Moc děkuji za reakci. Já bych chytal holuby v Kolíně. Potom bych je nechal tak měsíc v holubníku a pak vypustil. Ještě jsem se chtěl zeptat jak velký dvojitý krbec by měl být už mám skoro dodělané sedačky a koupená krmítka teď ještě postavit holubník, před výlet dát klec, postavit budníky, nachytat holuby a snad hotovo😀🕊️. Převrátil
Uživatel s deaktivovaným účtem

JPrevr07
napsal(a):
Moc děkuji za reakci. Já bych chytal holuby v Kolíně. Potom bych je nechal tak měsíc v holubníku a pak vypustil. Ještě jsem se chtěl zeptat jak velký dvojitý krbec by měl být už mám skoro dodělané sedačky a koupená krmítka teď ještě postavit holubník, před výlet dát klec, postavit budníky, nachytat holuby a snad hotovo😀🕊️. Převrátil
Budniky u věžáků nemám . Stačí jim nějaká stlučená budka nebo bedinka od ovoce či zeleniny privrtaná ke stěně . Prodavačky u nás v obchodě Coop mi schovavají
dřevěné bedinky od ovoce či zeleniny . A to používám holubům na hnízdění .
JPrevr07
napsal(a):
Jen bych doplnil pokuste se spíše kdyby jste je někde viděl tak berte hlavně vylétlá holoubata ty nemusíte usazovat dlouho... takže pokud ta možnost je berte mladé kusy👍 je to lepší.

JPrevr07
napsal(a):
Děkuji. Tak někde šeženu bedýnky. Převrátil
Jaké zbarvení věžáků se vám líbí ?

Pár věžáků z Brna .
v loni dali holoubata jedno modrá pruhová straka a druhé modré pruhové kouřové . Strakáč zmizel a kouřové zůstalo .

Dnes mám puštěné modré pruhové věžáky. Zbytek je někde fuč doma zůstali dva páry a 3 sedící holubice na hnízdech .

Jak není něco čistokrevné nebo perfektní tak pryč s tím. Je to také živý tvor jako ostatní plemena holubů .
Dch
napsal(a):
Sice je to tvůj názor ale mohl sis ho nechat někde... Jen kvůli tomu že chová vežáky tak je to hrozný? Je to docela ubohý... u vežáků nemůžeš čekat Ze budou vypadat jako výstavní holubi...
A já myslím, že dospělí věžáci jsou často opravdu hodně hezcí ... ale na fotkách byli výletci a musí se ještě chvilku počkat, než do té krásy dorostou ... (ale krása je velmi subjektivní pojem).
Fakt je, že ten názor si dotyčný mohl nechat pro sebe.
Štefan1
napsal(a):
A já myslím, že dospělí věžáci jsou často opravdu hodně hezcí ... ale na fotkách byli výletci a musí se ještě chvilku počkat, než do té krásy dorostou ... (ale krása je velmi subjektivní pojem).
Fakt je, že ten názor si dotyčný mohl nechat pro sebe.
No já sem to myslel tak jak jste to napsal.
Oni jsou hezci.

KLIMEK PETR
napsal(a):
Mě navádí zas tak ty holubi jako jejich chovatel 😅😉 viďte pane Goppold 🙄
Klimek co jsi zas vymyslel za nesmysl na mě ?
Dch
napsal(a):
Sice je to tvůj názor ale mohl sis ho nechat někde... Jen kvůli tomu že chová vežáky tak je to hrozný? Je to docela ubohý... u vežáků nemůžeš čekat Ze budou vypadat jako výstavní holubi...
Původně jsem se nechtěl zapojit ale taky mi někteří holubi nepřipadají jako zdraví . Na fotce 5 ,6 , 9, 10, určitě nejsou v pořádku myslím že jsou hodně pohublí . Je to můj názor na to co je vidět na fotce a to mi potvrdí i někteří zkušení chovatelé .
Hodně chovatelů věžáků si mysli že se nemusí kmit a obstarají si všechno sami . Proto si je pořídili . TO JE ALE VELIKÝ OMYL !

Tuhle holubici jsem chytil v Brně na náměstí Svobody u kašny . Připadala mi na nějakého rejdiče . Měl jsem volného Českého rejdiče tak jsem mu ju vzal . Je to nejspíš kříženec věžák x nějaký rejdič .

Já mám nejraději zvířata než lidi .

paskov244
napsal(a):
Původně jsem se nechtěl zapojit ale taky mi někteří holubi nepřipadají jako zdraví . Na fotce 5 ,6 , 9, 10, určitě nejsou v pořádku myslím že jsou hodně pohublí . Je to můj názor na to co je vidět na fotce a to mi potvrdí i někteří zkušení chovatelé .
Hodně chovatelů věžáků si mysli že se nemusí kmit a obstarají si všechno sami . Proto si je pořídili . TO JE ALE VELIKÝ OMYL !
Porovnání jako holoubě a dnes jsou to 2 věžáci a od každého 2 fotky
paskov244
napsal(a):
Ale abych řekl pravdu taky se mi nezdály jen jsem to nechtěl psát...

Dch
napsal(a):
Ale abych řekl pravdu taky se mi nezdály jen jsem to nechtěl psát...
Proč ? Je důležité mít svůj názor....spousta věžáku jako vyletci vypadají jako šmudlové,párkrát jsem je nechal vyvést holoubata na balkóně takže můžu porovnávat ....někteří vypadali jako holoubata pošťáků a někteří jako na zmíněnych fotkách
napsal(a):
Proč ? Je důležité mít svůj názor....spousta věžáku jako vyletci vypadají jako šmudlové,párkrát jsem je nechal vyvést holoubata na balkóně takže můžu porovnávat ....někteří vypadali jako holoubata pošťáků a někteří jako na zmíněnych fotkách
No tak nechtěl sem se tady nějak hadat když nejsem "odborník na vežáky"...

Dch
napsal(a):
No tak nechtěl sem se tady nějak hadat když nejsem "odborník na vežáky"...
Já taky ne a přesto jsem svůj názor napsal

Už mě to opatření vlády štve . Nemůžu na výlet za chvilku budu mít v Brně dost holoubat .
Zastupitelstvo města Brna a městská policie je za mě ráda prej si je můžu vylovit všechny prej mám volnou ruku .
Tohle beru vždy sebou Návnada
V Brně je podle odhadu ornitologu 20 tisíc holubů takže mám z čeho vybírat .
napsal(a):
Už mě to opatření vlády štve . Nemůžu na výlet za chvilku budu mít v Brně dost holoubat .
Zastupitelstvo města Brna a městská policie je za mě ráda prej si je můžu vylovit všechny prej mám volnou ruku .
Proč se nedáte do spolku třeba s komunitou provozující tyhle stránky? https://obecniholubnik.webnode.cz/. Pokud jsou seriózní...
. Aby to dávalo i Vám trošku větší a vyšší smysl než to jen syslit pro sebe? A tlachat tady na ifaune. Protože ten cíl Vám zjevně chybí, když Vás dokáže rozohnit povídání od cca 14ti letého kluka. Hlavně nic ve zlým. Zápalu pro městský holuby máte dost.
nacelnik

XXX.XXX.244.89
vazeny pane, aj veziaci su zive tvory, aj oni maju pravo na zivot, nikto vas nekritizuje, ze chovate doma husy, kacice , barevnohlavky, tak laskavo nekritizujte chovatelov veziakov, je to kazdeho osobna vec , co chova a ako chova, toto je vlakno pre chovatelov hlavne holubov, a ked sa niekto takto a slusne prezentuje, treba ho hlavne pochvalit...

Je strašná škoda,že se nevěnujete některým čistým plemenám,protože holuby máte rádi.Z věžáků se nikam neposunete,jen snad malé plus-jsou zadarmo.Chlapi, je potřeba zachránit čistá plemena,věžáků bude vždy dost.Můj názor,jinak se tomu věnujte a foťte,ale nevidím v tom cíl.Nejde to prodat,zistit předky,prostě bezcenní holubi.Ať Vám to lítá a jste spokojeni ze svých holubů.

horyš
napsal(a):
Je strašná škoda,že se nevěnujete některým čistým plemenám,protože holuby máte rádi.Z věžáků se nikam neposunete,jen snad malé plus-jsou zadarmo.Chlapi, je potřeba zachránit čistá plemena,věžáků bude vždy dost.Můj názor,jinak se tomu věnujte a foťte,ale nevidím v tom cíl.Nejde to prodat,zistit předky,prostě bezcenní holubi.Ať Vám to lítá a jste spokojeni ze svých holubů.
Zvířat mám spoustu . Jsem nejraději se zvířaty než s lidmi . Na zvířata jsem zvyklý od děcka .
Dřív jsme měli ovce , slepice, králíky .
Můj děda byl v ČSCH pokladník choval králíky angoráky takže vystavoval .Já mám Holuby různá plemena , věžáky ,
Ptáky kanáři , chůvičky a zebřičky , a po domě mi poletuje Papoušek senegalský Ferda . Děda zemřel před 7 lety tak jsem po něm zdědil chov králíků .

horyš
napsal(a):
Proč někdo chová raději věžáky než čistá plemena, nad tím by se měli chovatelé čistých plemen zamyslet. ... a čistá plemena se prodat dají...? I když se někdy něco prodá, ve výsledku "nula od nuly pojde".
tak není to o zisku,ale přeci jen,když řeknu moravský pštros vím o co jde.Já nemám nic proti věžákům,ale přeci jen je musíte živit a trošku se starat a přitom jde o holuby,kteří často nejsou úplně hezcí,jen je to prostě věžák.Ale chlapi někdo rád holky,někdo vdolky.Jsem na těžší holuby a mám rád,když vím co kupuji,anebo přibližně

horyš
napsal(a):
To vše chápu,ale je potřeba jít životem dál a být alespoň znovu pokladníkem a vzorem pro další
Pokladník nikdy . Funkcím se uspěšně vyhybám . Jsem od roku 2006 členem klubu chovatelů tipplerů v Hradci Králové na scůze to mám 105 km .

napsal(a):
Od zkušených chovatelů holubů jsem se naučil už jako kluk ,že dobrý chovatel se pozná podle toho kolik kvalitních holubů odchová za sezonu na svém holubníku . Někteří také ( chovatelé ) si je jdou nachytat na zelný trh. Posléze se ostatní uživatele stránek snaží přesvědčit jaké má kvalitní (HEZKÁ) holoubata ale podle jakého standardu to porovnává ? NEVÍ NIKDO !!
chovu zdar a lovu obzvlášť

paskov244
napsal(a):
Od zkušených chovatelů holubů jsem se naučil už jako kluk ,že dobrý chovatel se pozná podle toho kolik kvalitních holubů odchová za sezonu na svém holubníku . Někteří také ( chovatelé ) si je jdou nachytat na zelný trh. Posléze se ostatní uživatele stránek snaží přesvědčit jaké má kvalitní (HEZKÁ) holoubata ale podle jakého standardu to porovnává ? NEVÍ NIKDO !!
chovu zdar a lovu obzvlášť
... a co je to za standart, podle kterého se dnes posuzuje na výstavách, když mnohá plemena neodpovídají původnímu cíli šlechtění???
Ale to je už téma do jiné diskuze, ne do věžáků...

Se zvířaty jsem nejraději než s lidmi . Zvířata nejsou s. .... ě jako lidi . 17 let holubařím a ještě jsem holuba nezabyl . Nejím maso jsem vegaterian . I zvíře má právo na život .
Takže i věžák má právo na lepší život než bloudit jak bludný Holanďan po městě a čekat na to až ho ti dobráci lidi splynují .
napsal(a):
Se zvířaty jsem nejraději než s lidmi . Zvířata nejsou s. .... ě jako lidi . 17 let holubařím a ještě jsem holuba nezabyl . Nejím maso jsem vegaterian . I zvíře má právo na život .
Takže i věžák má právo na lepší život než bloudit jak bludný Holanďan po městě a čekat na to až ho ti dobráci lidi splynují .
Já považuji za holubaře ty chovatelé kteří umí holuba usmrtit a kolikrát zkrátit utrpení a bolest holubovi .
Jestli se vás mohu optat jak to děláte 17 let holubařit a nezabit holuba vždyť no není možné ,kdyby jste začínal jen z 10 holuby tedy 5 páry při tom že by vyvedly jen tři hnízda po dvou holoubatech tak dneska vám leta kolem holubníku víc holubů než na zelném trhu .
tedy - 5 pár - 15 holoubat
2rok 12pár - 36 holoubat
40par - 210
145par - 435
362 par odečteme 10 % ztráty a stále to bude astronomické číslo ,
chovu zdar

paskov244
napsal(a):
Já považuji za holubaře ty chovatelé kteří umí holuba usmrtit a kolikrát zkrátit utrpení a bolest holubovi .
Jestli se vás mohu optat jak to děláte 17 let holubařit a nezabit holuba vždyť no není možné ,kdyby jste začínal jen z 10 holuby tedy 5 páry při tom že by vyvedly jen tři hnízda po dvou holoubatech tak dneska vám leta kolem holubníku víc holubů než na zelném trhu .
tedy - 5 pár - 15 holoubat
2rok 12pár - 36 holoubat
40par - 210
145par - 435
362 par odečteme 10 % ztráty a stále to bude astronomické číslo ,
chovu zdar
Několikrát se mi dostala do holubniků kuna . Dravců je zde jak much . Když jsem byl ve spolku poštáčkářů tak mi z nácviků dovedli adeno virus takže tzaké ztráty . A nechávám vyletět jen první hnízdění a pak jen vyhazuji vejce . Minulý rok v létě jel bratranec služebně do Košic na Slovensko dal jsem mu sebou do kufru koše s 55 poštáků . Z Košic ke mě je to přes 460 km . Z 55 poštáků se mi vrátilo 19 . Mí bratranci rozváží zboží po celé ČR takže má pošta má dost nalétáno .

Vím že to sem nepatří .
jen dotaz
Co volby? Koho dáte? Já rozhodně SPD. Jsem bývalý člen SPD, měl jsem na starosti výlep plakátů v okrese Svitavy .
napsal(a):
Několikrát se mi dostala do holubniků kuna . Dravců je zde jak much . Když jsem byl ve spolku poštáčkářů tak mi z nácviků dovedli adeno virus takže tzaké ztráty . A nechávám vyletět jen první hnízdění a pak jen vyhazuji vejce . Minulý rok v létě jel bratranec služebně do Košic na Slovensko dal jsem mu sebou do kufru koše s 55 poštáků . Z Košic ke mě je to přes 460 km . Z 55 poštáků se mi vrátilo 19 . Mí bratranci rozváží zboží po celé ČR takže má pošta má dost nalétáno .
No tak jste konečně napsal co jste zač . CHOVATEL ALE URČITĚ NE !!!

paskov244
napsal(a):
No tak jste konečně napsal co jste zač . CHOVATEL ALE URČITĚ NE !!!
Kdyby jsem neměl vztah ke zvířatům tak proč bych choval zvířata . Na zvířata jsem zvyklí od děcka . Já jsem na krytiku zvyklí . Všechno co udělám je blbě . Takže na ifauna končím , je to jen pro elitu . Sbohem

napsal(a):
... a co je to za standart, podle kterého se dnes posuzuje na výstavách, když mnohá plemena neodpovídají původnímu cíli šlechtění???
Ale to je už téma do jiné diskuze, ne do věžáků...
Původní cíl šlechtění odpovídal své jisté době a nynější cíl odpovídá své době ... ještě nějaký dotaz ?

napsal(a):
Původní cíl šlechtění odpovídal své jisté době a nynější cíl odpovídá své době ... ještě nějaký dotaz ?
Ať už do rukou vezmu jakoukoliv literaturu současnou ,kde se popisujou vlastnosti atd...plemene a vyzvedavá se plemeno do nebes ,tak spousta těchto informaci s porovnáním současného MP jsou lživá!!!!!!
Brožura - Národní plemena OHČR - 2011
MP
Etologické znaky
temperamentní a bystrý holub s dobrými orientačními a letovými schopnostmi......
JN
Problém je, že výstavní požadavky na zkrácení a rozšíření postavy, jdou přímo proti etologickým znakům.
Výše uvedené opsáno z vlákna o MP.
Moje zkušenost:
Koupil jsem od nejlepšího chovatele standartních PH v Čr 3 páry, z hoho jsem si odchoval 20 mladých + 4 jsem přenechal kamarádovi. Po nácviku z 20 km zůstali pouze dva kusy, kamarádovi po nácviku z 15 km 0 kusů.
U pošťáků je to nejprokazatelnější jak šlechtění v dnešní době funguje.
Skutečně odpovídá své době???

napsal(a):
Ať už do rukou vezmu jakoukoliv literaturu současnou ,kde se popisujou vlastnosti atd...plemene a vyzvedavá se plemeno do nebes ,tak spousta těchto informaci s porovnáním současného MP jsou lživá!!!!!!
Brožura - Národní plemena OHČR - 2011
MP
Etologické znaky
temperamentní a bystrý holub s dobrými orientačními a letovými schopnostmi......
JN
Problém je, že výstavní požadavky na zkrácení a rozšíření postavy, jdou přímo proti etologickým znakům.
Výše uvedené opsáno z vlákna o MP.
Moje zkušenost:
Koupil jsem od nejlepšího chovatele standartních PH v Čr 3 páry, z hoho jsem si odchoval 20 mladých + 4 jsem přenechal kamarádovi. Po nácviku z 20 km zůstali pouze dva kusy, kamarádovi po nácviku z 15 km 0 kusů.
U pošťáků je to nejprokazatelnější jak šlechtění v dnešní době funguje.
Skutečně odpovídá své době???
Vážený přáteli,pokud se chceme bavit o PH tak i standarti museli mít naletáno pokud je chtěl někdo vystavit na přehlídce PH... Na výstavě ČSCH stačí kroužek ČSCH a klidně může být i nejlepším chovatelem standartnich PH ....pak se může stát příklad jaký uvádíte...nicméně my se (nebo aspoň já ) bavíme o plemenech zcela jiných 😉v dnešní době je jasné že moravský pštros nebude ten samý pštros jako před padesáti lety tak samo jako anglicky pavik nebude ten samý jako před třiceti lety atd

napsal(a):
Vážený přáteli,pokud se chceme bavit o PH tak i standarti museli mít naletáno pokud je chtěl někdo vystavit na přehlídce PH... Na výstavě ČSCH stačí kroužek ČSCH a klidně může být i nejlepším chovatelem standartnich PH ....pak se může stát příklad jaký uvádíte...nicméně my se (nebo aspoň já ) bavíme o plemenech zcela jiných 😉v dnešní době je jasné že moravský pštros nebude ten samý pštros jako před padesáti lety tak samo jako anglicky pavik nebude ten samý jako před třiceti lety atd
Poštovní holuby nasazuji na závody od r. 1978, takže jsem si vědom co jsem napsal. Dotyčný chovatel je posuzovatelem PH a členem MSS PH. Pokud jede o holuby členů ČSCH, stále jsou to poštovní holubi!!! PH kteří se nedokáží vrátit z 15 km, pak už to nejsou PH!!!!!! Pokud jde o MP tak ten už minimálně 30 let neodpovídá tomu co je o něm psáno (požadováno) před 10 lety...!!!
P.S. Pokud na to chcete reagovat založte nové vlákno, ne sem. Toto je vlákno o věžácích (já je nechovám).
Páni, žádám vás :
nebuďte netolerantní k názorům jiným , než jsou vaše a naučte se demokratickému myšlení a chování a hlavně k respektu k lidem !
Každý má právo na svůj názor a nemělo by to být důvodem k urážkám a napadání ! To svědčí jen o duševní ubohosti diskutujících a vede to k destrukci lidských vztahů .
Takže netahejte politiku do holubaření a raději hledejte společnou řeč než konflikty , politiku nechte těm největším gaunerům ve společnosti a neberte si z nich příklad, oni se hádají jen před TV kamerami, pak si plácnou a jdou do baru ...kde již jsou kamarádi a společně si pak odhlasují zvýšení platů....
Vy máte prd a ještě se o to H.V.O hádáte ! k jejich velké radosti ...
Zapomeňme na politiku a bavme se o holubech ! Vždyť nás je tak málo a stále nás ubývá !
napsal(a):
Poslední roky se na celostátní i jiných výstavách PH vystavuje i kategorie Standart bez nalétaných km ! To jsou ty degenerovaný šlechtění výstavní holuby na bázi PH, ale bez letových a orientačních schopností, desítky generací zavření ve volierách , kde ztratili všechny původní vlastnosti PH včetně vitality, plodnosti a imunity...
Divozenka

XXX.XXX.47.95
Dobry den,
zaujala mě tato diskuze a nalákala pro chov holubu.
Chci si poridit holubnik na kulu (ano kvuli krase,ne kvuli prakticnosti) a do nej soupnout vezaky.1.jak poznam holuba od holubice 2.co se snimi dela prakticky po doneseni domu,aby neuleteli a zvykli si na holubnik.Dekuji za rady.
Divozenka
napsal(a):
Dobry den,
zaujala mě tato diskuze a nalákala pro chov holubu.
Chci si poridit holubnik na kulu (ano kvuli krase,ne kvuli prakticnosti) a do nej soupnout vezaky.1.jak poznam holuba od holubice 2.co se snimi dela prakticky po doneseni domu,aby neuleteli a zvykli si na holubnik.Dekuji za rady.
U holubů není vyvinut pohlavní dimorfismus, takže holub i holubice, pro laika, jsou vlastně stejní. Teprve praxí, zkušený chovatel, dokáže natypovat s velkou pravděpodobností pohlaví. Obecně platí, že holub má většinou mohutnější postavu, hlavu a projevuje se dlouhým vrkáním. Vždy říkám, že holubice se pozná tutově až po snešení prvního vajíčka. Nejlépe si opatřit ještě nevylétlá holoubata a k holubníku přidělat osazovací klec, kde budou moci žrát a okouknou okolí. Postupně otevřete klec, kdy nebudou holoubata nakrmená a pozdě odpoledne jim otevřete a až vylétnou, nakrmte je v kleci. Pokud budete mít štěsí, vrátí se na noc a nebo třeba i za více nocí. Chce to klid, trpělivost a nikam nespěchat...O usazování holubů je zde celá řada vláken.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den,
slyšel sem, že dobří holubi na maso a malých požadavku na prostor sou pry sou dobři obyčejni věžaci. Chodi do malých podstřešnich krbcu je to pravda?Chovate je někdo?Pry sou zdravi ač se to o nich neřika?Zkusili ste to někdo ?De to takže nějakeho věžaka chytnu a dam do holubniku?
Pane Arminiusi, mám ve Svitavách 2 holoubata věžáků dnes chycená dosud nevylétlá - máte-li zájem rád vám je dám . zavolejte mi na 602 128 989

Dobrý Večer
Pracuji v družstvu v kravíně jako krmič krav . V kravíně nám hnízdí na trámech pod střechou plno holubů občas spadnou holoubata . Tak si je beru dom .

Kravín
Video se zpracovává...
napsal(a):
Dobrý Večer
Pracuji v družstvu v kravíně jako krmič krav . V kravíně nám hnízdí na trámech pod střechou plno holubů občas spadnou holoubata . Tak si je beru dom .
Věž,JB007,Arminius.
Jakube bav se s náma normálně a přestaň už konečně blbnout,pokud to ovšem jde.

tak znovu
Video se zpracovává...

kouták
napsal(a):
Věž,JB007,Arminius.
Jakube bav se s náma normálně a přestaň už konečně blbnout,pokud to ovšem jde.
to víte že to jde

Věžáci v Brně na ulici . Bohužel vyklouzl mi z ruky .

paskov244
napsal(a):
co je na něm hezkého ? tuctový malý holoubek který se toulá městem .
Dobrý den
Mě se věžáčci líbí . Jsou to praví holuby . Nemají zkaženou imunitu chemickéma sračkama jako ti fetáci u chovatelů ve volierách či holubníku kteří bez chemie neudělají ani krok . Vážím si holubů kteří se dokážou o sebe postarat samy .

napsal(a):
Dobrý den
Mě se věžáčci líbí . Jsou to praví holuby . Nemají zkaženou imunitu chemickéma sračkama jako ti fetáci u chovatelů ve volierách či holubníku kteří bez chemie neudělají ani krok . Vážím si holubů kteří se dokážou o sebe postarat samy .
🤣🤣🤣

napsal(a):
🤣🤣🤣
jen se směj . nato máš právo jako já na svůj názor ,

napsal(a):
jen se směj . nato máš právo jako já na svůj názor ,
Tvůj názor ti samozřejmě nikdo nebere nicméně máš ho dost pokřivený a vcelku špatný a to hned z několika důvodu : o mém chovu jakožto i o chovech ostatních kolegů tady nevíš absolutně nic ale budeš tady psát něco o chemických sračkách apod. Toť důvod číslo jedna. Dále píšeš že se ti líbí holubi kteří se o sebe umí postarat sami ty si snad myslíš že tohle dokážou jen věžáci? Pokud ano je to stebou ještě horší než sem myslel....dám ti tady takový malý příklad z vlastní zkušenosti: kdysi jsem do sousední vesnice (cca 8 km) dal jednomu chovateli českého staváka červeného tygra po nějakých dvou týdnech mi volal že se mu holub ztratil jestli náhodou není u mě na to jsem mu odpověděl že je dost nepravděpodobné že by se ČS z osmi kilometrů vrátil a že ho nejspíš sebral dravec a dal jsem tomu nevěnoval pozornost....po cirka týdnů k mému překvapení seděl červený tygr na vletovem okně a čekal až ho pustím dovnitř první co udělal bylo že si to namířil do svého starého budniku kde už byl nový samec se kterým okamžitě začala mela,po odchycení sem zjistil že má ještě z poloviny plné vole tudíž z toho vyplývá že ten týden co cestoval domu se musel někde živit že ano ? Nedávno jsem pouštěl nové hejno českých rejdičů z dvaceti kusů se jich na holubník vrátilo devatenáct po čtyřech dnech kdy jsem hejno opět vypustil jsem je při večerním krmení počítal a bylo jich opět dvacet tudíž stejný scénář ! Bylo by dobré kdybys pochopil že takřka každý holub který se ocitne v situaci kdy je odkázán sám na sebe se o sebe dokáže postarat nebo si myslíš že sedí někde za bukem a čeká až chcípne hladem a žízní ? Tak jak ti už tady doporučil kolega s Paskova bylo by dobré se nad sebou zamyslet a pak se zamyslet i nad tím co tady píšeš nicméně ve tvém případě to bude nejspíš dost těžké né li nemožné

paskov244
napsal(a):
Věž nechceš si upravit svůj poslední příspěvek ??? a zamyslet se nad sebou ??
Omlouvám se . přehnal jsaem to . Už se to nestane .

napsal(a):
Tvůj názor ti samozřejmě nikdo nebere nicméně máš ho dost pokřivený a vcelku špatný a to hned z několika důvodu : o mém chovu jakožto i o chovech ostatních kolegů tady nevíš absolutně nic ale budeš tady psát něco o chemických sračkách apod. Toť důvod číslo jedna. Dále píšeš že se ti líbí holubi kteří se o sebe umí postarat sami ty si snad myslíš že tohle dokážou jen věžáci? Pokud ano je to stebou ještě horší než sem myslel....dám ti tady takový malý příklad z vlastní zkušenosti: kdysi jsem do sousední vesnice (cca 8 km) dal jednomu chovateli českého staváka červeného tygra po nějakých dvou týdnech mi volal že se mu holub ztratil jestli náhodou není u mě na to jsem mu odpověděl že je dost nepravděpodobné že by se ČS z osmi kilometrů vrátil a že ho nejspíš sebral dravec a dal jsem tomu nevěnoval pozornost....po cirka týdnů k mému překvapení seděl červený tygr na vletovem okně a čekal až ho pustím dovnitř první co udělal bylo že si to namířil do svého starého budniku kde už byl nový samec se kterým okamžitě začala mela,po odchycení sem zjistil že má ještě z poloviny plné vole tudíž z toho vyplývá že ten týden co cestoval domu se musel někde živit že ano ? Nedávno jsem pouštěl nové hejno českých rejdičů z dvaceti kusů se jich na holubník vrátilo devatenáct po čtyřech dnech kdy jsem hejno opět vypustil jsem je při večerním krmení počítal a bylo jich opět dvacet tudíž stejný scénář ! Bylo by dobré kdybys pochopil že takřka každý holub který se ocitne v situaci kdy je odkázán sám na sebe se o sebe dokáže postarat nebo si myslíš že sedí někde za bukem a čeká až chcípne hladem a žízní ? Tak jak ti už tady doporučil kolega s Paskova bylo by dobré se nad sebou zamyslet a pak se zamyslet i nad tím co tady píšeš nicméně ve tvém případě to bude nejspíš dost těžké né li nemožné
Děkuji za článek .
Mám také zkušenost . Jednou jsem od chovatele z vedlejší vesnice 2 km bral 1 pár Hanáckých voláčů modrých kapratých . Tenkrát jsem měl hejno vzniklé z jednoho páru z mdrého kapratého poštáka a černé stavačky . To hejno mi polařilo a občas sebou vytáhli na pole i ten pár Hanáků jednou se z pole vrátila s hejnem poze Hanačka a hanák ne . Tak jsem si myslel že ho sejmul dravec . A za pár dní jsem potkal toho chovatele a řekl že se mu vrátil zpět tak si mám pro něj přijít . To je 17 let zpět .
Jestli jsem se někoho dotkl tak se omlouvám .

Modrý pruhový pár věžáku a jejich holoubě . Fotil jsem je po tmě tak jsou trochu zkrčení .

bflmpz
Tohoto jsem chytil v Brně na náměstí u kašny . připomínal mi rejdiče . Je to holubice hodila se mi mám jednoho českého rejdíče červeně plavého pruhového .

napsal(a):
Děkuji za článek .
Mám také zkušenost . Jednou jsem od chovatele z vedlejší vesnice 2 km bral 1 pár Hanáckých voláčů modrých kapratých . Tenkrát jsem měl hejno vzniklé z jednoho páru z mdrého kapratého poštáka a černé stavačky . To hejno mi polařilo a občas sebou vytáhli na pole i ten pár Hanáků jednou se z pole vrátila s hejnem poze Hanačka a hanák ne . Tak jsem si myslel že ho sejmul dravec . A za pár dní jsem potkal toho chovatele a řekl že se mu vrátil zpět tak si mám pro něj přijít . To je 17 let zpět .
Jestli jsem se někoho dotkl tak se omlouvám .
Jakube,já osobně proti tobě vůbec nic nemám máš svůj svět svoje ambice svůj plán líbí se ti věžáci dělají ti radost si s nimi spokojený tak je chovej vždyť o tom to chovatelství je že si každý může vybrat co se mu líbí nicméně co mě nenechává chladným je fakt že tady ostatní osočuješ z toho že jejich svěřenci jsou jen feťáci co bez chemie nevydrží ....no a tou zmínkou o nacismu si to posr.. ještě víc

napsal(a):
Jakube,já osobně proti tobě vůbec nic nemám máš svůj svět svoje ambice svůj plán líbí se ti věžáci dělají ti radost si s nimi spokojený tak je chovej vždyť o tom to chovatelství je že si každý může vybrat co se mu líbí nicméně co mě nenechává chladným je fakt že tady ostatní osočuješ z toho že jejich svěřenci jsou jen feťáci co bez chemie nevydrží ....no a tou zmínkou o nacismu si to posr.. ještě víc
Akorát se mi zdá co není čisty není holub . Znám jednoho chovatele který má věžáky za špínu a odpad . no nic nebudu to už rozebírat .
omlouvám se za ty nacisty

zobání z ruky
Video se zpracovává...

dalsi pokus

dalsi video z brna

Nakrmil jsem kukuřicí malé hejnko v Brně na ulici

V neděli jsem byl v Praze na demonstraci na Václaváku . Na náměstí Palackého s věžáky chodili 2 žlutí barevnohlávci a 1 bronzový hyl . Vše kroužkováno . Nejspíš vše holubice točili se kolem nich 3 modří pruhoví věžáci . Kdyby jsem měl návnadu a přenosku tak barevnohlávky s hylem vezmu .

3 dnešní ulovky
v hejnu modrych pruhových věžáku mám 3 volné holubice tak jsem si zajel do Brna pro 3 modré pruhové samce . doufám že to jsou holuby jeden je určitě . U věžáků se to určuje huř

Rodinka
Vlevo Otec kříženec Gigant x věžák modrý pruhový
Uprostřed Matka modrá pruhová špic Pošták
Vpravo jejich holoubě modré pruhové
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.203
napsal(a):
Rodinka
Vlevo Otec kříženec Gigant x věžák modrý pruhový
Uprostřed Matka modrá pruhová špic Pošták
Vpravo jejich holoubě modré pruhové
Vy je křížíte s Giganty?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy je křížíte s Giganty?
Ne , giganty nemám měl jsem jednoho . Muj první věžák byla modrá kapratá holubice kterou jsem našel jako holoubě v Brně na ulici kousek od hotelu Grand . Vzal jsem ho dom a pošta ho dokrmila byla z toho pěkná kapratá holubička . Měl jsem jednoho dost starého giganta modrý pruhový a spářil se s ní . měli 3 hnízda z toho 2 čistá a ve třetím jedno vejce oplodněné . Gigant stářím uhynul a zustal mi 1 kříženec . A ten se mi spářil s poštačkou .

Páry vežáků
první pár holub říkám mu barevnohlávek holubice šiml oba z Brna
druhý pár holub černý holubice šiml
třetí pár holub tmavý kapratý jeho rodiče z brna holubice tmává kapratá s flíčkem na hlavě ta je z Brna náměstí Svobody .

Pár věžáků a jejich holoubě
Otec bílý tygr z náměstí v Moravská Třebová
Matka červená kapratá z Brmo

Věžáci v Moravské Třebové . Na náměstí byl pěkný pošták tak jsem si ho ulovil . Je to SK 21 .

Holoubata věžáků
Bílé holoubě má rodiče bílý tygr a červená kapratá matka
červené holoubě má rodiče otec kouřový pruhový Matka černá takže zajímavé .

KLIMEK PETR
napsal(a):
toho červenáka si máš chytit
Jsi slepej . žluták . Je to holubice . Po ní jdu 3 roky . nedaří se .

Holoubě od páru Otec červený sedlatý stavák Matka modrá pruhová věžačka z Brna ,

Pár Kraváků . Tak říkám holubům z kravína . Oba jsem dovezl z kravína jako vypadlá holoubata . Už to jsou ročáci . Holub skoro bílý Holubice šiml .

