bubláci

XXX.XXX.212.135
Otázka pro pana Kutáka : Jak používate lichořeřišnici a jiné bylinky.
Zdravím a když jsem byl osloven tak odpovím.Nejsem sice moc velký bylinkář, ale na LICHOŘEŘIŠNICI VĚTŠÍ/Tropaeolum Majus/dopustit nedám.Nepoužívám jí jen pro holuby, ale i pro sebe a celou rodinu.Lichořeřišnice je silné přírodní antibiotikum a působí proto 46 kmenům baktérií-lze vyhledat na netu.Pře týdnem v časopisu "Květy" jsem četl, že v roce 2013 byla v SRN vyhlášená bylinou roku a jedná se o bylinu budoucnosti.
Zde však jde o podávání holubům.Sám jí pěstuji kolem voliery a v zahradě, kde je místo.Denně natrhám kytici, pořežu a vhodím do voliery.Celé hejno se na ní vrhne a během chvilky je vše sezobané.Tu kterou pěstuji kolem voliery, tak zevnitř je celá ozobaná a když jí prostrčím dovnitř, tak se o ní se mnou přetahují.Na zimu si dávám listy a zelená semena do mrazáku.V případě, že nějaký holub není v normálu, tak mu strčím 2-3 semena do zobáku a vím, že druhý den bude v pořádku.Když vše dojde, tak si objednám na /www.salvia paradise/semena, kde stojí 1g dvě Kč a do týdne je pošlou. Používám je stejně jako zelená, pouze je na 24 hod.namočím.Jinak z bylinek používám oregáno a dále petržel a pažitku.Nejlepší je v uzavřeném chovu dát jednou týdně do voliery drn trávy a když ho ozobají, tak jej vrátím do zahrady, kde jsem jej vyryl.Při sklizni česneku si nechám květové pacibulky a ty přidávám rovněž.Vyzkoušel jsem nařezat mátu a tu berou rovněž.Nedávám salát, protože se ho přežerou a mají průjem.Lichořeřišnici používám několik let a dá se říci, že můj chov je od té doby v naprostém pořádku.Zdraví Zdeněk FRANTA /Kouťák".
Zdravím, ak sa môžem zapojiť, tak rád by som tu spomenul aj zázvor, pomohol mi zachraniť troch holubov. Väčšinou im ak sú na tom zle zatočím krkom, mám ich plno a to neliečim ničím, iba ak tie bylinky. O zázvore a jeho účinkoch je taktiež veľa popísaného a tak som holubom odsúdeným na..., vyskúšal podať do krku zopár pasikov zázvoru, do dvoch dní boli v pohode. Konkrétne to bolo u dvoch samíc a jedného výletka, možno to bola náhoda...a možno zabral zázvor. Mám v záhrade aj kapucínku a taktiež ju dostávaju nasekanú na jemno spolu s oreganom, šalviou, petržlenom, púpavou, ríbezlovým listom, mätou, nechtíkom, pažítkou a inými s tým, že im to aj jemne osolím.
PENKJAN
napsal(a):
Chlapí-moc hezký se to čte, ale ti mojí rozežrancí se zeleného ani nedotknou.Už druhým rokém se pokouším jim naordinovát něco ke zdraví.Udělál jsem krásné kytičky, ani se nedotkly, udělál jsem doutníky-nic, nasekál, osolil, dál do gritniku-ani nezobly.To vše lichořeřišnici. Ať se daří.
- sedím před holubníkem a žvýkám semínka a listy !
- již se chytají jak holubi tak i kachničky...
13072006

XXX.XXX.220.253
Kapucínka je slovenské pomenovanie tejto rastlinky s liečebnými účinkami...snáď to pomôže v oboch názvosloviach Česko - Slovensko.
morlor
napsal(a):
Taky mě to zaujalo.Mám na plotě psí víno a povíjnici, tak proč tam nedat něco barevnějšího a navíc užitečného.Kdybych dal semínka ještě letos, vyroste to?
Lichořeřišnice se musí vysévat každý rok znovu a je možno jí vysévat např.do truhlíků přes zimu i v bytě na okně.Když jí zasejete nyní, tak určitě ještě vyroste.Zdraví Kouťák.
PENKJAN
napsal(a):
Beďo-vzhledem k tomu, že mi to holoubcí nebaští, baštím to já.Každý den aspoň 2listy, semínka ještě nemám.E.
- ani mně se o tu "řeřichu" netrhali, dokonce jsem jí mohl vysadit do květináče do voliery /a říkal jsem si, když jí nebudou zobat, bude to alespoň pnoucí a kvetoucí dekorace/!
- baštil jsem listy před nima a přesvědčoval je, že je to zdravé, že to říkal Kouťák, který neví kam s holoubaty a vnoučaty!
- počkali si asi týden, zda to přežiji...
- a dnes jsem přišel na holubník a...
- někteří si dělají i zásobu do hnízda na zimu...
- také jsem si koupil /u nás v ASCO - zlevněný sekáček /245, -/ - nacpu do toho listy i natě, rosekám a přidávám do míchanice kuřatům, slepičkám a kachňatům, občas si to také hodím do polévky či na chleba s máslem...
Béda
Zdravím páni. Možno to sem nepatrí a mal by som to dať niekde zahradkárom na fórum, ale je to troška aj tejto téme. Radosť z peknej kapucínky mi pokazil drobný hmyz mali by to byť skočky, dosť rychlo vedia skákať a aj lietať. Nemáte nejakú radu na tento hmyz? Nechcem dávať chémiu, kedže som donedávna konzumoval ja aj holuby ešte zdravú kapucínku.
rudla
napsal(a):
Zdravím páni. Možno to sem nepatrí a mal by som to dať niekde zahradkárom na fórum, ale je to troška aj tejto téme. Radosť z peknej kapucínky mi pokazil drobný hmyz mali by to byť skočky, dosť rychlo vedia skákať a aj lietať. Nemáte nejakú radu na tento hmyz? Nechcem dávať chémiu, kedže som donedávna konzumoval ja aj holuby ešte zdravú kapucínku.
Zdravím Rudlo
u nás byl loni probém s molicemi, letos je od nich pokoj a na kedlubně mi ze dne na den začli hodovat tito broučci z 80% pomohlo šplíchání, ale tip na to, jak se jich zbavit bych taky uvítala.
mesič
napsal(a):
Zdravím Rudlo
u nás byl loni probém s molicemi, letos je od nich pokoj a na kedlubně mi ze dne na den začli hodovat tito broučci z 80% pomohlo šplíchání, ale tip na to, jak se jich zbavit bych taky uvítala.
Pozdravujem
Skúšal som aj to, no bez úspechu. Skúsim nasadiť novú, ale až keď pominie táto invázia.
.

XXX.XXX.40.184
Jinak se doporučuje výluh z tabáku, to je dost přírodní.