Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.194
Právě jsem si přečetl v CHovateli č. 9. cituji- Hnědožlutě plavá je rozředěným rázem hnědě plavé vlivem faktoru dilute a zároven´ plavým rázem hnědožluté,-konec citátu. Známým faktem je že hnědožlutě plavá je plavým rázem hnědožluté,kdy shluky pigmentace jsou rozprostřeny skupinovitě ve shlucích. Pisatel se do tématu nějak zamotal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Právě jsem si přečetl v CHovateli č. 9. cituji- Hnědožlutě plavá je rozředěným rázem hnědě plavé vlivem faktoru dilute a zároven´ plavým rázem hnědožluté,-konec citátu. Známým faktem je že hnědožlutě plavá je plavým rázem hnědožluté,kdy shluky pigmentace jsou rozprostřeny skupinovitě ve shlucích. Pisatel se do tématu nějak zamotal.
Příteli, nevím kdo jste, ale ten Váš známý fakt je fakt nesprávný. A autor článku Saša Veselý to napsal naprosto správně. Ono totiž známý fakt je známý blud. A to je nyní věcí nového snažení udělat revoluci v názvosloví a chápání barev holuba domácího, co už se tu snažím s některými prokopnout delší čas. Ono totiž kdyby se důkladně četl "zelený" vzorník (rozuměj autorů Havlína a Petržílky), nebylo by tolik podobných "známých faktů" mezi holubářskou veřejností. Kde skutečnými průkopníky jsou vlastně už zmínění autoři zvláště ing. Havlín.
Tady se to už několikrát psalo a myslím, že polopatičtěji než v tom Chovateli už to být nemohlo. Ale dobrá zopakuji to klidně stokrát znova:
Máme tři základní holubí pigmentace: černá, červeně popelavá, hnědá.
mutací rozředěnou zvanou dilution patří k nim tyto pigmentace: šedohnědá(postaru), žlutě popelavá, hnědožlutá.To je jedno rozdělení tedy na barvy intenzivní a rozředěné.
Druhé rozdělení je: na barvy plnobarevné a plavé, kdy barvou plnobarevnou je celý holub jednobarevně černý, popelavý, hnědý v barvách intenzivních a jednobarevně šedohnědý, světle popelavý, hnědožlutý v barvách rozředěných. Tatáž barva je také u plavých holubů na pruzích, kaprování případně celých štítech, částečně na krku, na ocasním pruhu a koncích letek.
Barvou plavou jsou všechna místa na těle holuba mimo pruhy, mimo kaprování, kostřec, spodek, hlava atd, Vezmeme-li si modrého holuba tak všechno co je modré je plavé a všechno co je černé je plnobarevné. A tak to platí pro všechny výše jmenované základní holubí pigmentace s tím, že u popelavě červené pigm. a její rozředěné žluté nevidíme nebo špatně vidíme koncový pruh a letky.
Hnědě plavá pruhová barva u např. římanů a kingů léta zažitá pouze jako "plavá" je nyní logicky nazývaná hnědě plavou neboť je ve všem podobná černé/modré jenom je hnědá. A když to takhle pochopíme, zjistíme, že to dobře zapadá a proč se nám při šlechtění ať už chtěném nebo nechtěném děje to a ono. Pokud Vám není ještě ted něco jasné, klidně se ptejte dál. Rád Vám vše vysvětlím.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.194
Pane vy nevydíte rozdíl? Havlín-barvy plavé,skupinové,clumped vznikají skupinovým uspořádáním pigmentace do shluků Veselý-hnědožlutě plavá je rozředěným rázem hnědě plavé vlivem faktoru dilute. Dilute faktor rozředuje ale nezpůsobuje skupinové .shluky Nechápu proč mě považujete za slepce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.194
Dost dobře nechápu proč se oháníte Havlínem a zároven´ˇ uvádíte o tom co píše v zeleném vzorníku že je to známý blud?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Několikrát jsem si přečetl výňatek z článku i názor vyzyvatele k odpovědi, ale nenašel jsem nikde žádnou chybu.
Obě vyjádření nejsou v rozporu a jsou správná. Podle mého názoru udělal malou chybičku pan Kafka, když
napsal, že známý fakt je fakt nesprávný. Všechno ostatní je ale zase v souladu s předchozími vyjádřeními.
B. Šesták.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Několikrát jsem si přečetl výňatek z článku i názor vyzyvatele k odpovědi, ale nenašel jsem nikde žádnou chybu.
Obě vyjádření nejsou v rozporu a jsou správná. Podle mého názoru udělal malou chybičku pan Kafka, když
napsal, že známý fakt je fakt nesprávný. Všechno ostatní je ale zase v souladu s předchozími vyjádřeními.
B. Šesták.
Nejsem si vědom chyby, známý fakt, že khaki je plavá od hnědé je opravdu fakt nesprávný. To je jako kdybyste tvrdili, že žlutá je plavá od červené. Zadavatel příspěvku za to nemůže, že je to fakt nesprávný, že je to zkrátka blud. Nebyl to útok na něj. Bohužel je to tak vžito, ale je to špatně. Khaki není plavou od hnědé ani khaki plavá není plavá od hnědě plavé, ale jen a pouze od plnobarevné khaki. Khaki plavá je rozředěnou mutací hnědě plavé, stejně jako žlutopruhá od červenopruhé. (Záměrně říkám khaki, protože termín hnědožlutá a nebo opačně žlutohnědá by zde trochu zaváděl. Khaki je synonymum český termín hnědožlutá).
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Tady se jedná o nedorozumnění. V úvodním příspěvku je napsáno, že hnědožlutěplavá je plavým rázem
hnědožluté a to je správně. Pane Kafko, vy jste si zaměnil hnědožlutou za hnědou.
Když napíšeme obdobný výraz pro nejběžnější černou pigmentaci, bude to vypadat takto: stříbřitá, neboli
šedohněděplavá je plavým rázem od šedohnědé, a toto je taky správně. B. Šesták.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady se jedná o nedorozumnění. V úvodním příspěvku je napsáno, že hnědožlutěplavá je plavým rázem
hnědožluté a to je správně. Pane Kafko, vy jste si zaměnil hnědožlutou za hnědou.
Když napíšeme obdobný výraz pro nejběžnější černou pigmentaci, bude to vypadat takto: stříbřitá, neboli
šedohněděplavá je plavým rázem od šedohnědé, a toto je taky správně. B. Šesták.
Ok, beru zpět, omlouvám se a skláním se p. Šesták před Vašim vcítěním se do mého myšlení co jsem si já zamněnil a fakt že zamněnil, ale nicméně citace z Chovatele že: hnědožlutě plavá je rozředěnou mutací od hnědě plavé a zároveň barvou plavou od hnědožluté (myšleno plnobarevné) je citát správný a nikoli zamotaný. V tom se shodneme?
Zadavateli příspěvku se omlouvám, pokud se ho dotkly mé bludy:-)
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Jsem rád že se vše vysvětlilo a samozřejmě s citátem v CHovateli souhlasím, tam není chyba.