Chov modrých pruhových věžáků ze kterých snad něco časem vypadne co se bude podobat holubu skalnímu .
CIB564

XXX.XXX.1.45
Oxfordský výzkumný tým identifikoval reliktní populace holubů skalních na skotských ostrovech a poté se pustil do analýzy jejich DNA, aby zjistil, zda jsou ptáci skutečně „divocí“. https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(22)00892-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2589004222008926%3Fshowall%3Dtrue#

CIB564
napsal(a):
Oxfordský výzkumný tým identifikoval reliktní populace holubů skalních na skotských ostrovech a poté se pustil do analýzy jejich DNA, aby zjistil, zda jsou ptáci skutečně „divocí“. https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(22)00892-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2589004222008926%3Fshowall%3Dtrue#
Anglicky neumím . Jinak by mě to zajímalo co tam píšou .
CIB564

XXX.XXX.1.45
napsal(a):
Anglicky neumím . Jinak by mě to zajímalo co tam píšou .
Já taky nijak extra na pohodlné čtení, ale dá se přeložit v prohlížeči
CIB564

XXX.XXX.1.45
Je to spíš na prolétnutí, stručný výcuc; výzkumníkům se podařilo potvrdit, že tyto populace holubů skalních ze Skotska, jsou čistou nedomestikovanou linií původních holubů skalních.
"Některé populace, které tým zkoumal na Orknejích, za sebou mají rozsáhlé křížení se zdivočelými holuby." Ale populace z Vnějších Herbid vykazovaly pouze „zanedbatelné známky hybridizace“
Vidět jejich hejna létat z hnízd, aby se krmila na květnatých loukách, je, řekl Smith, „opravdu krásný zážitek… vidět, jak se to děje každé ráno a každou noc, létat tam a zpět domů. Je to druh pohybu, který je u zdivočelých domestikovaných holubů méně zřetelný"
Divoký holub skalní má menší ozobí, tenčí zobák a výraznější čelo než zdivočelý domácí holub.
foto z twitteru: © Will Smith
CIB564

XXX.XXX.1.45
napsal(a):
Chov modrých pruhových věžáků ze kterých snad něco časem vypadne co se bude podobat holubu skalnímu .
Myslím, že věžáci mohou být už dávno promíchaní s divokým holubem skalním, minimálně v blízkosti původního výskytu divokých populací. Tak jak zdivočelí holubi pronikají i do těch nejodlehlejších míst v pusté divočině, kde po sobě v místních divokých populacích zanechají genetickou stopu, tak to bude i naopak, holubi z divokých populací pronikají daleko do obydlených území a zanechávají genetickou stopu v místních populacích věžáků.
Věžáci existují už tak dlouho, že za tu dobu se původní holub skalní mohl zatoulat i k nám a zanechat tu své geny. Ty by teoreticky mohly být i široce rozšířené, protože tvrdá selekce je zvýhodňuje a fixuje, tím se z věžáků postupně stává divoký holub skalní, s odchylkami ve zbarvení atd.
Myšlenka selekce věžáků na znaky původního divokého holuba skalního se mi opravdu líbí
CIB564
napsal(a):
Zajímavé čtení a díky za ně.
Poprvé někdo udělal veliký kus práce ve výzkumu holuba skalního.Myslím si,že do tak rozsáhlého výzkumu se ve světě ještě nikdo nepustil.Nejvíc mě zaujalo,že byl zkoumán metodou DNA holub skalní,holub zdivočelý a nejvíce mě zaujalo,že byl také zkoumán holub skalní chovaný v zajetí v ZOO a různě.Pro chovatele a to i v ZOO to dopadlo dost špatně,protože tam ta hybridizace zapracovala a dá se říci,že už to čistí holubi skalní nejsou.
Mám radost,že holub skalní ještě žije a nejen ve Skotsku,ale i ve státech dosud neprozkoumaných jako je např.severní Afrika.Bohužel hybridizace neustále pokračuje a tak HOLUB SKALNÍ z divočiny zmizí a stane se z něho jen ten holub domácí.Zdraví Kouťák
CIB564

XXX.XXX.1.45
Trochu mě zarazila tato věta: The provenance of all of these “Rock Doves” was unclear, and many of the collections are known to have indulged in recreational inter-species hybridization in the past (including with the Stock Dove Columba oenas), as is common in aviculture (Ottenburghs et al., 2015).
Chápu to správně, že uvedené zoo v minulosti křížily holuba skalního s holubem doupňákem? Jestli to není důvod, proč někteří domnělí divocí holubi skalní z evropských výstav působí tak jaksi "jemněji" než jsme u holubů divokého typu zvyklí.

CIB564
napsal(a):
Myslím, že věžáci mohou být už dávno promíchaní s divokým holubem skalním, minimálně v blízkosti původního výskytu divokých populací. Tak jak zdivočelí holubi pronikají i do těch nejodlehlejších míst v pusté divočině, kde po sobě v místních divokých populacích zanechají genetickou stopu, tak to bude i naopak, holubi z divokých populací pronikají daleko do obydlených území a zanechávají genetickou stopu v místních populacích věžáků.
Věžáci existují už tak dlouho, že za tu dobu se původní holub skalní mohl zatoulat i k nám a zanechat tu své geny. Ty by teoreticky mohly být i široce rozšířené, protože tvrdá selekce je zvýhodňuje a fixuje, tím se z věžáků postupně stává divoký holub skalní, s odchylkami ve zbarvení atd.
Myšlenka selekce věžáků na znaky původního divokého holuba skalního se mi opravdu líbí
Holub Skalní je modrý pruhový . V Brně na náměstí jsem si nalovil chovný základ modrých pruhových věžáku a od nich odchovávám pářím kusy které se skalnímu podobají . Přes jaro , léto , podzim je nekrmím at si hledají samy . Krmím jen v zimních měsících . Holubník mají jen na hnízdění a noc .
CIB564
napsal(a):
Trochu mě zarazila tato věta: The provenance of all of these “Rock Doves” was unclear, and many of the collections are known to have indulged in recreational inter-species hybridization in the past (including with the Stock Dove Columba oenas), as is common in aviculture (Ottenburghs et al., 2015).
Chápu to správně, že uvedené zoo v minulosti křížily holuba skalního s holubem doupňákem? Jestli to není důvod, proč někteří domnělí divocí holubi skalní z evropských výstav působí tak jaksi "jemněji" než jsme u holubů divokého typu zvyklí.
To byla všechno doměnka ,ale oni při výzkumu narazili na rozsáhlou hybridizaci,což jim ukázali testy DNA a objevili se tam i holubi divocí různých plemen.Je zmiňován i holub hřivnáč a holub sněžný(lední).Ta hybridizace trvá už tisíce let a z jiné literatury vím,že nejen holub skalní byl prapředkem našich holubů,což oni také potvrdili.Spousta orientálních plemen vznikla hybridizací jiných divokých holubů.Holub skalní,který se objevuje v ukázkových expozicích převážně v SRN,Rakousku musel už být zákonitě křížen s holubem domácím a u mnohých se objevují znaky holubů létacích (poštovních) a je tento rozdíl i znát na různých expozicích a i o tomto tento výzkum hovoří.Tímto výzkumem bylo nalézt holuba skalního divokého a to se podařilo.Bohužel spousta holubů o kterých byla doměnka,že jsou to ještě holubi skalní,tak to bylo tímto výzkumem vyvráceno.Zdraví Kouťák

Pár věžáků
Holub modrý pruhový z Brno náměstí Svobody
Holubice modrá pruhová špic z Brno náměstí Malinovského

Rodče a jejich bílé holoubě . Otec bíly strakáč z náměstí v Moravské Třebové Matka červená kapratá z Brna .
A dalo to zcela bílé holoubě .

Kříženec
Otec červený sedlatý stavák Matka modrá slabě kapratá skoro pruhová věžačka z Brna
Dennoc

XXX.XXX.13.92
Mám několik poštovních holubů pro parádu do dvorku. Od sousedky jsem dostal k záchraně holubici věžáka modrého kapratého (vpravo na fotce), kterou našli s postřeleným křídlem na poli. Ošetřil jsem ji, rány se zahojily, zůstalo jen svěšené ale použitelné křídlo a tak věžačka nad vesnicí létá s mými pošťáky. Spojila se s červeně pruhovým a dala, pro mě nezvykle zbarvené, holoubě s bílou hlavičkou.

Dennoc
napsal(a):
Mám několik poštovních holubů pro parádu do dvorku. Od sousedky jsem dostal k záchraně holubici věžáka modrého kapratého (vpravo na fotce), kterou našli s postřeleným křídlem na poli. Ošetřil jsem ji, rány se zahojily, zůstalo jen svěšené ale použitelné křídlo a tak věžačka nad vesnicí létá s mými pošťáky. Spojila se s červeně pruhovým a dala, pro mě nezvykle zbarvené, holoubě s bílou hlavičkou.
Pěkná modrá puhová špic straka

Ráno jsem pustil modré pruhové věžáky . Udělaly nad barákem pár kol a většina směr jih a valila na pole . doma zustalo s holoubaty jen 6 z 28 modrých pruhových takže 22 věžáků letělo polařit . Ještě doma nejsou a těch 6 taky zmizelo takže si myslím že se vydali za něma .

V Brně v parku . Kdyby to byla holubice tak si jí ulovím , mám volného věžáka rovněž z Bně takže bych je spářil .
Jak kdyby v nich byl Barevnohlávek . Oba ze stejného brněnského hejna . Je tam ještě jeden v tom hejnu ten má hlavu modrou celou .

Pár věžáků
holub modrý pruhový náměstí Svobody , brno
holubice modrá pruhová špicová náměstí Malinovského , brno
Mají ted v hnízdě 2 holoubata - šiml a modrá straka

Keltic Mind
napsal(a):
Nechápu jakou metodou se Vám daří chytat volně žijící holuby, které považuji za dobré letce. :)
už jsem sem jednou dával video z mého lovu .

To teda....ruka vystřelila tak rychle, jak chameleonův jazyk po hmyzu. :D V každém případě jste zážitkář. Třeba se vám podaří vyšlechtit něco co zaujmě široké holubářské osazenstvo a bude se o holubovi "VĚŽ" publikovat všude možně po světe. Tak přeji hlavně radost z chovu a zdraví ještě k tomu. Keltic.

