Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kakii

8.12.2015 20:38
kakii

XXX.XXX.87.253

Dá se poznat výška letu holubů, od oka"?

Bez přezdívky

9.12.2015 09:19
Bez přezdívky

XXX.XXX.117.14

Pokusím se odpovědět, hodnocení výšky letu se provádí jedině od oka, zatím totiž nikdo ještě nevyvinul takový výškoměr, aby to holuba neomezovalo v letu, ale musím přiznat, že by to bylo velmi zajímavé. Odhad výšky letu provozují chovatelé vysokoletců. Samozřejmě je to jen odhad a nejen holubi, ale i člověk se stále učí, na Slovensku s vysokoletci létá mnohem více holubářů a občas tam uspořádají školení přímo u někoho na holubníku, není nad praktickou ukázku.
Hejno holubů po vypuštění se asi do výšky 100-200 metrů hodnotí jako malá výška, holubi jsou zcela zřetelně vidět v celých konturách, neboli v obrysech. Pak se holubi zmenšují na velikost kosa, pak vrabce a hlavní znak dosažení tzv. střední vyšky jsou opticky jakoby zúžená křídla, při dalším stoupání se křídla zkracují, tělíčka zmenšují a když nejde rozpoznat mávání křídel a holubi vidíme jako hejnko teček tak dosáhli tzv. velké výšky. Pak se i tečky zmenšují, jsou jako máčky, pak jako když letí pavučinka / to je přirovnání mého kamaráda a je velmi výstižné/, a ve finále celé hejno zmizí a není očima pozorovatelné, dosáhli tzv. nedohledné výšky, která se při závodech hodnotí nejvíce body a je to vlastně nejcenější fáze letu. Hodnocení výšky letu má také nějaké omezující, či zkreslující faktory a těmi je zraková ostrost pozorovatele a viditelnost - průzračnost vzduchu.
Chovu a letu zdar.

9.12.2015 10:59
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.129.7

Zdravím. Mě by zajímalo, kolik metrů podle tohoto se bere střední výška, kolik velká výška a v kolika metrech se ztrácejí v nedohlednu. Můžete prosím upřesnit? Díky.

9.12.2015 12:36
Zaho Rak

XXX.XXX.11.168

Tiež som očakával nejaký konkrétnejší "objektívny" odhad.
Ja to robím tak, že skúšam porovnať priemet výšky na vodorovné známe objekty.
To čo popisuje kolega "Bez přezdívky" by som odhadoval tak do 3 km a "nedohľadno" ešte vyššie.

9.12.2015 20:13
Strouhy

XXX.XXX.116.253

Dá se říct že velká výška je 600 m a více. Holub se vám v této výšce začne ztrácet z dohledu. Platí čím větší hejno, tím jej vidíte ve větší výšce. Některé holubi údajně létají až do výšek 1500 m. Moji to rozhodně nebudou.

9.12.2015 22:04
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Díky, neměl jsem vůbec představu, tak jsem myslel, že nedohledná výška je až tak 2 km.

Bez přezdívky

10.12.2015 00:03
Bez přezdívky

XXX.XXX.117.14

Tak vás všechny zdravím, příjemně mně překvapil zájem o vysoký let holubů a omlouvám se, že jsem neuvedl ty výšky v metrech, nejblíže tipoval př. Strouhy, takže střední výška se odhaduje na asi 300 - 400 m, velká 500 - 600 m a nedohledná od 600, možná i 700 m, ale možná v některých případech je dohlednost ještě větší, to už si netroufám odhadovat. průzračnost vzduchu je často velmi rozdílná, obsah vodních par, zatažená šedá obloha nebo naopak jasně modrá a také barva holubů, to všechno hraje svojí roli. Třeba bílí holubi jsou na modré obloze hůře viditelní než černí, na šedé obloze jsou vidět lépe a tím pádem déle a naopak. V ojedinělých případech, když třeba chytí stoupavý vzdušný proud, tak se pravděpodobně dostávají do možná kilometrových výšek, ale to je potom průšvich, protože se dokáže ztratit celé hejno, pošťáci to prostě nejsou. V každém případě je létání s vysokoletci nádherný adrenalin, kterému jsem zcela propadl a už se těším na jaro. Mějte se fajn.