Omyl se občas podaří každému a vás si pane Kafko velice vážím pro vaše znalosti a zkušenosti. B. Šesták
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.194
Pane Kafka,Vy Pana Šestáka zkoušíte? Hnědožlutá je rozředěná hnědá vlivem faktoru DILUTE. Barvy plavé-CLUMPED vznikají skupinovitým uspořádáním pigmentace do shluků-viz zelený vzorník HAVLÍN-Petržílka a kol. strana 40 odst. tři BARVY PLAVÉ. Co vznikne rozředěním hnědě plavé na to se podívám do knihy A.Sella TAUBEN FARBENFUNGEN.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.194
Ty Vaše bludy beru jako překotnou snahu ochránit kolegu ze standardové komise. Klasici říkají nihil novi sub sole!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ty Vaše bludy beru jako překotnou snahu ochránit kolegu ze standardové komise. Klasici říkají nihil novi sub sole!
Nebo-li: už to nehul, vole!
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.194
Doufal jsem že se něco naučím ,ale zřejmě jednoký mezi slepými je králem. Ještě k danému tematu,co je rozředěné nemůže být současně skupinové.Nebo někdo třeba později napíše že SMOKY může být současně i DIRTY? Komoédia est finita!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Doufal jsem že se něco naučím ,ale zřejmě jednoký mezi slepými je králem. Ještě k danému tematu,co je rozředěné nemůže být současně skupinové.Nebo někdo třeba později napíše že SMOKY může být současně i DIRTY? Komoédia est finita!
Ano, rozředěné neznamená skupinové. Dnes jsem o tom přemýšlel cestou na počítač a napadlo mne, zda vůbec nezrušit termín plavá pro všechny plavé barvy holubů a tento termín "plavá" ponechat jen hnědě plavému zbarvení byl by to analogismus k modré a stříbřité. Pak ovšem nám zbude pojmenovat žlutě, červeně plavou a hnědožlutě plavou taky jinak.
Skupina plavých barev by se prostě nazývala skupina skupinových barev, teď to tady vyzní blbě, ale bylo by asi přehledné mít barvy plnobarevné a skupinové.
Mezi plnobarevné řadit černou, šedohnědou, hnědou, hnědožlutou, popelavou a světle popelavou
a mezi skupinové řadit všechny pruhové, bezpruhé, kapraté a tmavé příslušící k výše jmenovaným.
No, ať někdo řekne názor. Jde mi o přehlednost a systematičnost v názvosloví, abychom si všichni rozuměli.
K smooky a dirty:Obě mutace jsou jen přídavné, které původní barvu lehce pozmněňují, tj Smooky faktor kouřová, u modré se vyznačuje méně modrým až ocelovým odstínem, kdy charakteristické jsou dokonale tažená záda( tmavší barva kdytu ocasu a kostřece je po celých zádech, zobák je u tmavozobých vždy světlý nebo s různě velkou jehlou, lek na krku je fialově růžový, krajní rýdováky postrádají bílý lem a konec ocasního pruhu je poměrně výrazně lemován opět původní modrou barvou. Tato barva je typická pro celobarevné modré české staváky, české bagdety, kariery, indiány a nekteré další, typická je pro dánské rejdiče.
Dirty je temná, potemnělá - takže opět u modré barvy příklad, ztmavuje základní ostín barvy v různém stupni intenzity, průvodním znakemjsou tmavé šupiny na nohách u holoubat, vždy tmavý zobák, pigmentované jsou i obočnice. Pruhy nebo kaprování sytě černé, stejně tak konce letek, a plavá neboli tedy skupinovitá místa jako jsou štíty jsou potemělé, jako když holub propadne komínem. Lesk n a krku je velice silný, tmavě zelený. Barva je typiciká pro některé rejdiče, řadu věžových holubů, ale také pro moravské pštrosy modré, i když tam je znát dlouholetá selekce na čistotu barvy, je to výrazně tmavá barva než například u německých pštrosů, či štrasserů nebo káníků. Podle mého pozorování mají dirty faktor také červení pštrosi, neboť nohy holoubat bývají hnědě pigmentované a ostín celkové barvy je tmavý, než u jiných plemen.V hobě za co nesytější barvou nikoli cihlově červenou a vysokým leskem není vyloučeno, že červení holubi mají na sobě i faktor dirty.
Takže smooky nemůže být současně dirty, respektive může je mít holub oba na sobě , to ano. Protože každý leží na jiném místě chromozomů. Vazbu na sebe nemají. Jak ovšem takový holub vypadá, těžko říct. Má-li větší jehlu? Nevím.
Jisté je že holub třeba žlutě plavý pruhový je skupinový od světle popelavé a zároveň je to rozředěná červenopruhá a když má na sobě navíc dirty faktor, může být celkově potmělá s tmavým zobem, k tomu nalepíte ještě ic faktor a je nasivělý, pokud má tento holub dvě malá éčka je to jako byste tohoto slepence namočil do recesívně žluté barvy, faktor tigergrizle a je to navíc tygr, a bělokosost a je navíc bělokosý. Já jsem nikdy takového holuba neviděl, abyste si nemyslel. Záměrně to tady plácám na sebe. Ale všechno toto je možné. A z neznámého holuba toto vše může a nemusí při setkání různých alel vypadnout. Stačí mít po ruce tvz. testera (králíkáři na to mají luštiče(českého) a z neznámým holubem ho spárovat. Takovým holubem musí být holub nejrecesivnější ze všech a tím je khaki skupinový bezpruhý holub. Ten díky svým vlastnostem rozštěpí genotyp neznámého holuba na různé jiné. A pak se v tom můžete babrat do sytosti. A zjištovat jo tak takhle to v minulosti asi bylo. Jenže těch khaki plavých neboli tedy skupinových holubů v bezpruhém vzorku na křídlech je doslova jako šafránu. Já jsem v Lipsku na evropské výstavě z celé plejády rázů holubů viděl v barvě khaki plavé jen 4 figurity, ...které ovšem měly pruhy přes křídla. Ale to jen tak na okraj.
Prostě platí, že hnědožlutě plavý holub je rozředěnou formou od hnědě plavého a zároveň skuponovou variací od hnědožluté plnobarevné. Je potřeba si uvědomit co se myslí slovem pigmentace a co barva, co ráz, vzorek, co kresba a pod. Slovo pigmentace by mělo být nadřazeno barvám a tomu ostatnímu co jsem ted vyjmenoval. Pigmentace je hnědá, černá a červeněpopelavá. Hnědá pigmentace dvě formy hnědou plnobarevnou(rozprostřenou po celém těle, jednobarevnou chtete-li) a skupinovou(plavou) formu, plavá forma má 4 stupně vzorků vše v hnědé pigmentaci(bezpruhé, pruhové, kapraté a tmavé), hnědá pigmentace je rozředěna vlivem faktoru rozředění (d) na hnědožlutou barvu a ta má opět svoje formy plnobarevnou a skupinovou se vzorky. Ale pořád jsme v hnědé pigmentaci, nic černého ani červeného tam není. Když na tuto pigmantaci "navlečete" dvě malá éčka, je holub jednobarevně červený recesívní (akorát možná bude mít slabší oko), jeli to hnědožlutá , je holub rec. žlutý. Žlutý holub nemůže mít podkladovou barvu hnědou ale jen hnědožlutou. Déčko je nadřazeno všemu ostatnímu. Pak můžete na tento základní genotyp navěsit smooky a holub má nahoře jmenované znaky, nebo sivou a je to ledový faktor. A tak to tam visí jedno vedle druhého jako kolíky na prádelní šňůře a pokaždý je výsledek trochu nebo dost jiný. Podle toho jesli je ten kolík malý nebo velký nebo má na sobě napsáno v horním indexu velké A (pro ash red třeba).