Keltic Mind
napsal(a):
To teda....ruka vystřelila tak rychle, jak chameleonův jazyk po hmyzu. :D V každém případě jste zážitkář. Třeba se vám podaří vyšlechtit něco co zaujmě široké holubářské osazenstvo a bude se o holubovi "VĚŽ" publikovat všude možně po světe. Tak přeji hlavně radost z chovu a zdraví ještě k tomu. Keltic.
To co je tady prezentováno není žádné šlechtění tudíž si nepleťte pojmy s dojmy 😉 to co je tady předkládáno je pouze odchyt polodivokých holubů kteří jsou přemisťování z bodu A do bodu B kde žijí prakticky stejný život jako v bodu A akorát s tím rozdílem že v bodu B je nikdo nevyhání z jejich obydleného prostoru ...nic víc nic míň 🤷
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.75
napsal(a):
To co je tady prezentováno není žádné šlechtění tudíž si nepleťte pojmy s dojmy 😉 to co je tady předkládáno je pouze odchyt polodivokých holubů kteří jsou přemisťování z bodu A do bodu B kde žijí prakticky stejný život jako v bodu A akorát s tím rozdílem že v bodu B je nikdo nevyhání z jejich obydleného prostoru ...nic víc nic míň 🤷
Teoreticky je to velmi zajímavý chovný materiál. Pokud budou vybíráni holubi typově nejbližší holubu skalnímu a výsledkem bude jednotné hejno, to už by za pozornost stálo. Původního divokého holuba skalního jen tak neseženete a věžáci jsou nejbližší alternativa. Jistě mají spoustu genů, které domestikovaná plemena mohla dlouhodobou selekcí ztratit. Zvířata z takové populace budou pro některé chovy zajímavá. A až budou za pár let ustálení modří pruhoví věžáci, hned bych kupoval.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teoreticky je to velmi zajímavý chovný materiál. Pokud budou vybíráni holubi typově nejbližší holubu skalnímu a výsledkem bude jednotné hejno, to už by za pozornost stálo. Původního divokého holuba skalního jen tak neseženete a věžáci jsou nejbližší alternativa. Jistě mají spoustu genů, které domestikovaná plemena mohla dlouhodobou selekcí ztratit. Zvířata z takové populace budou pro některé chovy zajímavá. A až budou za pár let ustálení modří pruhoví věžáci, hned bych kupoval.
Paráda . Aspon někdo . Můžete klidně přijket na návštěvu .
napsal(a):
Ale pane vy mi to berete doslovně vážně. Ještě jste mohl třeba zmínit, že chameleón nemá takový velký jazyk jako lidská ruka. Samozřejmě jsem to bral jako text napsaný s humornou lehkostí k malému pobavení tomu kdo si to prečte a tímto zároveň uznat,že jsem podobného nadšence nepotkal a ať se dílo daří. K.
Osobně cítím rozdíl mezi humornou lehkostí a humornou přezíravostí. Rád bych si tedy udělal jasno kdy je mezi holubáři člověk považován za "úctyhodného" holubáře a kdy je hoden jen toho humoru.
Třeba toto f. 1 + 2 to je ta správná snaha?
Je to opravdu o tolik lepší než, byť jakkoliv strmá, cesta a snaha o toto f. 3.
Vím že se to nepovede, stačí ale snaha. Každý máme jiný vkus, to respektuji. Pro mě je třeba inspirující vlákno o slezských barevnohlávcích, celá filozofie chovu včetně krásných a životaschopných holubů.
Doufám že mě někdo slušně poučí. Dopředu děkuji.

Jiří5
napsal(a):
Osobně cítím rozdíl mezi humornou lehkostí a humornou přezíravostí. Rád bych si tedy udělal jasno kdy je mezi holubáři člověk považován za "úctyhodného" holubáře a kdy je hoden jen toho humoru.
Třeba toto f. 1 + 2 to je ta správná snaha?
Je to opravdu o tolik lepší než, byť jakkoliv strmá, cesta a snaha o toto f. 3.
Vím že se to nepovede, stačí ale snaha. Každý máme jiný vkus, to respektuji. Pro mě je třeba inspirující vlákno o slezských barevnohlávcích, celá filozofie chovu včetně krásných a životaschopných holubů.
Doufám že mě někdo slušně poučí. Dopředu děkuji.
Všechny tři fotky mají společný jmenovatel...je to holub ! Pradávný předek dnešních holubů vynikal v tom že to byl samostatný o sebe se postarajici tvor který se ale po čase naučil koexistovat s člověkem jelikož na obou stranách z toho plynuly výhody .....lidem snadná dostupnost masa a holubům jistá míra bezpečí i jistá forma potravního zajištění (zvlášť v zimních měsících) ....použil jste dost zajímavé fotky 🤔 nicméně je třeba si uvědomit že na každém kontinentu se ti holubi vyvíjeli trošku odlišně a člověk jako tvor vynalézavý si toho všiml a těch odlišnosti si všímal a využil😉 tudíž proto máme dnes tolik plemen holubů které jsou jiné tvarem,váhou , letovými vlastnostmi atd. Nicméně pokud se někdo chce vrátit ke kořenům původního skalního holuba,těžce pochybuji že se mu to povede přes věžáky jelikož věžák je jen zdivočelá forma domestikovaneho holuba 🤷 jediné řešení je tak maximálně ty poslední opravdu skalní holuby pozorovat a ne se je snažit chovat ......
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.167
Prapředci věžáků byli ve městech už ve středověku. Holub skalní nalezl v tomto umělém prostředí ideální náhradu svému původnímu biotopu skal a útesů. Už dávno města kolonizoval podobně jako jiřičky nebo vrabec domácí, kteří zde našli vhodné podmínky k životu. Zpočátku města obsazoval v okolí oblastí svého přirozeného výskytu, později pronikal dál. Populace holubů žijících ve městech je tak obrovská a jednotlivé subpopulace tak blízce propojené, že za tu dobu co s lidmi koexistují, je možné, že jádro věžáků je skutečně divoký holub skalní. Geny starobylé linie věžáků jsou "obohacovány" zalétlými domestikovanými holuby, přesto tvrdou selekcí se prosazují zejména vlastnosti divokých holubů, nic co by bylo přítěží, nebo neschopné divokého způsobu života se neudrží. I kdyby původní čisté populace holuba skalního vymizely, budou jeho vzácné geny jako střípky rozeseté v městských holubech. Ve městech v Asii jsou městští holubi odlišní našim a bližší místním subspeciím. Podle zeměpisné šířky se také mění velikost těla.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prapředci věžáků byli ve městech už ve středověku. Holub skalní nalezl v tomto umělém prostředí ideální náhradu svému původnímu biotopu skal a útesů. Už dávno města kolonizoval podobně jako jiřičky nebo vrabec domácí, kteří zde našli vhodné podmínky k životu. Zpočátku města obsazoval v okolí oblastí svého přirozeného výskytu, později pronikal dál. Populace holubů žijících ve městech je tak obrovská a jednotlivé subpopulace tak blízce propojené, že za tu dobu co s lidmi koexistují, je možné, že jádro věžáků je skutečně divoký holub skalní. Geny starobylé linie věžáků jsou "obohacovány" zalétlými domestikovanými holuby, přesto tvrdou selekcí se prosazují zejména vlastnosti divokých holubů, nic co by bylo přítěží, nebo neschopné divokého způsobu života se neudrží. I kdyby původní čisté populace holuba skalního vymizely, budou jeho vzácné geny jako střípky rozeseté v městských holubech. Ve městech v Asii jsou městští holubi odlišní našim a bližší místním subspeciím. Podle zeměpisné šířky se také mění velikost těla.
Prapředci věžáků byli ve městech už ve středověku. Holub skalní nalezl v tomto umělém prostředí ideální náhradu svému původnímu biotopu skal a útesů .....tohle jsem víceméně napsal už v úvodu mého příspěvku byť jinými slovy.......
je možné, že jádro věžáků je skutečně divoký holub skalní......no možné to určitě je nicméně za ty stovky či tisíce let v těch dnešních vežácích bude toho jádra tak nejspíš 0,0000000000001%
Geny starobylé linie věžáků jsou "obohacovány" zalétlými domestikovanými holuby, přesto tvrdou selekcí se prosazují zejména vlastnosti divokých holubů, nic co by bylo přítěží, nebo neschopné divokého způsobu života se neudrží........ Z vlastní zkušenosti vím že takřka každý holub který se ocitne v situaci kdy je odkázán sám na sebe se dokáže uživit ....před zhruba sedmi lety se mi zalétl holub slezské straky kterého sem po čase objevil na autobusovém stanovišti (holubařim víceméně ve městě) další tři roky jsem ho tam pravidelně vídával no a příběh s českým stavákem jsem tady na tomhle vlákně už jednou psal stačí vyhledat
I kdyby původní čisté populace holuba skalního vymizely, budou jeho vzácné geny jako střípky rozeseté v městských holubech......jeho geny jsou a budou rozeseté ve všech holubech ne jen v těch městských jelikož je to prapředek dnešních domestikovaných holubů
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.191
bflmpz - K posledním dvěma odstavcům, ano přežije téměř jakýkoliv holub, přesto statisticky bude v přežití a produkci potomstva nejúspěšnější takový, který je nejblíže svému předkovi a proto se v populaci jeho geny v průběhu času nevíce prosadí.
V domácích holubech pochopitelně je mnoho z původního holuba skalního, přesto existují geny, které byly domestikací ztraceny. A v případě vymizení divokých C. livia mohou být uchovány a zpět získány právě díky městským holubům. Šlechtění je proces štěpení a rozvoj určitých znaků a charakteristik, jako jsou odchylky v opeření, vzrůstu apod. ostatní "nežádoucí" znaky zanikají. Proto domestikovaná zvířata mají obecně o poznání "chudší" genofond než jejich předek (pokud není na pokraji vyhynutí). Křížením s divokým předkem se původní variabilita a ztracené geny vracejí a takový potomek má vyšší úspěšnost v přežití. Současně pokud se to děje ve větším měřítku, vzniká potenciál k plnému návratu do původní "divoké" podoby. Jen se musí všechny geny tohoto předka, rozptýlené v takové populaci, postupně zpátky sejít.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
bflmpz - K posledním dvěma odstavcům, ano přežije téměř jakýkoliv holub, přesto statisticky bude v přežití a produkci potomstva nejúspěšnější takový, který je nejblíže svému předkovi a proto se v populaci jeho geny v průběhu času nevíce prosadí.
V domácích holubech pochopitelně je mnoho z původního holuba skalního, přesto existují geny, které byly domestikací ztraceny. A v případě vymizení divokých C. livia mohou být uchovány a zpět získány právě díky městským holubům. Šlechtění je proces štěpení a rozvoj určitých znaků a charakteristik, jako jsou odchylky v opeření, vzrůstu apod. ostatní "nežádoucí" znaky zanikají. Proto domestikovaná zvířata mají obecně o poznání "chudší" genofond než jejich předek (pokud není na pokraji vyhynutí). Křížením s divokým předkem se původní variabilita a ztracené geny vracejí a takový potomek má vyšší úspěšnost v přežití. Současně pokud se to děje ve větším měřítku, vzniká potenciál k plnému návratu do původní "divoké" podoby. Jen se musí všechny geny tohoto předka, rozptýlené v takové populaci, postupně zpátky sejít.
V domácích holubech pochopitelně je mnoho z původního holuba skalního, přesto existují geny, které byly domestikací ztraceny.....tohle je trošku odvážné tvrzení 😉ztraceny nebyly jen jsou potlačené...ono holub který má pravidelně nasypáno v krmítku se vám na nějakou soběstačnost tak leda vykáli ale většinou na to stačí jít obrácenou metodou a věřte že se to naučí skoro každé plemeno takhle jsem to naučil hejno českých stavaku je sice pravda že nikam daleko na pole zalitavat nemuseli jen nějakých cca 80-100 metrů ale šlo to stačilo během žní omezit krmnou dávku tak aby je to do toho pole vyhnalo 🙂ale je taky pravdou že tohle je už tak cirka dvacet let zpátky a holubi byli od rána do večera na volno

pár dní zpět letěli modří pruhoví polařit a zpět se vrátili všichni dospělí a 3 nejstarší holoubata a 11 mladších holoubat ne . Myslím si že někde potkali hejno pošty . Mám v hnízdech ještě 5 holoubat a dva páry sedí tak se to doplní .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.191
napsal(a):
V domácích holubech pochopitelně je mnoho z původního holuba skalního, přesto existují geny, které byly domestikací ztraceny.....tohle je trošku odvážné tvrzení 😉ztraceny nebyly jen jsou potlačené...ono holub který má pravidelně nasypáno v krmítku se vám na nějakou soběstačnost tak leda vykáli ale většinou na to stačí jít obrácenou metodou a věřte že se to naučí skoro každé plemeno takhle jsem to naučil hejno českých stavaku je sice pravda že nikam daleko na pole zalitavat nemuseli jen nějakých cca 80-100 metrů ale šlo to stačilo během žní omezit krmnou dávku tak aby je to do toho pole vyhnalo 🙂ale je taky pravdou že tohle je už tak cirka dvacet let zpátky a holubi byli od rána do večera na volno
Zas tak odvážné tvrzení to není, v podstatě se jedná o genetický drift, nebo bottle-neck efekt. Ztráta se týká některých schopností, které jsou vyžadovány v divoké přírodě, ale v domácích chovech postrádají význam. Může jít například o některá specifika hnízdního chování, které je vyžadováno k životu ve skalách, barevnostní odchylky některých subspecií apod. Budou to vlohy malého významu, ale důležité pro to, aby byl případný návrat divokého předka co nejvíce úplný. Samozřejmě i po úplné ztrátě může ztracený znak dalším vývojem nezávisle vzniknout zpět - prostředí si takový znak žádá, a je jen otázkou času než se objeví mutace, která tomu odpovídá (taková konvergence ve vývoji).
Ale i kdyby mezi předky nebyl původní holub skalní významněji zastoupen, vidím hodnotu věžáků v tom, že mohou být o něco schopnější, než některá plemena známá svou soběstačností. I když ve městě, podmínky jsou zde stále náročnější než u chovatele, na statku. Po těchto holubech je vyžadována velká aktivita a vynalézavost. V hejnech pravidelně létají za město, jistě se setkávají s dravci, nikdo je na zimu nezavírá, nikdo jim život příliš neulehčuje, přesto se drží, selekci dělají nemoci, mráz a dravci za nás. Výsledkem je holub se silnou imunitou a schopností přežít, chování hejna, tělesná stavba ideální pro přežití. V modré pruhové, co nejpůvodnější tělesné stavby, by takový holub, původem věžák, mohl dobře sloužit a obohatit výběr pro ty, kteří hledají samostatné plemeno do náročných podmínek na samotě apod.

