kema
XXX.XXX.200.141
Dobrý den,
chtěl bych začít s chovem poštovních holubů. Jsem úplný zaátečník a zatím sbírám informace, hlavně z internetu. První otázka je, zda je nějaká literatura (knihy, časopis) zabývající se chovem holubů nebo konkrétně chovem poštovních holubů. A teď to nejdůležitější, příští rok bych si chtěl posavit holubník, ne moc velký, mám představu zhruba 3x4 m, ale nevím jak na to, jak by to mělo vypadat. Nemáte někdo nějaký nákres apod.? Děkuji za odpověi
kema.
Fp
XXX.XXX.240.118
Zkuste se podívat na YouTube, tam je spousty záběrů kde jsou vidět krásné holubníky.
Kema
XXX.XXX.200.141
Dekuji za odpoved, Já jsem myslel spíš nějaký nacrtek. Podle videa na youtube se tezko neco stavi. Ale jinak dekuji za reakci. Kema.
Zalezi jakemu smeru se chcete venovat ci klasika nebo vdovstvi...vase rozmery bych trochu pozmenil 2x2x6 (sirka x vyska x delka) tak aby vam vznikli tri oddeleni v pripade klasiky coz by znamenalo ze prvni odeleni 2x2x2 by slouzilo chovnym holubum zavodnikum druhe oddeleni 2x2x2 by slouzilo pro vyletky a posledni oddeleni 2x2x2 + voliera by slouzila koupenym chovnym posilam...v pripade vdovstvi obmnenit oddeleni vtom ze prvni odeleni bude slouzit vdovcum(samcum)prostredni vyletkum (holoubatum) a posledni vdovam (holubicim).
Kema
XXX.XXX.200.141
No chtel bych se venovat zavodeni a to přirozenou metodou chovu. Dobre, ze jste napsal idealnejsi rozměr holubniku, asi bude lepší než mnou navrhovany rozmer. Jen ta stavba, chtělo by to takt nějaký nacrtek, aspon od ruky.
Kema.
Pokud bych stavěl holubník pro PH, pak bych se pokusil udělat variabilní rozdělení se společným výletem - vis náčrtek. Toto uspořádání pak dovoluje změny prostoru, podle momentální potřeby. Jeden výlet je vhodný proto, aby všechny kategorie osazenstva neměly problém při přemísťování v odděleních. Navíc, tato chodbička umožňuje klidné zaskočení závodníků...Rozhodně čelní stěna s výletem co nejvíce prosvětlená a provzdušněná, orientovaná jižním, či jihovýchodním směrem. Podlaha roštová a výška je závislá na vašem vzrůstu. Volit tak, aby se chovatel nemusel ohýbat, ale mohl pohodlně dosánout na nejvyšší sedačku, či budník, bez používání stoliček, či žebříčků. Přepážky mohou na sobě nést třeba budníky, sedačky a to podle potřeby. Voliéra je určena pro chovné páry s individuálními boxy, aby byl zajištěn původ i ze strany otce. Přeji vám vybudování zařízení, v kterém se budete cíti dobře vy i vaši holubi.
Kema
XXX.XXX.200.141
Dekuji za nacrtek, presne neco takoveho jsem potreboval, abych měl predstavu, jak to má vypadat. Kdyby jeste nekoho neco napadlo, klidne rady pro mě jako uplneho zacatecnika, tak to tady klidne napište, budu rad. A nebo kdyby ste mi poradili nějakou dobrou knihu, zabývající se chovem holubů. Dekuji.
kamil douda
XXX.XXX.206.153
Dobrá je kniha Pěstování poštovních holubů ted jsem ji vyděl na Aukru a je tam i kniha stavba holubníku...
Novější litaratura je z pera p. Hlíny, který dobře zmapoval kmeny PH. Dřívější autoři, kteří jsou prazákladem náhledu na chov PH Benjamin Šoltézs či klasika Horvát. Jinak hodně dobrých myšlenek je v časopisech Poštovní holubářství z 50. a 60. let minulého století. Ze začátků civilního chovu PH jsou to česky psané prvorepublikové časopisy Poštovní holub, které vydával Karel Köcher, tuším od roku 1923. Jde vždy o dílčí dobré myšlenky, které fungovaly v dané době, s danými holuby na příslušném holubníku. Každý, kdo chce chovat PH nesmí hledat jednoduchou "kuchařku", ale jednotlivé myšlenky konfrontovat se svými zkušenostmi a tím si vytvořit vlastní funkční systém, s ohledem na své možnosti prostorové, finanční a časové. Co platí obecně vždy a na každém úspěšném holubníku, jsou to velmi dobré zoohygienické podmínky, trpělivost, nekompromisní selekce, schopnost pozorovat a z pozorování si umět udělat závěry vedoucí ke zpepšení. Na www.kcht.ucikana.cz si můžete přečíst mé zkušenosti se zoohygienou v odkaze "Napsalili o tippplerech". Jinak i pro chov PH platí, lépe jednou vidět, než desetkrát číst. Je třeba navštívit hodně úspěšných chovatelů PH a zde obhlídnout holubníky, podiskutovat a tam kde holubaří v podmínkách, které sám mohu vytvořit a dlouhodobě dodržovat, si objednat holoubata. Přeji hodně pěkných chvil při tomto velmi náročném chovatelském koníčku.
Kema
XXX.XXX.200.141
Dekuji za rady, na knihy se podívám, pokud bych je sehnal tak bych byl rád
Vase stranky znam, mate je pěkně zpracované
ja jsem predtim přemýšlel o tipplerech, proto jsem navstevoval Vase stranky. Nakonec ale zvítězili PH
kema
XXX.XXX.200.141
O to mi právě jde, o ten výkon. Líbí se mi u PH to, že se vrací z velké dálky domů. To je jeho největší pud a touha - doletět domů
Dobry den,
neco malo pro inspiraci k tomu holubniku:
http://janstrouhalholubi.rajce.idnes.cz/Holubnik_zahrada/ - tady se toho pan kolega moc nebal
http://www.chov-strukturovych-holubu.cz/fotogalerie/holubniky-a-chovatelska-zarizeni/ - neco z mych chovatelskych zarizeni.)
Hodne bude asi zalezet na Vasich moznostech. Preji at se dilo podari a at se Vam v chovu holubu dari
MP.