Stačí Vám to takhle? Pokud ne, ptejte se a řešme to dál.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, rozředěné neznamená skupinové. Dnes jsem o tom přemýšlel cestou na počítač a napadlo mne, zda vůbec nezrušit termín plavá pro všechny plavé barvy holubů a tento termín "plavá" ponechat jen hnědě plavému zbarvení byl by to analogismus k modré a stříbřité. Pak ovšem nám zbude pojmenovat žlutě, červeně plavou a hnědožlutě plavou taky jinak.
Skupina plavých barev by se prostě nazývala skupina skupinových barev, teď to tady vyzní blbě, ale bylo by asi přehledné mít barvy plnobarevné a skupinové.
Mezi plnobarevné řadit černou, šedohnědou, hnědou, hnědožlutou, popelavou a světle popelavou
a mezi skupinové řadit všechny pruhové, bezpruhé, kapraté a tmavé příslušící k výše jmenovaným.
No, ať někdo řekne názor. Jde mi o přehlednost a systematičnost v názvosloví, abychom si všichni rozuměli.
K smooky a dirty:Obě mutace jsou jen přídavné, které původní barvu lehce pozmněňují, tj Smooky faktor kouřová, u modré se vyznačuje méně modrým až ocelovým odstínem, kdy charakteristické jsou dokonale tažená záda( tmavší barva kdytu ocasu a kostřece je po celých zádech, zobák je u tmavozobých vždy světlý nebo s různě velkou jehlou, lek na krku je fialově růžový, krajní rýdováky postrádají bílý lem a konec ocasního pruhu je poměrně výrazně lemován opět původní modrou barvou. Tato barva je typická pro celobarevné modré české staváky, české bagdety, kariery, indiány a nekteré další, typická je pro dánské rejdiče.
Dirty je temná, potemnělá - takže opět u modré barvy příklad, ztmavuje základní ostín barvy v různém stupni intenzity, průvodním znakemjsou tmavé šupiny na nohách u holoubat, vždy tmavý zobák, pigmentované jsou i obočnice. Pruhy nebo kaprování sytě černé, stejně tak konce letek, a plavá neboli tedy skupinovitá místa jako jsou štíty jsou potemělé, jako když holub propadne komínem. Lesk n a krku je velice silný, tmavě zelený. Barva je typiciká pro některé rejdiče, řadu věžových holubů, ale také pro moravské pštrosy modré, i když tam je znát dlouholetá selekce na čistotu barvy, je to výrazně tmavá barva než například u německých pštrosů, či štrasserů nebo káníků. Podle mého pozorování mají dirty faktor také červení pštrosi, neboť nohy holoubat bývají hnědě pigmentované a ostín celkové barvy je tmavý, než u jiných plemen.V hobě za co nesytější barvou nikoli cihlově červenou a vysokým leskem není vyloučeno, že červení holubi mají na sobě i faktor dirty.
Takže smooky nemůže být současně dirty, respektive může je mít holub oba na sobě , to ano. Protože každý leží na jiném místě chromozomů. Vazbu na sebe nemají. Jak ovšem takový holub vypadá, těžko říct. Má-li větší jehlu? Nevím.
Jisté je že holub třeba žlutě plavý pruhový je skupinový od světle popelavé a zároveň je to rozředěná červenopruhá a když má na sobě navíc dirty faktor, může být celkově potmělá s tmavým zobem, k tomu nalepíte ještě ic faktor a je nasivělý, pokud má tento holub dvě malá éčka je to jako byste tohoto slepence namočil do recesívně žluté barvy, faktor tigergrizle a je to navíc tygr, a bělokosost a je navíc bělokosý. Já jsem nikdy takového holuba neviděl, abyste si nemyslel. Záměrně to tady plácám na sebe. Ale všechno toto je možné. A z neznámého holuba toto vše může a nemusí při setkání různých alel vypadnout. Stačí mít po ruce tvz. testera (králíkáři na to mají luštiče(českého) a z neznámým holubem ho spárovat. Takovým holubem musí být holub nejrecesivnější ze všech a tím je khaki skupinový bezpruhý holub. Ten díky svým vlastnostem rozštěpí genotyp neznámého holuba na různé jiné. A pak se v tom můžete babrat do sytosti. A zjištovat jo tak takhle to v minulosti asi bylo. Jenže těch khaki plavých neboli tedy skupinových holubů v bezpruhém vzorku na křídlech je doslova jako šafránu. Já jsem v Lipsku na evropské výstavě z celé plejády rázů holubů viděl v barvě khaki plavé jen 4 figurity, ...které ovšem měly pruhy přes křídla. Ale to jen tak na okraj.
Prostě platí, že hnědožlutě plavý holub je rozředěnou formou od hnědě plavého a zároveň skuponovou variací od hnědožluté plnobarevné. Je potřeba si uvědomit co se myslí slovem pigmentace a co barva, co ráz, vzorek, co kresba a pod. Slovo pigmentace by mělo být nadřazeno barvám a tomu ostatnímu co jsem ted vyjmenoval. Pigmentace je hnědá, černá a červeněpopelavá. Hnědá pigmentace dvě formy hnědou plnobarevnou(rozprostřenou po celém těle, jednobarevnou chtete-li) a skupinovou(plavou) formu, plavá forma má 4 stupně vzorků vše v hnědé pigmentaci(bezpruhé, pruhové, kapraté a tmavé), hnědá pigmentace je rozředěna vlivem faktoru rozředění (d) na hnědožlutou barvu a ta má opět svoje formy plnobarevnou a skupinovou se vzorky. Ale pořád jsme v hnědé pigmentaci, nic černého ani červeného tam není. Když na tuto pigmantaci "navlečete" dvě malá éčka, je holub jednobarevně červený recesívní (akorát možná bude mít slabší oko), jeli to hnědožlutá , je holub rec. žlutý. Žlutý holub nemůže mít podkladovou barvu hnědou ale jen hnědožlutou. Déčko je nadřazeno všemu ostatnímu. Pak můžete na tento základní genotyp navěsit smooky a holub má nahoře jmenované znaky, nebo sivou a je to ledový faktor. A tak to tam visí jedno vedle druhého jako kolíky na prádelní šňůře a pokaždý je výsledek trochu nebo dost jiný. Podle toho jesli je ten kolík malý nebo velký nebo má na sobě napsáno v horním indexu velké A (pro ash red třeba).
Stačí Vám to takhle? Pokud ne, ptejte se a řešme to dál.