Kdyby tahle holubice byla modrá pruhová tak paráda . Má už vzhled divokého holuba . Chycena v Brně na parkoviši u Galerie Vankovka .

Stala se mi taková zajímavost , Modrý pruhový pár věžáků mi dal červené celobarevné holoubě a při tom v holubniku nic jiného není jen modří pruhoví . Známý holubář mi řekl že od věžáků mužeš čekat cokoliv .

holoubata modrých pruhových věžáků . Jeden pár modrých pruhových dal červené holoubě . zajímavé

vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Odkud jste? Z Moravy, že?

vlaštovička
napsal(a):
Odkud jste? Z Moravy, že?
9 km jížně od Moravské Třebové . Proč ?
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Protože se mi ta stříbřitá holoubata líbí. Jenže na ně nemám místo, takže nic.

Tohle mi přivedli věžáci sebou z pole . Vypadá to na holoubě . Nemá kroužek .

Včera jsem byl v Praze na demonstraci na Václaváku pak jsem šel na Staroměstské náměstí a tam chodilo pěkné holoubě tak jsem si ho vzal .

Holoubata z Prahy
světlejší holoubě Václavské náměstí , tmavší holoubě Staroměstské náměstí .
Do Prahy jedu 17 . listopadu tak bych chtěl ještě jedno . Na Pražáky jsem si udělal holubník ze staré králikárny takže jsou zvlášt od věžáků z Brna .
Zdravím Vás Jakube,
myslíte, že má cenu mrhat energií a krmením na „chov“ těchto „holubů“? Fotky vašich „úlovků“ jsou jako z učebnice veterinární medicíny. Je to bohužel názorná ukázka toho, proč si holub vysloužil u laické veřejnosti přezdívku „létající potkan“. Tito velkoměstští usmolenci prolezlí všemi neduhy jsou příčinou toho, proč nás má veřejnost za podivíny a nechápe, jak se můžeme zabývat chovem něčeho tak odporného, jako je holub. Holubařím celý život, ale na ty vaše „úlovky“ bych snad ani holou rukou nesáhl. Věřte, že chov holubů by byl daleko atraktivnější pro mnoho lidí, kdyby neměli naprosto zkreslenou představu o holubech jako takových, získanou právě pohledem na tyto všudypřítomné a obtěžující věžáky. Dříve dokonce organizovaní chovatelé pomáhali s likvidací populace věžáků ve městech.
V dnešní době, kdy drtivá většina ušlechtilých okrasných, i sportovních plemen zápasí s existenčními problémy, stárnoucí základnou chovatelů a nedostatkem nových nadšenců, je škoda potenciálu každého mladého zájemce o chov holubů. Je mnoho krásných a nenáročných plemen, která se nároky na chov nijak neliší od těchto „krasavců“.
Samozřejmě je to jen a jen vaše věc, ale zkuste o tom aspoň popřemýšlet. Zrovna v Brně se chystá prosincová Moravia, kde bude jistě plemen tolik, že si určitě svého favorita vyberete.
S pozdravem Jirka Suda

incas
napsal(a):
Zdravím Vás Jakube,
myslíte, že má cenu mrhat energií a krmením na „chov“ těchto „holubů“? Fotky vašich „úlovků“ jsou jako z učebnice veterinární medicíny. Je to bohužel názorná ukázka toho, proč si holub vysloužil u laické veřejnosti přezdívku „létající potkan“. Tito velkoměstští usmolenci prolezlí všemi neduhy jsou příčinou toho, proč nás má veřejnost za podivíny a nechápe, jak se můžeme zabývat chovem něčeho tak odporného, jako je holub. Holubařím celý život, ale na ty vaše „úlovky“ bych snad ani holou rukou nesáhl. Věřte, že chov holubů by byl daleko atraktivnější pro mnoho lidí, kdyby neměli naprosto zkreslenou představu o holubech jako takových, získanou právě pohledem na tyto všudypřítomné a obtěžující věžáky. Dříve dokonce organizovaní chovatelé pomáhali s likvidací populace věžáků ve městech.
V dnešní době, kdy drtivá většina ušlechtilých okrasných, i sportovních plemen zápasí s existenčními problémy, stárnoucí základnou chovatelů a nedostatkem nových nadšenců, je škoda potenciálu každého mladého zájemce o chov holubů. Je mnoho krásných a nenáročných plemen, která se nároky na chov nijak neliší od těchto „krasavců“.
Samozřejmě je to jen a jen vaše věc, ale zkuste o tom aspoň popřemýšlet. Zrovna v Brně se chystá prosincová Moravia, kde bude jistě plemen tolik, že si určitě svého favorita vyberete.
S pozdravem Jirka Suda
Dobrý večer .
Holuby chovám 18 let . Je mi 32 let . Mimo věžáků mám . NVH, česky stavák , moravský bělohlávek , lysky , od roku 2006 chov Anglických Tipplerů , Kariéři , 20 poštáků , věžáci se mi zalíbili tak je chovám taky je to taky holub .

Holubmiků s věžáky mám 5 .
holubmík modrých pruhových základ holuba skalního .
holubnik modrých kapratých a tmavých kapratých .
holubník černých 4 páry - kouták mi psal o hejnech černých holubů na Kavkazu .
holubník šimly , straky , bílí , červení kapratí , červeně plaví , červení .
nově holubník s Pražskými věžáky takže Pražáci zatím 2 modrá pruhová holoubata .

Včera jsem byl v Praze pochod na českou televizi .
Dovezl jsem si 2 suvenýry .
Bronzová holubice a modrá pruhová slabá straka

Byl jsem v Brně a 2 ulovky doma . Dospělý modrý pruhový a asi dun holoubě ještě trochu píská .

Dnes dovezený věžák z Českých Budějovic .
Dnes mi ho dovezla slečna z Českých Budějovic . Našla ho jako vypadlé holoubě u Penny Marketu . Ručně dokrmila a měla ho v kleci doma občas se proletěl po místnosti pak zas zalezl do klece . Bylo jí doporučeno nenechávat ho furt v kleci tak mě kontaktovala a přivezla mi ho 243 km ke mě . Dal jsem ho do holubniku mezi ostatní a on se jich bojí . Byl přes rok sám v kleci po korele . Je fixovaný na lidi . Jmenuje se Penny podle místa nálezu .

paskov244
napsal(a):
První letošní holoubata modrých pruhových věžáků sourozenci .
Pane Jakub mě se zdá že nás taháte opět za nohavici vždyť tomu prvému vyletkovi vypadla letka a ten druhý má na hlavě ještě chmýří ale je možné že se mýlim .
chovu zdar
To není pravda . To je zas pokus ze mě udělat blbce. Jsou to letošní .

Zítra jedu do Prahy tak se podívám po pěkném věžákovi chtěl bych dva bronzáky do bronzáků .
napsal(a):
Zítra jedu do Prahy tak se podívám po pěkném věžákovi chtěl bych dva bronzáky do bronzáků .
Žijeme si, proti některým jiným státům ve světě, jako prasata v žitě a vy jedete protestovat proti bídě. Tak se pokuste něco udělat s bídou mravní, která je největším problémem současnosti.
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Žijeme si, proti některým jiným státům ve světě, jako prasata v žitě a vy jedete protestovat proti bídě. Tak se pokuste něco udělat s bídou mravní, která je největším problémem současnosti.
Černý humor, ala satan kalousek, miion lidí ,nemá co huby, čím dál více dětí ,se jdou ve školách , místo oběda proběhnout, ceny energiíí, bytů, léků jsou více jak stonásobně dražsí,jak za sociku, ceny nájmů, energiíí, odpadového jídla ,léků, často překračují ,i násobně žebrácký příjem, vše je rozkradené,tzv, privatizované, umělé dluhy, jsou bez války neřešitelné , nejsme soběstační, cíleně ani v jídle,to má jen 60 % dřívější výživnosti, většina dětí má i díky tomu jen poloviční sílu, jak dřív, je hrozba hladomoru, války, o tom ,že 5 % nadlidí vlastní 90 % majetků, mají ráj na zemi, bezpracný komunismus, na který naoko nadávají,asi není pochyb, že se máme ,ZATIM, lépe než v Etiopii , v tom máte pravdu, bohužel kombinace islamizace, i zbytku bílé evropy, klimatické změny, s kultem buziků, fašounů,umělé inflace,podpory nejhorších vrahů našich otců-benderovců, dalšího šíleného tzv . coviočkování ,je smrtící kombinace
čendas
napsal(a):
Černý humor, ala satan kalousek, miion lidí ,nemá co huby, čím dál více dětí ,se jdou ve školách , místo oběda proběhnout, ceny energiíí, bytů, léků jsou více jak stonásobně dražsí,jak za sociku, ceny nájmů, energiíí, odpadového jídla ,léků, často překračují ,i násobně žebrácký příjem, vše je rozkradené,tzv, privatizované, umělé dluhy, jsou bez války neřešitelné , nejsme soběstační, cíleně ani v jídle,to má jen 60 % dřívější výživnosti, většina dětí má i díky tomu jen poloviční sílu, jak dřív, je hrozba hladomoru, války, o tom ,že 5 % nadlidí vlastní 90 % majetků, mají ráj na zemi, bezpracný komunismus, na který naoko nadávají,asi není pochyb, že se máme ,ZATIM, lépe než v Etiopii , v tom máte pravdu, bohužel kombinace islamizace, i zbytku bílé evropy, klimatické změny, s kultem buziků, fašounů,umělé inflace,podpory nejhorších vrahů našich otců-benderovců, dalšího šíleného tzv . coviočkování ,je smrtící kombinace
Komu není z hůry dáno, v apatice nekoupí pane Čendas.
chovatel 70
napsal(a):
Řekl bych asi tak....Skutečně žijeme v jakémsi blahobytu, ale zdaleka ne všichni. Po roce 89 žijeme na dluh a proto ten zdánlivý blahobit. V roce 1989 mělo tehdeší Československo minimálně rovnováhu mezi zadlužením a pohledávkami. Ten život byl reálný a ne vitruální. Rozhodně nabídka v obchodech byla méně pestrá, ale kvalitní. Někteří nemohli z kádrových důvodů studovat a uplatit své schopnosti. I já měl kádrový "hrb" a přesto jsem si mohl pořídit vlastní bydlení (než jsem se oženil), auto a děti měly vše potřebné ke svému rozvoji. A rodiny s dětmi byly skutečně reálně podporovány. Kolik dnešních mladých lidí si může pořidit vlasní bydlení? Je fakt, že cestování nebylo dostupné a cestovalo se většinou po republice, či po lido-demo. Neboť do kapitalistické ciziny to běžně nešlo. Dnes se sice dá cestovat po téměř celém světě, ale limitem jsou peníze. Tímto chci jen doplnit o svůj pohled na dnešní blahobyt a jeho ošidnost. Jak říkal Baťa. Krizi mravní, následuje krize hospodářská, jako důsledek....

