít strach že se vám krev znehodnotí obsahem z volete, protože nepřeručíte hltan. A není to tak strašné když říznete na správné místo tak je to srovnatelně rychlé jako useknutá hlava na špalku.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.199.62
Osobně jsem zásadně proti podřezávání u všech zvířat,nejdřív omráčit je jedno jak a pak vykrvit.