Juraj Kafka
Příteli Kafko,už dlouho jsem se nezůčastnil žádného tématu ,ale po přečtení Vašeho příspěvku,který jsem zhltl 3x za sebou Vám musím udělit poklonu.Souhlasím s Váma v každé větě a myslím si,že nikdo by to neučinil lépe.Zdraví Kouťák
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Ten poslední příspěvek pana Kafky se mi líbil a pro mne byl velmi poučný popis faktoru dirty. Netušil jsem, že je tak silně rozšířený. Ale měl bych jednu opravu, ve slově smoky se píše jenom jedno o. B. Šesták.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Příteli Kafko,už dlouho jsem se nezůčastnil žádného tématu ,ale po přečtení Vašeho příspěvku,který jsem zhltl 3x za sebou Vám musím udělit poklonu.Souhlasím s Váma v každé větě a myslím si,že nikdo by to neučinil lépe.Zdraví Kouťák
Díky. To je v pohodě, já jsem musel "zelený" vzorník a jeho úvodní stať přelouskat pětkrát. ...A jde to.
Hlavně žádný poklony, brzy Vás stejně zklamu. Jako jiné zde. :-)
(Jenže si neuvědomují, že komunikace písemnou formou moc jako neumožňuje mimoverbální komunikaci, jinými slovy není mnohdy znát jestli to jeden myslí vážně a nebo z legrace. Smajlíci nepomáhaj).
No takže hlavně jestli to tady někomu k něčemu je. To je pro mě nejdůležitější.
Ať se Vám daří a jak jsem řekl, případné dotazy jen sypejte. A nemusí přeci odpovídat jen Kafka, jsou tu i jiní, před kterými by se patřilo smekat.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ten poslední příspěvek pana Kafky se mi líbil a pro mne byl velmi poučný popis faktoru dirty. Netušil jsem, že je tak silně rozšířený. Ale měl bych jednu opravu, ve slově smoky se píše jenom jedno o. B. Šesták.
Pane Šesták, proč Vy nenapíšete taky něco o svém chovu? Čím se zabýváte? Jste posuzovatel? Já to postrádám. Tak prosím, ztraťte trochu písmen o svém holubaření.
Za smoky s dvěma o se omlouvám, to je tím, že jsem se angličtinu ve škole neučil. Bohužel. A díky za připomínku.
Vše dobré...
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Když už jsem byl přímo osloven, tak odpovím.
CHovám pět roků poštovní holuby nezávodní a nevýstavní (standart) jen pro vlastní zábavu a nejsem členem ČSCH.
Když jsem byl mladý, tak jsem choval taky poštovní holuby, ale když jsem šel studovat, tak jsem musel chov
zrušit. Pak jsem choval králíky a u těch jsem se naučil genetiku králíků. V důchodu jsem se vrátil k holubům,
protože se mi o nich pořád zdávalo. Protože už jsem měl základní znalosti genetiky od králíků, lehko jsem si
doplnil znalosti genetiky holubů. U holubů je ale problém v tom, že neexistuje ucelená publikace o genetice
holubů a musí se skládat postupně informace z různých zdrojů. Pro mne je to činnost velmi zajímavá, ale bez
ověřování v praxi by to nebylo k ničemu. Proto se teď zaměřuji na získávání různých barev, vzorků a kreseb
u holubů. Neomezuje mne žádný vzorník, mohu získávat u pošťáků neznámé barvy od jiných plemen a po třech
generacích je z křížence zase pošťák s novou barvou. Už dva roky se snažím sehnat nějakého holuba s hnědou
barvou a oslovil jsem několik holubářů, kteří tvrdí, že mají hnědé holuby, ale pak se zjistí, že všichni říkají
hnědá šedohnědé, a dělají to i posuzovatelé. Takže dost velký problém českého holubářství vidím v tom,
že neexistuje oficiální jednotné a všeobecně uznávané názvosloví barev.
Vzhledem k tomu, že nechovám holuby dlouho, nepovažuji se za zkušeného chovatele, ale víc se považuji
za teoretika. Ukazovat obrázky svých holubů nemá smysl, protože každý by napadl něco, co neodpovídá
vzorníku, ale pro mne není vzorník vůbec závazný. Já si chovám to co se líbí mi. B. Šesták.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.131
Teda pánové ted jste mi natloukli hřebíky do hlavy a po rozboru pana Kafky jsem totálně v ... Prosím nedal by někdo z Vás na moderku fotky holubů v barvách o kterých je tu psáno?Myslím že si to neumím ani představit
A myslím že nejsem sám koho by to zajímalo. Díky Franta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
CHovám pět roků poštovní holuby nezávodní a nevýstavní (standart) jen pro vlastní zábavu a nejsem členem ČSCH.
Když jsem byl mladý, tak jsem choval taky poštovní holuby, ale když jsem šel studovat, tak jsem musel chov
zrušit. Pak jsem choval králíky a u těch jsem se naučil genetiku králíků. V důchodu jsem se vrátil k holubům,
protože se mi o nich pořád zdávalo. Protože už jsem měl základní znalosti genetiky od králíků, lehko jsem si
doplnil znalosti genetiky holubů. U holubů je ale problém v tom, že neexistuje ucelená publikace o genetice
holubů a musí se skládat postupně informace z různých zdrojů. Pro mne je to činnost velmi zajímavá, ale bez
ověřování v praxi by to nebylo k ničemu. Proto se teď zaměřuji na získávání různých barev, vzorků a kreseb
u holubů. Neomezuje mne žádný vzorník, mohu získávat u pošťáků neznámé barvy od jiných plemen a po třech
generacích je z křížence zase pošťák s novou barvou. Už dva roky se snažím sehnat nějakého holuba s hnědou
barvou a oslovil jsem několik holubářů, kteří tvrdí, že mají hnědé holuby, ale pak se zjistí, že všichni říkají
hnědá šedohnědé, a dělají to i posuzovatelé. Takže dost velký problém českého holubářství vidím v tom,
Vzhledem k tomu, že nechovám holuby dlouho, nepovažuji se za zkušeného chovatele, ale víc se považuji
za teoretika. Ukazovat obrázky svých holubů nemá smysl, protože každý by napadl něco, co neodpovídá
vzorníku, ale pro mne není vzorník vůbec závazný. Já si chovám to co se líbí mi. B. Šesták.
Dobrý večer,jsem rád,že takový schopný genetik chová poštovní holuby.Jsou inteligentní a elegantní.Přítel Šesták sice není členem ČSCH a možná je to dobře,protože během krátké doby by byl ze svazu stejně vyloučen.Otázka zní proč?Je smutné,že nové ÚOK chovatelů holubů,potažmo předseda sboru posuzovatelů, chce poštovní holuby vyřadit ze vzorníku holubů.Ptám se proč?Připomíná mi to 50.léta.O nás bez nás.Musím říci zlatá éra Dr. S.Chrastila a Dr.Ráčka...Dr.Chrastil je pedagog a holubářský odborník. Období, kdy vedl sbor posuzovatelů považuji za zlatou éru českého holubářství,pomyslně smekám...Nové vedení má asi patent na rozum a nebere v potaz šlechtitelskou práci stovek chovatelů pošťáků v zemích koruny české, organizovaných v ČSCH.Pánové z ÚOK, chceme vás upozornit,že nás chovatelů pošťáků organizovaných v ČSCH je opravdu velké množství a svoje opeřené svěřence chceme nadále vystavovat na výstavách ČSCH!!!!A pokud se stávající trend nezmění, co nám chovatelům poštovních holubů hrozí?Bez zjevného důvodu, jen tak od stolu,chce śtávající holubářské vedení poštovní holuby bez pardonu vyřadit.A co bude následovat do budoucnosti? Můžeme se domnívat, že příště se budou vyřazovat například někteří rejdiči,dle slov bafuňářů,také létají a do vzorníku nepatří... .Je mi z toho opravdu smutno.Pánové papaláši,zvolili jsme vás,abyste nám, pomáhali v chovu našich plemen holubů a ne,abyste nám házeli klacky pod nohy!!!!!!!!!Vaše dotazy(holubářských bafuňářů) na nás řadové chovatele by měly znít:"Co bysme pro vás mohli udělat,abyste u poštovních holubů dosahovali lepších výsledků v plemenářské práci a chov poštovních holubů vám přinášel radost a uspokojení!!!!!!Jsme tu proto,abychom vám pomohli."A jaká je stávající reakce voleného holubářského vedení? Poštovní holuby je třeba vyřadit ze vzorníku holubů...Nemám slov,co bych k tomu dodal?Ale přeci odpovím!Pánové bafuňáři, mluvím za chovatele poštovních holubů organizovaných v ČSCH a znovu opakuji, zvolili jsme si vás,abyste nám pomáhali v naší chovateské práci!!!!!!!!!Za poštovní holuby se přimlouvá a bojuje poštovní holubář.Nevím o co jde vám bafuňářům,ale já mám na srdci české holubářsvtví a zlepšování zemského chovu poštovních holubů v našem ČSCH.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.144
Já asi nemám aktuální informace, ale neodešli chovatelé poštovních holubů ze Svazu? Jarda Pokorný
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.54
Zdravim Vas pan Sestak,nie len mna,ale myslim si,ze aj ostatnych by zaujimalo k akym farebnym razom ste sa dopracovali u postovych holubov. Popripade ake ine plemena ste k tomu pouzili a ci si aj takto vytvorene nove farebne razy zachovali vlastnosti postovych holubov. Rudo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.7
http://www.brieftaubenfarben.de taky zajímavé
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuj Vám moc za stručný holubářský životopis. Dělám něco podobného v ostravačkách, za tři generace je to zase ostravačka.-) a je pravdou, že kdyby ke mě někdo přišel na návštěvu, kdo si hledí chovu, tak by asi spráskl ruce, co že to mám pro pána za brak. Jenže neví, že bez toho se to vědění neobejde, zvláště když není ta ucelená publikace. Vidíte, Vy jste se to naučil chápat na králíkách a já zahradnictví.
Vzorník poslouchám až po té třetí generaci:-)
Ať se Vám daří ...
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teda pánové ted jste mi natloukli hřebíky do hlavy a po rozboru pana Kafky jsem totálně v ... Prosím nedal by někdo z Vás na moderku fotky holubů v barvách o kterých je tu psáno?Myslím že si to neumím ani představit
na něčem se už pracuje....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
na něčem se už pracuje....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravim Vas pan Sestak,nie len mna,ale myslim si,ze aj ostatnych by zaujimalo k akym farebnym razom ste sa dopracovali u postovych holubov. Popripade ake ine plemena ste k tomu pouzili a ci si aj takto vytvorene nove farebne razy zachovali vlastnosti postovych holubov. Rudo
Za těch několik roků, co chovám holuby, jsem toho moc nevytvořil. Nejdřív jsem zkusil vytvořit modrého
bezpruhého. Tato barva teoreticky u pošťáků existuje, ale nevím, kde bych ji sehnal. Zkusil jsem použít NVH
a moravský pštros. Lepší jsou kříženci po MP a žádný z nich nemá ani pírko bílé. Do druhé generace jsem použil
pošťáka straku a je zajímavé, že mladí heterozygoti gazzy/straka mají kresbu gazzy, samozřejmě velmi nečistou.
Z toho vyplývá genetický závěr, že alela pro straku leží taky na genu Z.
Další barva, kterou se snažím dát pošťákům je barva sivá Ic. Použil jsem českého voláče sivého. Volatost
se u kříženců ztratí. Uvádí se, že sivá barva je dominantní, není to pravda, je jen částečně dominantní
a já jsem pro tuto vlastnost převzal název používaný v USA - kodominantní. Definice kodominance zní takto:
homozygot vypadá jinak než heterozygot a jinak než barva divoká. U sivé barvy jsem použil také pošťáka
popelavěčerveného plnobarevného heterozygota na černou. Mladí z tohoto křížení jsou plnobarevní černí
a popelavěčervení s dobře znatelným zesvětlením. Při křížení sivého a modrého pruhového, nebo kapratého
je zesvětlení téměř neznatelné.
Pokud se ke křížení použije holub s úzkým zobákem a malým ozobím, jsou v první generaci všichni s úzkým
zobákem a malým ozobím - je to vlastnost dominantní. Teprve v dalších generacích se ozobí zvětšuje.
U kříženců se samozřejmě projeví heterózní efekt, to je větší vitalita lepší zdravotní stav a hmotnost zůstává
na úrovní pošťáků ( přes 600 gramů), přestože plemena použitá ke křížení jsou většinou menší.
Samozřejmě žádný kříženec už se nedá použít pro závodění. odhaduji, že návrat k závodnímu typu by trval
nejméně deset generací. B. Šesták.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za těch několik roků, co chovám holuby, jsem toho moc nevytvořil. Nejdřív jsem zkusil vytvořit modrého
bezpruhého. Tato barva teoreticky u pošťáků existuje, ale nevím, kde bych ji sehnal. Zkusil jsem použít NVH
a moravský pštros. Lepší jsou kříženci po MP a žádný z nich nemá ani pírko bílé. Do druhé generace jsem použil
pošťáka straku a je zajímavé, že mladí heterozygoti gazzy/straka mají kresbu gazzy, samozřejmě velmi nečistou.
Z toho vyplývá genetický závěr, že alela pro straku leží taky na genu Z.
Další barva, kterou se snažím dát pošťákům je barva sivá Ic. Použil jsem českého voláče sivého. Volatost
se u kříženců ztratí. Uvádí se, že sivá barva je dominantní, není to pravda, je jen částečně dominantní
a já jsem pro tuto vlastnost převzal název používaný v USA - kodominantní. Definice kodominance zní takto:
homozygot vypadá jinak než heterozygot a jinak než barva divoká. U sivé barvy jsem použil také pošťáka
popelavěčerveného plnobarevného heterozygota na černou. Mladí z tohoto křížení jsou plnobarevní černí
a popelavěčervení s dobře znatelným zesvětlením. Při křížení sivého a modrého pruhového, nebo kapratého
je zesvětlení téměř neznatelné.
Pokud se ke křížení použije holub s úzkým zobákem a malým ozobím, jsou v první generaci všichni s úzkým
zobákem a malým ozobím - je to vlastnost dominantní. Teprve v dalších generacích se ozobí zvětšuje.
U kříženců se samozřejmě projeví heterózní efekt, to je větší vitalita lepší zdravotní stav a hmotnost zůstává
na úrovní pošťáků ( přes 600 gramů), přestože plemena použitá ke křížení jsou většinou menší.