10.12.2015 08:23
danielbratislava

XXX.XXX.154.213

Bez přezdívky napsal(a):
Tak vás všechny zdravím, příjemně mně překvapil zájem o vysoký let holubů a omlouvám se, že jsem neuvedl ty výšky v metrech, nejblíže tipoval př. Strouhy, takže střední výška se odhaduje na asi 300 - 400 m, velká 500 - 600 m a nedohledná od 600, možná i 700 m, ale možná v některých případech je dohlednost ještě větší, to už si netroufám odhadovat. průzračnost vzduchu je často velmi rozdílná, obsah vodních par, zatažená šedá obloha nebo naopak jasně modrá a také barva holubů, to všechno hraje svojí roli. Třeba bílí holubi jsou na modré obloze hůře viditelní než černí, na šedé obloze jsou vidět lépe a tím pádem déle a naopak. V ojedinělých případech, když třeba chytí stoupavý vzdušný proud, tak se pravděpodobně dostávají do možná kilometrových výšek, ale to je potom průšvich, protože se dokáže ztratit celé hejno, pošťáci to prostě nejsou. V každém případě je létání s vysokoletci nádherný adrenalin, kterému jsem zcela propadl a už se těším na jaro. Mějte se fajn.

Súhlasím a trošku doplním. Dosť podstatná je veľkosť holuba a poloha slnka.
- Slovenský a Bratislavský sú pomerne malé plemená a v porovnaní z Adana Wammen, ktorý je raz tak veľký, dosahujú vysokoletci veľkú výšku nižžšie ako strmhlaví (Adana a Wuta).
- Trénujem v jednej skupine Slovenských aj Bratislavských a veľmi záleží na na farbe oblohy a plohe slnka. Na bledej oblohe sa bledé holuby skôr strácajú, ale odraz slnka ich skôr prezradí.

10.12.2015 09:55
karel2

XXX.XXX.44.101

Zadejte si do vyhledavače:klubchovateľovletúnovatipplerov.sk
Úplně dole, je hodnocení letu.Karel.

11.12.2015 10:57
danielbratislava

XXX.XXX.154.213

Letové smernice EFU, Klub akrobatických holubov Česko - Slovensko.

http://kahcs.webnode.sk/letove-smernice-efu/
odsek D13 výsek -

Výška letu:

Dolná výška – hlava, chvost a krídla sú dobre rozpoznateľné

Stredná výška – / veľkosť škorca / - hlava nieje jasne rozoznateľná, chvost a krídla sa ešte

dajú jasne rozoznať.

Vrchná výška – hlava a chvost nie sú jasne rozoznateľné, krídla sa však ešte dajú rozpoznať.

Bodová výška – holub je veľkosti bodky, nie sú rozoznateľné žiadne časti tela.

Kakii

16.12.2015 17:37
Kakii

XXX.XXX.240.118

Díky.

16.12.2015 21:15
Zaho Rak

XXX.XXX.12.145

DanielBratislava, a premenené na metre?

16.12.2015 21:51
danielbratislava

XXX.XXX.234.92

Zaho Rak napsal(a):
DanielBratislava, a premenené na metre?

V dostopnej literatúre Chováme športové holuby letúny, na strane 131 sa uvádza:
- malá výška 100 až 200 metrov
- stredná výška 300 až 400 metrov
- veľká výška 500 až 600 metrov
- nedohľadná výška nad 700 metrov
Ale zmerať by som to chcel aj ja. GPS vážiace 45 g mám už rok doma a stále som sa nedostal k tomu, naučiť holuba s tým zariadením lietať. Mini kameru s váhou 13,5 g som holubovi už dal, ale záznam bol trhaný a rozmazaný. Raz keď budem mať čas, to vyskúšam.

16.12.2015 22:46
Zaho Rak

XXX.XXX.13.67

45 g je fakt lahúčke..., ale keď si predstavím že priemerné slepačie vajce váži 50 g, tak mám obavy že 45 g je na holuba priveľa.
Niečo "zo špionážnej techniky" by nebolo?
Alebo to merať a počítať trojbodovo s uhlomerami...?

Viem si vygugliť informácie, a tie smernice pre hodnotenia som si pre zaujímavosť našiel (ja letúňov nechovám). Mne sa tých "nedohľadných" 700 m zdá byť málo.
Pozorujem pri krúžení svojich pošťákov a 900 metrov od domu (podľa google mapy) mám zahrádku so stromami a porovnávam vzdialenosť a výšku...

17.12.2015 07:33
danielbratislava

XXX.XXX.234.92

A sme doma, už vyžšie som písal. Rozdiely holubov vo veľkosti, farbe, štýlu letu a počasia...
Keďže poštové holuby chovám aj ja a málokedý dosahujú bodovú výšku nad holubníkom, skôr sa stratia nedohladnej diaľke. Nevidím dôvod im merať výšku, keďže poštové holuby robia radosť skorým a rýchlym návratom domov.
Keďže ste znalí internetu, určite si viete nájsť priebeh letu poštového holuba z GPS.
Istého času som to niekde našiel, ale už neviem kde.

21.12.2015 13:59
Zaho Rak

XXX.XXX.56.80

To vyzerá pekne, len tá cena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík