Chci začít s chovem holubů, prosím o radu...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.6.2015 13:05
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Dobrý den,
Rád bych začal od nového roku s chovem holubů. Z toho co jsem se dočetl mě nejvíce zaujal užitkoví chov holubů King a Gigant ( jestli to dobře chápu jsou nelétaví ). Protože neznám nikoho kdo holoubky chová obracím se na Vás širokou veřejnost o rady ohledně chovu těchto dvou plemen. Zajímá mě kolik těchto holubů si můžu pořídit do voliéry o velikosti 2 x 2 metry ( Chtěl bych 3 až 4 páry, pokud mi to prostor dovolí ponechat si i nějaké potomky těchto párů) a zda je opravdu dobré tyto holuby křížit mezi s sebou. Dále bych prosil o radu nebo pokud by někdo měl výkres řešení budníku aby to těmto plemenům holuba co nejvíce vyhovovalo. ještě se chci optat, v těsné blízkosti holubů budou i slepice, není možný nějaký přenos parazitu popř. chorob ? Nebo je vůbec možné tyto dva druhy ptactva chovat v těsné blízkosti ? A jako poslední je nějaké věc které se musím jako začínající chovatel holubů vyvarovat aby nebylo holubím nějak ublíženo.. ?
a úplně na konec je lepší skoupit holuby až na jaře nebo je mam koupit již tento rok na podzim ?
Děkuji Lukáš K.

22.6.2015 17:34
bflmpz

XXX.XXX.48.47

Pokud pocitate stim ze budete holuby i ste voliery poustet ven na zahradu tak vam rozmer na ty 3-4 pary stacit bude pokud ne je prostor nedostacujici...ano muzete je krizit mezi sebou holubata by mela byt zmasilejsi...velikost jednoho budniku by mela byt alespon 50 x 50 x 50.pri krmeni by ste se mel vyvarovat prilisnemu podavani kulatiny jako je kukurice, hrach apd.holubi pak moc ztucni a bude vam to delat problem pri odchovu.nejlepe koupit jeste letosni vyletky aby do pristiho jara stacili dospet a na pristi sezonu uz odchovavat.

22.6.2015 18:05
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Dobrý den,
Ano určitě mám v úmyslu je pouštět i ven. Nevím jak je to s nějakou odbornou literaturou ale co se týče internetu nikde jsem nenašel rozměry voliér v poměru metrů čtverečních na holuba nebo pár.

22.6.2015 21:08
bflmpz

XXX.XXX.48.47

Obecne se uvadi ze na jeden par stredniho plemene holubu se pocita 0,8 m podlahove plochy tj.0,8m2.

23.6.2015 12:25
ladislav250

XXX.XXX.32.137

Dobrý den,
moje zkušenost je King: Pro vaší volieru by byl vhodný jen jeden pár pro který potřebujete dva budníky 50x50x40 cm, vedle sebe asi 30 cm nad zemí - jinak nic neodchováte, protože se holubi budou rušit, vše rozšlapou a nic nevysedí.
Gigant: Volieru osadit jen dvěma páry se čtyřmi budníky, dva a dva nad sebou v zadní části v protějších rozích to znamená co nejdále od sebe a spodní 30 cm nad zemí.
V budnicích umístit dostatečně hluboké (4 cm) hnízdní misky, které si musí holubi s Vaši pomocí vystlat jinak rozmačkají vajíčka.
Případné potomstvo po odstavení přemístit mimo tuto malou (2x2) volieru nebo ráno tuto volieru otevřít a až navečer po nakrmení a návratu všech holubů do voliéry ji uzavřít.
Budete li chtít vystavovot tak si předem obstarat svazové kroužky č.10, nejpozději 11-tý den po vylíhnutí ještě neopeřené okroužkovat a vystavovat až roční holuby. Já doporučuji tyto plemena nekřížit, byl by to asi paskvil.
Chovat holuby v blízkosti slepic je možné, dokonce i společně, ale je nutné bezpodmínečně zamezit přístup slepic do budníku holubů. Chov slepic i holubů je nutné realizovat bez parazitů a v dobrém zdravotním stavu.
Holuby je lepší si pořídit alespoň po přepeření (4 měsíční-barva, tvar, velikost) a tak aby první odchov měli holubi ve stáří kolem 1 roku. S pozdravem chovu zdar "249lagor@seznam.cz" (poznámka-v adrese je to malé L ne 1).

23.6.2015 20:00
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Dobrý den,
a je důležité mít budníky přímo ve voliéře ? Mám v úmyslu jim nechat voliéru prázdnou a budníky jim vybudovat v místnosti za voliérou. Abych to více upřesnil Chci postavit jakýsi " Multi funkční přístřešek " kde pod jednou střechou chci mít Kurník pro slepice "Holubník ", seník a voliéru vybudovat mimo tuto "boudu" všechny věci co tam budou oddělím přepážkami abych zamezil přístupu mimo místa vyhrazené pro zvířátka. Pro slepice jsem vyhradil kus pozemku o rozloze cca 75 m2 to možná ještě rozšířím protože na podzim porazím prase a nevím zda ještě budu pořizovat další. Po přehodnocení voliéru zvětším o dalších 2x2 m a pořídím jen 3 páry holubů. A pokud je možnost vypouštět holoubky mezi slepičky také by to hodně usnadnilo chov, slepicím stejně musím výběh ze shora zasíťovat protože tu máme velký počet dravců.

Přidejte reakci

Přidat smajlík