Samozřejmě žádný kříženec už se nedá použít pro závodění. odhaduji, že návrat k závodnímu typu by trval
nejméně deset generací. B. Šesták.
dobry vecer. Dakujem vam za vase priblizenie ziskavania novych farieb u vasich holubov. Zaujimave pre mna by bolo skusit dat na postoveho holuba kresbu moravskeho pstrosa alebo ceskej cejky v supinatej vzorke. Myslite,ze by sa to dalo docielit v priebehu troch generacii? Dalej by ma zaujimalo ci by sa dalo napr. tym postovym holubom a vdaka heteroznemu efektu navratit pevnejsie postavy a celkovu zivotaschopnost inym plemenam holubov ktore nutne potrebuju ozivit svoj genofond? S pozdravom Rudo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dobry vecer. Dakujem vam za vase priblizenie ziskavania novych farieb u vasich holubov. Zaujimave pre mna by bolo skusit dat na postoveho holuba kresbu moravskeho pstrosa alebo ceskej cejky v supinatej vzorke. Myslite,ze by sa to dalo docielit v priebehu troch generacii? Dalej by ma zaujimalo ci by sa dalo napr. tym postovym holubom a vdaka heteroznemu efektu navratit pevnejsie postavy a celkovu zivotaschopnost inym plemenam holubov ktore nutne potrebuju ozivit svoj genofond? S pozdravom Rudo.
Kresbu gazzi od moravského pštrosa na poštovního holuba je možné přenést poměrně lehce. Poštovní
holuby k tomuto křížení je vhodné vybírat bez bílých per, aby po vyštěpení kresby gazzi ve druhé generaci
byla kresba co nejčistší. Předpokládám, že by se jednalo o MP modrého a ti se vyskytují ve dvou rázech,
světlí, to je základní barva a tmaví s dominantním faktorem dirty. Je vhodné se předem rozhodnout, kterou
barvu budete chtít, pokud světlou základní, bude potřeba vybírat holuby bez faktoru dirty. Kresba vznikne lehce,
pak je ale potřeba vrátit tvar hlavy poštovního holuba v dalších generacích.
Česká čejka šupinatá (penciled) není obvyklá, proto předpokládám, že jste měl na mysli šupkatou toy stencil.
Alela toy stencil Ts je dominantní, proto se projeví už v první generaci kříženců. Pokud nechcete aby se vyštěpovali
jedinci bělopruzí, je potřeba vybírat pošťáky ve vzorku kapratém a zase bez jiných bílých kreseb.
S českou čejkou zkušenosti nemám, takže to co jsem napsal je jen teoretický odhad a praxe ukáže další
podrobnosti.
V obou případech na pohlaví plemen nezáleží, ale k české čejce by byl vhodnější pošťák menší.
Pokud jde o zušlechťování jiných plemen, není potřeba používat zrovna pošťáka, ale je možné vybírat
jiná plemena geneticky vzdálená, ale pokud možno vždy se stejnou bílou kresbou a s podobným tvarem.
Není potřeba se bát křížení, je to činnost velmi vzrušující s těžko odhadnutelným výsledkem, ale nic zlého
se nemůže stát. V nejhorším případě se vyprodukuje kvalitní potravina. B. Šesták
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.56
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kresbu gazzi od moravského pštrosa na poštovního holuba je možné přenést poměrně lehce. Poštovní
holuby k tomuto křížení je vhodné vybírat bez bílých per, aby po vyštěpení kresby gazzi ve druhé generaci
byla kresba co nejčistší. Předpokládám, že by se jednalo o MP modrého a ti se vyskytují ve dvou rázech,
světlí, to je základní barva a tmaví s dominantním faktorem dirty. Je vhodné se předem rozhodnout, kterou
barvu budete chtít, pokud světlou základní, bude potřeba vybírat holuby bez faktoru dirty. Kresba vznikne lehce,
Česká čejka šupinatá (penciled) není obvyklá, proto předpokládám, že jste měl na mysli šupkatou toy stencil.
Alela toy stencil Ts je dominantní, proto se projeví už v první generaci kříženců. Pokud nechcete aby se vyštěpovali
jedinci bělopruzí, je potřeba vybírat pošťáky ve vzorku kapratém a zase bez jiných bílých kreseb.
S českou čejkou zkušenosti nemám, takže to co jsem napsal je jen teoretický odhad a praxe ukáže další
podrobnosti.
V obou případech na pohlaví plemen nezáleží, ale k české čejce by byl vhodnější pošťák menší.
Pokud jde o zušlechťování jiných plemen, není potřeba používat zrovna pošťáka, ale je možné vybírat
jiná plemena geneticky vzdálená, ale pokud možno vždy se stejnou bílou kresbou a s podobným tvarem.
Není potřeba se bát křížení, je to činnost velmi vzrušující s těžko odhadnutelným výsledkem, ale nic zlého
se nemůže stát. V nejhorším případě se vyprodukuje kvalitní potravina. B. Šesták
Dobry vecer a dakujem za vase rady,velmi si to cenim. Bolo by prinosom keby sa znalosti takych odbornikov na genetiku (ako ste vy pan Sestak , p.J.Kafka ,p.Hrabal ,p.Kolenic ,p.Vesely a dalsi odbornici),podeli o svoje vedomosti v nejakej kniznej publikacii. Urcite by to mnoho z nas laikov alebo zacinajucich chovatelov posunulo o poriadny kus vpred. Este raz dakujem a prajem vsetko dobre Rudo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.56
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
podrobnosti.
Dobry vecer a dakujem za vase rady,velmi si to cenim. Bolo by prinosom keby sa znalosti takych odbornikov na genetiku (ako ste vy pan Sestak , p.J.Kafka ,p.Hrabal ,p.Kolenic ,p.Vesely a dalsi odbornici),podeli o svoje vedomosti v nejakej kniznej publikacii. Urcite by to mnoho z nas laikov alebo zacinajucich chovatelov posunulo o poriadny kus vpred. Este raz dakujem a prajem vsetko dobre Rudo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.187
Dobrý den,rád sleduji tyto debaty,které nás ve znalostech o našich miláčcích posouvají někam dál.Genetika se snažím ovládnout aspoň v rámci plemene které chovám a to je Český rejdič.Naštěstí co se týká barevných rázů,a barev je to plemeno jednoduché.Nemusíme řešit žádné almondy ,smoky,opály,nebo bronzy.Přesto mám jeden dotaz.V základní řadě jsou modří černopruzí B+B+ DD C+C+ , červeně plavý pruhový BABA DD C+C+ a žlutě plavý pruhový BABA dd C+C+ .Tady si myslím je vše jasné.Co mi není jasné,je v jakém vztahu k základní řadě jsou „bělouši“ červenopruzí,žlutopruzí a černopruzí , jaký vzorec mají a zda se dá taktéž použít na kombinace do punetova čtverce.Děkuji. J.Jackiv
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,rád sleduji tyto debaty,které nás ve znalostech o našich miláčcích posouvají někam dál.Genetika se snažím ovládnout aspoň v rámci plemene které chovám a to je Český rejdič.Naštěstí co se týká barevných rázů,a barev je to plemeno jednoduché.Nemusíme řešit žádné almondy ,smoky,opály,nebo bronzy.Přesto mám jeden dotaz.V základní řadě jsou modří černopruzí B+B+ DD C+C+ , červeně plavý pruhový BABA DD C+C+ a žlutě plavý pruhový BABA dd C+C+ .Tady si myslím je vše jasné.Co mi není jasné,je v jakém vztahu k základní řadě jsou „bělouši“ červenopruzí,žlutopruzí a černopruzí , jaký vzorec mají a zda se dá taktéž použít na kombinace do punetova čtverce.Děkuji. J.Jackiv
Zdravím Vás, je to tak jak říkáte, že základní věci je třeba znát, abychom pochopili ty další.
