Tuff

XXX.XXX.6.4
Zdravím, krátce chovám Birminghamské rollery a nedávno jsem si koupil mladého holoubka. Nějaký čas létal s ostatními, a pak po krátkodobém zmizení přestal létat úplně, tak jsem ho vyhodil z ruky za ostatními, po desetiminutovém letu se, sroloval" asi z padesáti metrů až na zem. Přežil, ale nevím co s ním, nebo by mě zajímalo, jestli mu jde v tom rolování nějak zabránit?
Mám osobně vyzkoušené, že může mladého holuba pomoci na čas ho přestat pouštět (cca 1-2 měsíce ho nechat zavřeného). Vyzkoušel jsem to i na základě zahraničních diskuzích, kde to uvádějí jako možné řešení (ale není to samozřejmě zaručené a vždy fungující). Pokud ho máte na létání a můžete ho nechat stranou, tak to zkuste a uvidíte. Nedávejte ho ale dále do chovu, mohli by se po něm vyskytovat stejně problematičtí holubi.
2mazutak
napsal(a):
Ne nejde, dřív nebo později se zabije, má to geneticky zakotvené.vzniká to pářením hluboko rolujících jedinců.vyřazují se z chovu stejně jako rolující málo nebo vůbec.
Nemusíte mít úplnou pravdu. Záleží také na tom, v jaké je holub kondici. Pokud je holub slabší, méně trénován, popřípadě špatně krmen tak může také dojít k tomu že holub nedokáže rolování zastavit. Jsou i holubi kteří rolování nezastaví nikdy a pro to je třeba je vyřadit z chovu. Je to všechno na chovateli jak kvalitní chov těchto zajímavých akrobatů vytvoří. Věřte tomu že vytvořit si kvalitní chov těchto rollerů není úplně jednoduchý.
A něco pro inspiraci z kvalitního chovu jednoho chovatele u nás.
https://youtu.be/TO8eLn_h9FQ.
Osobne do chovu nie, na let súhlasím s Mirom Lubasom ml. môže, ale nemusí.
Párenie s menej rolujúcimi holubmi určite nevidím ako cestu na vytvorenie stabilnej línie.
Treba však brať do úvahy aj z akej výšky padol, či na začiatku, alebo pri pristáti. Veľa holubov má tendenciu začať s rolovaním hneď po vzlete a asi ešte väčšia väčšina pred zosadom. Mával som holuby, ktoré s tým mali problém, vzhľadom na ich kvalitu bolo časť z nich zaradených do chovu, pričom ale prenos tejto vlastnosti na potomstvo som nespozoroval. Ako u ľudí, tak aj u holubov je to o povahe:)
https://www.youtube.com/watch?v=XH5VX7jsoGw
Andrej.