MCH

XXX.XXX.168.49
Dobrý večer, už delší dobu uvažuju o postavení voliery pro cca 15 párů holubů. Chtěl bych do ní hlavně české staváky a pak něco na maso bud kalifornske nebo texany, jak velka by voliera mela být. Každý den bych jí tak na 2h otevřel, aby se mohli staváci prolétnout. Bohužel nemám moc dobrého souseda a pokud bych je nechal na volno tak mi je postrili. Tím pádem moje 1. otázka zní jak velka by voliera mela být ? a 2. kolik smesi pro holuby sezere prumerne jeden pár holubů ? Předem děkuji za odpovědi.
MCH

XXX.XXX.168.49
Nikdo nic ?
Voliera - podľa mojich skúsenosti deliteľná na 2 časti. Prečo? V zime mám rozdelené holuby od holubíc, v chovnej sezóne väčšia voliera pre chovné, menšia pre výletky. Konštrukcia - betónový základik, betónova podlaha, pevné pletivo (aspoň od spodu), celá zastrešená, od severu pevná stena, z východu a západu prehľadné steny, spredu pletivo, kvalitne ju spraviť proti škodnej aj z vrchu a nepotrebuješ žiadne pevné holubníky. Je to vzdušné, suché, prehľadné, ľahko čistiteľné. A ešte jeden regál na hniezdenie. Len s výberom plemien to máš trocha zložité.
Ešte rozmery voliéry napr. šírka spolu 6-7 m a hĺbka 2,70m.
MCH

XXX.XXX.168.49
Děkuji moc za reakce
Pekol, proč myslíte, složité s plemeny ?
MCH
napsal(a):
Děkuji moc za reakce
Proč? Protože plemen holubů na výběr máte hodně. Záleží či budete chtít holubi užitkové, strukturové, bradavičnaté či voláče. To je čistě na vás. Už máte představu? Mimochodem pod nickem, Pekol" najdete výborného chovatele holubů a to především Anglických voláčů. Přeji vám dobrý výběr.
MCH
napsal(a):
Děkuji moc za reakce
Pokiaľ budú v jednom holubníku - voliere staváky s texanmi, nevidím problém - staváci budú asi hniezdiť hore a texany dole. Staváci si budú pekne poletovať a texany možno iba chodiť. Problém môže nastať vtedy, keď jedno s plemien, alebo jednotliví samci budú viac agresívni. Myslím na poškodzovanie hniezd, rozbíjanie vajíčok a doďobanie mláďat.
Ja tiež chovám v holubníku viacero plemien. Najviac veľké a malé Anglické hrvoliaky a Košoa.
Košoa sú veľmi tolerantné holuby bez agresivity, čo mi vyhovuje. Okrem toho mám pár Takiel, sú viac temperamentné hlavne začiatkom chovnej sezóny a mám aj pár rysov, na tých dávam väčší pozor. Záver - aj holuby majú svoje vlastnositi, dobré aj zlé. Takže dobre si overte z akých chovov budete mať holuby, lebo pri viacerých plemenách sa na vlastnosti nepozerá.