To co jste vyjmenoval za vzorce jsou pouze a jen samci a to homozygoti tj. čistokrevní.
Modří mohou být ale také B+b DD C+C+ stejně jako B+B+ Dd C+C+ a nebo B+B+ DD C+c, případně i takovýto heterozygot ve všech třech sledovaných znacích tj. B+b Dd C+c, což je pořád modrý pruhový holub a samec. Takže proto se občas u některých plemen častěji, u jiných vůbec vylíhne občas ledacos. U červených taky tak a u žlutých taky tak s tím, že žlutý má vždy dvě déčka malá; samice jedno d a nic k tomu.
Bělouši jsou už barevná modifikace, není to základní barva, je to prostě faktor vybělení. Podle specifikace vyběluje peří na těle holuba různě a má velmi pestrou škálu projevu od úplně bílých holubů s oranžovým anebo perlovým okem přes různé věncové, koncové, pruhové, kapraté, tygry, štítové tygry, krční tygry, grizle(grošák), až po mě teda neznámou undergrizly, která prý vyběluje jen velké peří jako letky a rýdováky a tím se trochu plete s faktorem pencil.
Tím je jasné, že faktor vybělení může vybělit lecos tedy všehcny typy pigmentací a jejich rozředěné řady, vybělí i recesívně červenou a žlutou(stavák tygr).
O tom velmi dobře psal Saša Veselý v jednom z čísel myslím letošního Chovatele a stačí si to opravdu proštudovat a je jasno.
Bílí holubi s barevným okem jsou geneticky popelavě červení a nebo žlutí(když maj krátké chmíří), protože letky nemají tmavé konce, vyniknou jako celobílí. Památka po pigmentaci jsou jen barevné duhovky viz bílý kudrnáč s oranžovým okem, bílá bagdeta s perlovým okem a pod.
Pruhoví jsou žanžícikdy přes štíty jsou dva červené pruhy anebo žluté. jinakje holub bílý nebo smetanově bílý. Další stupen mohou být s barevným voletem a tím jsou třeba voláči slezší, kdy jim vyniká na voleti kosočtvercový vzorek nebo síťování. a tak by se dlao postupovat dále.
Jsou-li bílí holubi s tmavými hroty a zobáky, jedná se geneticky o modré a nebo černé bělouše, jso-li konce letek hnědé, je to na bázi hnědé pigmentace. Nevím však jestli takoví existují. Jinak je to jako s koňma, stářím prostě bělouši vybělují čím dál víc.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.193
dovolím si perfektního Juraje doplnit, bělouši jsou v České republice třeba na čínských holubech, mám doma 3 takové kousky (2,1), se stářím vybělují tygři a běloštítní, bělouši nemusí. U českého rejdiče máme tzv. homozygoty a heterozygoty. Jako jejich chovatel jistě dobře víte, jak vypadají a že se projevují dominantně. Českým rejdičům skupinka těchto rázů dodává zvláštní punc a jistě i do budoucna bude tvořit jádro jejich chovu. A. Veselý.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.152
Děkuji pánové za odpovědi.Zajímalo mne,zda je pro bělouše nějaký genetický faktor,např.jako dilute pro plavost (rozředěnost).Dočetl jsem se pouze o faktoru G pro grošovanost.No a co se týká té dominantnosti běloušů.Na moderce v tématu Český rejdič 2011 mám dvě po sobě jdoucí fotky párů.Jeden je žlutě plavá holubice x vybělený bělouš s černým zobákem a druhý červeně plavá holubice x vybělený bělouš se světlým zobákem (chtěl jsem to naopak,ale pánové si výběr partnerek představovali prostě jinak).Z toho druhého páru opravdu padali jen bělouši červenopruzí,ale z toho prvního páru bylo několik holoubat bělouši žlutopruzí,ale teď se v posledním hnízdě objevilo i holoubě které bude určitě plavé,protože chmýří po vylíhnutí bylo delší a hustější a začíná se projevovat šedé zabarvení na křídlech a krku.Takže pokud platí dominantnost běloušů , nevím,jak je to možné.J.Jackiv
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji pánové za odpovědi.Zajímalo mne,zda je pro bělouše nějaký genetický faktor,např.jako dilute pro plavost (rozředěnost).Dočetl jsem se pouze o faktoru G pro grošovanost.No a co se týká té dominantnosti běloušů.Na moderce v tématu Český rejdič 2011 mám dvě po sobě jdoucí fotky párů.Jeden je žlutě plavá holubice x vybělený bělouš s černým zobákem a druhý červeně plavá holubice x vybělený bělouš se světlým zobákem (chtěl jsem to naopak,ale pánové si výběr partnerek představovali prostě jinak).Z toho druhého páru opravdu padali jen bělouši červenopruzí,ale z toho prvního páru bylo několik holoubat bělouši žlutopruzí,ale teď se v posledním hnízdě objevilo i holoubě které bude určitě plavé,protože chmýří po vylíhnutí bylo delší a hustější a začíná se projevovat šedé zabarvení na křídlech a krku.Takže pokud platí dominantnost běloušů , nevím,jak je to možné.J.Jackiv
Zdravím a těší mě Váš zájem.
Faktor bělouš je dominantní a sedí na nepohlavních chromozomech tj. je vždy u obou pohlaví přítomen pomocí dvou alel. Jestliže je dominantní tak jediná alela postačí na jeho projev. Takže černozobý holub mohl být nečistokrevný tzn. heterozygot. A podle obyčejného pravidla Aa x aa = 50% Aa a 50% aa. Bohužel jedno plavé holoubě holt těch 50 % aa letos už nevykreje.
Uvidíte jak se holoubě dopeří do jaké barvy a pak si udělejte závěr. To holoubě třeba přepelichá a bude se vidět jak to s ním je.
Samce bych ještě na příště přeci jen otestoval červenopruhou holubicí bez faktoru bělouš. Protože jestliže se tam objevila žlutopruhá holoubata, bude ještě navíc štěpit do dilute.
A nebo mu dejte modrou holubici bez fakt. bělouše. Jinak nevím zda má vliv faktor bělení na hustotu a délku chmíří u holoubat, jestli ano tak nás s tím prosím seznamte. Zkrácené a řidší chmíří způsobuje dilute a je jedno jestli je to holoubě žluté nebo šedohnědé, či khaki.
Prosím Vás také o fotodokumentaci na moderku.
Dobrou.. J. Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.12
Když se řekne "faktor bělouš", působí to dojmem, že se jedná o jeden faktor, ale skutečnost je složitější.
Základní řadu běloušů tvoří alelická řada grizly se čtyřmi alelami, které jsou všechny dominantní:
G - grizly - nejběžnější typ bělouše.
Gd - tmavý bělouš - vybělení má jen na hlavě a krku.
Gs - lehký grizly.
