Dobrý den,
bydlíme sice na vsi, ale bohužel naši, moderní sousedi", by pro chov holubů neměli příliš pochopení...pronajali jsme si proto pozemek kousek od domu, ale je to již napůl v lese.
Mělo by smysl, postavit holubník, chovat holuby na tomto pozemku, když se tam dosti pohybují dravci?
Moc děkuji za odpověď.
Tak urcite by to slo...pokud se rozhodnete pro volierovy chov odpadne vam starost s pernatymi dravci pokud se rozhodnete pro volny chov musite vybirat takove plemeno ktere bude schopne se pernatym dravcum ubranit svou ostrazitosti a leteckou dovednosti a nejlepe vybirat u chovatele ktery ma stejne nebo podobne podminky chovu jake maty vy.
Moc děkuji za radu, chceme je chovat volně, nejdříve v příštím roce, na pozemku budou i kozy atd...
Máme zkušenosti pouze s drůbeží, nikdo v našem okolí holuby bohužel nechová, chtěli bychom je spíš pro radost a občas tedy na maso , jen na, pochutnání"..
Jsem úplný začátečník a ještě ženská , mohl by jste mi doporučit nějakou literaturu pro začátečníky?
Díky..
Mozna bych jeste zapremyslel nad nejakym tezkym plemenem jako je king nebo riman moc toho nenalitaji ale maji vyhodu toho ze jsou velci a robustni(v dospelosti vazi samci i pres kilo) a dravci se do nich vetsinou nepousteji.doporucim vam knihu od panu Burese a Zavadila prirucka chovatele holubu ale knihu jde sehnat uz jen v antikvariatu nebo knihovne ja sem ji sice sehnal na internetu ale to spis bylo stesti.
bflmpz
napsal(a):
Mozna bych jeste zapremyslel nad nejakym tezkym plemenem jako je king nebo riman moc toho nenalitaji ale maji vyhodu toho ze jsou velci a robustni(v dospelosti vazi samci i pres kilo) a dravci se do nich vetsinou nepousteji.doporucim vam knihu od panu Burese a Zavadila prirucka chovatele holubu ale knihu jde sehnat uz jen v antikvariatu nebo knihovne ja sem ji sice sehnal na internetu ale to spis bylo stesti.
Naopak. Tato těžká plemena v podmínkách, které uvádí tazatel, tak pouze ve volierovém chovu. Jinak se na jaře (a nejen na jaře) nedopočítá kusů, které přečkaly nálety dravců. Píšu z vlastní zkušenosti.
petája
napsal(a):
Dobrý den,
bydlíme sice na vsi, ale bohužel naši, moderní sousedi", by pro chov holubů neměli příliš pochopení...pronajali jsme si proto pozemek kousek od domu, ale je to již napůl v lese.
Mělo by smysl, postavit holubník, chovat holuby na tomto pozemku, když se tam dosti pohybují dravci?
Moc děkuji za odpověď.
Taky je potřeba upozornit na to, že první cca 3 roky budete mít obrovské ztráty, i když použijete holuby z volného chovu přizpůsobení bohužel nějakou dobu trvá. Z plemen, které se to dokáží naučit a o kterých vím, jsou to barenohlávci, poštovní, pštrosi, bubláci, staváci a u mého známého dokonce pávíci(tomuhle sice nerozumím, ale můžu tu dodat fotky víc jak 10 let fungujícího chovu kousek od lesa - známý to zdůvodňuje tím že: "Ty koule na střeše prostě jestřábovi ptáky nepřipomínají, problém je jen než se naučí při útoku zůstat sedět:)"). Pštrosy uvádím z vlastní zkušenosti na volno u lesa jsou u mě a u bratra(navykání trvá déle a ztráty jsou ze začátku velké), staváky chová volně blízko lesa bratránek. Osobně si myslím, že vás počáteční ztráty odradí a přejdete na voliéru nebo to vzdáte úplně.
petája
napsal(a):
Dobrý den,
Moc děkuji za odpověď.
Kupte "Pedrohlávky" (slezský barevnohlávek) vždy ke konci léta má mraky neudaných holoubat - výletků a Pedro bude rád, že je nemusí zbaštit
Jen doplním pana Lupuse nemyslel dnešní barenohlávky, ale pedrohlávky, což jste nemusela pochopit. Není barenohlávek, jako barenohlávek, pokud se domluvíte s panem Pedrem skoro bych věřil, že si ušetříte nervy s počátečními ztrátami. Napřed bych si ale na vašem místě přečetl, co je tu na ifauně k volnému chovu holubů napsáno. Získáte předem mnoho užitečných informací, pochopíte, proč nestačí vybrat plemeno ale především chovatele co má holuby na volno a narazíte při tom i na pana Pedra... V případě, že se vám ho nepodaří kontaktovat, postupoval bych tak, že bych založil na fóru téma: "Vhodná velikost voliéry pro uzavřený chov poštovních holubů" nebo něco podobného a sledoval příspěvky.
jenca
napsal(a):
Jen doplním pana Lupuse nemyslel dnešní barenohlávky, ale pedrohlávky, což jste nemusela pochopit. Není barenohlávek, jako barenohlávek, pokud se domluvíte s panem Pedrem skoro bych věřil, že si ušetříte nervy s počátečními ztrátami. Napřed bych si ale na vašem místě přečetl, co je tu na ifauně k volnému chovu holubů napsáno. Získáte předem mnoho užitečných informací, pochopíte, proč nestačí vybrat plemeno ale především chovatele co má holuby na volno a narazíte při tom i na pana Pedra... V případě, že se vám ho nepodaří kontaktovat, postupoval bych tak, že bych založil na fóru téma: "Vhodná velikost voliéry pro uzavřený chov poštovních holubů" nebo něco podobného a sledoval příspěvky.
Aha, tak to jsem špatně pochopila, děkuji za info. Budu postupovat obdobně, jako mi radíte...
bflmpz
napsal(a):
Zkuste se podivat do inzerce pan tam nabizi prazske stredozobe rejdice a slezske barevnohlavky prectete si cely inzerat...kdyz uz nic tak aspon kontak.
Asi by to mohla být vhodná plemena, která by bylo možno za popsaných podmínek chovat a po kterých jsem v jisté době (kdy jsem neměl ještě voliéry) taky pokukoval. Zejména po barevnohlávkovi.