Ale ať nejsme tak negativní, alespoň přístup v zemědělství se postupně zlepšuje, ono to ani jinak nejde:
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/travnate-meze-maji-prekvapivy-smysl-zabranuji-sireni-plevelu
https://www.pozemkyafarmy.cz/magazin/pasy-lucnich-kvetu-mohou-nahradit-nyni-pouzivane-postriky-157.html
https://plus.rozhlas.cz/vojteska-i-biopasy-ozivuji-ceskou-krajinu-a-zadrzuji-vodu-pomuze-i-drzet-se-8228079
https://edu.ceskatelevize.cz/video/7530-hmyz-a-medonosne-pasy-v-krajine
https://centrumkonipas.cz/v-cesku-vznika-vzdelavaci-centrum-pro-zacinajici-ekologicke-zemedelce/
https://www.tretiruka.cz/news/novy-strategicky-plan-spolecne-zemedelske-politiky-200-miliard-na-ekologii-pestrejsi-zemedelstvi-a-udrzitelny-rozvoj-odvetvi/
https://www.casopis.ochranaprirody.cz/pece-o-prirodu-a-krajinu/obnova-ricnich-pasu-a-novinka-z-bavorska/
http://www.praha-priroda.cz/nase-projekty/
https://www.envicons.cz/index.php?part=projekty
http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/povodi-moravy-vytvari-na-kyjovce-meandry-a-tune/
https://youtu.be/f-sRcVkZ9yg
https://youtu.be/RV77QBFFb-w

Někdo tu taky sdílel moc pěkný článek - když se bude dařit koroptvičce, bude se dařit všem: https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/ptaci-zemedelske-krajiny-budeme-za-koroptvi-chodit.pdf
chovatel 70
napsal(a):
Ukažte jedinou věc.od hadráku, která by nešla , proti zájmům, geniální strejdo, cílený smrtící ůder , dostalo vše, nejen stát, ekonomika, armáda, průmysl, kultura, školství ,bylo třetí na světě, po germánsku, japonsku, dnes je cíleně v rovníkové africe- blbcům se lépe vládne, vyvraždilo se 80% dobytka, většina prasat.slepic,pro většinu je nedostupné vlastní bydlení, kvalitní jídlo, energie,náhradní zuby, já měl ve 22 letech nové auto, v 25 baráček, což je dnes pro nezloděle, nemožné nejlepší půda se brutálně likviduje fotovaltikou, německými halami, asfaltem, betonem, byli jsme v potravinách soběstační, což dál nebylo možné, rozdíl v platech našich a německých dělníků, je větší, jak za sociku, sadismus exekucí, i batolat, je světový unikát, k tomu lichva, tisíce zákazů, oblbování, i z holubů ,jsou poslové smrti, létající potkani, já jsem se celý život, motal okolo dálníčních mostů, i cizině, určitě nejsem nuzák, ale bohužel ,těsně před kremací srovnávám-rozdíly v právech, příjmech nadlidí a socek, jsou zrůdné, jak za faraonů, nikdy jsem nebyl v žádné politické straně, vymývání mozků dětí, ,úpravy dějin,,je dnes prioritou
2mazutak
napsal(a):
vycinkali jsme si kapitalismus,což je jinými slovy hromadění majetku,což není nic špatného.špatné je, že ten kapitál co jsme mněli je dnes ůplně někde jinde než u nás.
Jde jen o to přesvědčit...
já měl ve 22 letech nové auto, v 25 baráček,
aha a teď tu o Smolíčkovi
nebo byl taťka řezník nebo zelinář nebo hospodskej ?
na mostech jste jako tesař, železář, betonář, jeřábník a už vůbec jako THP nemohl na to vydělat...za těch pár let do 25
vojna byla ?
to bude jeden z divů
PS. ještě jedna profese na to mohla vydělat - "vekslák"
Vždycky jsou na věc dva pohledy .
V něčem mate pravdu Vy v něčem opozice . Jedno vím ale jistě není chyba že Pán Fiala se svýmí nohosledy je u moci , ta se stala když vláda pana Babiše nechala projednat zákon o koalicích do voleb kdyby se tak nestalo tak by se po volbách nikdy pět stran nedohodlo ,teť nám vládne koalice většinou věci neznalých polityku kteří se dopouštějí jedné chyby za druhou . Že nebudou plnit své předvolební sliby muselo být jasné hned po volbách. Já jsem byl překvapen že do voleb šly koalice a předvolební programy měla každá strana své ,že by to bylo kvůli státním dotacím kdo ví .
Jsem už starší člověk něco pamatuji . ZA MINULEHO REŽIMU jsme jak píšete neměli nic ale žilo se nám klidněji i s ohledem na to že jsme nemohli vycestovat na západ , mnoho lidí si totiž demokracijí s tím spojilo . Člověk ke spokojenému životu potřebuje aspoň nějaké jistoty a to mu tato vláda nedává ale bere . Život bez jistot to se rovná stres který jde ruku k ruce z nemocemi a zkracováním života ,
TOLIKA ZLODĚJÚ , žebrajících , bezdomovců to naše republika nezažila snad za první republiky .
MĚLI BY JSME SE ALE VRÁTIT K TÉMATU .
CHOVU ZDAR
palumír

XXX.XXX.27.63
lupus4
napsal(a):
já měl ve 22 letech nové auto, v 25 baráček,
aha a teď tu o Smolíčkovi
nebo byl taťka řezník nebo zelinář nebo hospodskej ?
na mostech jste jako tesař, železář, betonář, jeřábník a už vůbec jako THP nemohl na to vydělat...za těch pár let do 25
vojna byla ?
to bude jeden z divů
PS. ještě jedna profese na to mohla vydělat - "vekslák"
jak se někde objeví zbabělý anonym ,lupus, je jasné, že jde o nějakou lumpárnu, když se baví chlapi, ,šoupej nohama , vytáhni blok, a dělej si poznámky, všeználku, před pár lety jsi mě a všechny špičkové staváčkáře ,sprostě urážel s nesmysly se tleskáním staváků, po prumce, jsem ze zdravotních důvodů, nebyl na vojně, nástavbu jsem dělal dálkově, jsi ubohý křivák, já nemám potřebu někoho neustále ponižovat, chronicky lhát

čendas
napsal(a):
Ukažte jedinou věc.od hadráku, která by nešla , proti zájmům, geniální strejdo, cílený smrtící ůder , dostalo vše, nejen stát, ekonomika, armáda, průmysl, kultura, školství ,bylo třetí na světě, po germánsku, japonsku, dnes je cíleně v rovníkové africe- blbcům se lépe vládne, vyvraždilo se 80% dobytka, většina prasat.slepic,pro většinu je nedostupné vlastní bydlení, kvalitní jídlo, energie,náhradní zuby, já měl ve 22 letech nové auto, v 25 baráček, což je dnes pro nezloděle, nemožné nejlepší půda se brutálně likviduje fotovaltikou, německými halami, asfaltem, betonem, byli jsme v potravinách soběstační, což dál nebylo možné, rozdíl v platech našich a německých dělníků, je větší, jak za sociku, sadismus exekucí, i batolat, je světový unikát, k tomu lichva, tisíce zákazů, oblbování, i z holubů ,jsou poslové smrti, létající potkani, já jsem se celý život, motal okolo dálníčních mostů, i cizině, určitě nejsem nuzák, ale bohužel ,těsně před kremací srovnávám-rozdíly v právech, příjmech nadlidí a socek, jsou zrůdné, jak za faraonů, nikdy jsem nebyl v žádné politické straně, vymývání mozků dětí, ,úpravy dějin,,je dnes prioritou
Právě to je o mravní bídě , kterou má na mysli jaroslav69pokorny...
...co jiného je možné očekávat, když největší morální bída byla do nedávna v nejvyšších patrech...?
Pro lupus.Nejsem čendas, ale zareaguji. Byla jsem z domu vedená k tomu, že se musím postarat sama, že mě nic nespadne do klína samo od sebe. Hned po základce jsem skoro celé prázdniny, krom celozávodní dovolené strávila na brigádě. polovinu jsem utratila, ale ne za blbosti, ale za potřebné věci. Stejně by mě je maminka musela koupit, ale ten pocit, že jsem si na ně vydělala vlastníma rukama nic nenahradí.Druhou polovinu uložila na knížku. A tak to bylo až do maturity. Po maturitě jsem hned 1. července nastupovala do zaměstnání. V té době bylo prémiové spoření mladých. Hned od září jsem si ho založila. Psal se rok 1971 a hrubý nástupní plat středoškoláka byl v rozmezí 900 - 1200 Kčs. Starší domek se dal koupit do 30 000. Tak počítejte, jestli to bylo možné nebo ne.

přezdívka
napsal(a):
Pro lupus.Nejsem čendas, ale zareaguji. Byla jsem z domu vedená k tomu, že se musím postarat sama, že mě nic nespadne do klína samo od sebe. Hned po základce jsem skoro celé prázdniny, krom celozávodní dovolené strávila na brigádě. polovinu jsem utratila, ale ne za blbosti, ale za potřebné věci. Stejně by mě je maminka musela koupit, ale ten pocit, že jsem si na ně vydělala vlastníma rukama nic nenahradí.Druhou polovinu uložila na knížku. A tak to bylo až do maturity. Po maturitě jsem hned 1. července nastupovala do zaměstnání. V té době bylo prémiové spoření mladých. Hned od září jsem si ho založila. Psal se rok 1971 a hrubý nástupní plat středoškoláka byl v rozmezí 900 - 1200 Kčs. Starší domek se dal koupit do 30 000. Tak počítejte, jestli to bylo možné nebo ne.
...a o tom to je... byli jsme na tom stejně... Dnes si chtějí mladí na prvním místě užívat života a pak se diví, že nemají na pořízení bydlení...
Ale to je už jiné téma... tak se vraťme k tomu původnímu...VĚŽÁCI.
palumír