Gt - tiger grizly - velmi známá kresba tygr.
Dále mezi bělouše patří undergrizly zfl, který je recesivní, ale s alelou zpc, která je na stejném genu dochází
k recesivní epistazi a projeví se vybělení.
Když už jsme mezi bělouše zařadili vybělení genem Z, měli bychom doplnit celou alelickou řadu vybělujících
faktorů na tomto genu:
z - gazzi.
zpc - penciled.
zwh - bílá barva.
ztm - bílý barevnoocasý.
Všechny tyto faktory jsou recesivní.
Je ještě spousta dalších vybělujících faktorů, ale nevím jestli ty se také počítají mezi bělouše.
B. Šesták.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když se řekne "faktor bělouš", působí to dojmem, že se jedná o jeden faktor, ale skutečnost je složitější.
Základní řadu běloušů tvoří alelická řada grizly se čtyřmi alelami, které jsou všechny dominantní:
Gs - lehký grizly.
Dále mezi bělouše patří undergrizly zfl, který je recesivní, ale s alelou zpc, která je na stejném genu dochází
Když už jsme mezi bělouše zařadili vybělení genem Z, měli bychom doplnit celou alelickou řadu vybělujících
faktorů na tomto genu:
z - gazzi.
zpc - penciled.
zwh - bílá barva.
ztm - bílý barevnoocasý.
Je ještě spousta dalších vybělujících faktorů, ale nevím jestli ty se také počítají mezi bělouše.
B. Šesták.
Děkuju Vám za trefný rozbor a doplnění, i když jsem běloušema myslel skutečně jen soubor Grizzle, nikoli bílou zw apod. Tohle když si všichni, kdož chovají tygry a šimly, přečtou, tak budou mít přehled. Bezvadný, jen tak dál pane Šesták!
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.152
Děkuji pánové za vyčerpávající odpověď na téma bělouš.Vidím,že prozatím se nebudu pouštět do "větších akcí" a budu se prozatím snažit porozumět zákonitostem genetiky pouze na svém holubníku.Teď k otázce chmíří na holoubatech.To holoubě které mělo hustější a delší chmíří je nakonec bělouš s náznaky červených proužků(po otci).Do teď jsem měl jen bělouše žlutopruhé a ti byli skoro holí,takže mne nenapadlo,že ten chlupáč bude také bělouš.To druhé holoubě je pro mne záhadou.Původně jsem myslel,že to bude žlutěplavý holub po matce,ale ani náhodou ne.Kdo ví,jak bude vypadat po dopeření,ale hlavně po přepeření.Fotky dám na moderku.J.Jackiv
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji pánové za vyčerpávající odpověď na téma bělouš.Vidím,že prozatím se nebudu pouštět do "větších akcí" a budu se prozatím snažit porozumět zákonitostem genetiky pouze na svém holubníku.Teď k otázce chmíří na holoubatech.To holoubě které mělo hustější a delší chmíří je nakonec bělouš s náznaky červených proužků(po otci).Do teď jsem měl jen bělouše žlutopruhé a ti byli skoro holí,takže mne nenapadlo,že ten chlupáč bude také bělouš.To druhé holoubě je pro mne záhadou.Původně jsem myslel,že to bude žlutěplavý holub po matce,ale ani náhodou ne.Kdo ví,jak bude vypadat po dopeření,ale hlavně po přepeření.Fotky dám na moderku.J.Jackiv
Příteli, prostě otec je bělouš červený štěpící v Déčkách a v Béčkách , je tedy BAB+ Dd a s d- holubicí - žlutě plavou jste to jen posílil takže získáte holoubata vždy 50% intenzivních a 50% rozředěných a po samci bude z toho ještě 1/4 v B+ pigmentaci tedy černé a bude se jednat vždy o holubičky (nemusejí být jen stířbřité jako se vám povedla ta první ale i modré) tedy černohrotí čápci a šedohrotí čápci. Netuším do jaké míry se stříbřití čecháčci vyskytují, ale podle mně jich nebude mnoho. Takže pokud nejste naštván novou barvou ve svém chovu, tak ji hýčkejte a rozmnožte a vystavte na speciálce. Ta 1/4 není z celkového odchovu holoubat za rok mnoho, takže to půjde pomaleji. Snad máte trpělivost.
Chovu zdar!
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.152
Děkuji vám Juraji za vysvětlení.Aspoň teď vím,na čem jsem.Holubičku si nechám.Na pokusy.Pokud si dobře pamatuji co jsem do teď četl,měla by mít v sobě faktor GG , čili grošovitý ( grizzly) homozygot.J.Jackiv
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.149
příteli, ano a oooooook, ufo5
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.194
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji vám Juraji za vysvětlení.Aspoň teď vím,na čem jsem.Holubičku si nechám.Na pokusy.Pokud si dobře pamatuji co jsem do teď četl,měla by mít v sobě faktor GG , čili grošovitý ( grizzly) homozygot.J.Jackiv
Otázka je jestli ten výletek ještě přepeřením víc vybělí nebo ne. Zatím je to ještě v plenkách.
JK
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.103
"Kodominance", není vámi popisovaný příklad a i definice tomuto pojmu neodpovídá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.103
"Kodominance", není vámi popisovaný příklad a i definice tomuto pojmu neodpovídá.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Gs - lehký grizly.
faktorů na tomto genu:
z - gazzi.
zpc - penciled.
zwh - bílá barva.
ztm - bílý barevnoocasý.
B. Šesták.
GEN Z.
Teorie o tom, že gen z (gazzi) a pc (pencil) jsou aley (MANGILE A HENDRICKS)
byla odmítnuta genetiky GIBSONEM, SPADONIM, SELLEM a LEISSEM.
Příkladem pro toto odmítnutí je Hanácký voláč šupinatý a MP šupinatý, kde jsou oba geny v čistokrevné podobě (zz pcpc).
JN
Panové nevím k čemu je pro nestudovaného holubáře to vaše BB,cC ,AA a tak dále ,protože když mate holuba v ruce , poznáte jestli je AA ,Ba .nebo obraceně ?
Já osobně si myslím že ne . Protože kdyby tomu tak bylo ,mohlo by na posuzovacích lístcích místo barvy napsáno Cc,Ad,BB,sC.
Je to jako z esperantem kdy se něco blbého vymyslí a stejně tomu není rozumět .Nechtějte mi řic že to tak není to by jste se na tomto vlákně nedohadovali už 9 let .
Jedná se jen o zjednodušení zápisu.
Česky
- holub je čistokrevný pro pštrosí kresbu, pár holubů v této kresbě nebude mít plnobarevné holoubě.
Zjednodušeno
-zz
Česky
-holub je nečistokrevný recesivní červený, štěpitelný na žlutou, S červenou holubicí bude dávat červené holoubky a holubičky červené i žluté.
Zjednodušeno
-Dd ee
Dle vzhledu holuba poznáme jen něco; další část se můžeme dozvědět dle předků a potomků a něco nezjistíme nikdy , nebo pomocí testerů.
A je jedno, jestli známe genetické značky nebo neznáme.
Bez znalostí genetiky, vznikla obrovská paleta holubích plemen, barev, kreseb...
Ale v současné době nám její znalost může trochu pomoct.
JN