Zopar fotiek z mojho chovu SH. K chovu holubov som sa opat vratil porokoch.
Zdravim Vas, vidim ze chovate holuby tak ako sa patri, navolno v priestrannych holubnikoch, na velkom dvore s velkimi strechami. Tak to ma byt, na dedinsky dvor holuby ùpatria. Zaujimalo by ma ako su na tom Vasi SH s odchovom mladych, ale hlavne s lietanim? Moji SH nasadli 4 - 5 raz za chov sezonu, a vyviedli 5-6 mladych, ale ani 8 odchovanych mladych nebolo vynimkou. Horsie to je s lietanim. Preletia z holubnika raz prip. dva razy na strechu nasho domu co je cca 20 m pripadne k susedom na strechu poschodoveho domu co je 30 m. S poradicky vatsinou len zopar holubic spravi maly prelet nad zahradou co je ale pre mna vzacnost. Rad by som videl SH stpravit prelet krdla nad zahradou, tak ako to robili stavaci ktorych som mal ako chlapec.
Dobrý večer. Dovolím si reagovať. Chovám zopár Moravských bielohlávkov a môžem potvrdiť, že sú to výborní letci. Chovným sa veľmi nechce a hlavne tým veľmi fúkajúcim nakoľko pochádzaju z voliery, ale ich odchov -výletky si radi polietajú. Okrem nich chovám české letúny a vždy pri prelete starých - chovných letúnov sa mladé bielohlávky veľmi radi "zviezli ' zopár okruhov s nimi. V porovnaní s letúnmi to su obri s rýchlym a obratným letom, často radi klučkujú. Takže si myslím, že aj SH asi potrebujú trocha povzbudiť.
Rozlietať sa dá hocičo, aj keď iba na chvíľu. Záleží aj na okolitých podmienkach je to všetko jedno z druhým súvisiace. Niekedy stačí do vzduchu vyhodiť kluďne aj čapicu, troška sa zlaknú a idú na krídla. Tak isto asi záleží aj na samotnom jedincovi, niektorému let zachutí a niektorého môžete aj vystreliť do vzduchu, aj tak hneďsadne.
Prikladám foto štyroch houbov za letu, je tam moravský bielohlávok, dva letúne a na čele susedov pávik z holubníka na kôle aj ten sa občas pridá.
lupus4
napsal(a):
Omlouvám se za OT, ale nadpis k tomu vyloženě vybízí
moji SH
Krásní Slovenští husky Lupusi, jen málo volatí a létaví
Asi před 10 lety mi jeden 80 letý chovatel zcela vážně tvrdil, že Slovenští voláči vznikli z Moravských bělohlávků, ale důkazy pro to nejsou. Na druhou stranu od Kroměříže (vznik MB) na Myjavu či Starů Turů (vznik SH) to není daleko. SH je hezký holub.
Hele Rudo, už Ti přeletěli bělohlávci přes řeku Moravu do Rakous ? Pokud ano, tak by byli od druhé světové války v Rakousku první
Netvrdim, ze ano alebo nie. Je pravda ze mor. bielohlavok, sliezsky hrvoliak a slov. hrvoliak su si pomerne dost podobny ( nie len kresba hlavy vyssie, nizsie, chocholka ) v minulosti to boli uzitkovy holuby. V neposlednom rade som mal minuly rok mladeho holuba s chocholkou od chovneho paru ktory je uz spolu tretiu chovnu sezonu, mali x mladych no s chocholkou len jedneho. Mozno to bol pozostatok, davnej spolocnej minulosti, alebo experiment niektoreho chovatele spred niekolkych rokov, ktovie?