XXX.XXX.27.63
přezdívka
napsal(a):
Nový RD, tzv. Šumperák 300 000,- a garáž v řadovce 15 000,- Ještě je zapotřebí započítat do tehdejších možností - náklady na bydlení, inkaso, a vše co provoz takového " občana " v Kčs představuje. Připomínka tehdejší reality.
Pozdravuji
chovatel 70
napsal(a):
Nový RD, tzv. Šumperák 300 000,- a garáž v řadovce 15 000,- Ještě je zapotřebí započítat do tehdejších možností - náklady na bydlení, inkaso, a vše co provoz takového " občana " v Kčs představuje. Připomínka tehdejší reality.
Pozdravuji
Já o voze a vy o koze. Jenomže myšlení asi bolí.
od 16let na rozdíl od tebe , dělal brigády, po matuře jsem dělal i vedlejšáky-jednoduché projekty, vyměřování, na barák jsme měli i částečnou ,nelikvidační, nežidovskou půjčku, plivat na chudáky co mají od tvého boha babiše, na směny 16000 hrubého, bojí se jíst, svítit, topit, jedí jen odpad, který by na západě, nežrali ani psi, je zrůdnost, nejlepší je ukazatel porodnosti -od hadráku klesá k nule necikánská porodnost, počet sebevražd , vražd, nemá obdoby od bílé hory, ze čtyř potomků jsou tři inženýři, dnes není dostupné bydlení, nejdražší energie v EU, vše spěje k závěru, nejen fašismem, feudalismem, bídou, islámem,kromně jiných hrůz, naše čističky neumí odstraňovat zbytky od léků, pesticidů,jedů na hraboše, a hlavně mikroplastů-půda bude brzo úplně mrtvá, již dnes se ji důsledně vyhýbají krtci, žížaly, jsme jen bezvýznamnou , vyžranou , uměle, zadluženou koloniií, po debilních fašistických provokacích - koněvovi, vrběticích, ricinu, podopře benderovců , jsme pro východ terč atomovek, západ nás vždy neomylně zradil
tzv. lupus, mně připadá, jako placení provokatéři ,na Seznamu, srovnává dnešní polofeudální, zvracený bordel, nasáklý fašismem, s lidským husákovým socikem, by mělo být trestné, 97 % občanů odmítá fašistické provokace číny, ruska, atomovou válku, umělé neřešitelné dluhy, šílené rozdíly mezi nadlidmi a lůzou,genocidu národa, jen žere , mlaská, lže-Tim končím
o Babiše bych si neopřel ani kolo, meleš hovadiny ...a neodpovídáš na otázky
musíš být hrozně nešťastnej, zapšklej a nenávistnej stařík
...lidským husákovým socikem... na tej době bylo dobrý jen to, že jsme byli mladí a na brigády chodil každý, kdo si potřeboval na něco vydělat, no z 5 - 10Kč/hod se toho moc nenašetřilo...
s "mostařinou " sis jen naběhl, dělal jsem jí 79 -89 u SSŽ2, takže vím naprosto přesně, kolik si vydělal dělník, parťák, mistr , stavbyvedoucí i geodet
dobrý dělníky si neustále přetahovaly IPS, Metrostav, VS a SSŽ
a jako zarytý uprdelista (viz foto) je škoda s tebou marnit čas
howgh
palumír

XXX.XXX.27.63
..věžáci -
Podle Pigeons and Doves - A Guide to the Pigeons and Doves of the World, Gipps 2000.
C. livia livia – nominátní poddruh ; Vyskytuje se v západní a jižní Evropě, severní Africe a Asii až po západní Kazachstán , severní Kavkaz , Gruzii , Kypr , Turecko , Írán a Irák .
C. l. intermedia ( Strickland , 1844) – nalezen na Srí Lance a v Indii jižně od himálajského pohoří. Je podobný poddruhu C. l. neglecta, ale tmavší, s méně kontrastním hřbetem.
C. l. schimperi ( Bonaparte , 1854) – nalezená v deltě Nilu jižně k severnímu Súdánu, velmi se podobá C. l. targia, ale má výrazně bledší plášť.
C. l. gymnocyclus (Gray, 1856) – nalezená od Senegalu a Guiney po Ghanu , Benin a Nigérii , je menší a mnohem tmavší než jmenovaný poddruh. Na hlavě, zádi a spodku je téměř načernalý s bílým hřbetem a duhovostí šíje přesahující do hlavy.
C. l. neglecta (Hume, 1873) – Vyskytuje se v horách východní Střední Asie, velikostí je podobná jmenovanému poddruhu, ale je tmavší, se silnějším a rozsáhlejším duhovým leskem na krku. Intergraduje s dalšími poddruhy na jihu.
C. l. gaddi (Zarodney & Looudoni, 1906) – hnízdí od Ázerbájdžánu a Íránu na východ až po Uzbekistán . Je větší a bledší než C. l. palaestinae s kterým se na okraji areálu rozšíření mísí, stejně tak s dalším poddruhem na východě.
C. l. nigricans ( Buturlin , 1908) – vyskytuje se v Mongolsku a severní Číně , je to proměnlivý poddruh a pravděpodobně pochází z dávno zdivočelých asijských holubů.
C. l. palaestinae (Zedlitz, 1912) – v rozmezí od Sýrie po Sinaj a Arábii je o něco větší než C. l. schimperi a má tmavší opeření.
C. l. canariensis (Bannerman, 1914) – vyskytuje se na Kanárských ostrovech , je menší a obvykle tmavší než jmenovaný poddruh.
C. l. targia (Geyr von Schweppenburg, 1916) – Hnízdí v horách Sahary na východ do Súdánu . Je o něco menší než nominátní poddruh, s podobným opeřením, ale hřbet je barevný s pláštěm místo bílé.
C. l. dakhlae ( Richard Meinertzhagen , 1928) – vyskytuje se pouze ve dvou oázách ve středním Egyptě , je menší a mnohem bledší než nominátní poddruh.
C. l. atlantis ( Bannerman , 1931) – nalezená na Madeiře , Azorských ostrovech a Kapverdách , je to velmi variabilní poddruh s kostkovanou horní částí zakrývající černé příčky a téměř jistě pochází ze zdivočelých holubů starověku.
Všimněte si, jak jsou "věžáci" v Nepálu jednotní, kresba také odpovídá místním poddruhům, bílý kostřec chybí.
https://youtu.be/sPUHuk9Z9iI
lupus4
napsal(a):
o Babiše bych si neopřel ani kolo, meleš hovadiny ...a neodpovídáš na otázky
musíš být hrozně nešťastnej, zapšklej a nenávistnej stařík
...lidským husákovým socikem... na tej době bylo dobrý jen to, že jsme byli mladí a na brigády chodil každý, kdo si potřeboval na něco vydělat, no z 5 - 10Kč/hod se toho moc nenašetřilo...
s "mostařinou " sis jen naběhl, dělal jsem jí 79 -89 u SSŽ2, takže vím naprosto přesně, kolik si vydělal dělník, parťák, mistr , stavbyvedoucí i geodet
dobrý dělníky si neustále přetahovaly IPS, Metrostav, VS a SSŽ
a jako zarytý uprdelista (viz foto) je škoda s tebou marnit čas
howgh
Tyto přestřelky ,na Faunu nepatří, já se nikdy nesmířím, s legalizací pohadrákových obrloupeží, umělých dluhů, pádu mezi rozvojové státy ,podvodů, lží, brutálního nástupu fašismu, feudalismu, islamizace, včera, jeden z největších poválečných gaunerů - ministr zdravotnictví Válek, za nadšeného řevu havloidů ,otevřel penzion pro důchodce, , kde se platí 70000 kč ,za měsíc, jeho šílená námestkyně KUZIAR Vašková, jasně řekla , že covid byl nasazen, aby zbavil společnost starých, nemocných kusů, již neschopných otročit,nejen v Dánsku se omluvili za to tzv. očkování, těmi sračkami , mít nacpaný bachor a urážet oběti těchto šíleností, je ubohost
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.76
palumír
napsal(a):
..věžáci -
Podle Pigeons and Doves - A Guide to the Pigeons and Doves of the World, Gipps 2000.
C. livia livia – nominátní poddruh ; Vyskytuje se v západní a jižní Evropě, severní Africe a Asii až po západní Kazachstán , severní Kavkaz , Gruzii , Kypr , Turecko , Írán a Irák .
C. l. intermedia ( Strickland , 1844) – nalezen na Srí Lance a v Indii jižně od himálajského pohoří. Je podobný poddruhu C. l. neglecta, ale tmavší, s méně kontrastním hřbetem.
C. l. schimperi ( Bonaparte , 1854) – nalezená v deltě Nilu jižně k severnímu Súdánu, velmi se podobá C. l. targia, ale má výrazně bledší plášť.
C. l. gymnocyclus (Gray, 1856) – nalezená od Senegalu a Guiney po Ghanu , Benin a Nigérii , je menší a mnohem tmavší než jmenovaný poddruh. Na hlavě, zádi a spodku je téměř načernalý s bílým hřbetem a duhovostí šíje přesahující do hlavy.
C. l. neglecta (Hume, 1873) – Vyskytuje se v horách východní Střední Asie, velikostí je podobná jmenovanému poddruhu, ale je tmavší, se silnějším a rozsáhlejším duhovým leskem na krku. Intergraduje s dalšími poddruhy na jihu.
C. l. gaddi (Zarodney & Looudoni, 1906) – hnízdí od Ázerbájdžánu a Íránu na východ až po Uzbekistán . Je větší a bledší než C. l. palaestinae s kterým se na okraji areálu rozšíření mísí, stejně tak s dalším poddruhem na východě.
C. l. nigricans ( Buturlin , 1908) – vyskytuje se v Mongolsku a severní Číně , je to proměnlivý poddruh a pravděpodobně pochází z dávno zdivočelých asijských holubů.
C. l. palaestinae (Zedlitz, 1912) – v rozmezí od Sýrie po Sinaj a Arábii je o něco větší než C. l. schimperi a má tmavší opeření.
C. l. canariensis (Bannerman, 1914) – vyskytuje se na Kanárských ostrovech , je menší a obvykle tmavší než jmenovaný poddruh.
C. l. targia (Geyr von Schweppenburg, 1916) – Hnízdí v horách Sahary na východ do Súdánu . Je o něco menší než nominátní poddruh, s podobným opeřením, ale hřbet je barevný s pláštěm místo bílé.
C. l. dakhlae ( Richard Meinertzhagen , 1928) – vyskytuje se pouze ve dvou oázách ve středním Egyptě , je menší a mnohem bledší než nominátní poddruh.
C. l. atlantis ( Bannerman , 1931) – nalezená na Madeiře , Azorských ostrovech a Kapverdách , je to velmi variabilní poddruh s kostkovanou horní částí zakrývající černé příčky a téměř jistě pochází ze zdivočelých holubů starověku.
Všimněte si, jak jsou "věžáci" v Nepálu jednotní, kresba také odpovídá místním poddruhům, bílý kostřec chybí.
https://youtu.be/sPUHuk9Z9iI
Pekne foto https://www.darwinspigeons.com/rock-dove
čendas
napsal(a):
Tyto přestřelky ,na Faunu nepatří, já se nikdy nesmířím, s legalizací pohadrákových obrloupeží, umělých dluhů, pádu mezi rozvojové státy ,podvodů, lží, brutálního nástupu fašismu, feudalismu, islamizace, včera, jeden z největších poválečných gaunerů - ministr zdravotnictví Válek, za nadšeného řevu havloidů ,otevřel penzion pro důchodce, , kde se platí 70000 kč ,za měsíc, jeho šílená námestkyně KUZIAR Vašková, jasně řekla , že covid byl nasazen, aby zbavil společnost starých, nemocných kusů, již neschopných otročit,nejen v Dánsku se omluvili za to tzv. očkování, těmi sračkami , mít nacpaný bachor a urážet oběti těchto šíleností, je ubohost
Nic není dokonalé. Přesto doufám že vám ta nesmiřitelnost vydrží dlouho. Pochybuji že příčetnější část populace dopustí aby se režim po kterém tak toužíte vrátil.
Zatím si užívejte možnost svobodně a veřejně vyjadřovat svou frustraci, můžete také obdivovat jednu asijskou zemi kde je dosud běžné plánování denní činnost od rána do večera a můžete k tomu přikusovat kimči nebo jak se to jejich kvašené zelí jmenuje, když tedy zrovna náhodou je.
.

ročáci sourozenci . Jejich rodiče oba modří pruhoví a oba mají u kořene letky načervenalé . Občas dávají taková holoubata